2012/12/11

JUNASUKKIEN KASVATUSTA


Kaikki jotka on joskus tehnyt junasukkia, huutaa HEP! 

Mä ainakin oon, kerran jos toisenkin. Mutta edelleen, nämä ne on vaan ne kehutuimmat ja toivotuimmat sukat. Punaiset sukat on mun äidin tekemät 1v 3kk ikäiselle ihanuudelle, sinertävät, Mini Väinämöisestä neulotut sukat on taas mun tekeleitä hieman uudemmalle junailijalle. Junasukkia kehutaan erityisesti siitä, että ne pysyvät poikkeuksellisen hyvin jaloissa. Tämä tuli nytkin todistettua, kun neiti näppärä yritti sukkia jalasta kaikella tarmollaan. Ei onnistunut, niinkuin en minä tilanteen valokuvaamisessa. Miten te äidit saatte niitä hellyyttäviä ja TARKKOJA kuvia noista ylinopeustaaperoista?! 

Mutta oli mulla näistä siis oikein asiaakin. Sekä junasukista, että vähän muustakin. Mut ekä sukista. Alkuperäisellä ohjeella ja vauvalangalla tehtynä, sukka tuntuisi sopivan abouttiarallaa 0-6kk ikäiselle, mutta oon tässä vuosien varrella huomannut, että muksut kasvaa jännän nopeasti ja nuo isommatkin tarvii villasukkia. Oonkin välillä neulonut äitien toiveista seuraavan koon junasukkia. Mä keräsin tähän vähän listaa miten nuo sukat on kellekin sopineet, mistä langasta tehtynä ja millä ohjeella. Ja kirjoittelin tuohon alle vielä sen mun käyttämän muunnellun, tai siis isonnetun ohjeen junasukkiin. Ehkäpä näistä on jollekin joskus hyötä, viimeistään mulle, kun taas seuraavan kerran mietin että mites se nyt menikään.

Ja hei, kommentoikaa näitä ihmeessä! Mullehan ei ole tuota jälkikasvua toistaiseksi siunaantunut, joten tämä lista on mun mututuntumalla ja sukkia saaneiden äitien palautteen perusteella tehty. Muokkaan tarvittaessa tuota listaa sitten, jos joillakin on hyviä lisäyksiä, lankaehdotuksia ja kokotarkennuksia.Noin 0-7kk ikäiselle

Sukan jalkaterän pituus ilman venytystä 10cm 
ja rutut suoristettuna noin 12cm

Alkuperäisellä ohjeella + ohuella (vauva)langalla 
Sopiva lanka:
Langan juoksevuus noin 166 - 205m / 50g 
Puikot noin 2 - 2.5mm 
Neuletiheys noin 26 - 31s / 10cm

Mun kokeilemia ja hyväksi havaitsemia lankoja on esim 
TeeTee Alpakka, DROPS Fabel, Louhittarenluolan Väinämöinen, 
SandesGarn Lanett ja VikingGarn baby ull.


Noin 6-12kk ikäiselle

Sukan jalkaterän pituus ilman venytystä 12cm 
ja rutut suoristettuna noin 15cm

Alkuperäistä ohjetta käyttäen + hieman paksummalla langalla 
Sopiva lanka:
Langan juoksevuus noin 105 - 130m / 50 g
Puikot noin 3 - 3,5mm 
Neuletiheys noin 20 - 23s / 10cm

Mun kokeilemia ja hyväksi havaitsemia lankoja on esim 
Novitan Nalle, DROPS Karisma

TAI

Muokatulla ohjeella + ohuella vauvalangalla
Sopiva lanka:
Langan juoksevuus noin 166 - 205m / 50g 
Puikot noin 2 - 2.5mm 
Neuletiheys noin 26 - 31s / 10cm


Noin 12-24kk ikäiselle

Sukan jalkaterän pituus ilman venytystä 13cm 
ja rutut suoristettuna noin 17cm

Muokatulla ohjeella + hieman paksummalla langalla
Sopiva lanka:
Langan juoksevuus noin 105 - 130m / 50 g
Puikot noin 3 - 3,5mm 
Neuletiheys noin 20 - 23s / 10cm

Mun kokeilemia ja hyväksi havaitsemia lankoja on esim 
Novitan Nalle, DROPS KarismaJunasukkien muokattu ohje (isommalle junailijalle)


Alkuperäinen ohje pienemmille.

