2013/01/17

SONIC THE HEDGEHOGKysynpä vaan, että mistä nämä tämän päivän pikkulapset tekee sitten isona nostalgian kyynel silmäkulmassaan hamahelmiaskarteluja ja ristipistotöitä, kun ei niillä ole pelejä, joissa olisi niin vähän pikseleitä että ne voi näppärästi laskea kuvasta! Eivät tiedä mitä menettävät!

Mun lapsuuden legendaarisin peli on ehdottomasti Sonic the Hedgehog, joskaan itse en ollut aivan niin voimakkaasti peli lumoissa, kuin mitä pikkuveli Ville oli. Silloin kun ei saanut pelata, Ville piirsi pelin kenttiä ja Sonic sarjakuvia, leikki Sonicia ja leikki Sonicin pelaamista. Mainittakoon kuitenkin, että Villellä oli tämän vastapainoksi lapsena myös monia muitakin aktiivisia lempileikkivaiheita, kuten Turtles-, Röllipeikko- ja herrasmies(??!)-leikkivaihe, niin että oikein tasapainoinen ja asiallinen nuorimies siitä sitten kasvoi. Mun ehdoton suosikkivaihe noista oli kyllä tuo herrasmiesvaihe; Kaveri (tais olla silloin kolme- tai neljävuotias) kulki aamusta iltaan vakosamettitakki päällä, paapan vanha kirkkohattu päässä, kävelykeppi kädessään ja käyttäytyi herrasmiesmäisesti. Se olisi saanut kestää pidempäänkin!


Mulle on ollut nämä hamahelmihommat vähän vieraampia, mutta kun eksyin Minä itte -blogin Inkan Pinterestin hamahelmi kokoelmaa selaamaan, aukeni mulle ovet hamahelmien maailmaan aivan uudella tavalla. Käykääs nyt aivan katsomassa, mitä kaikkea niistä voikaan tehdä! Oli tietty pakko saada kokeilla edes jotain itse, ja mikä soveltuukaan paremmin hamahelmitöihin, kuin juurikin nämä vanhat pikselimössöpelit. Näistä tuli nyt kupinaluset, ja kenelleppäs muullekaan, kuin herrasmiesveljelle. Mä silitin kupinaluset silitysraudalla molemmilta puolilta ja aika pitkäänsä, niin että alustoista tuli riittävän tukevat.


Näihin Sonic -kupinalusien kuviin sai mallia loogisesti pelin Item Box -laatikoista/telkkareista (tämä oli itse asiassa Villen oma idea), joita keräiltiin pelikentistä niiden päälle pyörimällä (jep!). Pikselimääräkin oli melko sama kuin pelin laatikon kuvissa. Samaan henkeen tehtyjä pelikupinalusia löytyy vaikka kuinka, mainittakoon nyt esim. Super Mario, Space Invaders, Pac Man ja Legend of Zelda.Vasemmalla: Sonic siili (tämän laatikon poksauttamalla sai lisäelämän). Oikealla: Pelin pääpahis Dr. "Eggman" Robotnik, joka on muuttanut kaikki Sonicin eläinystävät roboteiksi. Tuhma tuhma tohtorisetä! (Tähän laatikkoon ei kannattanut koskea - siitä kuoli tai menetti vähintäänkin kaikki sormukset!)


Vasemmalla: Kengät, joilla sai hetkeksi supernopeuden. Oikealla: Pelin aikana kerätään kultaisia sormuksia. Tästä laatikosta niitä sai kymmenen kerralla.

Vasemmalla: Kupla, joka suojasi Sonicia muutaman iskun verran vihollisilta. Oikealla: Sonicin ympyröivä tähtisumu (??!) joka teki Sonicista hetkeksi kuolemattoman ja vihollisille taas erityisen kuolettavan.

(sairaslomailleelle Jokelle kiitos kuvista!)

-hanne

46 kommenttia:

 1. Oi, Sonic! Itellä ei ollut mutta silloisella parhaalla kaverilla ja voi sentään, ite olin aika paska pelaamaan mutta saatoin tuntikausia katsoa lumoutuneena kun kaveri pelaa! Nykyään mulla on noi Wiillä, ei vaan ole pariin vuoteen tullut pelattua. Sonic2 on se rakkaampi mulle kuin ykkönen. Ihanat lasinaluset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, se on kyllä hassua kuinka sitä jaksaa kattoa kun toinen pelaa! Meitä on siis kolme sisarusta ja me käytettiin kyllä tehokkaasti peliajat; pelattiin vuorotellen ja muut katto. Silleen sai vietettyä triplasti aikaa Sonicin kanssa :)

   Poista
 2. Ihan loistavia!! Tulee niin lapsuus mieleen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä oli kyllä hauska tehä, mietin ihan että pitäis varmaan pelailla tuo uusiksi, silleen niinkun postauksen taustatyön takia :D

   Poista
 3. Voi mitä nostalgiaa! Heti alkoi soida Sonicin tunnari päässä. Tää oli mun ensimmäinen peli minkä sain omaan pelikonsoliini, sitä muuten pelattiin ja paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla soi jostain syystä päässä se musa mikä soi kun saa tuon tähtisadesysteemin päälle, on soinu jo monta päivää! Meilläkin tää oli eka konsoli ja eka peli!

