2012/01/31

viiden(sadanyhdeksänkymmenenviiden) tähden rätti


Kaikista maailman ihanista, raikkaista ja iloisista väreistä, pitkän ja hartaan miettimisen jälkeen, valitsin rättini langaksi vähemmän raikkaan kellertävän langan, joka erityisesti märkänä muistuttaa aivan ja täysin niitä sellaisia oransseja vanhoja kunnon Rättejä. Väitän, että tämä oli tarkoituskin.

Hippu julkaisi jokin aika sitten omassa blogissaan erinomaisen tyhjentävän arvioinnin erilaisista tiskirättien lankamateriaaleista. Voittajaksi tässä Hipun arvioinnissa selvisi Hjertegarnin Blend Bamboo, joka on 70% bambua ja 30% puuvillaa. Materiaalina bambu on mulle vierasta eikä siitä nyt ihan lempimateraali tullut...rasittavan monisäikeistä ja löyhäkierteistä lankaa. Mutta olin yllättynyt lopputuloksesta, erityisesti rätin imukykyisyydestä!

Tietoiskuna bambulankojen ominaisuuksista sen verta, että se on kuiturakenteensa vuoksi pehmeän ja viileän tuntuista iholla, bambu ei myöskään allergisoi. Tiskirättilangaksi se sopii erityisen hyvin, sillä se on tsupertsuper imukykyinen ja antibakteerinen materiaali. Ja hei, se on luonnonkuitua!

Rätin virkkasin Star Stitch -nimistä silmukkaa käyttäen. Mitenkähän ton suomentaisi, tähtisilmukka? Tietääkö joku? Tähdet teki rätistä mukavan tukevan ja napakan oloisen, mutta rakenne on kuitenkin tuollainen vähän reikäinen, siis hengittävä...saatte varmaan kiinni ajatuksesta. Tää on varsin simppeli virkata, mutta h-i-d-a-s-t-a. Tämän silmukkakuvion tekemiseen löytyy muuten erinomaiset video-ohjeet, kannattaa ehdottomasti vilaista! Videoilta selvinnee tämä virkkaus varmasti helpommin kun mun selistyksistä ja kuvistuksista:  


Lanka: Blend Bamboo
Koukku: nro 3
Menekki: 1 kerä
Koko: 25cm leveä, 20cm korkea

Ohje:
1. krs: Virkkaa 76 ketjusilmukkaa.
2. krs: Aloita tähtisilmukoiden tekeminen: Vie koukku läpi toiseksi viimeisestä ketjusilmukasta ja ota langankierto koukulle. Vie sitten koukku läpi kolmanneksi viimeisestä ketjusilmukasta ja ota taas langankierto koukulle. Ota langankierrot vielä 4., 5. ja 6. viimeisten ketjusilmukoiden läpi. Nyt puikolla pitäisi olla siis yhteensä 6 lankaa. Ota sitten langankierto koukulle ja vedä se kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Tee yksi ketjusilmukka. Ensimmäinen tähti on tehty. (Jatkuu kuvien jälkeen.)


Jatka tähtien virkkaamista seuraavasti: 
Katso kuva nro 1 *pistä koukku läpi äsken tehdystä ketjusilmukasta (kohta 1), sen alapuolella olevasta, edellisen tähden viimeisestä ”sakarasta” (kohta 2), tähden alapuolella olevasta ketjusilmukasta (johon siis edellinen tähti vielä kiinnittyy, kohta 3), seuraavasta ketjusilmukasta (kohta 4) ja vielä sitä seuraavasta ketjusilmukasta (kohta 5). Nyt koukulla pitäisi olla taas yhteensä kuusi langankiertoa, eli aloitussilmukka + viisi langankiertoa (katso kuva 2). Ota lanka vielä kerran koukulle ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi. Tee yksi ketjusilmukka (katso kuva 3).* Toista koko kierros, = yhteensä 35 tähteä.
Tee kierroksen loppuun vielä puolipylväs: Ota langankierto koukulle, pistä koukku reunimmaisesta silmukasta läpi ja ota langankierto koukulle. Ota sitten vielä yksi langankierto ja vedä se kaikkien kolmen koukulla olevan langankiertojen läpi. Virkkaa 2 ketjusilmukkaa, käänny.


3. krs = kaikki loput nurjan puolen kierrokset: nurjalle puolelle virkataan aina puolipylväitä. Virkkaa jokaisen tähden kiinteään silmukkaan, eli tuohon aukkoon (katso ylempi kuva) aina kaksi puolipylvästä. Kun jokainen tähti on täydennetty kahdella puolipylväällä, virkkaa vielä ihan kierroksen viimeiseen silmukkaan yksi puolipylväs. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa, käänny.