Luo 44 s, jaa ne tasaisesti sukkapuikoilla ja neulo 12 krs 2 s oikein, 2 s nurin joustinneuletta. Neulo sitten ruttukuvio ja jatka vartta: *Neulo 4 krs nurin, 4 krs oikein, 4 krs nurin. Neulo taas 12 krs 2 s oikein, 2 s nurin joustinta.*. Toista *-* vielä kerran.

Neulo kantalappu puikoilla 1. ja 4., yhteensä 20 kierrosta. Neulo oikealla puolella oikein ja nurjalla nurin. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta. Isommalle lapselle kantapään voi tehdä myös vahvennettuna neuleena

Jaa silmukat kolmeen osaan niin, että keskellä on 8 s ja reunoilla 7 s ja tee kantapohjan kavennukset: Neulo (oikealla puolella) ensin reunan 7 silmukkaa, sitten keskiosan silmukoista 7 s oikein. Nosta sitten 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein reunaryhmän silmukoista, ja vedä nostettu s neulotun yli. Käännä työ. Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo 6 s nurin, neulo keskiosan viimeinen silmukka ja seuraavan reunaryhmän ensimmäinen silmukan kanssa nurin yhteen. Käännä työ ja jatka neuloen edestakaisin 8 keskimmäisillä silmukoilla, kaventaen reunasilmukat pois.

Kun kaikki silmukat on kavennettu ja jäljellä on enää 8 silmukkaa, jatka poimimalla kantalapun sivuista 10 lisäsilmukkaa kummaltakin puolelta ja jaa kantapään 8 silmukkaa puikoille 1. ja 4. Aloita terän suora osuus: neulo 1 puikon silmukat oikein, neulo kantalapun sivusta nostetut silmukat kiertäen, reikien välttämiseksi. Neulo 2. ja 3. puikkojen silmuka nurin. Neulo sitten vielä 4. puikon silmukat oikein (neulo nostetut silmukat kiertämällä). Kavenna sitten seuraavilla kolmella kierroksella 1. ja 4. puikkojen ylimääräiset silmukat pois: *Neulo 1. puikon silmukat oikein, neulo puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Neulo 2. ja 3. puikkojen silmukat nurin. 4. puikon alussa nosta ensimmäisen silmukka neulomatta, neulo seuraava oikein ja pudota neulomatta nostettu silmukka neulotun yli (=ylivetokavennus). Neulo puikon loput silmukat oikein. Toista *-* vielä kaksi kierrosta. Nyt jokaisella puikolla on 11 silmukkaa. Jatka sitten jalkaterää: *neulo 4 krs kaikki silmukat oikein. Neulo sitten 4 krs puikkojen 2. ja 3. silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja 1. ja 4. puikkojen silmukat oikein.* Toista vielä *-* vielä 3 kertaa. Nyt jalkaterän päällä pitäisi olla 5 ruttua eli nurin neulottuja neljän kierroksen ryhmiä. Mikäli käytössä on hieman paksumpi lanka, ja sukka on tarkoitettu alle 18kk ikäiselle lapselle, kannattaa ruttuja neuloa kuitenkin vain 4 kertaa viiden sijaan.

Tee sukan kärkeen nauhakavennus: Neulo aina 1. ja 3. puikon lopussa toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat oikein yhteen, 2. ja 4. puikon alussa neulo 1 s oikein, nosta seuraava silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein ja pudota neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Toista joka kierroksella siis neljä kavennusta, neulo muut silmukat oikein.

Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi. Päättele langat.Sitten se toinen asia-asia. Nyt minäkin tälleen mattimyöhäisenä, hitaasti mutta varmasti, liityn myös jo varmaan monelle vastaan tulleeseen Indiedays Inspiration -perheeseen. Teidän lukijoiden elämään tämä ei vaikuta kuin parin tänne blogiin ilmestyvän visuaalisen muutoksen, bannereiden verran, mutta meikäläiselle tämä on kokeiluluontoinen tanssiaskel uusille alueille blogauksen parissa. Jännää! 

