2012/01/31

viiden(sadanyhdeksänkymmenenviiden) tähden rätti


Kaikista maailman ihanista, raikkaista ja iloisista väreistä, pitkän ja hartaan miettimisen jälkeen, valitsin rättini langaksi vähemmän raikkaan kellertävän langan, joka erityisesti märkänä muistuttaa aivan ja täysin niitä sellaisia oransseja vanhoja kunnon Rättejä. Väitän, että tämä oli tarkoituskin.

Hippu julkaisi jokin aika sitten omassa blogissaan erinomaisen tyhjentävän arvioinnin erilaisista tiskirättien lankamateriaaleista. Voittajaksi tässä Hipun arvioinnissa selvisi Hjertegarnin Blend Bamboo, joka on 70% bambua ja 30% puuvillaa. Materiaalina bambu on mulle vierasta eikä siitä nyt ihan lempimateraali tullut...rasittavan monisäikeistä ja löyhäkierteistä lankaa. Mutta olin yllättynyt lopputuloksesta, erityisesti rätin imukykyisyydestä!

Tietoiskuna bambulankojen ominaisuuksista sen verta, että se on kuiturakenteensa vuoksi pehmeän ja viileän tuntuista iholla, bambu ei myöskään allergisoi. Tiskirättilangaksi se sopii erityisen hyvin, sillä se on tsupertsuper imukykyinen ja antibakteerinen materiaali. Ja hei, se on luonnonkuitua!

Rätin virkkasin Star Stitch -nimistä silmukkaa käyttäen. Mitenkähän ton suomentaisi, tähtisilmukka? Tietääkö joku? Tähdet teki rätistä mukavan tukevan ja napakan oloisen, mutta rakenne on kuitenkin tuollainen vähän reikäinen, siis hengittävä...saatte varmaan kiinni ajatuksesta. Tää on varsin simppeli virkata, mutta h-i-d-a-s-t-a. Tämän silmukkakuvion tekemiseen löytyy muuten erinomaiset video-ohjeet, kannattaa ehdottomasti vilaista! Videoilta selvinnee tämä virkkaus varmasti helpommin kun mun selistyksistä ja kuvistuksista:  


Lanka: Blend Bamboo
Koukku: nro 3
Menekki: 1 kerä
Koko: 25cm leveä, 20cm korkea

Ohje:
1. krs: Virkkaa 76 ketjusilmukkaa.
2. krs: Aloita tähtisilmukoiden tekeminen: Vie koukku läpi toiseksi viimeisestä ketjusilmukasta ja ota langankierto koukulle. Vie sitten koukku läpi kolmanneksi viimeisestä ketjusilmukasta ja ota taas langankierto koukulle. Ota langankierrot vielä 4., 5. ja 6. viimeisten ketjusilmukoiden läpi. Nyt puikolla pitäisi olla siis yhteensä 6 lankaa. Ota sitten langankierto koukulle ja vedä se kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Tee yksi ketjusilmukka. Ensimmäinen tähti on tehty. (Jatkuu kuvien jälkeen.)


Jatka tähtien virkkaamista seuraavasti: 
Katso kuva nro 1 *pistä koukku läpi äsken tehdystä ketjusilmukasta (kohta 1), sen alapuolella olevasta, edellisen tähden viimeisestä ”sakarasta” (kohta 2), tähden alapuolella olevasta ketjusilmukasta (johon siis edellinen tähti vielä kiinnittyy, kohta 3), seuraavasta ketjusilmukasta (kohta 4) ja vielä sitä seuraavasta ketjusilmukasta (kohta 5). Nyt koukulla pitäisi olla taas yhteensä kuusi langankiertoa, eli aloitussilmukka + viisi langankiertoa (katso kuva 2). Ota lanka vielä kerran koukulle ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi. Tee yksi ketjusilmukka (katso kuva 3).* Toista koko kierros, = yhteensä 35 tähteä.
Tee kierroksen loppuun vielä puolipylväs: Ota langankierto koukulle, pistä koukku reunimmaisesta silmukasta läpi ja ota langankierto koukulle. Ota sitten vielä yksi langankierto ja vedä se kaikkien kolmen koukulla olevan langankiertojen läpi. Virkkaa 2 ketjusilmukkaa, käänny.


