2012/01/20

kauratyynyn lämmössä


Mulla on ollut jo puolitoista viikkoa jatkuvaa huimausta maustettuna yhdellä migreenillä. Huimauksesta johtuen mulle on tullut matkapahoinvointia viimeistään iltapäivän puolella. Mikäs sen mukavampaa! Viime viikon napsin särkylääkkeitä, Sirdaludia, tein asentohuimaushoitoja, niskahartiajumppaa ja venyttelin. Tällä viikolla hain Voltaren Emulgel -voidetta ja (mä oon sitä mieltä että tämä on mun pelastaja) istuin illat lämpöhaude hartioilla. Ja voilá! Viimeiset kaksi päivää mulla on ollut taas oma pää harteilla. 

Ainut vaan, että mulla ei ollu lämpöhaudetta, tai siis sellaista kauratyynyä/jyväpussia. Epätoivoissani köytin kaksi puolen litran kokispulloa kauloistaan yhteen(!) ja täytin ne kuumalla vedellä. Toimihan sekin omalla tavallaan, mutta liikkuminen oli vähän hankalaa ja näytin kuulemma idiootille. Jännä juttu. Eilen ehdin lopulta ompelemaan vähän vähemmän idioottimaisen systeemin. Tein kaurapussini huutavasta tarpeesta nousevalla kiireellä, eikä tekovaiheista siis ole, sorke vaan, kuvia. Jokkeseni näpersi kuitenkin mulle ystävällisesti tuollaisen kaavamallin mittoineen tänne laitettavaksi, tänkjuu! Päällyspussin tekeminen olisi ollut myös erittäin järkevää pitkällä juoksulla, mutta kuten sanottu, kiire!

Matskut: 
- Kangasta, reilu puoli metriä. 100% puuvilla tai pellavaa
Mulla on käytössä ihan vaan Ikean verhokangasta, voisihan tossa joku pehmeempi matsku olla mukavampi, mutta tuota nyt löytyi kotoa, ja tuo on niin paksua että jyvät pysynee hyvin sisällä.
- Ompelulankaa
Ja sen olisi hyvä olla myös puuvilla. Nettikauhutarinoissa polyesterilangat ovat leihahtaneet liekkeihin mikrossa. Jälleen kerran kiireeseen vedoten, mun kauratyynyssä on kuitenkin nyt just sitä lankaa mitä satuin kotoa löytämään. Ei siinä lukenut ainesosia, lukeeko niissä yleensä? Mutta pitää vaan sitten seurata tuota tarkasti kun se on mikrossa. Kerron sitten teille jos tuo syttyy joskus vielä palamaan.
- Kauraa noin 4 litraa/2kg
Hetken piti miettiä, että mistä löydän kauraa keskellä Helsinkiä. Mutta eläinkaupan tädit myivät ainakin Faunattaressa kauraa sellaisessa jyrsiöiden Candy King/punnitse ja maksa -telineessä. Ja vieläpä varsin pölytöntä sellaista. Jos ei löydy kauraa, niin jotkut ovat kai käyttäneen riisiäkin onnistuneesti.

Tavallisestihan nämä on ihan perussuorakaiteen muotoisia. Tää mun kangas oli kuitenkin sen verran jäykkää että ajattelin että se istuu hartioille paremmin, jos pussia vähän muotoilee.  Malli tuntuu ainakin näin kahden päivän käyttökokemuksella erittäin hyvälle.


