2012/01/15

virheellistä virkkausta

 
Innostuin tässä taannoin virkkailemaan kokonaisen kerän seitsemää veljestä sormivirkkauksella/sormineulonnalla superpaksuksi langaksi. Tämän sormivirkkaustekniikan opin joskus ihan pienenä, ja mulla olikin sellainen kausi että tein metrikaupalla tuota narua. Se sitten toimi mulla leikeissä köytenä, hiuksia laittaessa pantana, pehmoleluilla rusettina ja ja ja...Mihin ikinä nyt kymmenenvuotias tyttö voi paksua narua/lankaa käyttää. En tiedä mistä tämäkin puuha tuli nyt mieleen, mutta pakko oli tietty taas heti kokeilla. Innostuin hieman googlailemaankin aiheesta, ja törmäsin youtube -videoon jossa ohjeistetaan tätä tekniikkaa. Ja sainpa tietää että olen tehnyt tätä kaikki nämä vuodet aivan väärin. Nice. No, mutta oon mä tällekin tuotokselle keksinyt käyttöä, joten samapa kai tuo.

Nyt on ilmestynyt kauppoihin paljon tosi paksuja (ja järkyttävän kalliita!!) lankoja, jotka muistuttavat tätä mun virkkaamaa lankaa. Onhan se nyt tietenkin helpompi ostaa vaikka M & K 2-fingers sormilankaa, mutta jos on liikaa aikaa (tai hyviä elokuvia) ja tarve näperrellä, niin tuleehan tämä huomattavasti halvemmaksi. Mulla meni yhden seiskaveikka -kerän virkkaamiseen kahden leffan verran. Virkkaus itsessään on helppoa ja etenee sen kummempia katsomatta. Se, kuinka paljon tuosta yhdestä valmiista, paksusta lankakerästä saa tehtyä, selvinnee myöhemmin. Yllä on kuva kokeilusta, siinä on siis nro 15 puikoilla (!!!) neulottuna helmineuletta kahdeksalla silmukalla ja viisi kierrosta. En vieläkään tiedä varmaksi vieläkään mitä mä tuun tekemään....mutta eiköhän se tässä vielä selviä.


Ohje:
Aloita virkkaaminen kiertämällä ensin lankaa hieman peukalon ympärille, ihan vaan että se pysyy paikoillaan. Lähde sitten kiertämään lankaa muiden sormien ympärille ensin sormen takaa, sitten sormen päällä oikealta vasemmalle ja taas taakaa, ks. kuvasarja 1.


Kuvasarja 2: Kierrä vielä pikkusormenkin ympäri, mutta vain takaa ja oikealta vasemmalle sormen päällä. Vedä sitten lanka kaikkien sormien taakaa ja sitten sormien päälle. Sitten aloitetaan varsinainen virkkaaminen.


Kuvasarja 3: Nyt tartu ensiksi sormen ympärille kiedottuun (ja siis alempana olevaan) naruun ja nosta se äsken sormien yli vedetyn lagan yli, ja tiputa sormen yli. Toista jokaisen sormen kohdalla. Tee sitten kuten kuvasarjassa 2, eli vie lanka sormien takaa ja tuo lanka etusormen jälkeen taas sormien päälle. Ja sitten taas nostele sormi kerrallaan järjestyksessä edellisen kierroksen lanka uuden langan yli kuten kuvasarjassa 3.


Kuvasarja 4: Näitä 2. ja 3. kuvasarjan vaiheita toistamalla muodostuu yllä näkyvää neulosta. Jotain tämän näköistä kai syntyy jos virkkaa kuten se oikeasti kuuluisi tehdä, ja silloin neulos siis käsittääkseni jää vähän tuollaiseksi "levyksi". Mutta koska mä teen tätä jotenkin väärin, ei mun neulos pysy tällaisena levynä, vaan jos siitä ottaa kiinni ja vetää kevyesti, se asettuu tuollaiseksi paksuksi villalangaksi.


-hanne

9 kommenttia:

 1. Tää on kyl tosi kiva tekniikka, jota tekee mieli kokeilla. Kiitos selkeistä ohjeista! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ohjeesta! :) Onko tuo tekniikka sellainen, ettei sitä voi jättää kesken? Miten tuo virkkaus lopetetaan ettei lähde purkautumaan?

  VastaaPoista
 3. Olkaapas hyviä :)
  Tämän voi kyllä jättää kesken. Mä nostelin silmukat sormista aina yhdelle paksulle puikolle. Mutta tämän kesken jättäminen on kyllä kieltämättä hieman hankalaa, jos silmukat nostelee esim. just puikolle, on tarkasti painettava mieleen missä järjestyksessä silmukat nosteltiin (eli mistä sormesta aloittaen) ja kumpi puoli on ikään kuin yläpuoli. Kannattaakin jättää aina ennen lopettamista pieni pätkä tuota neulottua levyä vetetämättä tuollaiseksi paksuksi naruksi, niin sitten on helpompi päätellä kumpi puoli neuloksesta tulee ylöspäin. Vähän sekavasti selitetty, toivottavasti sait kiinni mitä tarkoitin :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta.
  (Laitoin linkin blogistani tähän ohjeeseen)
  Minä pujotin kesken olevan sormineulonnan neulesormikkaaseen. Siitä oli helppo taas jatkaa työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos linkityksestä. Ihan älyttömän hyvin keskitty tuo neulesormikas!! Miten sitä ei ite tule koskaan ajattelleeksi mitään noin näppärää ja nerokasta :D

   Poista
  2. Kiitos ohjeesta! En ollut kuullutkaan tällaisesta tekotavasta, piakkoin kokeilen.

   Poista
 5. Tyttö oli tälläistä tehnyt koulussa käsityön tunnilla ja siitä oli syntynyt käärme jolle oli laitettu silmätkin :)

  VastaaPoista