Niille joille Inspiratio -konsepti ei ole vielä tullut vastaan, niin lyhyesti tiivistettynä, Indiedays Inspiration kokoaa kolmensadan suomalaisen blogin postaukset yhteen kuvavirtaan, jonka aalloilla lukija voi halutessaan seilailla ees ja taas, hiirtä klikkailemalla. Inspiraatioon kuuluvien blogien sivupalkista löytyy musta banneri, jonne päivittyy koko ajan uusien postauksien otsikot (ks. esim. täällä tai täällä). Näitä klikkaamalla pääsee siirtymään Indiedaysiin ja sieltä eteenpäin lukemaan ko. postausta. Niin että jos jollakin on kauheasti ylimääräistä aikaa (varsinkin näin joulun alla) ja aivan liian vähän blogeja joita seurata, niin ei muuta kuin tutustumaan ;)

Loppuviikosta palajan toivottavasti hieman jouluisimmissa tunnelmissa!

-hanne

39 kommenttia:

 1. Olen miettinyt, että kun ne kerran touhaavilla taaperoillakin pysyy jalassa, niin pitäisikö ohjetta suurentaa, jotta saisin myös omassa jalassa pysyvät sukat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Varmaan seiskaveikalla joku 48 silmukkaa ehkä? Oispa hauska kokeilla sitäkin :)

   Poista
  2. Meikäläisen alla seistä jököttää 42 vuotta tätä tannerta tallanneet jalat. Kokoa löytyy pohjoiseurooppalaisen 40 kokonumeron verran. Makkarin nurkassa on iso kori täynnänsä villasukkia. Saapassukkia, ohkaisia varrettomia sukkia, varrellisia sukkia ja kaikkea mahdollista siltä väliltä.
   Mutta parhaat sukat ovat äitini tekemät junasukat. Siis kokoa 40.
   Suosittelen :D

   Poista
  3. vau :D
   Pitää ehkä todella yrittää ottaa noi joskus työnalle :)

   Poista
 2. Mä oon kans tehnyt noita omalle ja lahjaksi. Vähän summanmutikassa silmukoita lisäten olen suurentanut ja kärkeen makkaroita lisäillen. Taidankin tulostaa tän sun postauksen tuonne oman neuleohjekansion väliin muistiin :)

  Olen muuten nähnyt jossain ohjeen aikuisten vastaaville, että kyllä semmoisetkin on jo keksitty ;) Ja lapsia kuvatessa pitäisi ainakin järkkärissä pystyä käyttämään tosi lyhyttä ajoitusta ja sitä tarkennusta, missä se seuraa sitä lapsen liikettä. Oliko se sitten jatkuva tarkennus tai jotain? :) Itsehän en myöskään siinä koskaan onnistu ja kuvat on aina sumeita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No pitää pistää googlaillen jos joskus ryhdyn aikuisten kokoista neulomaan että sais vähä silmukkamääriin osviittaa.
   Ja kiitos vinkeistä kuvaukseen, tuo taitaa olla ihan oma taiteenlajinsa! :D

   Poista
 3. Kiitos näistä ohjeista♥ Suloisia kuvia! Junasukkia on tullut tehtyä lahjaksi vastasyntyneille, mutta on itselläkin ollut mielessä tuo suurentaminen:)

  VastaaPoista
 4. Kiittelen myös ohjeista, itsekin olen tehnyt useampaa kokoa junasukkia summittain säätäen. Lisääkin voisi tehdä kun hyvä malli on, joten näistä ohjeista varmasti on hyötyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malli on kyllä aivan huippu ja veikkaisin että yksi käytetyimmistä sukkamalleista. Että ehkä joku tästä joskus hyötyy, minä ainakin kun seuraavan kerran teen näitä :D

   Poista
 5. Nyt on kyllä niin hyvä ohjeistus, että pitäisköhän mun ottaa lanka puikoille ja tehä pienet sukat. Jos tekee vaan pienet ni luulis jaksavan maaliin, ilman että toinen jalka jää ilman sukkaa... :)

  Kiitti tästä siis :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nää tulee kyllä varsin nopeesti valmiiksi ja ovat sen verta söpöt että ihan ilolla tekee sen kaksi sukkaa ;)

   Poista
 6. Hep, olen todennut nuo sukat loistavaksi ja nopsasti viimetinkaan valmistuviksi vauvalahjoiksi ;). Ainoat villasukat jotka pysyy HYVIN jalassa meidänkin 1,5v tytöllä. Ja mikä parasta, niillä on suloinen tarina takanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mä en ainakaan jaksa enää muuta edes miettiäkään lahjavaihtoehdoksi kun uusi muksu syntyy :)
   Ja tarina on kyllä ihan valtaisa, se se varmaan on se toinen syy näiden suosion takana!

