2012/04/10

meidän DIY häät [2/10 sukkanauha]


DIY sukkanauha


Miksi/mihin:
Voin tunnustaa, että meidän häissä ei sukkanauha lentänyt tai muutenkaan vilkkunut. Eikä se edes ollut mulla koko päivää jalassa, unohdin sen ehkä vähän...Mutta kyllä mulla sellainen kuitenkin oli! Tähän mun DIY sukkanauhaan mulla ei valitettavasti ole kuvia tekovaiheista, jo senkin takia että tein tätä viikkoa ennen häitä ILOSAARIROCKISSA, meidän teltassa, kevyessä hiprakassa. Me oltiin päätetty jo paljon aikaisemmin, että mehän ei jätetä rokkia väliin vaikka kuinka olis häät ihan kohta, ja oli niin mukavat kemut että olihan se hyvä että mentiin. Mutta ehkä sielläkin hieman häästressi pääsi painamaan...Olin ottanut sinne onneksi mukaan hieman näperreltävää, koska ounastelin että jonkinlainen APUA-meillä-on-HÄÄT-ja-mä-vaan-lusmuilen-täällä-enkä-tee-mitään-häiden-eteen-! -paniikki saattaa päästä yllättämään. Ensiapua paniikkiin toikin sukkanauhan sekä hiuskoristeen näpertely. Mitä siitä, että sukkanauha jäi loppujen lopuksi heittämättä :)

Materiaalit/määrä: 
 • Raakasilkkiä tms. kangasta
 • Tylliä (jos haluaa)
 • Helmiä (jos haluaa)
 • Jotain sinistä ;)
 • Kuminauhaa (mä käytin 6mm leveää kuminauhaa)
 • Neula ja lankaa
 • Liimaa, suosittelisin jotain kankaan liimaamiseen soveltuvaa, hieman elastista liimaa

Miten: 
Vaihekuvia ei siis valitetavasti ole. Yritän selittää selkeästi...kysykää jos jää epäselväksi joku juttu!
 1. Mittaa kuminauhasta sopivan mittainen pätkä. Kuminauhan pitäisi olla niin pitkä, että se pysyy napakasti reiden ympärillä, muttei kuitenkaan kiristä. Kuminauha venähtää jonkin verran ompeluvaiheessa, mutta kireyttä voi sitten vielä lopuksi säätää. Mun kuminauha oli ehkäpä noin 40cm? 
 2. Leikkaa sitten kankaasta suikale, joka on noin 7cm leveä ja (noin) kaksi kertaa pidempi kuin kuminauha. Mun kangassuikale oli siis noin 80cm pitkä. 
 3. Käännä suikale kaksin kerroin pitkittäissuunnassa, suikaleen oikeat puolet vastakkain. Neulo sitten pitkät sivut yhteen. Jos käytät raakasilkkiä, kannattaa käyttää saumuria tai huolitella hyvin reunat, sillä raakasilkki purkautuu helposti. Käännä syntynyt putkilo oikeinpäin ja silitä varovasti niin että saumakohta jää toisen puolen keskelle.
 4. Pujota kuminauha putkilon sisään. Käännä putkilon toisen suun reunat sentin verran sisäänpäin. Jätä samalla kuminauhan toinen pää hieman käännetyn reunan alle, putken keskelle.
 5. Neulo ompelukoneella äsken käännetyn taitoksen päältä ees taas muutaman kerran. Ks. sininen viiva alla olevassa kuvassa! Tämän neuloksen tulisi siis kiinnittää taitos ja samalla kuminauha toiseen suuaukkoon.
 6. Katso että kuminauha pysyy suorana (eikä jää siis kierteelle putkilon sisään), ja tee putkilon toiselle päälle kuten yllä. Eli käännä taas reunat hieman sisäänpäin niin että kuminauha jää reunojen alle, keskelle. Ompele.
 7. Venytä sitten kuminauhaa niin paljon kun putkilo antaa myöten, eli kunnes putkilon rutut suoristuvat. Kiinnitä nuppineulalla kuminauha ja putkilo kiinni toisiinsa puolesta välistä putkiloa. Venytä sitten toinen puolisko täyteen mittaansa, laita nuppineulalla kuminauha ja putkilo kiinni toisiinsa about puolesta välistä. Toista toisellakin puoliskolla.
 8. Säädä ompelukone hyvin harvalle siksakille. Ompele siksakilla koko matkalta keskeltä putkiloa, kuminauhan päältä (alla olevassa kuvassa vaalean vihreä ommel). Venytä samalla kuminauhaa/putkiloa niin että kankaassa ei ole ommeltaessa ryppyjä. Jos siksakki on liian tiheää, kuminauha ei pääse vetäytymään takaisin omaan mittaansa ja sukkanauhasta tulee liian pitkä.
 9. Tsekkaa nyt uudelleen onko putkilo/sukkanauha sopivan mittainen. Mikäli se on liian pitkä, aseta sukkanauhan päitä hieman päällekkäin. Ompele sukkanauhan päät hyvin yhteen/päällekäin siten että saat siis rinkulan/lenkin. 
 10. Kiinnitä ruusuke/ruusukkeet tukevasti sukkanauhaan sauman päälle, peittämään putkilon päiden yhdyskohta.

Kangasruusu:
Tähän mulla ei nyt ole omaa kuvattua ohjetta, mutta netti on täynnä versioita tästä samasta ohjeesta. Mä käytin tätä ohjetta, jossa neuvotaan käyttämään lisäksi tylliä. Sillä saa mun mielestä ruusuun huomattavasti lisää ilmettä. Suosittelen! Hakusanoilla "fabric rose" löytää vielä paljon lisää ohjeita, mutta perusidea on siis tämä sama. Eli kahtia taitettua kangasta (mä käytin samaa raakasilkkiä kuin itse sukkanauhassa) siis kierretään ja liimaillaan rullaksi, lopuksi neulan ja langan kanssa varmistetaan että homma pysyy kasassa. Samalla voi kiinnittää ruusuun muutamia helmiä.

Kiinnitä sukkanauhaan lopuksi vielä jotain sinistä ;)

-hanne

4 kommenttia: