2012/04/09

meidän DIY häät [1/10: hiuskutusviirit]


No niin, nyt rykäisen käyntiin 10 päivän teemaputken meidän häiden pienistä tee-se-itse -puuhista. Saanpas kertaheitolla, tai no, kymmenellä heitolla pois jaloista kuleksimasta joitakin näitä vanhempia pikku puuhia, joiden postaaminen kutkuttelee mielessä.

Ai niin. Nämä seuraavina päivinä esitellyt puuhat eivät suinkaan ole mun tai Joksun ideoimia, vaan suurimmaksi osaksi näppärästi kopioituja keksintöjä, joihin törmäsin netissä hakiessani inspistä häihin. Tärkeimmäksi lähteeksi ja edellisen vuoden lähes parhaaksi kaverikseni pitää ehdottomasti mainita sivusto Green wedding shoes, jossa esitellään amerikkalaisia häitä. Sieltä kun klikkailee itsensä selailemaan vaikkapa barn wedding -osiota, niin tulee samoja puuhia vastaan. Tässä nyt kuitenkin näitä meidän toteuttamina ja ohjeen kera, jos sellaista puuhaan on/tarvittaan.


DIY huiskutusviiri


Miksi/mihin:
Monissakaan kirkoissa ei saa enää heitellä mitään. Ei saanut meidänkään kirkossa. Saippukuplat on nättejä, mutta me haluttiin jotain muuta...Törmäsin naimisiin.infossa kuviin huiskutusviireistä (ks. esimerkiksi hakusanoilla diy wedding ribbon wands) ja näitäpä oli sitten saatava. Pakko hehkuttaa, että nämä toimivat täydellisesti! Vieraat olivat niistä innoissaan ja kuulin jälkeenpäin, että osa vieraista oli jopa vaihdellut huiskuja keskenään, koska halusivat huutaa sitä toivotusta mitä minkäkin huiskun lipussa luki. En mä ollut ajatellut että lippujen toivotukset noin toimisi, mutta hauska että vieraat keksi itse ton! Niinpä meidän astellessa kirkosta, raikasi ilmassa JEJ! WOW! HURRAA! ONNEA! JIPPII! yms huutoja. Niin hienoa! Yllä yksi otos "in action".

Materiaali/määrä: 
Meidän noin 145 vieraalle tehtiin (kaaso teki ;) muistaakseni about 130 huiskua. Tämä oli ihan ok määrä, sillä osa vieraista piteli kameraa/lapsilaumaa huiskun sijaan. Muutama huisku jäi kokonaan käyttämättä.
 • Keppejä. Tähän käynee pitkät coctail -tikut, mutta me ostettiin Hobby Pointista noin 30cm pitkiä askartelukeppejä. Ne ovat siis samanlaisia kuin coctail-tikut mutta vaan vähän pidempiä ja tukevampia.
 • Satiininauhaa. Meillä oli käytössä 6mm leveää kirkkaan keltaista nauhaa sekä 10mm leveää valkoista ja luonnonvalkoista nauhaa. Näitä nauhoja käytettiin huiskuissa eri tavoin yhdisteltynä. Yhden huiskujen nauhojen pituus oli noin 50cm, mikä on mun mielestä ehdottomasti minimipituus jos haluaa että ne liehuu hyvin. Hieman pidemmät ja paksummat nauhat voisivat olla vielä näyttävämpiä.
 • Halutessaan lippu/viiri. Meidän huiskuissa käytettyn lippupohjan teki (tietty) Jokke. Jos joku haluaa, tuon lippupohjan voi ladata tämän postauksen lopusta pdf-tiedostona.
 • Ihan perus puikkoliimaa lipun liimaamiseen sekä nauhojen liimaamiseen tehokkaampaa ja kohtuu nopeasti kuivuvaa yleisliimaa, joka soveltuu esim kankaan, nahan ja keramiikan liimaamiseen. Käypää tavaraa on esim Kiilto kotiliima.

Miten:


1. kuva:
Levitä liimaa noin 1,5cm matkalta ohuelti satiininauhan kärkeen. 


2. kuva:
Arvioi sopiva etäisyys kärjestä, että lippu mahtuu vielä nauhojen yläpuolelle. Aseta tikku ihan nauhojen kärjen päälle ja pyörittele kevyesti puikkoa satiininauhojen liiman päällä. Muutaman pyöräytyksen jälkeen satiinauhojen pitäisi lähteä rullautumaan siististi tikun ympärille. Anna nauhojen kiertyä pari kierrosta ja jätä sitten keppi paikoilleen kuivumaan.


3. kuva:
Leikkaa lippu ja taita se keskeltä kahtia.


4. Kuva:
Levitä puikkoliimaa lipun takapuolelle, aseta lippu nauhojen yläpuolelle ja paina lippu tarkasti kaksinkerroin. (Ks. ylin kuva). Huiskuta innolla!

