2012/08/15

rättihommia


...taas, mutta tällä kertaa meille omaksi. Joskus tammikuussa tehty bambuinen tähtirätti alkoi jo kovin kyllästyttää, joskin uskomatonta kyllä, se on ahkerasta käytöstä huolimatta säilyttänyt kiitettävällä tavalla värinsä, muotonsa ja hajuttomuutensa. Kysyin tuolta perheen toiselta ihmiseltä mielipidettä uuden rättin väri- ja kuviointimaailmaan. Toiveena oli rätti, jossa olisi  yksi kolmasosa mustaa ja loput harmaata, eikä mitään muuta. Siis varsinainen väriläiskä keittiöön! 

Rätti syntyi kahdessa illassa, joskin näiden kahden illan välillä oli melkein kaksi kuukautta. Hups. Siinä se kuitenkin nyt on. Tehtynä jälleen hyväksi rättilangaksi todetusta Blend Bamboo langasta, rehdisti pylväitä virkkaamalla. Rätti on tällä kertaa abouttiarallaa 26 cm leveä ja 19 cm korkea. Yhdessä rivissä on 50 pylvästä, reunojen ympäri virkkasin kiinteitä silmukoita kerroksen siistimään reunoja ja tuomaan ryhtiä.


Mulla on meneillään muuten tärkeä testi. Yritän selvittää kuinka pienessä ajassa ihminen pystyy katsomaan televisiosarjan 8 ensimmäistä tuotantokauta niin, että käy kuitenkin samalla töissä, ruokkii kissat ja kirjoittaa vähän blogia. Voin kertoa, että kohtuullisen nopeasti, ainakin tähän asti! Katotaan kestääkö kisakunto loppuun asti. Mut sitten kenenkään muun ei tarvitse enää testata tätä! Onneksi telkkaria katsellessa voi yhtäaikaa testata kaikkee muutakin, kuten vaikka uusia lankoja ja korvisten tekoa. 

Palataan siis pian tulosten kera!

-hanne

24 kommenttia:

  1. Kuinka usein käytät rätin pesukoneessa? Suunnitelmissa myös tilata langat ja alkaa kutomaan rättejä joululahjaksi.
    Eli kiitos ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, varmaan aika ällöttävän harvoin, ehkä kerran kuussa? Pesen rättiä yleensä vain pikaisesti käsin fairin kanssa, muiden keittiöhommien yhteydessä esim. kun tiskaan/pyyhin keittiöntasoja.

      Pitänee ehkä itsekkin parit virkata lahjaksi :)

      Poista
  2. Himym?

    Sarjamaratonit on hauskoja, sunnuntait on keksitty ihan sitä varten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, Himym:n messissä ollaan oltu jo tokalta tuokkarilta asti, että hyvä arvaus! :)

      Koukutuksen asteesta huolimatta nyt ei kuitenkaan ole kyseessä laisinkaan himym:n kaltainen timantti, vaan jotain niinkin epäillyttävää kuin Supernatural. Kaveri suositteleli, ja ajattelin että tämä on riittävän hömppäsarja käsitöiden taustamusiikiksi. Joo, onhan se sitä, mutta koukkunsa on silläkin!

      Sarjamaratonit on mun mielipuuhaa, ne pitäis vaan aloittaa ehkä vähän aikaisemmin kuin 8 tuokkarilla. Tää käy jo rankaksi! nimim. Nelonen meneillään...

      Poista
    2. No siis kyllähän sitä Winchesterin veljeksiä tuijotelee ihan mielellään 8 kautta putkeen :D

      Poista
    3. no juu...myönnän :D että mitkäköhän ne ko. sarjan koukuttavimmat jutut onkaan... ;)

      Poista
  3. Millainen imukyky tekemilläsi räteillä on? Inhoan rättejä jotka jättävät jälkeensä liian märän jäljen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noh, vaatimustasoja lienee erilaisia, mutta mä oon ollut tähän erittäin tyytyväinen erityisesti imukyvyn ja hajuttomuuden vuoksi, että ainakin meidän vaatimustason tämä täyttää täysin. Mutta rättilankoja on erilaisia, ja niissä on varmasti huima ero. Mä oon käyttänyt aina tuota Blend Bamboota.

