2012/02/22

sukat on sillä makkaralla


Tää on nyt vähä vanhempaa matskua. Nämä ruttusukat tein reilu vuosi sitten, uuden vuoden mökkireissulla. Halusin sukat jotka voi vetää housujen päälle polviin asti tai rututa nilkkoihin. Näiden inspiraationa toimi tuolloin jo kestohitiksi muodostunut junasukka, joita on tullu vuosien varrella väännettyä pari, jos toinenkin.

Tips: jos vaihtaa väriä samalla kun vaihtaa oikean neuloksen nurjaksi, jää ensimmäinen nurja kierros kaksiväriseksi. Tämänpä takia kannattaa värin vaihdon jälkeen neuloa vielä yksi kierros oikein ja aloittaa sitten vasta nurjat. Näin väri vaihtuu siististi.


Ohje:

Luo 60 silmukkaa harmaalla.

1-12 krs: neulo 2 oikein 2 nurin joustinneuletta 12 kierrosta. Joustinneuleessa väri vaihtuu aina 4 kierroksen välein, eli neulo 4 kierrosta harmaalla, 4 kierrosta petroolin sinisellä ja taas 4 kierrosta harmaalla.
13-44 krs: vaihda väri (petroolin sininen) ja jatka oikein neuletta 4 kierrosta. Vaihda väri (harmaaksi) ja neulo vielä yksi kierros oikein. Kavenna tämän kierroksen lopussa neulomalla 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen = 59 silmukkaa. Neulo harmaalla vielä 4 kierrosta nurin. Jatka tätä toistaen vielä 3 kertaa: *vaihda väri, 4 kierrosta oikein. Vaihda väri, neulo 1 kierros oikein ja kavenna kierroksen lopussa neuloen 2 oikein yhteen. Neulo 4 kierrosta nurin* = 56 silmukkaa.
45-76 krs: *vaihda väri (petroolin siniseksi), neulo 4 krs oikein. Vaihda väri (harmaaksi), neulo 1 oikein, kavenna neulomalla 2 oikein yhteen. Jatka neulomista oikein kunnes kierrosta on jäljellä 3 silmukkaa. Tee ylivetokavennus: Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka äsken neulotun yli. Neulo 1 oikein. Neulo 4 kierrosta nurin* = 54 silmukkaa. Toista *-* vielä kolme kertaa = 48 silmukkaa.
77-86 krs: vaihda väri, neulo joustinneuletta 2 oikein 2 nurin 10 kierrosta. Aloita kantapää.

Kantalappu:
Kantapää neulotaan 1. ja 4. puikkojen silmukoilla = 24 silmukkaa. Siirrä kaikki silmukat yhdelle puikolle. Neulo vahvennettua neulosta harmaalla värillä. Neulo oikealla puolella kaikki silmukat oikein. Neulo nurjalla puolella toistaen: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 silmukka nurin*. Neulo yhteensä 24 kierrosta tai kunnes kantalappu on sopivan korkuinen.

Kantapohjan kavennukset:
Jatka edelleen vahvennettua neuletta ja harmaalla neuloen. Aloita kavennukset kavennukset: Jatka neulomista nurjalta puolelta kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo 2 yhteen nurin. Jätä loput 7 silmukkaa neulomatta, käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kaikki muut oikein kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Tee yliveto kavennus: nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja nosta neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Tällekin puolelle jää 7 silmukkaa neulomatta. Käännä työ ja neulo vahvennettua neulosta 7 silmukkaa, neulo taas 2 nurin yhteen ja käännä työ. Neulo 7 silmukkaa, yliveto kavennus ja käännös. Näin kaventaen pitäisi siis keskimmäisten silmukoiden määrän pysyä koko ajan samana (8) ja sivuilla olevien silmukoiden vähentyä. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on enää nämä keskellä olevat 8 silmukkaa.

Jaa 8 silmukkaa takaisin kahdelle puikolle (puikot 1. ja 4.) ja nosta molemmille puikoille vielä seuraksi kantalapun reunoista (about) 12 silmukkaa kiertäen (ettei jää reikiä) ja vielä 1 silmukka puikojen välistä. Nyt pitäisi olla siis kaikilla puikoilla yhteensä 12+12+17+17 = 58 silmukkaa. Vaihda väri. Neulo yksi kierros kaikki silmukat oikein.

Kiilakavennukset:
Huom. Mun ruttusukkiin neuloin "rutut" eli nurin neulotut osiot jalkapöydän päällekin, jalkapohjaosuus on neulottu aina oikein. Rutut tekee jalkaterän osiosta vähän runsaamman ja tilavamman, joten jos tiedät että käytät sukkia esim. tiukkojen kenkien kanssa tai pidät tosi tiukasti (jalkaterän osalta) istuvista sukista, kannattaa ehkä jättää ruttuosion nurjat silmukat pois, ja neuloa koko jalkaterä aina oikein, vain väriä vaihdellen. Alla oleva ohje on kuitenkin nyt siten kun olen omiin sukkiini tehnyt, eli ruttujen kera.