4. krs = kaikki loput oikean puolen kierrokset: tee ensimmäinen tähti ottamalla ensimmäinen ja toinen langankierto koukkaamalla lanka kahdesta äsken virkatuista ketjusilmukoista ja kolme seuraavaa langankiertoa koukkaamalla lanka kierroksen kolmen ensimmäisen silmukan läpi. Kannattaa katsoa video-ohje 2! Jatka tähtisilmukoiden tekemistä kuten kierroksella 2. Kierroksen viimeiseen silmukkaan taas puolipylväs, virkkaa 2 ketjusilmukkaa, käänny.

Jatka 3. ja 4. kierrosten toistamista, kunnes lanka oli lähes loppu. Tässä kohdin mulla oli 17 tähtirivistöä. Viimeisenä virkataan siis nurjapuoli. Päättele lanka hyvin, ja halutessasi voit vielä viimeistellä sivut kiinteillä silmukoilla. Mä viimeistelin vain nuo päätysivut, ylä- ja alareunat olivat jo valmiiksi ihan riittävän siistit.

-hanne

2012/01/28

eilen teini meni naamikseen


Mä tykkään kun on mapit suoras ja paperit ojennuksessa, asialistat aakkosjärjestyksessä ja työt priorisoituna. Harvoin ne mun jäljiltä sitä on, mutta silti tykkäisin että olisi. Järjestyksessä ja selkeästi esillä, hallittavina. 

Ei noita tutoriaaleja vielä pilvin pimein täältä blogista löydy, mutta sen verran kuitenkin, että pitää jonkin verran jo skrollailla yleisilmeen saamiseksi. Kiitos jo pelkästään pitkien postauksien. Ehkä vielä joskus koodari minussa oppii luomaan tänne toisen sivun mihin saan näpsäkästi kaikki tutoriaalit kuvan kera esille ja järjestykseen, mutta vielä en siellä asti ole. 

Kun kuitenkin sitä selkeyttä kaipaan, niin loin tälle blogille (tai kuten Jokke sanoo, eilen teinille) Facebook -sivut. Sieltä löytyy kuva-albumi "tutoriaalit" ja sinne kun klick, niin näkee kuvat kaikista tähänastisista ohjepläjäyksistä. Kuvateksteistä löytyy taasen linkki tänne takaisin, ko. ohjeeseen. Naamiksessa käydessään voi samalla halutessaan myös liketellä, jos sen tarpeelliseksi ja aiheelliseksi kokeepi.

Ei mulla muuta tänään. Paitsi että mulla on 29-v. synttärit. Huomasin sen eilen naamakirjasta. Alkaa kai jo ikä painamaan, kun meinaa unohtaa omat synttärit.

Ehkä en siis ole enää mikään eilen teini.

-hanne

p.s. Ja siirryttiinpä muuten juuri seuraavalle kymppituhannelle kävijämäärissä, kiitosta vain lukijat!

2012/01/26

kiltti kettupuuhka


Pahoittelen hämäriä kuvia. Vielä ei ole kevät ei.
Mä luin pikkutyttönä sellaisen jonkun kummituskirjan, jossa pieni tyttö löysi mummonsa noidutun kettupuuhkan, joka heräsi aina öisin eloon. Eikä siis miksikään ihanaksi karvapalloksi, vaan sellaiseksi maata pitkin raahautuvaksi eläväksi raadoksi. Tai niin mä sen ainakin mielessäni näin; raahautumassa mun huoneen nurkasta kohti mun sänkyä, silmät kiiluen. Pelkäsin nukahtamista ainakin kaks viikkoa. Siitä asti kettupuuhkat on ollut mulle vähintäänkin vastenmielisiä, enkä mä nyt voi oikein muutenkaan turkisystäväksi ilmoittautua. Tai puuhkien ystäväksi. Mutta Muumurun ideakopasta löytyneen neulotun kettupuuhkan ystävä olen. Ja toivottavasti pian sen ystävä on myös 5-vuotissynttäreitä juhliva Joken siskon tyttö.

