2012/04/25

ei mennyt niinkuin...


Helou! Vierähtikin viikon mittaiseksi tämä mun "parin päivän hengähdys" hääpostausputken jälkeen. Mutta mulla on selitykseni!
 
Ensinäkin, kaunis ilma ja terassi! 
Toiseksi, päätöksen vaikeus (= monta reissua lankamaailmaan) 
Kolmanneksi, joskus suunnitelma ei vaan...noh, näytä siltä miltä pitäisi
  Neljänneksi, katso kuva alla


Tässä tapauksessa mua hidasti kuitenkin erityisesti selitys nro kolme. Tarkoituksena oli siis virkata matonkuteesta kirjovirkkaamalla uusi kori/koppa kissoille. Aloitin ensin tekemään kolmioita, purin, sitten mietin pystyraitaa, sitten kokeilin eri värejä ja lopulta päätin vaan tehdä ja tein tämän. Lopputulos taitaa valitettavasti päätyä varakoriksi jonnekin. Se ei nyt vaan oikein miellytä. Kun aloin suunnittelemaan tuota, Jokke kysyi että miksen tee vaan yksiväristä. NO kun mä HALUAN kokeilla KIRJOVIRKKAUSTA. Nyt meen sitten kiltisti hakemaan ne yksiväriset kuteet. Olis taas pitäny kuunnella. No, mutta tulipa kokeiltua tämäkin.

Kirjovirkkaus

Tämä oli mulle tosiaan uusi juttu, ootteko kokeilleet? Esim. hakusanoilla tapestry croching löytyy varsin hauskoja juttuja. Ja yllättävän hyvin tuo toimi matonkuteellakin. Kirjovirkkaamalla tuotoksesta tulee myös huomattavasti tavallista virkkausta paksumpaa ja jämäkämpää, mikä on tietenkin hyvä tuollaisessa korissa. Matonkuteita käyttäessä päänvaivaa tuottaa kuitenkin trikookuteen epätasalaatuisuus. Sen vuoksi "sisällä" kulkevat värit pilkottelee välillä tuolta silmukoiden välistä ja lisäksi korin reunat pyrki välillä kiristelemään ja kupruilemaan paksuuden vaihtelun vuoksi...huoh. Pettymyksistä huolimatta, tässä lyhyesti kirjovirkkauksesta.

Ai niin. Erittäin hyvä matonkuteesta virkattavan korin ohje löytyy Kauhavan Kangas-aitan sivuilta, täältä. Mä käytin tässä työssä koukkua nro 7 että silmukoista tulisi tiiviimpiä ja ne peittäisi paremmin sisällä kulkevat värit.


Perusajatus on siis että kaikki käytettävät värit kulkevat koko ajan mukana (reunan päällä/vieressä), ja ne virkataan piiloon kiinteiden silmukoiden sisään. Kirjovirkkaus tapahtuu siis lähes aina vain kiinteillä silmukoilla, jostain luin että voisi käyttää myös puolipylväitä. Mä virkkasin silleen että käytössä olevan värin kude kulki etusormen ja keskisormen välistä, kaksi muuta lankaa taas peukalohangassa.


Värin vaihtaminen tapahtuu, kun kiinteä silmukka on "puolessa välissä", eli koukulla on kaksi silmukkaa. Tässä kohdin koukataankin mukaan vanhan värin sijaan uusi väri, ja vedetään se silmukoiden läpi. Näin väri vaihtuu selkeärajaisesti.


Lisää ohjeita löytyy vaikkapa käsityönurkasta, täältä.
Vaikka tämä projekti ei nyt mennyt ihan niinkuin piti, niin kirjovirkkaus sinänsä oli mielenkiintoista. Ja hei, ei varmaankaan voi olla uskottava käsityöblogaaja, jos ei ainakin kerran tee postausta työstä joka ei mennyt niin kuin siellä, missä ne aina onnistuu?


-hanne

23 kommenttia:

 1. Mä parhaillaan viimeistelen eläinsatupeittoa, jonka ohjeesta poiketen tein kirjovirkkaamalla. Purin ensimmäisen tilkun kolmesti, ennenku tajusin, miten sen voi toteuttaa edes-takas virkkauksessa. Työstä näkyy myös hyvin mun kehityskaari. :D Loppua kohden kuvat on selkeempiä ja käsiala siistimpää.
  Seuraava projekti oiski sit pyrstötähtiamigugirakami-tuttiremmi tytölle (joka ei siis edes syö tuttia enää ku tuttiosa on leikattu pois, mutta tutinkantaa pitää raahata mukana remmin kans). :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kuule, ku mä mietin tuota tehdessäni, että pystyiskö tätä tekeen just tasona. Laitas sun bloksuun sit vähä vinkkiä kuinka, ku saat peiton valmiiksi ;)
   Ihan näppärää, jos lohduksi riittää enää pelkkä tutin kanta :D

