2012/01/12

kun vaimo miehelleen sukat neuloi


VIHDOIN!
Eihän tässä mennyt kuin puoli vuotta. Miten tämä olikaan niin vaikeaa! Mies toivoo nöyrästi vaimoltaan "ihan perus villasukkia, harmaita, jotkut tavikset vaan". Vaimo lupaa, tietenkin, neulotaanhan tässä koko ajan ties kelle ja ties mitä, niin kai nyt aviomies on yhdet sukat ansainnut. Ja vasta PUOLI VUOTTA myöhemmin saa mies parka paleleviin jalkoihinsa ne tavalliset, perusvillasukat. Okei, vaimon puolustukseksi on sanottava, että pari kuukautta pyynnön jälkeen mies yllättäen löysi kaapistaan ihan tavalliset ja lähes käyttämättömät perusvillasukat, jotka vaimo oli neulotu viime talvena. Ai niin joo. Nooo...kyllähän sitä ihmislapsi kuitenkin vähintään yhdet uudet villasukat tarvitsee vuosittain. Mutta ehkä viime vuotisten sukkien löytyminen hieman hidasti neulontatahtia ja -intoa. Ja samoin hidasti intoa tuo toive "perusvillasukasta". Krooh pyyh. Jos olisin lähtenyt neulomaan ihan täysin perussukkaa, olisin varmaan vieläkin ensimmäisen sukan vartta neulomassa. Mutta koska toive oli esitetty PERUSsukista, en mitään ihmeempiä kikkailuja voinut lähteä etsimään, mutta edes vähän jotain muuta kuin pelkkää joustinneuletta....

Sitten löysin Villasukkia ja muuta elämää -blogista Jules -villasukat, jotka näyttivät hauskalle (ja olivat myös hauskat neuloa!) ja jotka mies kelpuutti "perusvillasukiksi". Paitsi että varren kuviointi ei saanut jatkua enää jalkaterään. Blogin linkki sukan ohjeeseen oli kuitenkin valitettavasti kuollut eikä hyvä ystävämme googlekaan osannut nyt auttaa. Näin ollen nämä mun, tai siis Joken sukat, on tehty (pienin omin muutoksin) niinkun mä sen tuosta Villasukkia ja muuta elämää -blogin kuvasta olen päätellyt. Eli se voi olla samanlainen kuin alkuperäinen ohje, tai sitten ei mitään sinne päinkään. Ei voi tietää. Jos joku tietää, niin saa kertoa :) [EDIT Romuliini tiesi! alkuperäinen ohje löytyy TÄÄLTÄ] Uskaltauduin nyt kirjoittelemaan tähän auki tämän mun versioman/mukaileman ohjeen tuohon miesten villasukkaan. Ai niin, Jokke on vähän rimpulakinttu, joten tämä on varsin kapea miesten sukka.

Jokella on oikeasti oikein kauniit jalat. Suorastaan sirot.

Malli: Tehty mukaillen täältä löytyvää Jules -villasukkaa
Lanka: Seitsemän veljestä, se on niin perus :)
Puikot: olikohan 3 1/2
Koko: (siro) miesten villasukka. Sopii myös tällaiseen 39/40 naisen jalkaan. Jokella on 42 jalka.

Ohje:
Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. HUOM! Ei-niin-siro-jalkaiselle miehelle, kannattaa luoda 52 silmukkaa. Neulo joustin neuletta 2 oikein 2 nurin 15 kierrosta, tai noin 5cm. Varren kuviointi syntyy toistamalla kuutta kierrosta:
kierros 1: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein* toista koko kierros
kierros 2: neulo koko kierros kaikki silmukat oikein
kierros 3: kuten 1. kierros, eli *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein* toista koko kierros
kierros 4: kuten 2. kierros, eli neulo kaikki silmukat oikein.
kierros 5. ja 6: neulo *1 silmukka oikein, neulo 3 silmukkaa nurin* toisto koko kierros

Toista kierroksia 1-6 yhteensä 12 kertaa tai kunnes varsi on halutun pituinen. Aloita kantapää.

Kantapää:
Neulo kantalappu 1. ja 4. puikkojen silmukoilla jatkaen osittain varren kuviointia siten, että oikealla puolella neulo kaikki silmukat oikein ja nurjalla puolella seuraavasti: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa nurin* toista. Neulomatta nostettujen silmukoiden tulisi asettua samalla kohdalle kuin varressa oleva linja oikein neulottuja silmukoita, jatkaen "raitaa" alas kantapäätä pitkin. Jatka kantalappua 26 kerrosta (tai siis yhteensä 13 oikein nurin kierrosta) tai koon mukaan.