Neuloin ketun mulle aiemmin vieraasta Viking Sportsragg -langasta (väri 584) ja nelosen puikoilla, ainaoikein neuleena. Langasta spekseinä sen verta, että 23 silmukkaa on 10cm ja matsku on 60% villaa, 20 % nylonia ja 20% akryyliä. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein puuhkan 24 silmukalla ja korvat 12 silmukalla. Valmiin puuhkan leveys oli kuitenkin tuo 12cm, mikä muumurun ohjeessakin mainitaan. Nenän toteutin anopin ohjeesta neulomalla erikseen mustalla suorakaiteen muotoisen kappaleen, jonka sitten pistelin kiinni nenäksi. Kiitti anoppi! Tämä oli nopea ja hauska pikkuprojekti, ja puikoilla on jo toinen samanmoinen ei-yhtään-pelottava-vaan-kiltti-kettu, toiselle ihanalle pienelle tytölle.

 

-hanne

2012/01/23

OH, YOU KNOW, I WILL I WILL!


Näin lauloi The Beatles meidän hääkutsujen kannessa melkein vuosi sitten. Voi aikoja! Pitkään näiden kanssa silloin kamppailtiin, lopputulos oli tuskan ja väännön jälkeen meille, ja meidän häille vimpan päälle sopiva. Jo aiemmin esitelty kuori oli mun ideoima ja hääkutsujen varsinainen valmistus oli ehkä enemmän mun työtunteja vaatinut projekti, mutta muuten hääkutsut ja niiden grafiikka oli Joken suunnittelemaa. Hyvä Jokke!

Mulla ei näiden tekemiseen nyt kummempaa ohjetta ole antaa...kutsun kannet on toteutettu siten, että etu- ja takakansi liimattiin kangassuikaleeseen, jonka reunat olin saumurilla valmiiksi viimeistellyt. Kangassuikaleen ylä- ja alareunat taitettiin sisälle päin ja saumurin sauman päältä vedettiin vielä suora ommel ompelukoneella. Kutsun "irtolehdet" olivat sidottuina takakannen läpi pujotettuun aivinalankaan. "Irtolehtiä" on siis kolme, joista kaksi oli kaksipuoleista: Keltaisen karttakortin takana on infot häistä, RSVP -kortti toinen puoli toimi postikorttina, jossa oli tiedot häihin ilmoittautumisesta. Yllättävän moni vieras näki sen vaivan, että oikein lähtettivät meille tuon ilmoittautumiskortin! Häissä meidän vieraskirja oli toteutettu hieman samalla idealla, voisinpa senkin tänne joskus kuvailla.


-hanne

2012/01/20

kauratyynyn lämmössä


Mulla on ollut jo puolitoista viikkoa jatkuvaa huimausta maustettuna yhdellä migreenillä. Huimauksesta johtuen mulle on tullut matkapahoinvointia viimeistään iltapäivän puolella. Mikäs sen mukavampaa! Viime viikon napsin särkylääkkeitä, Sirdaludia, tein asentohuimaushoitoja, niskahartiajumppaa ja venyttelin. Tällä viikolla hain Voltaren Emulgel -voidetta ja (mä oon sitä mieltä että tämä on mun pelastaja) istuin illat lämpöhaude hartioilla. Ja voilá! Viimeiset kaksi päivää mulla on ollut taas oma pää harteilla. 

Ainut vaan, että mulla ei ollu lämpöhaudetta, tai siis sellaista kauratyynyä/jyväpussia. Epätoivoissani köytin kaksi puolen litran kokispulloa kauloistaan yhteen(!) ja täytin ne kuumalla vedellä. Toimihan sekin omalla tavallaan, mutta liikkuminen oli vähän hankalaa ja näytin kuulemma idiootille. Jännä juttu. Eilen ehdin lopulta ompelemaan vähän vähemmän idioottimaisen systeemin. Tein kaurapussini huutavasta tarpeesta nousevalla kiireellä, eikä tekovaiheista siis ole, sorke vaan, kuvia. Jokkeseni näpersi kuitenkin mulle ystävällisesti tuollaisen kaavamallin mittoineen tänne laitettavaksi, tänkjuu! Päällyspussin tekeminen olisi ollut myös erittäin järkevää pitkällä juoksulla, mutta kuten sanottu, kiire!

