2012/04/13

meidän DIY häät [5/10: keksiteline kahvikupeista]


DIY keksiteline


Miksi/mihin:
Oho, ollaan jo puolessa välissä postausputkea!

Näitä DIY keksitelineitä löytyy ympäri nettiä. Nyt näissä käytetään paljon esim. spray -maalattuja kynttilänjalkoja ja ne on kyllä ihan superhienoja. Mä googlailin näitä joskus vuosi sitten kun veljen vaimo vihjasi tästä ideasta. Silloin vielä vastaan tuli lähinnä vain tällaisia kahvikupeista tehtyjä kokonaisuuksia ja teinkin keväällä pari keksitelinettä just tälla tavalla. 

Ne-Na linkkaili mulle sitten vähän myöhemmin vielä kuvan missä oli käytetty just kynttilänjalkaa ja tuollaisia vanhoja alpakka -tarjottimia, ja oli yllättäen pakko tehdä vielä yksi :) En kuitenkaan löytänytkään hetihetipianpianNYT! sopivaa kynnilänjalkaa vaan käytin tuollaista shamppanjalasia vai mikä nyt onkaan. Keräsin kyllä sitten vielä vähän myöhemmin kauheat kasat kynttilänjalkoja ja lisää noita alpakkalautasia, mutta sitten oltiin jo niin lähellä häitä etten enää ehtinyt liimailemaan näitä telineeksi asti. Kolme sai nyt siis riittää. Ehkä mä väännän vielä joskus niistä lopuista jotain..

Määrä/materiaalit:
 • Tasoiksi vanhoja keraamisia lautasia, alpakkalautasia/-tarjottimia yms.
 • Jaloiksi kahvikuppeja, jalallisia laseja, kynttilänjalkoja yms yms.
 • HYVÄÄ liimaa. Mä käytin näissä keramiikka/lasi/metalli -telineissä Loctite Super Glue Special Glass -liimaa. Tämä liima on siis erityisesti lasin liimaamiseen soveltuvaa ja se mainostaa olevansa myös tiskikoneen kestävä. Ainakin meidän telineissä tämä liima toimi. Mutta jos käyttää esim. puisia kynttilänjalkoja niin sitten tuo liima tuskin käy.

Miten:
Ehkä näihin ei tarvitsisi sen kummempaa ohjetta...mut kirjoitellaan nyt, formaatin mukaisesti :)

Korkein keksiteline (ylin kuva):
 1. Suunnittele rakennelma. Mulla se meni näin: iso lautanen --> kahvikuppi oikeinpäin --> kahvikuppi ylösalaisin --> vähän pienempi lautanen --> kahvikuppi oikeinpäin --> kahvikuppi ylösalaisin --> pieni lautanen. 
 2. Pese kaikki osat hyvin! 
 3. Hae tarkasti keskikohdat lautasista että saat telineistä tasapainoiset. Jos teline jää kallelleen, liimasaumaan kohdistuu toispuoleisesti painoa. Mä myös piirsin lautasiin kuppien reunoja pitkin merkit, että tiesin mihin kohtaa liima kannattaa levittää. Mä laitoin siis liiman lautaseen, en kupin reunoille. Liima on sen verran juoksevaa ettei onnistunut muuten.
 4. Lue hyvin liiman käyttöohjeet :) 
 5. Mä liimasin ensin kupit kiinni lautasiin. Eli isoimpaan lautaseen kuppi päälle oikein päin, keskikokoisen lautasen alapuolelle kuppi ylösalaisin (siis pohjat yhteen) ja lautasen päälle kuppi oikeinpäin. Sitten vielä yksi kahvikuppi pienimmän lautasen alapuolelle ylösalaisin. Anna kuivua yön yli.
 6. Liimaa sitten vielä kupit yhteen. Nämä mun käyttämät kupit oli niiiin kapeareunaisia, että kosketuspintaa oli hirmu vähän. Lisäksi reunat oli kuluneet epätasaiseksi. Päädyinkin sitten asettamaan kuppien sisään ison massapallon, jota vähän vuolin oikea kokoiseksi niin että kun kupit painoi yhteen, ne samalla kiilautui/tukeutui hieman massapalloa vasten. Jokin muu tukisysteempi voisi olla parempi, mutta kyllä tämäkin pikaratkaisu toimi. 

Alpakkakeksiteline ja toinen kuppikeksiteline:
 1. Suunnittele taas rakennelma ja pese osat hyvin.
 2. Tarkista ja merkkaa keskikohdat sekä kohdat mihin tulee kuppien/lasin reunat (taas liiman levittämistä varten).
 3. Liimaa osat yhteen. Nytkin mä tein tämän levittämällä liimaa ensin lautasen/lautasten pohjiin ja painoin sitten kuppien suut pohjiin paikalleen ja vasta sitten liimasin kupin kupin pohjan lautasen päälle. Mun mielestä kohdistaminen oli näin helpompaa, mutta tämä lienee myös maku-/tekniikka-asia.

 

-hanne

7 kommenttia:

 1. Tosi ihana tuo missä on kahvikuppeja! Pitääki tehä (kans) tollasia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Mä tykkäsin ite ehkä eniten tuosta metallihommelista, mutta tuo kuppiteline sopi kyllä toisaalta paremmin muuhun "sisustukseen"

   Poista
 2. Vautsi! Tykkäsin erityisesti alpakkatelineistä, sellaisia en olekaan aiemmin nähnyt, kahvikuppitelineitä on muissakin blogeissa ollut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mäkin kyllä tykästyin just siihen. Saa mummon vanhat alpakkalautaset kiertoon!

   Poista
 3. Kiitos! Lisään siis kirppariostoslistaani kahvikuppeja. :)

  VastaaPoista