2012/12/03

HERÄTTÄJÄLAPASET


Mä kävin aikoinani rippikoululeirin Aholansaaressa. Leiri oli Herättäjä-Yhdistyksen järjestämä, ikimuistoinen kahden viikon loma murrosiästä. Leirin jälkeen vietin vielä monta tiivistä vuotta H-Y:n nuorisotoiminnassa mukana ja monet sen ajan kavereista ovat edelleen niitä läheisimpiä kavereitani. 

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotoiminta viettää ensi vuonna juhlavuotta. Äitini ystävä, joka toimii H-Y:n kuukausilehden toimittajana, otti muhun jokin aika sitten yhteyttä ja kysyi voisiko hän juhavuoteen liittyen haastatella mua "entisenä HY-nuorena" kuukausilehteen. Kiitos äidin väsymättömän mainonnan, tämä ystävä lukee myös eilen teiniä ja heittikin haastattelun yhteydessä, että voisinko ideoita jotain tulevaan juhlavuoteen liittyen. Heitin yhden idean, joka on vielä työn alla, katsotaan syntyykö siitä jotain konkreettista. Sitten vähän ylimääräisenä juttuna neuloin nämä kirjoneulelapaset, joissa on H-Y:n logo. Lupasin laittaa ohjeen saataville tänne blogiin, joten tässä se olisi.

Veikkaanpa kuitenkin, että ehkä aika pieni osa blogini lukijoista tarvii ohjetta lapasiin joissa on herättäjäyhdistyksen logo ;) Niinpä tuolla lopussa on vielä yksi tyhjä kaavio. Tein sen itelleni sillä ajatuksella, että voisin tulostaa tuon itselleni aina mukana kulkevan ideavihkoseni väliin, jos vaikka joskus iskee halu suunnitella siihen kirjoneulelapasia varten joku kuva. Kaavion silmukkamäärät sopivat seitsemällä veljeksellä tehtyihin lapasiin. Ehkäpä siitä on hyötyä jollekin muullekin?


OHJE KIRJONEULELAPASIIN


Lanka: Novitan Seitsemän veljestä, musta ja valkoinen
Menekki: yhteensä noin 180g
Puikot: nro 3,5 sukkapuikot
Koko: keskikokoinen naisen käsi, ympärysmitta kämmenen kohdalta mitattuna noin 20cm, kaavion mukaisen kuvion korkeus noin alusta kärkeen asti mitattuna on noin 18cm

Vasemman käden lapanen:
Luo 44 silmukkaa mustalla langalla ja neulo 2 oikein 2 nurin joustinneuletta noin 32 kierrosta tai kunnes työ on noin 12 cm korkea. Neulo sitten 2 kierrosta sileää neuletta, kaikki silmukat oikein. Ensimmäisellä kierroksella lisää 1 silmukka sekä 3. ja 4. puikoilla, ottamalla langakierto puikolle = 46 silmukkaa. Jaa silmukat siten että 1. ja 3. puikoilla on 12 silmukkaa ja 2. ja 4. puikoilla on 11 silmukkaa. Aloita sitten kaavion mukaan neulominen.
Kaavio 1. (kämmenselkä)

Kaavio 2. (kämmenpuoli) 


Peukalo:

Kun kaaviosta on neulottu 12 ensimmäistä kierrosta, neulotaan peukalon silmukat apulangalle (kaaviossa punaisella merkitty kohta): Neulo  ensimmäisen, toisen ja kolmannen puikon kaikki silmukat, sekä neljännen puikon silmukoista 3 ensimmäistä silmukkaa kaavion mukaisesti. Ota apulanka ja neulo 4. puikon 8 viimeistä silmukkaa apulangalla omalle puikolleen. Neulo sitten nämä silmukat uudelleen kaavion mukaisesti, niin että kaikki silmukat ovat taas 4. puikolla. 