Matskut: 
- Kangasta, reilu puoli metriä. 100% puuvilla tai pellavaa
Mulla on käytössä ihan vaan Ikean verhokangasta, voisihan tossa joku pehmeempi matsku olla mukavampi, mutta tuota nyt löytyi kotoa, ja tuo on niin paksua että jyvät pysynee hyvin sisällä.
- Ompelulankaa
Ja sen olisi hyvä olla myös puuvilla. Nettikauhutarinoissa polyesterilangat ovat leihahtaneet liekkeihin mikrossa. Jälleen kerran kiireeseen vedoten, mun kauratyynyssä on kuitenkin nyt just sitä lankaa mitä satuin kotoa löytämään. Ei siinä lukenut ainesosia, lukeeko niissä yleensä? Mutta pitää vaan sitten seurata tuota tarkasti kun se on mikrossa. Kerron sitten teille jos tuo syttyy joskus vielä palamaan.
- Kauraa noin 4 litraa/2kg
Hetken piti miettiä, että mistä löydän kauraa keskellä Helsinkiä. Mutta eläinkaupan tädit myivät ainakin Faunattaressa kauraa sellaisessa jyrsiöiden Candy King/punnitse ja maksa -telineessä. Ja vieläpä varsin pölytöntä sellaista. Jos ei löydy kauraa, niin jotkut ovat kai käyttäneen riisiäkin onnistuneesti.

Tavallisestihan nämä on ihan perussuorakaiteen muotoisia. Tää mun kangas oli kuitenkin sen verran jäykkää että ajattelin että se istuu hartioille paremmin, jos pussia vähän muotoilee.  Malli tuntuu ainakin näin kahden päivän käyttökokemuksella erittäin hyvälle.


Ohje:
  1. Pese kangas, jos se on uusi. 
  2. Leikkaa kankaasta hihnoiksi suorakaiteen muotoiset palat, kooltaan noin 24cm x 5cm ja taita ne kahtia oikeat puolet vastakkain niin, että kappaleen kooksi jää 24cm x 2,5cm
  3. Taita suikaleet pituussuunnassa kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain siten että kappaleen kooksi jää 24cm x 5cm. Ompele toinen pää ja toinen reuna.
  4. Käännä ympäri ja silitä.
  5. Nyt voit vielä tikata reunat, mä en tikannut, koska unohdin. Koska kiire.
  6. Leikkaa sitten varsinainen jyvätyyny yllä olevan kaavan mukaan. Kappaleen korkeus on siis kauttaaltaan tuon 20cm VALMIISSA jyväpussissa. Eli muista leikkausvaiheessa jättää ihan reippaat saumanvarat! Kaavahifistelyistäni huolimatta tämän tekeminen tuskin on niin nöpönnuukaa, että varmasti tulee ihan just yhtä hyvä jos vapaalla kädellä piirtelee vaan jonkinlaisen puolikaaren kankaalle. Ja leikkaa sitten sitä mallina käyttäen vielä toinen samanmoinen.
  7. Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain. Laita nuppineuloilla nauhat paikoilleen: Aseta nauhat kankaiden väliin niin, että viimeistelemätön reuna jää hieman pilkistämään. Neulo molemmat pitkät suorat ja toinen pää kiinni.
  8. Käännä ja silitä.
  9. Käännä ompelematta jääneen suuaukon reunat sisään päin ja silitä taitos.
  10. Tikkaa reunat ympäriinsä, paitsi ei tietenkään suuaukkoa vielä. Tikkaaminen kannattaa tehdä ehdottomasti ainakin sitten jos ei tee ulkopussia. Tikatusta reunasta tuskin pistelee jyvät läpi.
  11. Hahmottele sitten keskikohta ja merkkaa se vaikka nuppineuloilla. Ompele suoralla ompeleella keskikohtaa pitkin pituussuunnassa. Tee tämä aika tiheällä pistolla.
  12. Kaada jyvät vaikka mehukannuun (helpottaa hommaa huomattavasti) ja kaada molempiin kujiin jyviä. Mulla meni tähän tosiaan yhteensä noin nelisen litraa. Laitoin ehkä aika täyteen, vähempikin olisi varmaan vähemmän epätoivoiselle riittänyt.
  13. Ompele vielä aukinainen suuaukko kiinni, mä tein kaksi saumaa vierekkäin että varmasti pitää. 
  14. Sitte vaan mikroon pariksi minuutiksi (ei oo ainakaan vielä leimahtanut mun ompelupangat liekkeihin) ja ollalle. So long päänsäryt ja huimaukset!
-hanne

2012/01/15

virheellistä virkkausta

 
Innostuin tässä taannoin virkkailemaan kokonaisen kerän seitsemää veljestä sormivirkkauksella/sormineulonnalla superpaksuksi langaksi. Tämän sormivirkkaustekniikan opin joskus ihan pienenä, ja mulla olikin sellainen kausi että tein metrikaupalla tuota narua. Se sitten toimi mulla leikeissä köytenä, hiuksia laittaessa pantana, pehmoleluilla rusettina ja ja ja...Mihin ikinä nyt kymmenenvuotias tyttö voi paksua narua/lankaa käyttää. En tiedä mistä tämäkin puuha tuli nyt mieleen, mutta pakko oli tietty taas heti kokeilla. Innostuin hieman googlailemaankin aiheesta, ja törmäsin youtube -videoon jossa ohjeistetaan tätä tekniikkaa. Ja sainpa tietää että olen tehnyt tätä kaikki nämä vuodet aivan väärin. Nice. No, mutta oon mä tällekin tuotokselle keksinyt käyttöä, joten samapa kai tuo.

