2012/02/04

Joken (spray)maalauskoulussa


Jokke on aikaisemmalta ammatiltaan erikoismaalari. Kaikilla olis hyvä olla joku tuollainen käytännönläheinen koulutus pohjalla, vaikka oliskin sitten päätynyt tekeen ihan muuta. Just vaikka maalari tai kokki tai parturikampaaja tai vaikka automekaanikko. Se vaan on näppärää sitten pidemmän päälle, tälleen niinku oikeassa elämässä. Harmittaa, että ittellä ei oo.


No niin, asiaan. Mä löysin erinomaiselta Lapuan helluntaiseurakunna kirpparilta kesällä jonkinlaisen modernisointiyrityksen läpikäyneen pallolampun, hintaan 2e. Oli pakko se sieltä ostaa pois, se oli niin outo. Mä oon kaipaillut yölamppua ja tästäpä päätin sen nyt räpeltää. Väri oli vaan huono. Jalka pois ja pienellä väännöllä Jokke sai purettua tuon polttimo-osion tuolta myös irti.

VINKKEJÄ SPRAYMAALAUKSEEN
 • Älä koskaan milloinkaan maalaa sisällä. Siis asunnossa sisällä. Spraymaalaus vaatii ensinäkin hyvin ilmastoidun tilan; sen hengittely ei ole terveellistä ja aiheuttaa vähintäänkin päänsäryn. Toiseksi, spraymaali leviää pölynä ilmaan ja aikansa leijailtuaan se laskeutuu alas, värjäten laskeutumispaikkansa.
 • Jos kuitenkin pikkuvaimo on päättänyt että "mä haluan tehdä sen lampun oikeesti nyt heti!", ja pihalla on miinus 20 astetta, eikä talossa ole verstasta/autotallia, niin kannattaa maalaus suorittaa kylppärin nurkassa. Vuoraa seinät ja lattiat sanomalehdillä ja vedä suihkuverho tiukasti kiinni. Käytä jonkinlaista hengitysnaamaria tms, muuten tuuperrut. Oikeasti. Revi sanomalehdet HETI maalaamisen jälkeen roskiin ja pyyhi rätin ja suihkun kanssa seinät, tasot ja lattiat joka paikasta. Pelkkä huuhtelu ei poista maalipölyä. Tuuleta kämppä. 
 • SITTEN TÄRKEIN SÄÄNTÖ! Tämän takia monet (mm. allekirjoittanut) on töpeksinyt maalailunsa. Spraymaalikerrokset (mahdollinen pohjamaali SEKÄ varsinaisen värin maalikerrokset) tulee maalata JOKO noin 20 minuutin kuluessa TAI 7 päivän välein! Jos esim. maalaat tänään muutaman kerroksen ja parantelet sitä sitten ylihuomenna kun pinta on näennäisesti kuivunut, niin maalaus menee täydellisesti vi#&%ksi. Se lähtee lohkeilemaan ja kuplimaan. Eli jos haluat maalata valmiiksi samana iltana, niin odota kerrosten välillä kuivumista vain viitisen minsaa ja suihkuttele sitten heti uusi kerros.
 • Spraymaali valuu helposti, ja sehän ei oo nättiä. Valumattoman, tasaisen maalipinnan saat, kun suihkuttaa riittävän kaukaa (25cm), lyhkäisin suihkaisuin ja suihkien maalia ristikkäisin suihkaisuin, vaihtaen aina hieman suihkutuskohtaa. 


  MAALAUSVAIHEET:
  1. Hio pinta hyvin. Hiomiseen kannattaa käyttää metallipinnoilla mustaa vesihiomapaperia, meillä oli käytössä karkeudeltaan P320 -paperia. Myös hiominen pölyää, tietenkin, joten sekin pitäisi tehdä ulkona. Mutta koska mä haluun ny! ja minus 20, niin mä hioin kädet, kupu ja paperi muovipussissa. Hio kunnes pinta on tasaisesti kaikkialta matta.
  2. Pese hyvin kaikki hiomapöly pois. Kuivaa.
  3. Teippaa maalarinteipillä aukot sun muut umpeen. 
  4. Maalaus tulisi suorittaa noin +20 asteisessa tilassa, joten hakeudu sellaiseen. 
  5. Älä koskaan paina suutinta ennen kuin olet ravistanut purkin hyvin, mieluiten suutinpuoli alaspäin.
  6. Ravistele siis hyvin pari minuuttia pohjamaalipurkia ja suihkuttele se ristiin rastiin pinnalle, kunnes väri on tasainen. Pohjamaali ei ole pakollinen, mutta suositeltavaa, jos uusi väri on vaaleampaa kuin vanha. Pohjamaali tekee maalista myös pysyvämmän. 
  7. Muista 20 min / 7 päivän sääntö!!! Ravista väripurkki hyvin ja suihkuttele sitä pari, kolme kerrosta tai kunnes pinta on sopivan tasainen.
  8. Siisti paikat, tuuleta ja anna maalauksen kuivua.
  9. Sitten vaan piuhat sun muut paikalleen (jos kyseessä on lamppu..). Jos pinnan tarvitsee kestää hyvin paljon kulutusta, voi päälle suihkuttaa vielä spraylakkaa. Ja tässäkin pitää muistaa 20min / 7 päivän sääntö!

