2012/08/03

kesäkassi, koska vielä on kesä!


Ehkä aavistus epätoivoa tuossa otsikossa? Esim. siksi koska mulla alkaa maanantaina työt? En myönnä! Tämä kassi syntyi jo loman alussa, mutta nahan löytäminen kahvoihin tuotti ongelmia, ja niinpä kassi jäi odottamaan valmistumistaan. Ja näköjään loman loppumista.

Valmis kassi on kuitenkin söpö ja silleen kätevä, että kun materiaalina oli melko paksu matonkude, painaa kassi tyhjänäkin tuollaisen 800 grammaa. Mutta pidän siitä silti. Ja jos kahvat toteuttaisikin hieman yksinkertaisemmin, vaikka vain virkkaamalla, tekisi tämän kassin helposti parissa tunnissakin.

Ja koska nyt ON vielä kesä, ollaan tässä kuvassa muuten lähdössä kohti Hämeenlinnan kesäteatteria, Sakepearen kootut theokset -esitystä, ja lähes hysteerisiä naurukohtauksia. Olipas mukava kesälomanpäätösreissu! Menkää tekin!

Virkattu kesäkassi


Materiaalit
 • matonkudetta 700-800g. Huom. mun käyttämä kude oli melko paksua, joten samalla ohjeella esim. Lilli ontelokudetta käyttämällä kassi jää pienemmäksi
 • virkkuukoukku nro 9 (tai riippuen kuteen paksuudesta)
 • nahkaa olkaimiin, mun olkaimiin tarvittiin kaksi 10 cm x 86 cm kokoista palaa, sekä pienet suikaleet viimeistelyyn
 • ompelukone, nuppineuloja
 • nahkarei'ittäjä
 • neula ja tukevaa lankaa 
 • nahkaliimaa

Ohje


Laukku virkatataan pohjasta aloittaen. Virkkaa 16 ketjusilmukkaa.


1 krs: Virkkaa 3 ks toiseen silmukkaan koukusta laskettuna [kuva 1]. Ettei tähän syntyisi reikää, virkkaa ensin 2 silmukkaa kahden langan ali ja sitten vielä 1 silmukka yhden langan ali. Virkkaa 13 kiinteää silmukkaa (koukkaa silmukka yhden langan ali). Virkkaa toisessa päädyssä aloitussilmukkaan taas 3 ks [kuva 2]. Virkkaa aloitusketjun toiseen reunaan taas pitkin 13 ks (koukkaa taas silmukka vain yhden langan ali). Ensimmäinen kierros virkataan siis aloitusketjun ympärille.


2. krs: Virkkaa 3 silmukan ajan (päätykohta) aina 2 ks yhteen silmukkaan. Virkkaa 13 ks (koukkaa nyt aina kahden langan ali) [kuva 3]. Virkkaa taas päätyyn 3 silmukan ajan aina 2 ks yhteen silmukkaan. Virkkaa 13 ks.


3. krs: Virkkaa päätykohtaan [kuva 4] 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks. Virkkaa 13 ks. Virkkaa päädyssä taas kuten kierroksen alussa: 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks. Virkkaa 13 ks. 


4. krs: Virkkaa (päätykohta) 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan. 13 ks, ja taas pääty kuten edellä: 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan. Nyt silmukoita pitäisi olla yhteensä 50.

5. krs: Virkkaa (päätykohta) 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 13 ks. Virkkaa toinen pääty samoin: 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan, 3 ks, 2 ks yhteen silmukkaan. Ja vielä sivun 13 ks. Nyt silmukoita on yhteensä 56.

6. - 16. krs: Virkkaa kassia rinkinä, aina 1 ks yhteen silmukkaan, ilman lisäyksiä. Reunat kääntyvät näiden kierrosten aikana ylöspäin ja kassi saa muotonsa.

17. krs: kavenna tällä kierroksella yhteensä 4 kertaa, jättämällä kavennuskohdassa 1 silmukka väliin. Jaa kavennukset tasaisesti siten, että kavenna molemmilla pitkillä sivuilla 2 silmukkaa. Omat kavennukseni tein pian päädyn "mutkan" jälkeen, ja toinen kavennuksen taas juuri ennen toista päätyä.