Nyt on ilmestynyt kauppoihin paljon tosi paksuja (ja järkyttävän kalliita!!) lankoja, jotka muistuttavat tätä mun virkkaamaa lankaa. Onhan se nyt tietenkin helpompi ostaa vaikka M & K 2-fingers sormilankaa, mutta jos on liikaa aikaa (tai hyviä elokuvia) ja tarve näperrellä, niin tuleehan tämä huomattavasti halvemmaksi. Mulla meni yhden seiskaveikka -kerän virkkaamiseen kahden leffan verran. Virkkaus itsessään on helppoa ja etenee sen kummempia katsomatta. Se, kuinka paljon tuosta yhdestä valmiista, paksusta lankakerästä saa tehtyä, selvinnee myöhemmin. Yllä on kuva kokeilusta, siinä on siis nro 15 puikoilla (!!!) neulottuna helmineuletta kahdeksalla silmukalla ja viisi kierrosta. En vieläkään tiedä varmaksi vieläkään mitä mä tuun tekemään....mutta eiköhän se tässä vielä selviä.


Ohje:
Aloita virkkaaminen kiertämällä ensin lankaa hieman peukalon ympärille, ihan vaan että se pysyy paikoillaan. Lähde sitten kiertämään lankaa muiden sormien ympärille ensin sormen takaa, sitten sormen päällä oikealta vasemmalle ja taas taakaa, ks. kuvasarja 1.


Kuvasarja 2: Kierrä vielä pikkusormenkin ympäri, mutta vain takaa ja oikealta vasemmalle sormen päällä. Vedä sitten lanka kaikkien sormien taakaa ja sitten sormien päälle. Sitten aloitetaan varsinainen virkkaaminen.


Kuvasarja 3: Nyt tartu ensiksi sormen ympärille kiedottuun (ja siis alempana olevaan) naruun ja nosta se äsken sormien yli vedetyn lagan yli, ja tiputa sormen yli. Toista jokaisen sormen kohdalla. Tee sitten kuten kuvasarjassa 2, eli vie lanka sormien takaa ja tuo lanka etusormen jälkeen taas sormien päälle. Ja sitten taas nostele sormi kerrallaan järjestyksessä edellisen kierroksen lanka uuden langan yli kuten kuvasarjassa 3.


Kuvasarja 4: Näitä 2. ja 3. kuvasarjan vaiheita toistamalla muodostuu yllä näkyvää neulosta. Jotain tämän näköistä kai syntyy jos virkkaa kuten se oikeasti kuuluisi tehdä, ja silloin neulos siis käsittääkseni jää vähän tuollaiseksi "levyksi". Mutta koska mä teen tätä jotenkin väärin, ei mun neulos pysy tällaisena levynä, vaan jos siitä ottaa kiinni ja vetää kevyesti, se asettuu tuollaiseksi paksuksi villalangaksi.


-hanne

2012/01/12

kun vaimo miehelleen sukat neuloi


VIHDOIN!
Eihän tässä mennyt kuin puoli vuotta. Miten tämä olikaan niin vaikeaa! Mies toivoo nöyrästi vaimoltaan "ihan perus villasukkia, harmaita, jotkut tavikset vaan". Vaimo lupaa, tietenkin, neulotaanhan tässä koko ajan ties kelle ja ties mitä, niin kai nyt aviomies on yhdet sukat ansainnut. Ja vasta PUOLI VUOTTA myöhemmin saa mies parka paleleviin jalkoihinsa ne tavalliset, perusvillasukat. Okei, vaimon puolustukseksi on sanottava, että pari kuukautta pyynnön jälkeen mies yllättäen löysi kaapistaan ihan tavalliset ja lähes käyttämättömät perusvillasukat, jotka vaimo oli neulotu viime talvena. Ai niin joo. Nooo...kyllähän sitä ihmislapsi kuitenkin vähintään yhdet uudet villasukat tarvitsee vuosittain. Mutta ehkä viime vuotisten sukkien löytyminen hieman hidasti neulontatahtia ja -intoa. Ja samoin hidasti intoa tuo toive "perusvillasukasta". Krooh pyyh. Jos olisin lähtenyt neulomaan ihan täysin perussukkaa, olisin varmaan vieläkin ensimmäisen sukan vartta neulomassa. Mutta koska toive oli esitetty PERUSsukista, en mitään ihmeempiä kikkailuja voinut lähteä etsimään, mutta edes vähän jotain muuta kuin pelkkää joustinneuletta....