3. krs = kaikki loput nurjan puolen kierrokset: nurjalle puolelle virkataan aina puolipylväitä. Virkkaa jokaisen tähden kiinteään silmukkaan, eli tuohon aukkoon (katso ylempi kuva) aina kaksi puolipylvästä. Kun jokainen tähti on täydennetty kahdella puolipylväällä, virkkaa vielä ihan kierroksen viimeiseen silmukkaan yksi puolipylväs. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa, käänny.

4. krs = kaikki loput oikean puolen kierrokset: tee ensimmäinen tähti ottamalla ensimmäinen ja toinen langankierto koukkaamalla lanka kahdesta äsken virkatuista ketjusilmukoista ja kolme seuraavaa langankiertoa koukkaamalla lanka kierroksen kolmen ensimmäisen silmukan läpi. Kannattaa katsoa video-ohje 2! Jatka tähtisilmukoiden tekemistä kuten kierroksella 2. Kierroksen viimeiseen silmukkaan taas puolipylväs, virkkaa 2 ketjusilmukkaa, käänny.

Jatka 3. ja 4. kierrosten toistamista, kunnes lanka oli lähes loppu. Tässä kohdin mulla oli 17 tähtirivistöä. Viimeisenä virkataan siis nurjapuoli. Päättele lanka hyvin, ja halutessasi voit vielä viimeistellä sivut kiinteillä silmukoilla. Mä viimeistelin vain nuo päätysivut, ylä- ja alareunat olivat jo valmiiksi ihan riittävän siistit.

-hanne

11 kommenttia:

 1. Mahtava ohje! Ja niin hyvät kuvat, että uskosin jopa itse selviäväni tuosta koitoksesta. Tätä kyllä kokeilen :) Muutenkin sulla on hauska blogi, iloinen löytö!

  VastaaPoista
 2. :) kiitos kovasti :)
  Kannattaa tosiaan kattoa vielä nuo videolinkitkin, jos joku kohta tuntuu sekavalta.

  Ja pakko kehaista, että tuo rätti on ollut ihan ehdottomasti paras ikinä, se imee tosi hyvin, pysyy pitkään "raikkaana" ja kerää leivänmurut sun muut niinku imuri. Mä aion tehä toisenkin jahka ehdin.

  Ja kiva kun löysit tänne :)

  VastaaPoista
 3. Oi tämäkin on ihan pakko testata! Meidän keittiö saa siis uuden tiskirätin pikimmiten.. Voi mies parkaa, kun se joutuu lähiviikot seuraamaan mun syvässä unessa olevien virkkuutaitojeni herättelyä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sun mies pärjää :D Mutta suosittelen kyllä lämmöllä, tää on edelleen käytössä eikä oo moitteen sanaa sanottavana!

   Poista
  2. Muutamat ärräpäät saattaa kuulua, mutta eiköhän se riepu kestä (:

   Poista
 4. Oih, ihana idea ! Jos vaikka tekis joululahjaks äiskälle tän, niin pääsee sekin siivoamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D äidit, ne ei kyllä ikinä pääse siivoamaan :D

   Poista
 5. Loistava ohje, kiitos! Tosin tiskirätin sijaan tein tähtisilmukoilla kaulahuivin, hyvin toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kävin vilkaisemassa, näytti kyllä kauniille! Vois itekki kokeilla käyttää tähteä jossain muuallakin :)

   Poista
 6. Could this please be translated into English? Thank you!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi! I'm sorry, I don't have time to that just now, but if you google starstitch tutorial, you'll find tutorials in english too. Try also youtube, for example this: https://www.youtube.com/watch?v=DLFuiVy-Obg is quite good one! :)

   Poista