Ohje:
 1. Pese kangas, jos se on uusi. 
 2. Leikkaa kankaasta hihnoiksi suorakaiteen muotoiset palat, kooltaan noin 24cm x 5cm ja taita ne kahtia oikeat puolet vastakkain niin, että kappaleen kooksi jää 24cm x 2,5cm
 3. Taita suikaleet pituussuunnassa kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain siten että kappaleen kooksi jää 24cm x 5cm. Ompele toinen pää ja toinen reuna.
 4. Käännä ympäri ja silitä.
 5. Nyt voit vielä tikata reunat, mä en tikannut, koska unohdin. Koska kiire.
 6. Leikkaa sitten varsinainen jyvätyyny yllä olevan kaavan mukaan. Kappaleen korkeus on siis kauttaaltaan tuon 20cm VALMIISSA jyväpussissa. Eli muista leikkausvaiheessa jättää ihan reippaat saumanvarat! Kaavahifistelyistäni huolimatta tämän tekeminen tuskin on niin nöpönnuukaa, että varmasti tulee ihan just yhtä hyvä jos vapaalla kädellä piirtelee vaan jonkinlaisen puolikaaren kankaalle. Ja leikkaa sitten sitä mallina käyttäen vielä toinen samanmoinen.
 7. Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain. Laita nuppineuloilla nauhat paikoilleen: Aseta nauhat kankaiden väliin niin, että viimeistelemätön reuna jää hieman pilkistämään. Neulo molemmat pitkät suorat ja toinen pää kiinni.
 8. Käännä ja silitä.
 9. Käännä ompelematta jääneen suuaukon reunat sisään päin ja silitä taitos.
 10. Tikkaa reunat ympäriinsä, paitsi ei tietenkään suuaukkoa vielä. Tikkaaminen kannattaa tehdä ehdottomasti ainakin sitten jos ei tee ulkopussia. Tikatusta reunasta tuskin pistelee jyvät läpi.
 11. Hahmottele sitten keskikohta ja merkkaa se vaikka nuppineuloilla. Ompele suoralla ompeleella keskikohtaa pitkin pituussuunnassa. Tee tämä aika tiheällä pistolla.
 12. Kaada jyvät vaikka mehukannuun (helpottaa hommaa huomattavasti) ja kaada molempiin kujiin jyviä. Mulla meni tähän tosiaan yhteensä noin nelisen litraa. Laitoin ehkä aika täyteen, vähempikin olisi varmaan vähemmän epätoivoiselle riittänyt.
 13. Ompele vielä aukinainen suuaukko kiinni, mä tein kaksi saumaa vierekkäin että varmasti pitää. 
 14. Sitte vaan mikroon pariksi minuutiksi (ei oo ainakaan vielä leimahtanut mun ompelupangat liekkeihin) ja ollalle. So long päänsäryt ja huimaukset!
-hanne

9 kommenttia:

 1. Tosi kätevän mallinen! Pitääpä kokeilla kunhan ompelukone saadaan kuntoon. Tuo on niin pelastaja kun on nuha tai niskat kipeä:)

  VastaaPoista
 2. Erityisen toimivaksi on osoittautunut tuo puolessa välissä menevä tikki, eipä valu jyvät tuonne alareunaan.
  Ja joo, siis mä oon ihan yllättynyt tämän tehosta! Sain esim. viikonloppuna päänsäryn pyörrettyä ihan vaan tuolla pussilla, ja se oli sen tyypin päänsärky ettei semmonen oo koskaan multa pyörtänyt ilman lääkkeitä! Jihuu!

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia vinkeistä!! Näitä joululahjoiksi!! :)

  VastaaPoista
 4. kiitos taas vinkistä! Pitääkin tehä tämmöne itelleeki!

  VastaaPoista
 5. Mikä noiden nauhojen funktio tuossa on? Pysyisikö tuommoisessa kaarevassa edes tyynyliina? Ainakin mun imetystyynyssä oli tyynyliinoissa tarranauha reunassa, se tyyny toki oli paljon isompi ja sen päällä möllötti kilokaupalla vauvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauhojen tarkoitus on siis sitoa kauratyyny tuosta edestä niin, että pysyy olkapäillä paremmin. Ilman nauhojakin pärjää, kunhan kauratyyny on niin pitkä että se yltää hyvin olkien yli. Mä en oo käyttänyt tässä mitään tyynynliinaa yms päällä, ei mielestäni sellaista kaipaa, niin en osaa sanoa saisko tohon jonkun semmoisen päälle :)

   Poista
 6. Hyvin se onnistui! Tein noin 20 cm päähän toiseen päähän tyynyliina-aukon ja hyvin se pysyy paikallaan, koska nuo kaurat ovat niin painavia.

  Kiitos kaavasta ja ohjeesta! Noita sujahti useampaankin lahjapakettiin tänä jouluna ja erityistä kiitosta tuli tyynyn hyvästä istuvuudesta hartioilla!

  Eräs kaverini avasi pakettinsa eläkeikäisten vanhempiensa luona eivätkä vanhemmat tunnistaneet paketista paljastunutta lahjaa. Lapset väittivät sitä mm. kissan lepotyynyksi, jossa voi olla vain venyttelyasennossa! ;D

  VastaaPoista