2013/01/27

MULLE VAI SULLE?

Ihanat Keräläiset muisti mua jouluna ylläripylläripaketilla, josta kuoriutui kaksi vyyhtiä Louhittaren luolan aivan mahtista Kokkoa; paksua ja tuhtia, melkeinpä semmosta huovutetun tuntuista lankaa. Paksuudesta huolimatta valmis neule laskeutuu kuitenkin pehmeästi. Lanka on kotimaista, käsin värjättyä ja aidon villan tuoksuista.

No joo, ei musta oo lanka-arvostelijaksi! Mä vaan pidän liiaksi langasta. Vähän niinkuin yrittäis arvostella suklaata. "Tää suklaa oli tosi hyvää, koska tää on suklaata. Kiitos nam." Ja sitten kun käsiin sattuu tämmöstä suomalaista laatulankaa, niin se nyt sitten on vaan...laadukasta. Nih! 

Mutta sen vielä sanon, että erityisesti pidin tästä langan väristä (noki); musteen sinistä, luumua, vähän savuista harmaata ja pilkahdus vaaleampaa sinistä ja vihertävämpää sävyä. Kuvat ei oikein tee sille oikeutta. Halusinkin tehdä jotain missä olisi paljon sileää pintaa, niin että väri pääsisi oikeuksiinsa. Päädyinpäs simppeliin, yksinkerroin pidettävään tuubihuiviin.

Mä tein tämän itselleni. Todellakin tein! Mutta sitten Jokke, joka heti alkuunsa oli myös tykästynyt langan väriin, sovitti huivia ja vitsi että se sopii sille. Oikeastaan paremmin kuin mulle. Blääh. Jokke ehdotti että antaa teidän äänestää, kumpi huivin saa! Vitsi mikä veijari! Mutta Jokkehan tätä nyt on sitten käyttänyt. Noh, pitää varmaan laittaa uutta puikoille!

NOKI -huivi


Lanka: Kokko (Louhittaren luola)
Puikot: nro 8, nro 9 olisi voinut olla vielä sopivampi
Menekki: noin 160g (vajaa kaksi vyyhtiä)
Koko: ympärys 65 cm, korkeus 43 cm

Huivi neulotaan siis tasona, molemmissa reunoissa on kolmen silmukan verran helmineuletta, ettei reunat kiperry. 

Luo 45 silmukkaa. 

1. krs: Neulo 1 n, 1 o, 1 n (=helmineule reuna), ota puikolle langankierto, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein, nosta neulmatta nostettu neulotun yli). Neulo 2 s oikein, neulo 2 oikein yhteen, ota langankierto. Neulo 27 s oikein. Ota langankierto, tee ylivetokavennus, neulo 2 s oikein, neulo 2 oikein yhteen, ota langankierto, neulo 1 n, 1 o, 1 n (=helmineule reuna). Käännä työ.
2. krs: Neulo 1 n, 1 o, 1 n, neulo kaikki silmukat nurin, kunnes jäljellä on 3 s, neulo ne 1 n, 1 o, 1 n, käännä työ. HUOM! Neulo langankierrot siten, että pudota kierre puikolta (eli avaa kierre) ja neulo vasta sitten nurin. Näin syntyvästä rei'ästä tulee isompi. 

Toista kierroksia 1 ja 2 kunnes huivi on noin 66 cm pitkä (tai halutun pituinen). Työ kannattaa ehdottomasti päätellä silmukoimalla. Näin saumakohta jää huomaamattomaksi. Hyvä piirrosohje silmukointiin löytyy esim  Käsityöpaikasta. Otin myös itse kuvat, mutta tummassa langassa on tietty tosi vaikea saada langan pujottelua näkyviin...Tässä nyt kuitenkin kuvat. Muokkailin värejä niin että silmukointi hahmottuisi paremmin.

Alkutilanne. Yläpuolella työn aloitusreuna ja alhaalla puikolla  on työn viimeiset silmukat. Tässä silmukointilanka (punainen) on pujotettu jo seuraavaan silmukkaan (vihreä) siten, että silmukointilanka on pujotettu takakautta silmukan läpi etupuolelle.


Sama vähän tarkemmin, tässä kohtaa vihreän silmukan voi jo pudottaa puikolta.