Sitten löysin Villasukkia ja muuta elämää -blogista Jules -villasukat, jotka näyttivät hauskalle (ja olivat myös hauskat neuloa!) ja jotka mies kelpuutti "perusvillasukiksi". Paitsi että varren kuviointi ei saanut jatkua enää jalkaterään. Blogin linkki sukan ohjeeseen oli kuitenkin valitettavasti kuollut eikä hyvä ystävämme googlekaan osannut nyt auttaa. Näin ollen nämä mun, tai siis Joken sukat, on tehty (pienin omin muutoksin) niinkun mä sen tuosta Villasukkia ja muuta elämää -blogin kuvasta olen päätellyt. Eli se voi olla samanlainen kuin alkuperäinen ohje, tai sitten ei mitään sinne päinkään. Ei voi tietää. Jos joku tietää, niin saa kertoa :) [EDIT Romuliini tiesi! alkuperäinen ohje löytyy TÄÄLTÄ] Uskaltauduin nyt kirjoittelemaan tähän auki tämän mun versioman/mukaileman ohjeen tuohon miesten villasukkaan. Ai niin, Jokke on vähän rimpulakinttu, joten tämä on varsin kapea miesten sukka.

Jokella on oikeasti oikein kauniit jalat. Suorastaan sirot.

Malli: Tehty mukaillen täältä löytyvää Jules -villasukkaa
Lanka: Seitsemän veljestä, se on niin perus :)
Puikot: olikohan 3 1/2
Koko: (siro) miesten villasukka. Sopii myös tällaiseen 39/40 naisen jalkaan. Jokella on 42 jalka.

Ohje:
Luo 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. HUOM! Ei-niin-siro-jalkaiselle miehelle, kannattaa luoda 52 silmukkaa. Neulo joustin neuletta 2 oikein 2 nurin 15 kierrosta, tai noin 5cm. Varren kuviointi syntyy toistamalla kuutta kierrosta:
kierros 1: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein* toista koko kierros
kierros 2: neulo koko kierros kaikki silmukat oikein
kierros 3: kuten 1. kierros, eli *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa oikein* toista koko kierros
kierros 4: kuten 2. kierros, eli neulo kaikki silmukat oikein.
kierros 5. ja 6: neulo *1 silmukka oikein, neulo 3 silmukkaa nurin* toisto koko kierros

Toista kierroksia 1-6 yhteensä 12 kertaa tai kunnes varsi on halutun pituinen. Aloita kantapää.

Kantapää:
Neulo kantalappu 1. ja 4. puikkojen silmukoilla jatkaen osittain varren kuviointia siten, että oikealla puolella neulo kaikki silmukat oikein ja nurjalla puolella seuraavasti: *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3 silmukkaa nurin* toista. Neulomatta nostettujen silmukoiden tulisi asettua samalla kohdalle kuin varressa oleva linja oikein neulottuja silmukoita, jatkaen "raitaa" alas kantapäätä pitkin. Jatka kantalappua 26 kerrosta (tai siis yhteensä 13 oikein nurin kierrosta) tai koon mukaan.

Kantapohjan kavennukset: 
Että kantapäästä saa kestävämmän, kannattaa kantapohja neuloa vahvennettuna neuleena: oikealla puolella kaikki oikein, nurjalla puolella *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 nurin* toistaen koko kierros. Kantapohjan kavennukset: Jatka neulomista nurjalta puolelta kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Neulo 2 yhteen nurin. Puikolle, siis vasemmalle puolelle pitäisi jäädä nyt 7 silmukkaa neulomatta. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kaikki muut oikein kunnes jäljellä on 9 silmukkaa. Tee yliveto kavennus: nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja nosta neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Tälläkin puolella pitäisi jäädä puikolle vasemmalle puolelle 7 silmukkaa neulomatta. Käännä työ ja neulo vahvennettua neulosta 7 silmukkaa, neulo taas 2 nurin yhteen ja käännä työ. Neulo 7 silmukkaa, yliveto kavennus ja käännös. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on enää 8 silmukkaa. Näin kaventaen pitäisi siis keskimmäisten silmukoiden määrän pysyä koko ajan samana (8) ja sivuilla olevien silmukoiden vähentyä.

