2012/12/15

PIPARIPANNUNALUNEN + JOULUKORIT


Kiitos kommenteista tuohon edelliseen postaukseen, lohdullista huomata että mä en ole ainut mattimyöhäinen näissä jouluhommissa ;) Voi vitsi kun olis niin monta kivaa juttua mitkä haluaisin vielä tehdä ja tännekin postailla, mutta katotaan nyt mitä kaikkea tässä vielä ehtii. Tänään oon vääntänyt joulukortteja (joo, myöhässä...), tuunannut kynttilänjalkaa, neulonut tonttulakkia ja yhtä joululahjaakin. Kiirettä pitää ja kämppä on sen näköinen, tästä on joulurauha kuulkaas kaukana vaikka tämä hauskaa puuhaa onkin. Unto-kissamme toi meille vielä vähän lisää joulumieltä ripuloimalla pitkin kämppää kauppareissun aikana. Kissat <3


Piparkakkupannunalunen


Malli: oma
Koukku: nro 9
Lanka: Eko-ontelokude
Menekki: noin 280g
Koko: "sakaran" kärjestä kärkeen mitattuna 23cm

Aloita virkkaamalla 4 kjs ja sulje  piilosilmukalla lenkiksi
1. krs: virkkaa 8 ks lenkkiin ja sulje kierros virkkaamalla ps kierroksen ensimmäiseen ks:ään
2. krs: virkkaa 2 ks aina yhteen edellisen kierroksen silmukkaan = 16 ks
3. krs: virkkaa *1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros = 24 ks
4. krs: virkkaa *1 ks, 2 p yhteen silmukkaan, 2 p yhteen silmukkaan, 1 ks* toista vielä 5 kertaa = 6 "sakaraa"
5. krs: virkkaa *ps, 1 ks, 1 pp, 3 p yhteen silmukkaan, 1pp, 1 ks* toista jokaisessa sakarassa. Virkkaa kierroksen lopussa vielä 1 ps. Piparin voi päätellä jo tässäkin kohtaa, jos se tuntuu sopivan kokoiselta. Jos taas haluat vielä vähän kokoa lisää, virkkaa kuudes kierros:
6. krs: virkkaa *2 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan, 2 ks, 1 ps sakaroiden väliin alimpaan kohtaan* Toista jokaisessa sakarassa. Katkaise kude.

Päättele kuteen päät hyvin, varmista päättely mielellään neulomalla neulan ja langan kanssa vielä kuteen pää kunnolla kiinni paikalleen. Näin pääteltynä kude ei lähde karkuun pesukoneessakaan.

Edit. Valmis pannunalunen kannattaa vielä höyryttää kevyesti


Kokeilin virkata vielä yhteen pipariin kuorutuksenkin. Kuorutuksen tein virkkaamalla ketjusilmukoita piparin läpi etupuolelta päin. Tekniikka on sama millä tein verkkorättiin viivat, sieltä löytyypi tarkemmin ohje.  
*****Joulukorit


Malli: muunneltu Kauhavan kangas-aitan "Kahvallinen kori" -ohjeesta
Koukku: nro 9
Lanka: Eko-ontelokude
Menekki: noin 350g
Koko: halkaisija noin 20 cm, korkeus noin 13 cm

Virkkaa 4 kjs ja sulje lenkiksi piilosilmukalla.
1. krs: virkkaa 8 ks lenkkiin ja sulje kierros virkkaamalla ps kierroksen ensimmäiseen ks:ään
2. krs: virkkaa 2 ks aina yhteen edellisen kierroksen silmukkaan = 16 ks
3. krs: virkkaa *1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros = 24 ks
4. krs: virkkaa *2 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros = 32 ks
5. krs: virkkaa koko kierros kiinteitä silmukoita ilman lisäyksiä
6. krs: virkkaa *3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros = 40 ks
7. krs: virkkaa *4 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros = 48 ks
8. krs: virkkaa koko kierros kiinteitä silmukoita edellisen kierroksen silmukan takareunaan. Näin reunat lähtevät kääntymään ylöspäin.
9. - 13. krst: Jatka sitten virkaten aina 1 ks yhteen silmukkaan. Virkkaa simukan molempien reunojen alta. Raitaisessa korissa on vaihdettu väriä aina kahden kierroksen välein. Värin saa vaihtumaan siististi ilman pykäliä mukailemalla tätä näppärää ohjetta.
14. krs: virkkaa 18 ks, virkkaa 10 kjs, jätä väliin 6 ks. Virkkaa taas 18 ks, 10 kjs, jätä väliin 6 ks ja kiinnitä piilosilmukalla kierroksen ensimmäiseen silmukkaan.
15. krs: virkkaa 18 ks, virkkaa sitten ketjusilmukkalenkkiin 10 ks, virkkaa sitten taas tavallisesti 18 ks, ja taas 10 ks ketjusilmukkalenkkiin. Virkkaa sitten vielä 1 ks kierroksen ensimmäiseen silmukkaan.  