   -hanne

   19 kommenttia:

   1. Niin tuttua tuo pakko saada heti-tunne. : D Onneksi kun itse viimeksi maalasin oli vain n. -5 astetta.

    Tosi hyvä ja tarkka ohjeistus maalaamiseen, kiitos siitä! Lamppukin on hieno, just ihanan retro. :)

    VastaaPoista
   2. Kiitti, mä mietin että onko toi vähän liiankin retro mun makuun, mutta jotenkin vaan mä tykkään siitä..
    Ja joo, kyllä monta kertaa terve järki jää, ku saa päähänsä että NYT pitää saada kokeilla :) Tulispa joskus vaikka siivoamisen tai tiskaamisen kans samanlaisia fiiliksiä...

    VastaaPoista
   3. "Just vaikka maalari tai kokki tai parturikampaaja tai vaikka automekaanikko." <- Tai vaik vaatetusompelija ;)

    Hieno tuli. Oon monesti miettinyt miten spreijaus onnistuis täällä, mut en taida ruveta säätämään..ehkä kesällä partsilla. Mut kiitti ohjeista.

    VastaaPoista
   4. Mä meinasin laittaa senkin tuohon listaan, mutta se sitten siitä jäi :D Mutta ehdottomasti myös vaatetusompelija, se olisi mun valinta!
    Joo, oli se aikamoista säätämistä, että en oikein suosittele..ens kerralla jätän kyllä Nurmoon. Ehkä.

    VastaaPoista
   5. Hyvät ohjeet, voisin lisätä vielä sen että jos maalaat pihalla, niin hae maalatut asiat sisälle ennen kuin tulee sade. Sadekin saa maalit kuplimaan.
    Sattumoisin mulla on vintillä kasa kuplivan keltaisia kehyksiä joita en oikein jaksaisi alkaa hiomaan... ehkä sitten kesällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä lisäys, pitää laittaa korvan taakse! :)

     Poista
   6. Kiva blogi! Hyvät ohjeet spraymaalaamiseen. Itse opiskelin näitä asioita taannoin kantapääkoulun kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks :) Kantapääkoulu on usein se paras koulu, mä käyn sitä säännöllisesti :)

     Poista
   7. Täältähän se löytyikin! Kiitos hyvistä ohjeista! :)

    VastaaPoista
   8. kiitos, oon itsekin töpännyt maalauksen kanssa, kun on aina pakko saada nyt ja on se varmaan kuiva jo -tilanteet päällä. Sain hyviä vinkkejä seuraaviin maalausprojekteihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heh, mikähän siinä on ettei voi ootta vielä sitä yhtä päivää??! Kiva jos oli apua

     Poista
   9. Ihan sattumalta löysin tämän iiihastuttavan blogin kun googlailin pallovalaisimia,täällä on niin paljon kaikkea mielenkiintoista ettei malttaisi lopettaa lukemista:) Innolla jään seurailemaan tulevaa.

    VastaaPoista
   10. Vinkki hiomiseen... Vesihiomapaperilla hiottaessa kannattaa käyttää vettä. Ei pölyä ja hiontajälki on huomattavasti parempi :) Jari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kiitos vinkistä! Tavallan tiedän, että on hiomapaperia ja erikseen vesihiomapaperia, mutta jotenkin sitä vesihiomapaperiakin tulee käytettyä silleen normisti, missä ei tietenkään oo mitään järkeä :D Pitää muistaa tämä!

     Poista
   11. Kiitos hyvistä ohjeista. Helpotti myös mun nyt heti tunteeseen (ulkona sataa kaatamalla). Ajatuksenani on käydä yhden "kristallikruunun" kimppuun kunhan saan ne "kristallit" irroitettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä :) Toivottavasti on löytynyt jostain sopiva rako maalaamiselle :)

     Poista
   12. Hieno lopputulos! Olen itse lähinnä työkoneiden osia pohjakäsitellyt ennen maalauksia. Tuo vesihiomapaperi on kyllä hyvä valinta mikäli ei ole mahdollista esim teollisuusmaalauksesta tuttuja työkaluja käyttää. Hyvää kesän odotusta!

    VastaaPoista