2012/12/22

JOULU

Sieltä se vaan tulee, ja mä nautin täysin siemauksin. Vielä on vähän sitä ja tätä väkerreltävää, mutta sepäs on vain pelkästään ihanaa. Mun jouluun todellakin kuuluu vilinä ja vilske! Tästä postauksesta tuli nyt vahingossa tällainen "kuusi kuvaa joulua", vähän niinkuin se "kuusi kuvaa kesää" -haaste. Hauska on ollut ihastella muiden blogeissa ihmisten joulun kauneutta! Ja jos joku vielä haluaa, niin toki voi tämän ottaa haasteenakin. Mä ainakin nappailen yhä muiden ideoita talteen, vaikkei ne enää täksi jouluksi ehtisikkään. Tulee se joulu taas vuodenpäästäkin, varsinkin nyt kun maailma ei tosiaan loppunutkaan. 


 Joulukorvikset pienellä kulkusella varustettuna. 
Näissä oleva kulkunen on onneksi kuitenkin semmonen vähän huonosti "soiva", niin ei aivan napsahda Hanne-tontun hermot jatkuvaan kilinään korvan juuressa...


Kynttilänjalan tuunaus oli vähän tommonen kokeiluluontoinen, valkoista spraymaalia, sitten sprayliimaa ja monta kerrosta hilettä. Hileen rajaus olisi voinut olla onnistuneempi, mutta kyllä se noinkin pöydällä kivasti kimmeltää.


Tämän vuoden paketointi pitää sisällään kultaista voimapaperia sekä kultakoristeltua mustaa villalankaa. Nimi on kirjailtu/liimattu paikalleen pikaliimalla, se ei sotke ja kuivuu nopeasti - myös sormiin ja huuliin, kokeilin varmuuden vuoksi senkin. Alkuperäinen idea on täältä.Äiti on mestari jäälyhtyjen kanssa. Pihalla seisoo tänä jouluna kunnioitettavan kokoinen ja näköinen "urku" -jäälyhty, joka on syntynyt maitotölkkeihin jäädytetyistä jäänkimpaleista.


Äitille muistui mieleen tähtikoriste, jollaisia tehtiin joskus kauan sitten tuollaisesta jäykästä metallipaperista, mitä se nyt sitten onkaan...Olin sattunut ostamaan sitä rullan verran hetken mielijohteesta. Tähden sakarat kieriteltiin kynän avulla neliön muotoisesta palasesta.
Tonttulakki on joulun parhaita juttuja, aattona en ota sitä päästä laisinkaan. 
Tänä vuonna neuloin varsin pikaisesti syntyvän tonttulakin pidennetyin silmukoin. 
Tässä nyt ohjekin, vaikka harvalla tuskin on enää aikaa ihan kauheasti istahtaa alas neulomaan. 
Ens jouluna teen tämmösen valkoisen, punaisella tupsulla!


Neulottu tonttulakki


Lanka: Joku täysin mystinen Veljekset Keskiseltä mukaan tarttunut Four Season Alaska -lanka, jossa 9 s x 12 krs = 10 cm ja juoksevuus: 100g = 75m. Veikaisin että esim. Novitan Teddy -lanka voisi toimia myös.
Menekki: koko kerä, 100g
Puikot: Nro 8 sukkapuikot
Koko: Aikuisen tonttutytön päähän sopiva

Luo 36 silmukkaa, ja neulo tavallisesti suljettuna neuleena 12 krs joustinneuletta 2 oikein 2 nurin. Sitten aloitetaan pidennetyt silmukat (kahdella langankierrolla), joita neulotaan KOKO lopputyön ajan. Pidennettyjä silmukoita täällä. Vaihtoehtoisesti voi neuloa esim. nro 15 puikoilla.

1 krs: neulo 1krs kaikki silmukat oikein pidennetyin silmukoin.
2 krs: neulotaan lyhennetty kierros siten, että neulo 1.-3. puikon silmukat normaalisti (kuitenkin pidennettyjä silmukoita) kaikki oikein. Nosta sitten 4. puikon ensimmäinen silmukka neulomatta puikolle, tuo lanka työn eteen (4. puikon ensimmäisen ja toisen silmukan välistä), siirrä ensimmäisen silmukka takaisin 4. puikolle, ja käännä työ. Neulo sitten 2. ja 3. puikon silmukat nurin. Sitten taas käännös siten että nosta 1. puikon ensimmäinen silmukka neulomatta, tuo lanka taas työn eteen ja palauta silmukka takaisin puikolle. Käänny ja neulo taas 2. ja 3. puikkojen silmukat oikein. Jatka sitten vielä 4. puikko oikein. HUOM. Neulo 4. puikon ensimmäisen silmukan ympäri kiertynyt lanka samalla kun neulot ko. silmukan. Näin lanka ei jää rumasti silmukan eteen. Tarkemmin lyhennetyistä kierroksista täällä ja täällä.
3-4 krs: Neulo kaikki silmukat oikein. 
5 krs: Neulo taas lyhennetty kierros 2.-3. puikoilla. Aloita lisäksi kavennukset 1. ja 4. puikoilla siten että neulo 1. puikolla ensimmäisen silmukka oikein, ja toinen ja kolmas silmukka oikein yhteen. 4. puikolla neulo muut silmukat oikein, nosta kolmanneksi viimeinen silmukka neulomatta, neulo toiseksi viimeinen silmukka ja pudota neulomatta nostettu neulotun yli. Neulo vielä 1 silmukka oikein.
6-7 krs : Neulo kaikki silmukat oikein (eikä kavennuksia)
8 krs: Neulo taas lyhennetty kierros 2.-3. puikolla ja tee lisäksi kavennukset 1. ja 4. puikoilla
9-10 krs: Neulo kaikki silmukat oikein (ei kavennuksia)
Jatka tästä eteenpäin neuloen vuorotellen yksi kavennuskierros (kavennukset siis voin 1. ja 4. puikoilla) ja yksi kierros ilman kavennuksia.
Kun silmukoita on jäljellä 24, lisätään kavennuksia:

