2012/01/03

palmikoita ranteeseen


Tämänkin esikuva on alunperin nähty pinterestissä. Lähde on sittemmin kadonnut multa bittiavaruuteen, mutta tuo idea on jäänyt kuitenkin ajatuksen tasolla kutkuttelemaan. Mun joululahjat oli tänä vuonna hyvin pitkälle kaupan tonttujen tekemiä. Parit pannunaluset vaan väänsin, sekä yhden ylläolevan neulotun rannekorun/rannerenkaan. Sitten joulun jälkeen näitä kyllä valmistui vielä parit ihan muuten vaan. Ja teen kyllä vielä itellekin toisen, jonkin värisenä, harmaa oli vähän tylsä. Äidille tehdystä, tuosta sinertävästä tuli paljon kivempi. Ja ohjetta taasen.

Malli: Joskus pinterestissä bongattu kuva samanmoisesta rannekkeesta, tämä on ohje on syntynyt muistikuvien varassa ja yritys-erehdys tekniikalla.
Lanka: Tuva (Marks&Kattens), 15sx20krs = 10cmx10cm
Puikot: Nro  5,5
Koko: nainen


Ohje: Ranneke tehdään palmikoimalla kolmea "neuleputkea". Neuleputket tehdään kahdella puikolla neuloen kuutta silmukkaa. Eli alkuun luo 6 silmukkaa tavallisesti. Putkea neulotaan siten että kuuden silmukan neulomisen jälkeen (kuva 1) lanka vedetään vasemmasta reunasta, silmukoiden takaa takaisin puikon alkuun (kuva 2) ja neulotaan puikon ensimmäinen silmukka (kuva 3). Kiristä lanka niin tiukalle kuin saat, ja neulo puikon loput silmukat. Vie sitten taas lanka puikon alkuun, kiristä ja neulo silmukat, toista toista toista, yhteensä 42 kierrosta tai 21cm. Jätä silmukat puikolle odottamaan ja neulo samoin vielä kaksi neuleputkea.


Kun kolme neuleputkea on valmiina, palmikoi ne kuten kuvassa yllä. Yhdistä putket renkaiksi siten että neulot/pistelet yhteen aina saman putken päät, lopputuloksena siis kolme rengasta.


Kun olet yhdistänyt putket renkaiksi, kannattaa lankoja päätellessä pistellä renkaita hieman kiinni toisiinsa siten että saumakohdat jäävät piiloon. Eli pyöritä rengas kerrallaan niin että saat sauman piiloon toisen renkaan alle (kuva 1). Pistele sitten kolmisen kertaa lanka molempien renkaiden läpi, jäljitellen silmukoita (kuvat 2 ja 3). Huom! Pistele aika löysästi, ettei lanka jää kiristämään/litistämään liikaa renkaita.


-hanne

10 kommenttia:

 1. Onpas pehmoisen mutta tyylikkään näköisiä koruja! Kiva kun laitoit ohjeen, täytyy itsekin kokeilla! :)

  t. Tuuli / lookingforclementines.blogspot.com

  ps. Kiva blogi!

  VastaaPoista
 2. Tänkjuu! Nää on suht simppelit tehdä ja lämmittävätkin mukavasti, ainakin nyt ranteita :)

  VastaaPoista
 3. Todella hieno koru, täytyy tehdä itsekin, kiitos ohjeesta :) terkuin tallu

  VastaaPoista
 4. Äh.... Oon taas ainoona tyhmänä täällä, joka ei tajua ohjeista hölkäsen pöläystä... Ja jotain nopeeta mun ois pitäny tässä väsätä..."lanka vedetään vasemmasta reunasta, silmukoiden takaa takaisin puikon alkuun" Mikä lanka ? Ei mulla vasemmassa reunassa oo mitään lankaa... VOI ELÄMÄ !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläs ny, kato eihän se oo tyhmä joka kysyy! Niin ainakin mua on aina lohdutettu, heh heh :D Mut oikeesti, hyvä että kysyy, ei jää sit harmittaan.

   Eli, kun sulla on puikolla ne 6 silmukkaa, ja lähet neulomaan niitä, niin viimeisen silmukan neulottua oot vasemmassa reunassa, samoin kuin lanka. Normaalisti tässä kohtaa käännetään työ, ja jatketaan taas neulomista oikealta vasemmalle. Mutta tässä ei käännetäkkään, vaan siirrytään vaan takaisin puikon alkuun ja vedetään se sinne vasempaan reunaan jäänyt lanka myös takaisin puikon alkuun (lanka siis kulkee puikon takaa, mahd. kireänä. Sitten taas neulotaan normaalisti puikon loppuun. Ehkä mun muuten pitääkin lisätä tuohon ohjeeseen, että työtä EI käännetä missään kohtaa neulomisen aikana. Ja lankoja on käytössä siis koko ajan vain tuo yksi ja sama lanka.

   Tällä tavalla voi neuloa kapeaa putkiloa/nyöriä. Se ei oo mikään ihan perustekniikka, että don't worry jos pitää vähän harjoitella! Mun ainakin piti. Selventikö tää vastaus yhtään?

   Poista
 5. Ööö... Siis neulotaanko se viimeinenkin silmukka ? Ei mulla kyllä mitään lankaa mihinkään jääny...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neulotaan juu viimeinenkin silmukka. Ja siis se lanka on se millä ne silmukat neulotaan, tai millä siis yleensä neulotaan siinä työssä. Eli ei siis mikään mystinen ylimääräinen lanka :) Kauheen hankala yrittää selittää tätä :)

   Poista
 6. Siis onko se se kerästä tuleva lanka ? Jos on, nii mulla se kyllä on normaalisti siellä alussa... Oon vähä-älyinen jolle joutuu kaikkee selittää, enkä tajuu sittenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon vähän huono selittämään tarkemmin, ni nappasin nopsasti kännykällä videonpätkän miten tuo tapahtuu. Laitatko vaikka mulle mailiin sähköpostia, niin mailaan paluupostissa sulle sen videopätkän, sillä se varmaan parhaiten selviää :) Mun eilen tein mailiosoite on tuossa ylempänä sivupalkissa :)

   Poista