2011/11/12

kokoa isommat junasukat


Mä neulon junasukkien ohjeen mukaan villasukat aina kun lähipiiriin syntyy vauva, ja pikaisella googletuksella huomaa etten taida olla ainut :) Alkuperäinen, ihana ohje löytyy Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuus  ry:n sivuilta, täältä. Viime viikonloppupuuhana tein 9kk ikäiselle Niilalle toiset sukat Niilan äidin pyynnöstä, kun edelliset oli jääneet pieneksi. Kai nää ovat sitten oikeasti malliltaan vaan ihan hirmu hyvät, nää on kuulemma "ne ainoat villasukat mitkä oikeasti pysyy jaloissa". Ja sitäpaitsi näitä on ihan hauska tehdä.


Tein nyt ekan kerran junasukat hieman isompina siten, että 40 silmukan sijaan käytin 44 silmukkaa ja jalkaterää jatkoin kahdeksan kierrosta toistamalla vielä kerran tuon ruttukuvioinnin. Lankana käytin Drops Alpacaa, vaikka normaalisti en vauvaneuleisiin käytä lankaa mitä ei voi konepestä. Valmis sukka oli Niilalle ehkä vielä reilu, mutta jalkaterän ruttukuviointi vetää kärkiosaa sopivasti hieman kasaan (kärki-kantapaaväli noin 12cm) ja toisaalta myötäilee pitkään jalan kasvua (hieman venytettynä kärki-kantapääväli noin 15-16cm).

 
Yllä vertailua varten toisetkin junasukat, jotka on tehty alkuperäisen ohjeen/koon mukaan Drops Fabel -langasta, joka on ehkä aavistuksen alpakkaa kapeampi lanka.

Ja ai niin, tervetuloa kaikille uusille lukijoille, joita tänne oli viime viikon aikana ilmestynyt. Jee :) 

-hanne

Edit: 
Lisäsin tuonne kommentteihin Etelä-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuus ry:n sivuilta kopsatun junasukkien ohjeen, sillä tuo yllä oleva linkki tuntuu olevan ajoittain epäkunnossa. 

Edit edit: 
Löysin toimivan linkin ja muutin sen tuonne ylös. Nyt pitäisi siis taas toimia!

11 kommenttia:

 1. Onpas teillä mahtava blogi. Jäin koukkuun heti. ")

  VastaaPoista
 2. Söpölle näyttää raidat junasukissa!

  VastaaPoista
 3. Ihania sukkia ja tosi hyvän värisiä. Olen yrittänyt löytää ohjetta vaan enpä ole onnistunut saamaan sivua auki.

  VastaaPoista
 4. Joo tuo sivusto on varsin usein kumossa jostain syystä, liikaa kävijöitä ehkä? Heh heh :)
  Tässä pikaisesti ohje, tämä on siis tuolta toimimattomasta linkistä kopioitu:

  Tarvitaan kerä Alpaca lankaa ja sukkapuikot kokoa 2 1/2. Luo 10 silmukkaa jokaiselle puikolle ja neulo 12krs 2 oikein 2 nurin joustinneuletta.
  *Neulo 4krs nurin, 4krs oikein, 4krs nurin ja 12 krs joustinneuletta (2 oikein 2 nurin)* toista *-*

  Neulo kantalappu 12 krs puikoilla 1 ja 4 ja tee kantapohjan kavennus; jaa silmukat kolmeen osaa niin, että keskellä on 6 ja reunoilla 7 s.

  Poimi kantalapun sivuista 7 lisäsilmukkaa ja neulo terän suora osuus: *4 krs puikkojen 2 ja 3 silmukat nurin (jalkaterän päälle) ja loput oikein, 4 krs kaikki silmukat oikein* Toista *-* 2 kertaa.

  Neulo vielä 4 krs päällipuolen silmukat nurin ja alapuolen silmukat oikein. Tee sukan kärkeen nauhakavennus: Ensimmäisen ja kolmannen puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat oikein yhteen ja toisen ja neljännen puikon alussa toinen ja kolmas silmukka kavennus ylivetäen. Kun jäljellä on 4 silmukkaa, katakaise lanka ja pujota se 2 kertaa silmukoiden läpi. Päättele langat ja höyrytä sukat kevyesti.

  Hauskaa neulontaa!

  VastaaPoista
 5. Tuhannet kiitokset junasukkien ohjeesta. Sukka on jo tekeillä.

  VastaaPoista
 6. Tein lapsenlapselle perusohjeella junasukat ja kohta sain toiveen tehdä vähän isommat juuri samasta syystä kuin edellä eli, että pysyvät hyvin jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Onkohan kukaan koskaan haukkunut junasukkia? :)

   Poista
 7. Moi, olen tehnyt sataparia junasukkia ja vien ne synnärille. Sukat "syntyvät" itsestään, telkkua katsoessa, hyvää syksyä tv.seitsemän lapsenlapsen mummo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, aikas todella hieno tempaus! Voisin kuvitella että on varsin ihana saada synnäriltä mukaan nämä maailman parhaimmat sukat ja varmasti henkilökunnastakin tuntuu hienolta antaa tämmöiset! Ihan todella hienoa!!

   Poista
 8. Kiva, että junasukka miellyttää! Sain tuollaiset sukat ystävältä tultuani mummuksi. Sen jälkeen olen tehnyt sukat aina kun joku tuttava on saanut lapsen tai tullut mummuksi. Saldo n.300 paria. Kiva tehdä uutisia katsoessa, junamatkalla, linja-automatkalla.
  Tänään minut palkittiin Seinäjoen käsityömessuilla nimikkeellä: vuoden käsityöteko! Sukkaa tehdään jo Amerikassa ja Puolassa. Jopa Ruotsin Estelle sai sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, aikas hienoa!! Onneksi olkoon, ansaittu tunnustus! Nämä sukat ovat ehdottomasti yhdet parhaista mihin oon koskaan törmännyt ja lasten sukista varmasti ne parhaat (mutta tästä mulla on vielä vähän vähäisesti kokemusta kun ei ole kerta noita lapsia vielä siunaantunut :)

   Poista