      Poista
    2. Oookkei, kiva tietää :) täytyy tutustua muihinkin rättilankoihin ja lähteä sitten vain kokeilemaan mikä se oma lanka on :)

      Poista
  4. Hei onko näillä jotain väliä, minkälaisesta langasta kannattaa tehdä? (tai varmaan on, mutta vinkkejä siis siihen langan valitsemiseen ;D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä langalla taitaa olla paljonkin väliä. Itse oon käyttänyt tähän asti vain tuota blend bamboota, mutta nyt on testistä myös allhemp6. Kannattaa ihan ehdottomasti paneutua vinkkien saamiseksi Handmade Hippu -blogin tiskirättilankojen vertailu postaukseen täällä:

      http://handmadehippu.blogspot.fi/2012/01/neulottujen-tiskirattien-vertailu.html

      Sen perusteella itsekin olen lankani valkannut ja ollut erittäin tyytyväinen!

      Poista
  5. Olen muutamat rätit myös tehnyt, mutta ongelmaksi on koitunut nuo reunat. Vaihtelen kuvioita ja se tekee reunoista hieman epätasaiset, niin kuin silmukkaluvut olisivat muuttuneet. Olisiko sinulla jotain neuvoa tähän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon virkannut järjestänsä jokaisen rätin reunojen ympärille kierroksen kiinteitä silmukoita juurikin reunoja siistimään. Joskus harkitsin että tekisin kaksikin kierrosta, tai sitten vaihtoehtoisesti tuplalangalla yhden kierroksen. Myös rapuvirkkaus voisi toimia hyvin reunojen viimeistelyyn...tai sitten ihan jonkinlainen nirkkoreuna, jos se muuten rätin tyyliin sopii.

      Toistaiseksi oon saanut reunat siistittyä tällä yhdellä ks kierroksella, plus sitten tietenkin lopuksi höyrytys silitysraudalla, silleen pystyy vielä uskomattoman paljon tasoittelemaan rättiä.

      Poista
    2. Kaunis kiitos vastauksesta, en edes tajunnut höyryttää rättiä tekemisen jälkeen :) Pitää kokeilla tuota rapuvirkkausta!

      Poista
  6. Hieno rätti! Mulla olis sopivasti myös mustaa ja harmaata Blend Bamboota. Taidan istahtaa joku ilta (jos rempalta ehtisi) ja virkkailla itsellekin. Musta tiskirätti alkaa olla jo vähän kärsineen näköinen..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja intoa remppailuun! Mulla olis kauhee kuume saada oma kämppä jota rempata, mutta taidanpa toistaiseksi tyytyä tähän rättien tekoon...huoh!

      Poista
  7. mun on pitänyt jo pitkään tehdä noita rättejä, mutta äh.. vieläkään en ole saanut niitä tehtyä.. pitäisi varmaan ensin käydä siellä lankakaupoilla :D kaapista kun löytyy vain perus villalankoja... :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään näistä rättihommista, ne tulee niin nopeesti valmiiksi :) että suosittelen! Kyllä se sitte siitä, kun saa alkuun!

      Poista
  8. Mäki tein yhden rätin arpajaisvoitto langoista. Lahjoin sillä kummitytön äidin. Tein sen sydänversion, mutta unohdin kiireessä kuvata. :/ On ollut kuulemma hyvä! Piakoin ilmestyy postaus tai kaksi mitä muuta langoista syntyi. :)

    VastaaPoista
  9. Upee rätti! Oon itekkin tehnyt samantyyppisen, neulonut vaan. Aivan yli-ihana blogi sulla, liityin lukijaksi innosta pomppien :) Varsinkin tutoriaalit on aivann loistavia! Erityisesti mun juttuja oli pöllöheijastin ja nappi-palmikkopipo, ne toteutan mahdollisimman pian. Pipon ohje oli mulle kuin tilaustyönä tehty, just sellainen, kun olin etsinyt! Kiitos :)!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos! Innosta pomppiva lukija on erityisen mieluisa lukijalajike blogaajalle :) Kiva, jos oli hyötyä :)

      Poista
  10. Blogistani löytyy sinulle jotain pientä :)

    http://luoviahulluuskohtauksia.blogspot.fi/

    VastaaPoista