   Poista
  2. Tänään kirjoittelin oivalluksia taso-kirjovirkkauksesta. Mä harjottelen matkaa varten ajastuksen käyttöä, joten postauksen pitäis näkyä sunnuntaina. :)
   Tähtituttiremmin postasin tänään.. :) tyttö antoi sille nimeksi Aurinko. :D

   Poista
  3. jaahas, ei muutakuin blogivierailulle -->

   Poista
 2. Ihana, voi kun itekin osaisin, mutten taida uskaltaa es kokeilla..:)
  Vaikka mulla ei olis mitään "erityistä" niin taukoja vaan tulee, ei oo asiaa tai sitä on liikaa tai muuten vain laiskottaa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. uskalla pois vaan :) Joo, onhan se niin, että välillä elämässä pitää olla muutakin kuin blogi ja postaukset. Ja käsityöt. Mut sit ärsyttää, jos oli kovasti kaavaillut että postaa vaikka huomenna ja työ se ei vaan ota valmistuakseen..

   Poista
 3. Huippu! Pakko kokeilla itsekin. Minä löysin huutonetistä aikoinani vanhoja, kunnollisia alumiinikoukkuja, aina kokoon 10 asti. Kun nuo muoviset ruuhkaa venyä ja paukkua mullakin! Sulla on huippu tyyli, viimeviikolla löysin tänne, ja luin kaikki postaukset läpi. Monta kivaa ideaa jäi odottamaan toteuttamistaan. Ja hääpostauksista ajattelin, et olis huippu järkätä juhlat. Kun häät on jo ehtinyt pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Voi voi, tuollainen kirpparilöytö sopisi kyllä mullekin! Pitäis varmaan tarkemmin koluta läpi nettiä ja käsityökauppoja jos vaikka löytäisi metallisia koukkuja...ei tää mullakaan eka katkennut ollut...
   Mekin ollaan välillä mietitty että työmäärästä huolimatta häiden järjestely oli niin hauskaa, että vois joskus järkätä jotain uusiksi...vaikka jotkut kesäjuhlat?

   Poista
 4. Enpä ollut kuullutkaan aiemmin kirjovirkkauksesta. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin löysin tämän vasta joskus vähän ennen joulua, eipä ollut tullut aiemmin mieleenkään. Ollos hyvä!

   Poista
 5. Kivahan tuosta tuli! Tekisi itsekin mieli kokeilla tuota tekniikkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos. Ei se nyt ihan ruma ookkaan...ei vaan vastaa sitä mikä mulla oli mielessä. Kokeile ihmeessä!

   Poista
 6. Hei. Mukava korihan tuosta tuli, pitääpä joskus tuollaista kokeille. Kirjoitit että trikookuteen epätasaisuus tuottaa hankaluutta. Tulipa mieleeni että jospa kokeilet tehdä saman ontelokuteesta. Sitähän saa ainakin kahta eri paksuuttakin, joista paksumpi on minusta aika lähelle trikookudetta.

  Kevätterveisin Marjaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helou! Mä joo mietin vähän just ontelokudetta, mutta ku se on niin kallista!! Niin että päätin säästää ja kärsiä :D Ei olisi ehkä kannattanut...:)

   Poista
 7. Ihana idea! Ja aivan ihana blogi (: Eksyin tänne ihan vahingossa ja oi, minun on kyllä IHAN pakko käydä mattokudeostoksilla ja virkata meidän chihu triolle omat korit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen ihan ihastunut blogiisi. Täällä on kyllä mahtavia juttuja! Saas nähdä joko ensi viikolla esittelen virkkaamani koiranpedit ;) Jos niistä tulee mitään! Hihi.

   Poista
 8. Tää on kyllä huippuidea :) Pakko kysäistä, että mistä tuo ylisöpö lamppu on löytynyt? Taitaa olla aika retro :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ehkä vähän liiankin retro, mutta kyllä se nyt menee :) Se on siis kirpparilöytö Lapualta, se oli alunperin vihree ja kiinni kummallisessa telineessä. Vähä maalia pintaan ja uuteen ympäristöön niin toimii paremmin :)

   Poista
 9. Ihan mahtavia ideoita sulla täällä ja etenkin noista virkkausvinkeistä saa kunnolla inspistä omiin touhuihin :)

  VastaaPoista