Kun lapanen on neulottu kokonaan kaavion mukaan, neulotaan vielä peukalo. Vedä apulanka varovasti pois, ja nosta puikolle vapautuneet silmukat (alareunasta 8 silmukkaa sekä yläreunasta 8 silmukkaa). Nosta vielä puikkojen välistä silmukat ja jaa nämä 18 silmukkaa kolmelle puikolle. Neulo peukalo mustalla langalla sileää neuletta, kunnes peukalo on lähes peittynyt. Tee sitten sädekavennukset: Neulo jokaisen puikon alussa ja keskellä 2 silmukkaa oikein yhteen. Kun silmukoita on jäljellä yhteensä 3, katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Lapasen kärkikavennukset:
Lapasen kärjen nauhakavennukset aloitetaan kierroksen 37 alusta. Ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa neulo 1 silmukka oikein, tee ylivetokavennus: nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja pudota neulomatta nostettu neulotun yli. Toisen ja neljännen puikon lopussa neulo kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat oikein yhteen, neulo vielä puikon viimeinen silmukka oikein.

Jatka kaventaen jokaisella kierroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 6 silmukkaa. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Oikean käden lapanen neulotaan vasemman käden lapasen peilikuvana.

Ja tuossa yllä vielä se tyhjä kaaviopohja. Huom. herättäjälapasen ohjeessa neuloin ranteen joustinneuleen jälkeen 2 kierrosta sileää ennen kuvion aloittamista. Tässä ylläolevassa tyhjässä kaaviopohjassa lisäsin valmiiksi nämä kaksi kierrosta kaaviopohjaan. Kaavion saa tulostettua tuosta mukaan klikkaamalla kaavion päälle hiiren oikealla ja valitsemalla "näytä kuva". Sitte vaan tulostellen! 

Mukavaista maanantaita ystäväiset!

-hanne

41 kommenttia:

 1. Ehkä herättäjälogoa lapasiinsa kaipaavat ovat vähemmistössä lukijoissa, mutta jos et olisi kertonut, että niissä on se logo, niin suurin osa olisi pitänyt sitä vain kauniina kuviona!

  Vähän värejä muuttamalla tuosta saa hienon brittilipun.

  Ps. Mulla on ihana herättäjäpaita, jossa lukee rinnuksissa "Olen syypää kaikkehen". Se sopii mulle, koska osaan imeä syyllisyyttä kaikesta. Sain sen lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No totta, enpäs osannut ajatella että ihan sievä kuvio tuo on tuollaisenakin, tavallaan aika klassisen kirjoneulekuvion näköinen, mutta ehkä vaan hieman pelkistetympi..

   Ja jee, mahtavaa! Mä oon kuullut tarinoita siitä millaisia ehdotelmia paitateksteihin on heitelty :D Tuo sun paita on mun mielestä erittäin suosittu vaimojen ostama lahja miehelleen ;)

   Poista
 2. Kiitti tyhjästä kaaviosta! Varsinkin tuommoisesta, joka sopii seiskaveikkaan, koska sitä käytän langoista eniten. voisikin suunnitella itselle jotkut kivat lapaset kun on valmis pohja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mäkin ajattelin että tuollainen on hyvä olla mukana, jos inspis iskee. Ja seiskaveikka kun on tommonen hyvä peruslanka :)

   Poista
 3. Wow! So beautiful and the black and white combination is perfect!

  VastaaPoista
 4. Superpaljon kiitoksia tyhjästä kaaviosta! Täytyy tulostella noita kymmenittäin. ;) Logoa en olisi kyllä tajunnut, kuten yllä mainittiin, pidin sitä vain nättinä kuviona. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos ja ollos hyvä, hienoa jos tulee tarpeeseen :)

   Poista
 5. Tuo tyhjä kaavio tulee tarpeeseen, kiitos!

  http://elakepaiviaodotellessa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Oi, muitakin Ahiksen käyneitä! Koska sä olet siellä ollut? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Mä mietinkin että kai täältä nyt ainakin yks Ahislainen löytyy :) Kävin -98, kolmosleirin. Entäs sä?