Vinkki mun mielestä kahvojen kiinnittymiskohdat sai siistiksi ja tukeviksi, kun virkkasi 15. kierroksella ennen ja jälkeen kahvoja olevat kiinteät silmukat edellisen kierroksen yli (eikä siis edellisen kierroksen läpi). Eli samasta aukosta kuin mistä kahvojen alku ja loppusilmukat on pistetty (vähän sekavasti selitetty, toivottavasti saitte ajatuksesta kiinni).

Raitainen kori on tässä kohtaa valmis, punaisessa korissa on virkattu vielä yksi kerros valkoisella kuteella, 1 ks yhteen silmukkaan koko kierros. Katkaise kude ja päättele hyvin.

-hanne

38 kommenttia:

 1. Tosi ihanat pannunaluset, voisi itsekin tehdä.:) On meinaan jämäkudetta juuri sopivasti!

  VastaaPoista
 2. Kyllä, piparipannunaluset ovat tosi kivat. Tein itse aiemmin punaisia tähtiä, jotka jo ovat lahjaksi menneet, mutta tuo ruskea väri ja muoto ovat kyllä tosi kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yllätyin kuinka kivan sävyisen ruskean löysin, kun jotenkaan ruskea ei muuten oo yksistään ihan kauneimpia sävyjä, mun mielestä. Mutta tää on tämmönen kiva meleerattu ruskea. Me like!

   Poista
 3. Ihmettelin että mikä ihmeen piparipannu :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh :D Mä luen tuon otsikon joka kerta että + joulukortit ja aina pelästyn että oon kirjoittanut sen väärin :D

   Poista
 4. Tosi kivat piparipannunaluset! Näitä voiskin vielä väsätä muutaman joulupukinkonttiin, jos ehdin kaupunkiin hakemaan ruskeaa kudetta. Tämä idea ei taitaisi ihan toimia harmaalla matonkuteella, jota löytyy varastosta.... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No emmä tiiä, voishan se toimiakin :) Sittepä ei olisi niiiin kauheen jouluinen, toimisi myöhemminkin. Laitat vaan lapun mukaan että tää on sitten piparkakku :D

   Poista
 5. Hienoja! Mulla oottaa tuolla muutama pieni pätkä ontelokudetta, joten tästäpä voisin napata pienen puhteen itelleni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyllä saanut kunnioitettavan hyvin pienennettyä tuota mun kudevarastoa näiden kaikkien pikkujouluviemisten myötä :) Enää olis semmonen yks iso säkki jäljellä.... ;)

   Poista
 6. Ihanat pannunalustat ja kiitokset ohjeesta. Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja kiitos samoin, eipä enää kauaa tarvi oottaa :)

   Poista
 7. ahhahahaha ''Unto-kissamme toi meille vielä vähän lisää joulumieltä ripuloimalla pitkin kämppää kauppareissun aikana. Kissat <3'' hanne :D i feel you. T. Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ;) Löytynee Mersultakin parit moiset joulutemput takataskusta?? :D

   Poista
  2. kyllä! parit lervat ympäri kämppää aina aamusin

   Poista
 8. Hei kiitos isollä kädellä ohjeista! Parissa päivässä onnistuin tuhoamaan kahdet jämälangat ja sain väsättyä pikkupikkujoululahjat viidelle ihanaiselle naiselle ja pari pannunalusta siskollekin. Mieskin kiittää tietämättään, sillä taas on lankoja hitusen vähemmän himassa. Ainakin hetkellisesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olloshyvä ainakin yhtä isolla kädellä :)
   Mäkin tein just kymmenelle työkaverille noita lumihiutaleita ja ah niin paljon sain kudetta menemään :D Kellehän vielä voisi virkata hiutaleita tai tähtiä?!?