18. - 19. krs: Virkkaa kassia taas rinkinä, aina 1 ks yhteen silmukkaan, ilman lisäyksiä tai kavennuksia.

20. krs: Kavenna tällä kierroksella vielä yhteensä 2 silmukkaa jättämällä kassin molemmilla pitkillä sivuilla noin puolessa välissä 1 silmukka väliin. Muuten virkkaa aina 1 ks yhteen silmukkaan.

21. krs: Mulla oli tässä kohdin jo hämärtynyt kierroksen tarkka alku ja loppukohta. Näin ollen litistin kassi kaksinkerroin, ja arvioin sopivat kohdat kahvojen reijille. Silmukkamäärällisesti mun kassin kahvan aukot tehtiin näin: virkkaa päätyosuutta 11 ks. Tee sitten aukko virkkaamalla 2 kjs, jätä 2 ks väliin. Virkkaa 10 ks kahvojen väliin. Toinen aukko: virkkaa 2 kjs, jätä 2 ks väliin). Virkkaa toinen pääty taas 11 ks. Virkkaa kolmas aukko: 2 kjs, jätä 2 ks väliin. 10 ks taas kahvojen väliin ja neljäs aukko: 2 kjs, jätä 2 ks väliin. Aukkojen pitäisi olla nyt molemmilla puolilla, samoilla kohdilla.

22. - 23. krs: Virkkaa kassia taas rinkinä eteenpäin, aina 1 ks yhteen silmukkaan, ilman lisäyksiä tai kavennuksia. Päättele lanka hyvin.

Kahvat:

Mä halusin nahkaiset kahvat, vaikka niiden tekemisessä oli hieman kovempi homma. Nahan sain kierrätyskeskuksesta ostetusta, hieman kulahtaneen nahkatakin selkäkappaleista.


Leikkaa noin 86 cm x 10 cm kokoiset suikaleet (tai sen mittaiset kun kassiin haluat) ja taita ne kolmin kerroin pituussuunnassa. Kiinnitä nuppineuloilla sauman kohdasta, sillä nuppineulat jättävät nahkaan jäljen. Vaihda ompelukoneeseen paksu ompeluneula ja säädä tikkitiheys riittävän pitkäksi nahkaa ajatellen. Mulla taisi olla joku lähemmäs 4. Ompele kahvojen molemmat reunat, sekä päädyt. Mikäli nahka on kierrätysnahkaa, ja siinä on paksuja saumakohtia, kävelytä neula varovasti näistä kohdin läpi, ettei neula vioitu.


Pujota sitten kahvat kassin reikiin ja arvoi sopivat kohdat, mistä pistellä nahkasuikale kiinni. Pistelyn voi tehdä vain terävällä neulallakin, mutta homma käy huomattavasti helpommin, kun teet reiät valmiiksi. Mulla oli käytössä pienin rei'ittäjäkoko. Pujoja hihnat takaisin paikoilleen.


Pujottele neulalla kestävää lankaa rei'istä yli ja ali läpi, ja kiristä lanka niin että nahkahihnan pää rypyttyy.


Pidä lanka kireänä (että rypyt säilyvät), ja pujota lanka kahvan toisiin reikiin. Pujottele jälleen rei'istä yli ali ja kiristä niin että kahva rypyttyy tältäkin puolelta.


Pistele sitten vielä useaan kertaan lanka kahvan sekä kahvan hännänpään läpi niin, että kahvan pää kiinnittyy tukevasti kiinni.


Kun kahva on saatu paikolleen ja ryppyyn, viimeistellään vielä äsken tehty saumakohta piiloon. Leikkaa nahasta noin 1 cm leveä suikale, joka on niin pitkä, että se yltää kahvan ympäri kahteen kertaan. Levitä suikaleelle kangasliimaa, ja liimaa se paikalleen niin, että se peittää kokonaan sauman ja kahvan hännänpään kokonaan. Kiristä suikale hyvin niin, että kahva pysyy hyvin rypytettynä.


Kun liima on kuivunut, heitä kassi olalle ja nauti kesästä vielä niin kauan aikaa kuin ehdit!