   Poista
 7. Kiiiiiitos ohjeista! Olen juurikin etsiskellyt/kaipaillut lasten sukkaohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) No tää on kyllä aivan lyömätön sukkamalli, ja kantsii samalla lukaista sukan liikuttava tarina :)

   Poista
 8. nää on kyllä niin helepot ja sika hyvät tollasilla pikkuviikareilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Helpot, mutta sitten näissä on kuitenkin sopivasti vaihtelua...ettei pelkkää kaks oikein kaks nurin :)

   Poista
 9. HEP! Täytyy laittaa tämä postaus ihan korvan taakse. Välillä olen miettinyt, että tekisin isonnetut junasukat, mutta luopunut luovuuden ja innon puutteessa. Joten kiitos tästä, ei tarvitse itse nähdä niin kamalaa vaivaa ja neulomispurkamisoperaatiota.
  - tytär

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hienoutta jos tulee tarpeeseen, toivottavasti ohje on teidän käyttöön passeli. Kerro jos ei oo :)

   Poista
 10. Tämä postaus tuli niin tarpeeseen! Kiitos, ohjeelle tulee varmasti käyttöä :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos isompien junailijoiden sukkaohjeesta, menen heti kaivamaan Nallen ja puikot esiin:).

  VastaaPoista
 12. Ihania kerrassaan! Minä olen myös itse mahdoton junasukka fani!
  Hyvä lanka on myös:
  DROPS Baby Merino
  Sisältö: 100% Villaa
  Lankaryhmä: A (23 - 26 silmukkaa)
  Paino/juoksevuus: 50 grammaa = n. 175 metriä
  Puikot: 2,5 - 3,5 mm
  Neuletiheys: 10 x 10 cm = 24s x 32krs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, hei oonhan mä tuotakin joskus tainnut käyttää! Kiitos kiitos :)

   Poista
 13. Nyt vasta ehdin kommentoimaan, mutta hei huippua, kiitos isompien sukkien ohjeesta! Vauvalahjoina nää on ihan ehdottomat, mutta miksei taaperollekin ja ehkä tosiaan itsellekin. Kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli hyötyä :) Pysyvät testatusti varsin hyvin myös taaperoilla :)

   Poista
 14. Kiitos näistä ohjeista :) Neuloin juuri tuolla isoimmalla ohjeella pian 2-vuotiaalle Onnille junasukat. Jalkaterään tosin tein vain kolme ruttua, kun pojalla on kovin lyhyt jalka. Seuraavaksi pitääkin itse soveltaa junatumput.

  VastaaPoista
 15. Kitos vinkeistä,sain juuri jopa molemmat sukat tehtyä ja nyt isompaa versiota jalalla😊Mulla tahtoo myös mielenkiinto loppua aina yhteen sukkan mut nyt pääsin maaliin saakka,yes! Ehkä junasukat innoitti moiseen urotekoon👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos oli hyödyiksi! Mulla on kyllä vähän sama, oikeastaan kaikessa neulomisessa, vain yksi kutakin! Mutta junasukat on kyllä ollut se poikkeus mikä vahvistaa säännön :)

   Poista
 16. Voi ei, tuo pienten vauvojen ohje ei enää toimi :( tämä aloitteleva tumpelo tarvitsisi tarkat ohjeet ja silmukoiden määrät että osaisi tehdä oikein :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ja kiitos vinkkauksesta! Korjasin linkin, se oli jälleen kerran muuttunut Taito E-P:n sivuilla :/ Mutta nyt toimii linkki taas pienimpiin sukkiin! :)

   Poista
 17. Ihanat sukat. Itse olen kutonut 8vuotiaalle ja ihan vauvalle hyvin pysyy isommallakin jalassa.10 silmukkaa puikolle ja seiska veikalla.

  VastaaPoista
 18. Hei, aloin tekemään sukkia ja teen näitä 2 vuotiaalle nalle langasta. En tee ”ruttuja” lainkaan jalkapöytään, eli kuinka monta kerrosta tulee sileää ennen kuin alan tekemään kärkikavennuksia?

  VastaaPoista
 19. Kiitos infosta - on iso apu 👍

  VastaaPoista