Kantapohjan kavennukset: 
Että kantapäästä saa kestävämmän, kannattaa kantapohja neuloa vahvennettuna neuleena: oikealla puolella kaikki oikein, nurjalla puolella *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 nurin* toistaen koko kierros. Kantapohjan kavennukset: Jatka neulomista nurjalta puolelta kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo 2 yhteen nurin. Puikolle, siis vasemmalle puolelle pitäisi jäädä nyt 7 silmukkaa neulomatta. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kaikki muut oikein kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Tee yliveto kavennus: nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja nosta neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Tälläkin puolella pitäisi jäädä puikolle vasemmalle puolelle 7 silmukkaa neulomatta. Käännä työ ja neulo vahvennettua neulosta 7 silmukkaa, neulo taas 2 nurin yhteen ja käännä työ. Neulo 7 silmukkaa, yliveto kavennus ja käännös. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on enää 8 silmukkaa. Näin kaventaen pitäisi siis keskimmäisten silmukoiden määrän pysyä koko ajan samana (8) ja sivuilla olevien silmukoiden vähentyä.

Jaa 8 silmukkaa kahdelle puikolle (puikot 1. ja 4.) ja nosta molemmille puikoille vielä seuraksi kantalapun reunoista 14 silmukkaa kiertäen (ettei jää reikiä). Nyt pitäisi olla siis kaikilla puikoilla yhteensä 12+12+18+18 = 60 silmukkaa. Neulo yksi kierros kaikki silmukat oikein.

Kiilakavennukset:
Aloita kiilakavennukset siten että neulo 1. puikko aina oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo nämä oikein yhteen. Neulo sitten jalkapöydän yläpuolen puikot 2. ja 3. (HUOM!! Katso ohje kohdasta "jalkapöydän kuvio", kuvioinin jatkamiseksi). 4. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja tee ylivetokavenus tiputtamalla neulomatta nostettu neulotun yli. Neulo puikko loppuun tavallisesti aina oikein. Neulo sitten 1 kierros kaventamatta. Tee sitten taas kavennukset 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Neulo 2 kierrosta kaventamatta. Sitten taas kavennuskierros, 3 tavallista kierrosta, kavennuskierros, 4 tavallista kierrosta, kavennuskierros, 5 tavallista kierrosta ja vielä yksi kavennuskierros. Nyt pitäisi olla jokaisella puikolla taas 12 silmukka. Jatka jalkaterää normaalisti.

Jalkapöydän kuvio:
Jatka päällimmäisillä puikoilla, eli puikoilla 2. ja 3. edelleen osittain varren kuviota, kuten kantalapussakin. Eli *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3. silmukkaa oikein* toista 2. ja 3. puikkojen silmukat. Toista tämä joka toinen kierros. Joka toisella neulo taas sitten kaikki silmukat normaalisti oikein. Tässäkin hieman koholle jäävien silmukoiden "raidan" tulisi asettua samaan kohtaan kuin varressa olevat. Huom huom. Mä halusin että kolmos puikon loppuun tuolee myös tuollainen hieman koholla oleva "raita" minkä vuoksi neuloinkin 3. puikon neljä viimeistä silmukkaa siten että nostin 1 silmukan neulomatta, sitten neuloin 2 silmukkaa oikein ja nostin taas 1 silmukan neulomatta. Jatka kuviointia ihan sukan loppuun saakka.

Kärkikavennus:
Jokke halusi että raitakuvioiti jatkuu kärkeen saakka. Helpoiten se kävi tekemällä kärkeen nauhakavennukset, vaikken yleensä suosikkaan niitä sukassa. Tein nauhakavennukset nyt näin: Jatka neulomista kunnes "nimetön" varvas peittyy. Aloita kavennukset siten että kun 1. puikolla on 3 silmukkaa jäljellä, neulo 2 oikein yhteen. Neulo vielä 1 silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, tee ylivetokavennus, neulo loput silmukat tavallisesti (jatkaen edelleen jalkapöydän kuviointia oikeissa kohdin). Neulo 3. puikko tehden kavennukset kuten puikolla 1. ja neulo 4. puikko tehden kavennukset kuten puikolla 2. Toista joka kierroksella kavennukset, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka, pujota se kaksi kertaa silmukoiden läpi ja päättele hyvin.
Ojenna miehellesi ja hymyile.