Aloita kiilakavennukset siten että neulo 1. puikko aina oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo nämä oikein yhteen. Neulo sitten jalkapöydän yläpuolen puikot 2. ja 3. oikein. 4. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja tee ylivetokavenus tiputtamalla neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Neulo puikko loppuun tavallisesti aina oikein. Neulo sitten 1 kierros kaventamatta, ja taas kavennuskierros kaventaen 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Vaihda väri harmaaksi. Neulo 2 kierrosta kaventamatta, ensimmäisellä kierroksella näistä neulo vielä kaikki oikein, toisella kierroksella neulo 2. ja 3. puikkojen silmukat nurin. Sitten taas kavennuskierros + 2. ja 3. puikkojen silmukat nurin. 2 tavallista kierrosta (+nurjat jalkapöydän päällä), värin vaihto ja vielä 1 tavallinen kierros (neuloen kaikki oikein). Sitten taas kavennuskierros, 4 tavallista kierrosta (joista 3 ensimmäistä petroolin sinisellä ja neljäs harmaalla oikein), kavennuskierros + nurjat...Jatka näin vuorotellen värejä, nurjia 2. ja 3. puikolla, sekä lisäten aina yhdellä tavallisten kierrosten lukumäärää yhdellä edelliseen nähden. Kun joka puikolla on jäljellä 12 silmukkaa, lopeta kavennukset ja jatka jalkaterää normaalisti (aina 4 petroolin sinistä kierrosta, 1 harmaa kierros oikein + neljä kierrosta harmaalla siten että 2. ja 3. puikkojen silmukat nurin). Mun sukassa (jalan koko 39) jalkaterään tuli yhteensä 6 harmaata raitaa, ihan kärjen tein siniseksi.

Kärkikavennus:
Mä olin näihinkin sukkiin tehnyt jostain syystä nauhakavennuksen, mitä en yleensä käytä ikinä sukissa. Luullakseni oli päätynyt tähän kavennukseen, koska myös alkuperäisissä innoittajissa, junasukissa, oli nauhakavennus. Ei voi enää muista. Suosittelisin kuitenkin ennemmin sädekavennusta, ainakin mun jalkaan se istuu paremmin...Kiilakavennuksen ohje löytyy aiemmin postaamastani Joken sukan ohjeesta. Sädekavennus taas syntyy siten että kun sukka on niin pitkä, että pikkuvarvas jää peittoon, aloitetaan kaventaminen neulomalla joka puikolla oikein yhteen 1. ja 2. silmukat sekä puolesta välistä 7. ja 8. silmukat. Kavennusten väliin jää siis aina 4 silmukkaa joka määrittää myös välikierrosten määrän = 4. Sitten taas kavennuskierros, eli neulotaan taas oikein yhteen 1. ja 2. silmukat, 3 välisilmukkaa oikein ja taas 6. ja 7. silmukat oikein yhteen, joka puikolla. 3 välikierrosta, kavennukset puikkojen alussa ja puolessa välissä, 2 välikierrosta, kavennukset, 1 välikierros, kavennukset. Kun joka puikolla on 2 silmukkaa, katkaistaan lanka ja pujotetaan kahdesti silmukoiden läpi. Päättele langat. 

 

-hanne

27 kommenttia:

 1. Nää on niin hienot! Joudun ehkä apinoimaan makkarasukat jahka niskat kestää taas neulomista :)

  VastaaPoista
 2. Ihanat sukat! Jotenkin nämä värit tekee makkarasukistakin hienostuneet. :)

  VastaaPoista
 3. Todella kauniit sukat, ja näyttää ihan supermukaviltakin vielä. :)

  VastaaPoista
 4. kiits kaikille :) Vai hienostuneet :D
  Ja ovat joo erittäin mukavat jalassa. Nuo rutut jalkapöydän päällä tekevät jalkateräosuudesta "tilavamman", että tietenkin jos pitää supertiukoista sukista, kannattaa rutut jättää poikes..

  VastaaPoista
 5. Kysäisin 13v tyttöseltäni, että oisko nää kivat, niin vastaus oli 'COOL! I want them!!' Että eikun lankoja kaivelemaan ja kiitos ohjeesta.

