2011/11/03

DIY: kirjekuoret hääkutsuille


Häähäähääaskartelua taas. Meidän hääkutsut oli niin vaikean kokoisia, että kuoretkin oli pakko tehdä itse. Hyvä toisaalta, koska näistä kuorista tuli varsin edulliset (noin 13cnt/kpl). Jotkut vieraat kauhisteli työmäärää, "ootteko te hullut tehny nää kuoretkin?". Joo, mutta nämä on todella helppoja tehdä. Mutta sitä ei kerrota vieraille. "Joo, tehtiin, voi meitä, oli hirrrrvee homma". Tässä ohjeet miten on tehty just näiden hääkutsujen kuoret, mutta näitähän voi muunnella loputtomasti, lankaa, paperia, mallia ja ommelta vaihtamalla. Jokke oli meidän häissä kutsuvastaava, ja Jokke halusi tumman ja selkeästi erottuvan ompeleen. Kutsujen paperi oli tavallisen tulostuspaperin paksuista ekopaperia, jota myydään isoina, olikohan 50cmx70cm kokoisina arkkeina. Me ostettiin paperit Sinellistä.


Leikkaa iso arkki ensin puoliksi. Paperi taitellaan sitten kutsun kokoiseksi halutulla tavalla. Me tehtiin se hyvin simppelisti kahdella taitoksella. Muista jättää reunoille riittävästi tilaa (siis saumanvaraa :) ommelta varten, myös alareunaan. Me jätettiin reunoille noin sentin verran ylimääräistä.


Kun kuori oli taiteltu, leikataan reunoilta ylimääräistä pois ja varmistetaan että reunat ovat muutenkin suorat (meillä kuori ei mahtunut leikkuriin ennen taittelemista...)


Sitten vaan ommellen. Paperin ompelu saattaa varmaan tylsyttää neulaa nopeammin kuin kangas ja paperia ommellessa pitää olla tarkkana ettei pyri itse ohjaamaan liian voimakkaasti paperia, sillä jäykkä paperi taivuttaa neulaa paljon helpommin kuin kangas. Muuten paperin ompelussa ei ole mun mielestä kummempaa eroa kankaan ompeluun. Työ on nopeaa ja ommel pitää varmasti paremmin kuin liima. Me tehtiin näitä noin 70 yhden päivän aikana.


Sitten vaan ylimääräiset langat pois ja kutsu sisään. Me suljettiin nämä (huonolla) puikkoliimalla, joka aukesi ilman että paperi repeytyi. Lisäksi me kiedottiin ympärille aivina -lankaa. Mua vähän jännitti miten lanka pysyy postissa paikoillaan ja teinkin yhden koelähetyksen. Langat oli mennyt ehkä hieman enemmän nippuun, mutta kuitenkin pysyneet paikoillaan muuten ihan hyvin, joten tällä mentiin. 

-hanne

4 kommenttia:

 1. Todella upea DIY-kirjekuori! Jos vain jaksaisi niin voisin harkita tällaisten tekemistä itsekin näillä ohjeilla.
  Ihana blogi sinulla :)

  VastaaPoista
 2. Kiva uusi blogituttavuus minulle! Mukavaa, että joku jaksaa tehdä tutoriaaleja ja laittaa ohjeetkin. Pikavilkaisun perusteella täältä löytyy paljon ideoita ja opittavaa :)

  VastaaPoista
 3. Emma: kiitos! Suosittelen ainakin kokeilemaan :)

  Askarteluapina: kiitti ja tervetuloa! Yritän laittaa joo ohjeet aina jos se on vaan mahdollista, jääpä sitten ne itsellekin talteen ja sehän on sitten vaan plussaa jos joku muu hyötyy niistä samalla :)

  VastaaPoista
 4. Kiva ja helpon oloinen väkerrysohje! Näitä voisi harkita joulukorttien kaveriksi, olin jo ajtellutkin, että ompelukonetta voisi ehkä hyödyntää myös niihin, en tosin vielä ole päättänyt, miten.

  VastaaPoista