Jos tosiaan meidän käyttämät liput ovat mieleisiä, niin tästä klikkaamalla pääset lataamaan 3. kuvassa tulostettuna näkyvän pdf -tiedoston. Kun tiedoston avaa photoshopissa, sen pitäisi avautua transparenttina eli ilman taustaa. Esim. Hue/saturation -adjustmentilla pääsee muokkaamaan väriä, ja tietenkin tekstitkin saa vaihdettua kumittamalla ja kirjoittamalla. Tuo PDF -tiedosto on siis valmiiksi A4 kokoinen.

-hanne

25 kommenttia:

 1. Tosi kiva idea, ihana aloitus hääpostauksille =)

  Innoissani odottelen mitä muuta kivaa on tulossa :)

  Nea

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kiitos näistä ohjeista! Nyt päästään kaason kanssa taas askartelemaan :)

  VastaaPoista
 3. Hanne sulla on ihana blogi! Meillä on häät ensi kesänä, joten intopinkeänä täällä seuraan sun hääpostausputkea(;

  (:Lapanen

  VastaaPoista
 4. Ihan sattumalta löysin tänne hääfoorumin linkin kautta. Kiva ohje ja hauska vaihtoehto riisin heitolle.

  VastaaPoista
 5. Kiitos ohjeesta! Taisi näistä löytyä meidän häihin saippuakuplille kaverit :D

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille!! Kiva että tänne on heti löytänyt näin moni morsian!
  Picatalle erityiskiitos linkityksestä :)

  Huomenna olis sitten sukkanauhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^_^ ihanat ideat (ja niiden ohjeet) on vaan _pakko_ laittaa jakoon :D

   Poista
 7. Kiitos ihan hurjasti tästä ja tulevista postauksista :)

  Mäkin nyt mietin, tehdäänkö sittenkin näitä ja jätetään viljanjyvät heittämättä.. Mietin vaan, ymmärtääkö meidän vieraat näitä vai pitäiskö olla perinteiset jyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin vähän jännitin että miten vieraat noihin suhtautuu, mutta ainakin meillä nuo osoittautui sitten erittäin toimiviksi, ja vieraat oli niistä hyvin innoissaan. Ja ainahan sitä voi sopia pari "esihuiskuttajaa" näyttämään mallia :)
   Toisaalta voi tietty olla että vieraiden joukossa on niitä jotka kokee että heittely on se ainoa oikea tapa...Nää on vaikeita päätöksiä :)

   Poista
 8. Ihana blogi! Ikea Hackersin kautta tänne tulin ja löysin vaikka kuinka monta hauskaa ideaa. Taidan jäädä seurailemaan, mitä muuta vielä keksitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että sen kautta tulee suomalaisiakin :D Tervetuloa mukaan!

   Poista
 9. Ihana idea, ihana blogi ja hurjan ihanan näköiset häät! Linkitin idean myös omaan blogiini, kiitos paljon ohjeista :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, huh ja kiitos vielä lisää :) Ja kiitos linkityksestä :)

   Poista
 10. Ei noi sinun tekemäsi huiskutusviirit myytävänä olisi? Huomasin että tuommoiset nauhatkin jonkun verran kustantaa, ja ajattelin kysyä, jos sinulla ei omillesi ole enää mitään käyttöä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuota, voishan ne kovasti olla myynnis, mutta muistaakseni ainakin osa niistä on pilalla kun monet vieraat rullaili niitä lippuja yms yms...ja sitte osa vieraista otti niitä kai mukaansa, että käyttislippuja ei varmaan oo ku muutama kymmenen?? Liput on siis mun porukoilla ja siksi mulla on vähä epämääräiset tiedot. Voin kyllä selvittää jos haluat?

   Poista
 11. Kiitos, mutta ei sun tarvitse.. enkä me askarrellaan itse omien värien mukaan, jos niitä ei kerran ole montaa jäljellä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, varmasti saatte näin yhtenäisemmät huiskut ja ilman jo jonkun muun ruttuamia lippuja :D

   Poista
 12. Kiitos mahtavasta ohjeesta, täällä askarrellaan parhaillaan omia :) Meillä jää nuo söpöt liput laittamatta, koska yritän loppuvaiheessa saada väkerrettyä jotenkin tuohon päähän kiinni pienen kulkusen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno jos ohjeesta on hyötyä :) Kulkunen kuullostaa hauskalle, tulee varmasti mahtava äänimaisema kun ihmiset hurraa ja taputtaa ja kulkuset helkkää :)

   Mulla on hatara mielikuva, että olisin törmännyt aikoinnaan huiskutuskeppeihin joissa oli ehkä joku kilikello kepin päässä, että eiköhän sen jotenkin siihen kiinni saa :) Onnea matkaan!

   Poista
 13. Nämä on kyllä kiva idea perinteisen riisin korvikkeeksi :) itsekin pohdiskellaan näiden ja saippuakuplien välillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nämä olivat kyllä tosiaan helpommin ainakin siivottavissa kirkon pihalta ja hääparin vaatteista, kuin riisi :D Saippuakuplat tietenkin vielä helpommin :D

   Poista
 14. pdf tiedosto ei toimi enää :( olisi kiva saada nuo tekstit vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja pahoittelen viivettä! Ja kiitos kun huikkasit! Toimisikohan nyt?

   Poista