-hanne

26 kommenttia:

 1. Tosi kivat sukat, suurkiitokset ohjeesta!

  VastaaPoista
 2. Onpa tosiaan kivannäköiset sukat!

  VastaaPoista
 3. Kyllä on tyylikkäät villasukat! Ja kiva kun laitoit ohjeen mukaan :)

  VastaaPoista
 4. Kivan näköinen malli, tosi tyylikkäät sukat!

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia! Myös saaja on niitä ahkerasti pitänyt ja hyvä niin, sen verran pitkään näitä väännettiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella komeat sukat miehelle! Täytyypä kokeilla omallekin puoliskolle näitä, kiitos ohjeesta!

   Poista
 6. Kiitokset ohjeesta, tuli väsättyä omakin versio; http://puikkonokka.vuodatus.net/blog/3187810/nikon-sukat/. Hyvin pelasi isommallakin silmukkamäärällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hienot tuli! :) Oliskin tosi kiva jos aina näkisi minkälaisia juttuja ihmiset on tehnyt näillä tutoriaaleilla...kiitos siis linkityksestä :)

   Poista
 7. Kiitti, nämä ovat ainakin meillä päässeet ahkeraan käyttöön :)

  VastaaPoista
 8. Minäkin kokeilin ohjetta ja ihanathan niistä tuli! Onnelliselta vaikutti myös sukkien saajat, taitavat päästä ahkeraan käyttöön. :)

  Täällä kuvia sukista:
  http://katamaari.blogspot.fi/2012/12/something-warm-for-christmas.html

  Onnelista uutta vuotta ja kiitos ihanasta ohjeesta (ja blogista)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin katsomassa, hienot tuli :) Kiva jos ohje pääsi käytöön! Ja mukavaista tätä uutta vuotta sullekin :)

   Poista
 9. Linkkasin nämä tuonne "Voihan Villasukka!" fb-ryhmään kun ovat niin hyvännäköiset ja siellä aina välillä kysellään ohjeita miesten sukkiin. Onhan ok? Kiitos suomenkielisestä ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sori sori hidas vastaus, mutta kiitos kovasti, ja tietysti on ok, kiva vaan :)

   Poista
 10. Jules -sukkaohje löytyy Ravelrystä. Ohje on julkaistu 2008. Googlesta löytyy hakusanoilla "jules sock pattern" ensimmäisen linkin takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah kiitos! Miten mä kuvittelin että tämä olisi suomalainen ohje, hain (silloin joskus) vaan suomeksi ohjetta....Linkkaan sen tuonne! :)

   Poista
 11. Sain mieheltä toiveen perusvillasukista ja hänen lankavalintantansa oli oikein perusperus. Ajatukseni olivat juuri samat kuin sinulla tässä, joten oikein säpsähdin, kun villasukkagooglettelun tuloksena eksyin lukemaan tätä postausta ja totesin että tässähän ovat juuri ne sukat mitä etsinTosi kiva ohje ja sukista tuli mitä hienoimmat, mieskin oli tyytyväinen. Sukat istuivat jalkaan tosi hyvin ja tuo varsi oli jotenkin tosi jämäkkä ja pitää sukan hyvin jalassa.

  VastaaPoista
 12. Onpas tyylikkäät! Tällaiset täytyy ehdottomasti tehdä poikaystävän isälle jouluksi!

  VastaaPoista
 13. Moikka! Olen neulomassa vauvalle sukkia, silmukoita on yhteensä 40, eli 10 joka puikolla. En saa itse tätä Jules-ohjetta mitenkään järkevästi muutettua pienille sukille sopivaksi.. Miten mun kannattaisi tehdä, onko ehdotuksia? :) -Anna

  VastaaPoista
 14. Tein tämän hyvän selkeän ohjeen mukaan ja hyvät tuli kiitos!

  VastaaPoista
 15. Kiitos tästä parhaasta miesten sukkien ohjeesta. Niitä on neulottu jo useammat. Käyttäjätkin ovat olleet tyytyväisiä.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kiitos kovasti kivasta palautteesta! Meilläkin nämä käytettiin puhki asti! Pitäiskin tehdä taas uudet :)

   Poista