   Poista
  2. Nelosleiri -04, vähän myöhempää ikäluokkaa siis! :)

   Poista
  3. Mut mää olen käynyt -98! :) Muistaakseni nelosen, joka oli siis kolmosen kanssa yhtä aikaa!! Ihana blogi, löysin tämän ihan vasta! Ja hienot lapaset! :)

   Poista
  4. Eikä! Sithän me ollaan oltu siellä samaan aikaan. Ja sun leirillä taisi sitten olla ainakin Sampsa ja Maria R. :)

   Poista
  5. Minä olin sillä -98 IV leirillä isosena. Maria R. oli ykkösellä, mutta Sampsa meidän leirillä. Näin tämä maailma on pieni..hah.
   Raisa

   Poista
  6. Aa niin olikin, Maria oli Sallan kans samalla leirillä! Mut Sampsa juu oli sielä. Ja sä tosiaan! Mä muistin kyllä että sä Raisa olit silloin kans saaressa, mutta muistin että olisit ollut siellä prolena. No mut kuitenkin, pieni on maa :)

   Poista
 7. Kiitos kivasta blogista! Piti kaikki postaukset lukea läpi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, aikamoista jos oot kaikki läpi kahlannut :D Hienoa että eksyit tänne, tuu taas uusiksi :)

   Poista
 8. No mutta jos joku körttilapaset tarttoo, niin onhan se hyvä, että joku on nyt ohjeen tehnyt.

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No näinhän se on nähtävä! Eipä jää nyt ainakaan siitä kiinni, ettei olisi ohjetta :)

   Poista
 9. Körttilapaset taitaa jäädä tekemättä, mutta tuon tyhjän kaavion tulostin itselleni :)

  VastaaPoista
 10. Itsekkin kävin viime kesänä riparin aholansaaressa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoutta, ja minä kun ajattelin että kukaan täällä ei ole kuullutkaan mistään moisesta! Ja nyt on jo kaksi saaren käynyttä! Sulla oli varmaankin sitten vetäjänä joku mun vanhoista kavereista, Kalle tai Raisa esim... kovin pieni on maa :)

   Poista
 11. Kiitos Hanne, mä teen körttilapaset, ehkä vaikka juhlille myyntiin.
  Anonyymi, joka kävi Aholansaaren leirin -89, olin sillä leirillä isosena!
  Raisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis leiri -98 ei -89..hah!

   Poista
  2. Ei ihan vielä niin paljon ikä paina ;)
   Kiitti ystäväinen :)

   Poista
 12. Mä huomasin KotoLiving-lehdestä sun blogin tänään iltapäivällä, nyt illalla bongasin linkin Hupsistarallaassa ja nyt olen tässä ja bongailen tuttuja täältä kommenttilootasta. Ohhoh. Raisa mut tunteekin, olin toissakesänä Saaressa opena, mutta körttikuvioihin löytänyt tieni vasta aikuisiällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja sori hidas vastaus, on oltu vähä joulutunnelmissa täällä! :) Mutta näinpä on pieni maa! Pitääpäs Raisalta kysyä et kuka kuka :) Mä en oo ite päässy saareen useampaan vuoteen, pitäis kyllä yrittää korjata tilanne, on se vaan niin tunnelmallinen paikka!

   Poista
 13. Herättäjistä en tiedä tuon taivaallista, mutta tuohan ihan selvä Iso-Britannian lippu! Olen etsinyt ohjetta Union Jack -lapasiin iän kaiken, kiitos paljon! :)

  VastaaPoista
 14. Komppaan ylempää Anonyymiä, itekki oon ettiny tota ihan hirrveen pitkää, kivaku tää löyty ! :D Loistavaa.

  VastaaPoista
 15. Taidanpa tuosta neuloa lapaset, kiitos ohjeesta. Ja siis ihan ajattelin kyllä herättäjän logolla lapaset.

  VastaaPoista
 16. Kiitos ohjeesta! Kesällä tuli naisten saunaillassa puheeksi nämä lapaset. Ystäväni oli nähnyt herättäjäåäivillä. Tein hänelle lahjaksi seiskaveikasta nämä herättäjälapaset. Ilahtui.

  VastaaPoista