   Poista
 4. Hyvä idea nuo lasinaluset! Ehkä nykyajan lapset tekee niitä vaikka mineez-helmistä ;) Tosin en tiedä kestääkö ne kuumentamista, mutta ne on pienempiä kuin hamahelmet. Mahtavalta kuulostaa tuo herrasmiesvaihe :) Sonic-peliä olen muistellut aina välillä. Olisi hauska kokeilla pelata taas joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpä ollu kuullukkaan tommosista helmistä, piti heti vähä youtubesta kattoa. Voikohan Mineez-helmiä, tai siis niitä valmiita töitä enää kastella, vai meneeks ne sitten jotenkin mössöksi?
   Mä kans harkitten että kokeilin ainakin tuon ykkösen pelata läpi taas pitkästä aikaa :)

   Poista
 5. Voi, kun nyt olisi hamahelmiä! Rupesi niin tekemään mieli askarrella. :D Mahtava idea! Sonicia minäkin pelasin penskana sormet ruvella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että täältä löytyy tämmönen määrä sonicfaneja :D

   Poista
 6. Mun on ehkä ihan pakko mennä ostamaan noita hamahelmiä ninkun heti! Mua on himottanut niin pitkään ne. Omassa lapsuudessani niitä ei tajuttu sulattaa yhteen silittämällä ja koen suurta vääryyttä, että olen menettänyt noinkin tärkeän asian lapsuudessani! Lapsuudentraumat ja Super Mario! <3 :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei mitä traumoja! Voimia ystävä! :D
   mä reppana oon taas sit joutunut elämään lapsena kauheassa deprivaatiossa, sillä meillä ei ollut missään vaiheessa LAINKAAN hamahelmiä! Ostin ekat tuossa viime vuoden aikana! :) Super Mariosta saa kyllä tehtyä vaikka mitä, sehän on täynnä kaikenmoisia kuvioita ja hahmoja, jotka kaikki saa tehtyä about tuolla 18x18 hamahelmellä :)

   Poista
 7. Mahtavia! Velikin varmasti tykkäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntui tykäävän, mietin joskos tekisin vielä itellenikin tuolaiset!

   Poista
 8. Tosi mahtava ja kekseliäs idea! :D Pikselithän noista hamoista tosiaan tulee mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oonkin tässä googlaillut kaikkia muitakin lapsuuden pelejä ja tsekkaillut niiden pikselinmääriä, jos vaikka löytyis muitakin hamahelmihommiin sopivia aiheita :)

   Poista
 9. Vautsi ompa kivoja! Voi samalla fiilistellä lapsuusaikoja:) Missä hamahelmiä nykyään myydän?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks mään! Näköjään niitä myydään vähä joka paikassa, omani ostin osin prismasta, osin askartelukaupasta. Mutta siis ainakin meidän lähiprismasta löytyi sekä erilaisia värisekoituspusseja että pusseja joissa oli vain yhtä väriä, vaihtoehtoja oli varmaan lähemmäs 10 erilaista!

   Poista
 10. Oi, ihania! :D Meilläkään ei ollut Sonicia, mutta kaverilla oli ja siellä sitä aina pelattiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Meilläkin kävi kyllä aika tasaisin väliajoin kaverit kylässä, mukamas meitä katsomassa...pöh, Sonicia ne tuli kattoon!