  Terkut aurinkoisesta ja lämpimästä Englannista!
  Iiris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hyvä hyvä!
   Vinkkinä, jos on kovin kapea säärinen nuori neito, niin varren silmukkamäärästä voi tiputtaa esim. 4 silmukkaa, koska noi nurjat kierrokset tekee varresta tilavamman kuin vaikka pelkät oikeat tekisi.

   Poista
 6. Hei siä ihana immeinen! Just tällasten sukkien ohjetta oon ettiny pitkään, mutten mistään ole löytäny, eli kiitos tästä tutoriaalista! :)

  VastaaPoista
 7. Paljonko meni lankaa sukkiin? Ja teitkö 7 Veljestä langasta vai ohuemmasta Nalle langasta tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sukat on tehty seitsemästä veljeksestä, menekkiä en nyt muista, mutta voin punnita sukat kotona. Mulla on nyt vaan hieman teknisiä ongelmia sivuilla, joten voi olla etten saa kommentoitua määrää tähän ennen kun vasta huomenna, mutta laitan tiedon heti kun pystyn!

   Poista
  2. Hei vielä!
   Eli sukat painoivat yhteensä 400g melko tarkkalleen.

   Poista
 8. tein itse ensimmäiset itselleni valmiiksi viime viikolla, lankaa meni vähän alle 300g. Nyt tuolle komeammalle puoliskolle teen samanlaisia sukkia kun tuli kateelliseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, kateus se on aina se paras onnistumisen mittari...eiku...:D Ja kiitos lankamääristä, mäpä taidan vähän täydentää tuota postausta näillä tiedoilla!

   Poista
 9. Sain näistä sukistasi idean leppäkerttuvillasukkiin :D ja nyt hyvä ystäväni viimein saa viimein leppikset jalkojaan lämmittämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, olispas mielenkiintoista nähdä, miltä näyttää leppäkertturuttusukat! :D

   Poista
 10. Heips!
  Olen "kolunnnut" nettiä ja hakenut ruttu-/ryppysukkien ohjetta. Onneksi löysin nämä. Kopsasin tuon varsien teko-ohjeen itselleni. Mielessä kangastelee vaikkapa puna-mustaraidalliset. Kiitos ohjeesta.
  Ihanat sukat Sinulla ja värit niin sointuvat, etenkin farkkujen kanssa.
  Aurinkoisia kevätpäiviä!
  toivottelee "satunnainen kävijä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Kiitos kovasti :) Kiva jos ohjeesta on hyötyä! Mukavaista ja aurinkoista kevättä sullekin, musta-punaraidallisissa sukissa :)

   Poista
 11. Etsin kovasti ohjetta tuohon värin vaihtamiseen ja nyt täältä se löytyi! Kiitos avusta!

  VastaaPoista
 12. Osaisko joku neuvoa siistin tavan tehdä tuo värinvaihto makkaroiden väleihin? Tulee niin reikäistä kun kuljettaa lankaa takana normaaliin raitasukkatyyliin, kun tässä on noita nurjia silmukoita. Osasin jo ratkaista miten saan nurjalta sileälle siirryttäessä värinvaihdoskohdan siistiksi, mutta sileältä nurjalle siirryttäessä (vaikka värinvaihdoskohdassa onkin 1 sileä kerros ensin uudella värillä ennen nurjan alkamista) ei sama kikka toimikaan. Vinkit jakoon, joohan? :)

  VastaaPoista
 13. Hei! Vasta alan opettelemaan neulomaan joten kertoisitko miksi ohjeessasi vahvistetussa kantapäässä oikealla puolella neulotaan kaikki oikein ja nurkalla puolella vain joka toinen?

  Aikaisemmissa ohjeissa mitä olen lukenut niin vahvistetun kantapään ohje on juuri päinvastainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Nyt tulee tosi viiveellä mutta vastaan silti :D Eli, sillä ei ole väliä kummalla puolella jätetään joka toinen neulomatta, lopputulos on saman näköinen. Mä jätän neulomatta nurjalla, koska nurjat silmukat on sen aavistuksen verran työläämpiä, joten mieluummin skippailen niitä kuin helppoa oikeaa :D Mutta tosiaan, lopputuloksen kannalta tällä ei ole väliä, neulo joka toinen sillä puolella kuin se on sulle luontevaa :)

   Poista
 14. Heippa! Kun vaihdat varressa lankaa, katkaisetko ja päätteletkö langan päät vai onko sinulla koko ajan kaksi kerää kiinni työssä? Itse olen pähkäillyt näiden makkaravarsien kanssa, jos lankoja ei katkaise, ne hieman estävät varren nostamisen koko säärelle ylös asti. Mukana kulkevat langat pitäisi jättää tosi löysälle. Teetkö solmun aina lankaa vaihtaessa vai kuinka estät ettei langanvaihtokohtiin jää reikiä...

  VastaaPoista