   Poista
 9. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Eksyin sivuille blogeja selastessa ja varmasti vierailen myös jatkossa :) Ihania käsitöitä ja mikä parasta, jaat myös ohjeita, niin saa itse kokeilla! Oon aikasemmin tehnyt noita myös koreja, mutta yks jäi turhan pieneks kuteen loputtua kesken. Nytpä tiedän, mitä teen tuolla kude määrällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Je, kiva kuulla :) Mä aattelin että kun kirjoitan tänne nuo ohjeet ylös, niin ne on sitte itelläkin kunnolla tallella :D

   Poista
 10. Hyvää Joulua ja kiitos inspiraatiosta. taitaa tuollainen tähti syntyä joulunpyhinä tässäkin osoitteessa

  VastaaPoista
 11. kiitos ihanasta ohjeesta ja ihanasta blogista muutenkin! tein tällaisen pannunalusen harmaasta ontelokuteesta (http://kohtakotona.blogspot.fi/2013/03/virkattu-pannunalunen.html) ja tuli erittäin hieno! harmaana tämä ei oikeastaan ole kovinkaan jouluinen, vaan sopii keittiööni ihan aina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos kovasti :) Kävin jo tsekkaamassa, eihän se ollut laisinkaan jouluinen! Just hyvä :)

   Poista
 12. Kiitos piparkakkupannunalunen ohjeesta!

  VastaaPoista
 13. Kiitos ohjeesta!
  Virkkasin ohjeella poikani kerhontädeille joulumuistamiset. Laitoin blogissani linkin tänne ohjeeseen, onhan ok?
  Ja kiitos koko blogista, inspiroivaa toimintaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! On tietenkin ok, kiitos vain linkkaamisesta, ja muutenkin kommentista ja ohjeeseen tarttumisesta :)

   Poista
  2. :)
   http://handmadebykati.blogspot.fi/2013/12/joulukalenteri-2013-luukku-18.html

   Poista
 14. http://metsamaja.wordpress.com/2014/08/05/kukkapannunalunen/

  Kiitos mainiosta ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 15. Heippa! Ihana ohje tuo pannunalunen. Kysyisin vain että tarkoittaako tuo pp pitkää pylvästä?

  VastaaPoista
 16. Mitä tarkoittaa tuo 1. krs: virkkaa 8 ks lenkkiin ja sulje kierros virkkaamalla ps kierroksen ensimmäiseen ks:ään?? En ole virkannut kauheasti ja termit todella hukassa.. mutta siis 8 ketjusilmukkaa lenkkiin? Kauhea sykerö tuli koska ymmärsin varmaan väärin

  VastaaPoista
 17. Heips! Nämä on kyllä vähän tällaisia termiviidakkoja, ja aina pitäisi muistaa kirjoittaa auki lyhenteetkin :) ks on siis kiinteä silmukka ja ketjusillmukka taas on kjs :) Laita viestiä vielä jos ei kiinteillä silmukoilla onnistu paremmin :)

  VastaaPoista
 18. Hei. Suosittelen kirjoittamaan tuon p/pylväs ja pp/puolipylväs tuon ohjeen eteen, koska tosiaanhan pp on yleensä pitkäpylväs.

  T. Tulin lukemaan kommentit, koska ei onnistu, selvisi syy epäonnistumiselle, mutta en jaksa enää kolmatta kertaa purkaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ihan totta, tietenkin pitäisi olla aukikirjoitettuna nuo lyhenteet tuolla, kiitos huomiosta! Ja tosiaan, nyt kun googlailin niin vain garnstudio näytti käyttävän pp=puolipylvät. Tai siis garnstudio ja näköjään minä :D Teen pian korjaukset. Kiitos ja pahoittelut!!

   Poista
 19. Voi että olet taitava! Ihania juttuja, noita tosiaan olisi mukava tehdä lahjaksi tai vaikka vaan itselleen.

  VastaaPoista
 20. Hei,mitenköhän jatkuisi seuraavat kerrokset? Teen novitan strömsöö trikookuteesta ja jää liian pieneksi. Ajatteln kattausalustoiksi..

  VastaaPoista