   Poista
 11. Hienoja! Mun mies varmaan osaisi arvostaa jotain tällaista, se on aikanaan vain pelannut ja pelannut ja pelannut. Meillä oli kyllä tietokone vaan minä en pelannut sillä enkä liiemmin edes katsonut toisten pelaamista, niin katkera olin leikkikaverin (veljen) menetyksestä koneelle! Ihme että päädyin kuitenkin it-alalle. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! No hyvin sä oot päässyt yli tuosta hylätyksitulemisen kokemuksesta, kun kerta oot it-alalle päätynyt! :D

   Poista
 12. Ihan mielettömät! Ite tuli enemmän pelattua Nintendon pelejä kun semmonen harmaa boksi meille hankittiin, mutta Sonic oli sitten harvinaista herkkua, sitä käytiin vääntämässä Nuorisotalon Segalla sillon kun isommat antoi tilaa. Makee peli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on taas just toisin päin, kävin kaverilla ja serkuilla pelaas aina Nintendoa! :D

   Poista
 13. Mini-Paavot ovat kotiutuneet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Pelkäsin etteivät ehtineet enää päivän postiin, mutta näköjään ehtivät :)

   Poista
 14. Super-inspiroivaa! Nyt pitää mennä etsimään porukoilta ne kauan kaapissa lojuneet inkkarihelmet (näin meillä kutsuttiin/kutsutaan näitä hamahelmiä)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inkkarihelmet on kyllä aika kuvaava, ainakin sen perusvärisekoituksen värisävyt tuo mulle mieleen semmosen sulkapäähineen! Tää on kyllä hienoa puuhaa, aivan liian aliarvostettua :D

   Poista
 15. Miten noi oikein silitetään sen jälkeen, kun on asetellut ne haluamaansa muotoon? Voiko ne jotenkin siis ensin laittaa siihen "piikkimatolle", jotta ne helmet pysyy järjestyksessä, ja sitten siitä jotenkin silittää, vai pitääkö ne kipata pois alustalta? :D Pakko kysyä, kun oon miettiny pitkään, miten tää oikeen käytännössä toimii vaihe vaiheelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, jos ei oo näitä ennen käyttänyt. Eli helmet saa olla koko ajan siinä piikkimatolla. Ne asetellaan siihen silleen kun haluat, sitten työ peitetään leivinpaperin palasella ja silitetään siitä leivinpaperin päältä. Pisteitä saa silitysraudassa olla about kaksi pistettä, riippuen raudasta. Mut ei siis ihan kuumimmalla. Silittäessä ei kannatta käyttää voimaa, ihan raudan omalla painolla silitellään

   Sit kun helmet on vähän sulanut (reikä on painunut hieman umpeen/lähes umpeen) on työ valmis. Jos helmet on sulattanut oikein kunnolla (esim nuo mun työt on aika pitkään silitettyjä), joutuu levyä vähä avittaan irti piikkimatosta esim. työntämällä hammastikka työn ja piikkimaton väliin. Sit ku työ on irti, voi sen kääntää ympäri ja silittää toiseltakin puolelta, jos on tarvis :)

   Poista
  2. Jes, kiitos neuvoista! Pitää kaivaa vanhat helmet jostain mökin perukoilta ja pistää taidot testiin! :D

   Poista
 16. Hienoja!! :) Ite oon kans suunnitellu tekeväni mario aiheisia lasinalusia, kunhan vain kerkeää kokeilemaan. Mä oon tehny noita pelihahmoja ym. neuleisiin jonkin verran. :P Sonic ja Zelda on jo vihkossa suunniteltuna, mutta en oo vielä kerenny toteuttamaan niitä. Mutta mario sienet alkaa olla jo hallussa.. ;) Käy ihmeessä vilkasemassa mun blogia. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin vierailulla, aivan huippukamaa!! Veli kyllä arvostaisi Sonic villasukkiakin :D

   Poista
 17. Kiitti! :) Laitan kyllä tonne heti kuvaa, kun kerkeen sen sonicin kokeilla. :) Eilen just käytiin ostaa se Wii U. :D Ja Super Mario bros tottakai.. saa vähän uutta inspiraatiota. :D

  VastaaPoista
 18. Ai kiva, pitäis kyllä kaivaa välillä hamat esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä huippu puuhaa näpertelyn saralla! :D

   Poista
 19. Voi ei... Tähän asti olen onnistunut välttämään nämä hamahelmihommat näin aikuisiällä, onnistunut aina sanomaan itselleni että mihinkäs ne helmitonkat sitten mahdutetaan kun lankaa ja kangasta löytyy jo kaappitolkulla. Mutta nyt, siis mun on aivan pakko saada koittaa kans! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hähää :D
   Mä aina ostan eka, ja mietin vasta sitte että minne kaikki tungen...

   Poista
 20. Eikä! Kyllähän noita on pakko saada. Aivan huippuja! Ihana pikselöitynyt lapsuus in memoriam. Erityisesti innostuin vihkojen (tai kalenterin) retusoinnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niinpä! Mulla on seuraava setti kupinalusia (eri teemalla) tulossa aivan kohta ja se kalenteri on suunnitteilla...saatoin vähän jäädä näihin koukkuun :D

   Poista
 21. Kiitos näistä! Huomiselle jäi vielä sormus ja kupla. :)

  VastaaPoista