-hanne

32 kommenttia:

 1. Ai että on hieno! Olet sinä kyllä niin taitava ja kekseliäs (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, kiitos kiitos. Miehen mielestä mä pääsen liiaksi ylpistymään näistä kehuista :D

   Poista
 2. Ihanaa kun jaksat aina tehdä niin hyvät ohjeet! :) Kiva kassi, tosin ensin katsoin kuvasta että se olisi virkattu muovipusseista kun oli niin värikäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitte ittelekin tallella ohjeet, muuten niitä ei kyllä tulisi kirjoiteltua ylös...Voisihan tuollaisen tehdä ihan hyvin tosiaan muovipusseistakin. Vaikka sitte vedenkestäväksi syyskassiksi :)

   Poista
 3. tosi kivan näköinen! hauskaa kirjavaa kudetta ja ihanat hihnat, niitä kannatti odotella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä! Ja kiitos! Tuo oli kyllä varsin hauskan värinen vyyhti, harvemmin tulee vastaan noita noin kirjavia kuteita!

   Poista
 4. So nice and smartly! Thanks for the idea! :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Hey, oh noh! I just remembered, that I promised to you to take couple more pictures to the Raita rätti -tutorial!! I'm so sorry, I totally forgot it! I'll try to take the pictures tomorrow!

   Poista
  2. Eilen, don't worry. I've other project now - big, big triangle shawl. Thank you again!

   Poista
 5. Kude on aivan ihanan värikästä, todellinen kesäkassi. Ja nuo nahkahihnat! Niistä taidan ottaa mallia, kun seuraavan kerran teen laukkua.

  Olen muuten tänään menossa katsomaan tuon kesäteatteriesityksen. Hauska kuulla, että se on hyvä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kiitti :) Alunperin ajattelin sellaisia pyöreitä nahkahihnoja, mutta nuo oli kuitenkin sitten kivemmat :)

   Hauska sattuma! Toivottavasti pidät siitä!

   Poista
 6. Voi, onpa ihana! :) sopii kyllä mielestäni aivan hyvin kohta orastavaan alkusyksyynkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) no totta, kohta (liian pian) on puissa samat värit!

   Poista
 7. Ihana on! Toivottavasti hartiasi kestävät tuon 800 grammaa + sisältö... :D Eikä loman loppu tarkoita kesän loppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin päivän testauksen perusteella laukku on onneksi ollut ihan kohtuullisen painoinen :) Äiti oli meinannut kommentoida tänne että tuo silleenkin hyvä laukku, että sinne ei oo pakko laittaa enää edes mitään tavaroita lisäksi, kun siinä on itsessäänkin jo sen verta kantamista! Totta! Eiku... :)

   Toivotaan että kesä jatkuu vielä piiiiitkään!

   Poista
 8. Aivan upea kassi. Kiitos myös noista hyvistä ohjeista, saatan itsekkin innostua tuollasen joskus virkkaamaan :)

  VastaaPoista
 9. Tosi, tosi hieno! Ensin luulin että olit virkannut sen muovisuikaleista. Se onkin aika työlästä, mutta kassista tulee kevyt. Tytär virkkasi videonauhoista pussukoita. Ne ovat kivan näköisiä ja ..mielestäni jopa tyylikkäitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuosta tulee kieltämättä muovipussijutut mieleen kun tuo on niin värikäs, mutta mulla ei kyllä riitäisi kärsivällisyyttä moiseen :D Videonauhajutut on kyllä hienoja, niissä on materiaalinsa puolesta vähän bling blingiä :)

   Poista
 10. Onpa makea! Tuo kahva tekee etenkin tyylikkään silauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, tuo oli sen verran värikäs kude, että se selvästi kaipasi jotain...vähintäänkin rauhoittavaa silausta :)

   Poista
 11. Tää on niin hiaano! Oon käyny jo ainaski viis kertaa ihan vaan ihailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) onpas kiva kuulla! Ihailin sitä myös itse tänään ihan pikaisesti, kun lähdin se olalla töihin :)

   Poista
 12. OII, mielettömän hieno laukku! Mahti idea! :)

  VastaaPoista