Jaa 8 silmukkaa kahdelle puikolle (puikot 1. ja 4.) ja nosta molemmille puikoille vielä seuraksi kantalapun reunoista 14 silmukkaa kiertäen (ettei jää reikiä). Nyt pitäisi olla siis kaikilla puikoilla yhteensä 12+12+18+18 = 60 silmukkaa. Neulo yksi kierros kaikki silmukat oikein.

Kiilakavennukset:
Aloita kiilakavennukset siten että neulo 1. puikko aina oikein, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo nämä oikein yhteen. Neulo sitten jalkapöydän yläpuolen puikot 2. ja 3. (HUOM!! Katso ohje kohdasta "jalkapöydän kuvio", kuvioinin jatkamiseksi). 4. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 oikein ja tee ylivetokavenus tiputtamalla neulomatta nostettu neulotun yli. Neulo puikko loppuun tavallisesti aina oikein. Neulo sitten 1 kierros kaventamatta. Tee sitten taas kavennukset 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa. Neulo 2 kierrosta kaventamatta. Sitten taas kavennuskierros, 3 tavallista kierrosta, kavennuskierros, 4 tavallista kierrosta, kavennuskierros, 5 tavallista kierrosta ja vielä yksi kavennuskierros. Nyt pitäisi olla jokaisella puikolla taas 12 silmukka. Jatka jalkaterää normaalisti.

Jalkapöydän kuvio:
Jatka päällimmäisillä puikoilla, eli puikoilla 2. ja 3. edelleen osittain varren kuviota, kuten kantalapussakin. Eli *nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 3. silmukkaa oikein* toista 2. ja 3. puikkojen silmukat. Toista tämä joka toinen kierros. Joka toisella neulo taas sitten kaikki silmukat normaalisti oikein. Tässäkin hieman koholle jäävien silmukoiden "raidan" tulisi asettua samaan kohtaan kuin varressa olevat. Huom huom. Mä halusin että kolmos puikon loppuun tuolee myös tuollainen hieman koholla oleva "raita" minkä vuoksi neuloinkin 3. puikon neljä viimeistä silmukkaa siten että nostin 1 silmukan neulomatta, sitten neuloin 2 silmukkaa oikein ja nostin taas 1 silmukan neulomatta. Jatka kuviointia ihan sukan loppuun saakka.

Kärkikavennus:
Jokke halusi että raitakuvioiti jatkuu kärkeen saakka. Helpoiten se kävi tekemällä kärkeen nauhakavennukset, vaikken yleensä suosikkaan niitä sukassa. Tein nauhakavennukset nyt näin: Jatka neulomista kunnes "nimetön" varvas peittyy. Aloita kavennukset siten että kun 1. puikolla on 3 silmukkaa jäljellä, neulo 2 oikein yhteen. Neulo vielä 1 silmukka oikein. Neulo 2. puikon ensimmäinen silmukka oikein, tee ylivetokavennus, neulo loput silmukat tavallisesti (jatkaen edelleen jalkapöydän kuviointia oikeissa kohdin). Neulo 3. puikko tehden kavennukset kuten puikolla 1. ja neulo 4. puikko tehden kavennukset kuten puikolla 2. Toista joka kierroksella kavennukset, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka, pujota se kaksi kertaa silmukoiden läpi ja päättele hyvin.
Ojenna miehellesi ja hymyile.


-hanne

2012/01/08

laiska viikonloppu


Tahtoisin kiittää kolmea viisasta tietäjää, joiden pitkän reissun myötä me saamme vielä 2000 vuotta myöhemminkin nauttia ilmaisesta vapaapäivästä. 

Kiitos. 

Ihana, pitkä viikonloppu! Joululomasta on vajaa viikko, että olikin jo aika päästä vähän lepäilemään. Ei tarvitse tehdä mitään ihmeellistä, vaan niitä asioita joita on just nyt kiva tehdä. Vähän pelailla pleikkaria, musisoida (vain toinen meistä), paljon nukkua, järjestää vihdoin askarteluhärpäkkeitä purkkeihin ja laatikoihin, siivota kissan pudottamia kasveja, katsoa elokuvia (ihana Blue Valentine!!), tehdä ruokaa, valokuvata, jatkaa hitaasti edistyviä käsitöitä ja suunnitella uusia (mitä voisin tehdä sormivirkatusta paksusta villalangasta jota on nyt kerällinen?). Ja vieläkin on iltapäivä aikaa.