Neulo ensin 1 krs ilman kavennuksia, 
neulo sitten: 1s oikein, 2 oikein yhteen, 4 s oikein, 2 oikein yhteen, 6 s oikein, ylivetokavennus, 4 s oikein, ylivetokavennus ja 1 s oikein = 20 silmukkaa
Neulo 1 krs ilman kavennuksia.
Neulo sitten 1 s oikein, 2 oikein yhteen, 3 s oikein, 2 s oikein yhteen, 4 s oikein, ylivetokavennus, 3 s oikein, ylivetokavennus, 1 s oikein = 16 silmukkaa
Neulo 1 krs ilman kavennuksia.
Neulo 1 s oikein, 2 oikein yhteen, 2 s oikein, 2 oikein yhteen, 2 s oikein, ylivetokavennus, 2 s oikein, ylivetokavennus, 1 s oikein = 12 silmukkaa
Neulo 2 krs ilman kavennuksia.
Neulo 1 s oikein, 2 oikein yhteen, 1 s oikein, 2 oikein yhteen, ylivetokavennus, 1 s oikein, ylivetokavennus, 1 s oikein = 8
Neulo 1 krs ilman kavennuksia.
Neulo koko kierros 2 oikein yhteen. Katkaise lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi. Päättele. Tee tupsu ja kiinnitä paikalleen. Iloitse joulusta.

*****

Hei, ihanaa joulua kaikille! 
Eilen tein hiljentyy nyt hetkeksi joulun viettoon, 
palataan sitten välipäivinä, eiks je! Nauttikaa!!

-hanne

24 kommenttia:

 1. Pikaliimaa kannattaa tosiaan testata mahdollisimman monella tavalla :)

  Oikein hyvää joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä ajattelin just että tietää sitten senkin fiiliksen. Vähän epämiellyttävä se on, tiedoksi vaan.
   Ja kiitos kiitos :)

   Poista
 2. Oi, ensi vuodeksi teen ehdottomasti tuollaisen lakin! Hyvää joulua sinullekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää vuoden päästä sitten tehä joku muistutuspostaus vähä aikaisemmin :) Kiitos kiitos!

   Poista
 3. Mahtava tonttu lakki.Hyvää Joulua!tyttik.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja koska joulu jo meni, niin mukavaa uutta vuotta :)

   Poista
 4. Ihanaa joulua ja oikein vilkasta blogivuotta 2013. Täällä on kiva käydä lueskelemassa!

  VastaaPoista
 5. ihana tonttulakki-idea! tuommoinen on ehdottomasti tehtävä ensi vuoden jouluksi :)!

  kaunista joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lakki oli kyllä mulla päässä tiiviisti aaton aaton, aaton ja vielä ekan joulupäivänkin! Oikein toimivaksi todettu lakki siis!

   Poista
 6. Olipa hauska vilkaisu jouluun! Näin jouluna tulee hirmuinen tarve kiittää, ja siksi haluan kiittää tästä huippukivasta, hauskasta, onnelisesta ja kekseliäästä blogista - kiitos kun tahdot kuvailla ja kirjoitella näitä kaikkia juttuja tänne :)

  Ihanaa, iloista, onnellista, herkullista, hyvää sekä rakasta joulua teille! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kiitos kauheasti <3
   Enpäs mä tänne jaksaisi kovinkaan kirjoitella, jos teitä lukijoita ei kävisi täällä semmoista määrää ja erityisen huippua että niin monet myös kommentoi. Niin että kiitos vain itsellesi <3
   Ja jouluhan meni jo (snif), joten ihanaista vuodenvaihdetta sinulle!

   Poista
 7. Hyvää joulua! Tuo tonttulakki ja kynttilänjalka pitäis koittaa muistaa, lakki ois aika söpö ja mulla löytyis yhdet kynttilänjalat jotka juurikin kaipaisi jotain tuollaista bling blingiä vähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Mä yritän vaikka sit muistutella noista vuoden päästä, kun ajattelin kuitenkin itse kokeilla tehdä sitten valkoisen tonttulakin :)

   Poista
 8. Olen käynyt joskus aiemminkin blogissasi. Joululomalla mummolassa bongasin HY-lapaset ja blogisi lehdestä, jossa tyttäreni piirros oli esillä. Tosi ihana on blogisi. Arvostan erityisesti, kun jaksat kirjoitella myös ohjeita ylös tänne blogiin.

  Samanlaisia metallitähtiä olen tehnyt mummani kanssa pienenä viili- ja jugurttipurkin kansista. Mumma opetti myös tekemään suklaakääreistä perhosen. Täytyisikin siirtää nämä taidot omalle tyttärelleni.

  Jään seuraamaan. Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei hauska kuulla ja kiitos kovasti :)
   Näiden tämmösten "perinne"taitojen siirtäminen on kyllä hieno juttu, oli ne sitten tähtien taitteluja tai sukan kantapään neulomista!

   Mukavaa uutta vuotta sullekin :)

   Poista
 9. Wow mikä jäälyhty! Ihanasti valo tulee siitä läpi ja heijastuu eri suuntiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mäkin olin tuosta kyllä erittäin vaikuttunut! Välitin kehut äitille :)

   Poista