-hanne

2012/01/06

peuran matka


Joskus aikoja sitten, haluaisin ajatella että jo vuosia, vuosia sitten, on joku pistellyt rakkaudella ristipistoin kangastilkulle peuran. Ehkä suunnitelmissa on ollut taulu tai tyyny, tai ehkä jotain aivan muuta. Haluaisin myös ajatella, että jokin hurja ja jopa mystinen tapahtumaketju, johon liittyy äkkirakastumisia, petkuhuiputusta ja ehkäpä miekkataisteluja, on keskeyttänyt työn ja peura on jäänyt vain koristelluksi kangastilkuksi. Kunnes sitten eräänä päivänä peuran tie veikin sen Seinäjoen SPR-kirpputorille, josta minä sen sitten kaivoin esiin ja lunastin kolmen euron hintaan. Voi tietenkin olla,  että työ onkin jäänyt kesken koska sitä tehnyt Minna tai Mira kyllästyi ja keksi mukavamman käsityön, näin käy joskus, uskokaa pois. Pidän kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa todennäköisempänä.

Mutta nyt peuraseni odottelee siis kaappini perällä hetkeä että keksin mihin sen haluan käyttää. Saas nähdä, saanko tehtyä siitä joskus jotain valmista, vai ehtiikö mystinen tapahtumaketju ensin.

-hanne

2012/01/03

palmikoita ranteeseen


Tämänkin esikuva on alunperin nähty pinterestissä. Lähde on sittemmin kadonnut multa bittiavaruuteen, mutta tuo idea on jäänyt kuitenkin ajatuksen tasolla kutkuttelemaan. Mun joululahjat oli tänä vuonna hyvin pitkälle kaupan tonttujen tekemiä. Parit pannunaluset vaan väänsin, sekä yhden ylläolevan neulotun rannekorun/rannerenkaan. Sitten joulun jälkeen näitä kyllä valmistui vielä parit ihan muuten vaan. Ja teen kyllä vielä itellekin toisen, jonkin värisenä, harmaa oli vähän tylsä. Äidille tehdystä, tuosta sinertävästä tuli paljon kivempi. Ja ohjetta taasen.

Malli: Joskus pinterestissä bongattu kuva samanmoisesta rannekkeesta, tämä on ohje on syntynyt muistikuvien varassa ja yritys-erehdys tekniikalla.
Lanka: Tuva (Marks&Kattens), 15sx20krs = 10cmx10cm
Puikot: Nro  5,5
Koko: nainen


Ohje: Ranneke tehdään palmikoimalla kolmea "neuleputkea". Neuleputket tehdään kahdella puikolla neuloen kuutta silmukkaa. Eli alkuun luo 6 silmukkaa tavallisesti. Putkea neulotaan siten että kuuden silmukan neulomisen jälkeen (kuva 1) lanka vedetään vasemmasta reunasta, silmukoiden takaa takaisin puikon alkuun (kuva 2) ja neulotaan puikon ensimmäinen silmukka (kuva 3). Kiristä lanka niin tiukalle kuin saat, ja neulo puikon loput silmukat. Vie sitten taas lanka puikon alkuun, kiristä ja neulo silmukat, toista toista toista, yhteensä 42 kierrosta tai 21cm. Jätä silmukat puikolle odottamaan ja neulo samoin vielä kaksi neuleputkea.


Kun kolme neuleputkea on valmiina, palmikoi ne kuten kuvassa yllä. Yhdistä putket renkaiksi siten että neulot/pistelet yhteen aina saman putken päät, lopputuloksena siis kolme rengasta.


Kun olet yhdistänyt putket renkaiksi, kannattaa lankoja päätellessä pistellä renkaita hieman kiinni toisiinsa siten että saumakohdat jäävät piiloon. Eli pyöritä rengas kerrallaan niin että saat sauman piiloon toisen renkaan alle (kuva 1). Pistele sitten kolmisen kertaa lanka molempien renkaiden läpi, jäljitellen silmukoita (kuvat 2 ja 3). Huom! Pistele aika löysästi, ettei lanka jää kiristämään/litistämään liikaa renkaita.


-hanne

2012/01/01

2012


"Pro Infirmis conducts an experiment: there are only a few people who don`t have empathy with disabled people. Nevertheless, the passenger seat in the public bus next to Fabian often stays empty. Handicapped people are a regular part of our society.
So, get closer."

(lähde: Jung von Matt/Limmat, Pro Infirmis, Youtube)

Läheisyyden täyteistä uutta vuotta 2012 kaikelle kansalle!

-hanne/jokke