Seuraavaksi etsitään  työn aloitusreunasta vastaavalta kohdalta silmukka, ja pujotetaan silmukointilanka ko. silmukan alta.

Pujota silmukointilanka sitte uudelleen vihreän silmukan läpi, etukautta silmukan taakse. Kiristä syntynyt silmukka yhtä kireäksi kuin työn muut silmukat.Pujota silmukointilanka taas seuraavan silmukan läpi ja jatka kuten yllä.
Työ kannattaa aivan ehdottomasti viimeistellä kevyesti höyryttämä tai kastelemalla, että reunojen reikäkuviointi tulee kunnolla esiin.

-hanne

49 kommenttia:

 1. Sori mut äänestän Jokkea :) Tuitui!

  VastaaPoista
 2. Jokelle ilman muuta! Harvoin näkee miehillä neulomuksia päällä!
  Äkkiähän kyhäät itsellesi. ;)

  VastaaPoista
 3. Samoin täältä tulee ääni Jokelle. :)
  Ja kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla. Ja tuo silmukointi on myös tervetullut ohje! Päistä kun tuppaa tulemaan aika rumat ja paksut ihan perinteisesti langalla ompelemalla.

  VastaaPoista
 4. Edellisten linjoilla eli ääneni menee Jokelle. Huivi sopii kyllä ihanasti myös sinulle.

  VastaaPoista
 5. Jokke! Sopii laseihin tämä huivi, kun mietin miksi ero on Joken hyväksi.

  VastaaPoista
 6. Oi, onpas kiva! En yleensä tykkää kauhean tummista sävyistä, mutta tän tahtoisin itsellenikin! Nyt kyllä äänestän... hm... ei oo helppoo. Mut sua. Vaikka sopii tää Jokellekin tosi hyvin.

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia, eikä vähiten tuon taustan takia ;) Kyllä sun pitäis saada toi huivi kerta ite teitkin! Mut sopii kummallekin minusta.

  VastaaPoista
 8. Eli tilanne olis nyt 5-2 Jokelle. Jokke juhlii täällä jo varmaa voittoa! :D

  VastaaPoista
 9. Onpa kyllä kivat värit tuossa langassa! Mun ääni menee myöskin valitettavasti Jokelle :)

  VastaaPoista
 10. Sori, nätti olet sinäkin, mutta tuo Jokkesi näyttää kaulurissaan tädin silmiin niin syötävältä, että pointsit sinne.;)

  VastaaPoista
 11. Pahoitteluni, mutta tuo istuu Jokelle kuin nenä päähän. :)

  VastaaPoista
 12. Aina on ilo silmälle, jos miehellä on jotain neulottua (kaupasta ostettuja neuleita ei lasketa), joten ehdottomasti täältäkin ääni menee Jokelle.
  -Veera

  VastaaPoista
 13. Kyllä sinä nyt taidat jäädä häviölle...olen Outin ihan kanssa samaa mieltä.

  VastaaPoista
 14. Jokelle! Tummalle miehelle sopii loistavasti!
  -Kirsi

  VastaaPoista
 15. Yhteinen! Meillä ainakin lainataan ristiin vaatekaapeilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kieltämättä kyllä meilläkin lainaillaan ristiin, että ehkä mä en jää aivan ilman vaikka häviäisinkin (eli häviän :D )

   Poista
 16. Sopii mainiosti molemmille, mutta osaathan sä väsätä uuden nopsakkaa, joten ääni menee Jokelle :)

  VastaaPoista
 17. VÄLIAIKATIETOINA, että Jokke johtaa murskaluvuin 12-2 ja yksi ääni yhteiseen käyttöön :)

  VastaaPoista
 18. Kyllä Jokke saa munki äänen. Ite oon yrittänyt istuttaa miehelleni huivia jo jonkin aikaa kaulaan mutta kun ei. Ei kuulemma tule käytettyä, mutta sehän on hieno ja LÄMMIN!

  VastaaPoista
 19. Mä niin tykkään kun mies käyttää kaulahuivia, eli ääni Jokelle :)

  -K

  VastaaPoista
 20. Ja nyt 13-2! ;D Mut hei, teet toisen samanlaisen niin sitten voitte samistella!

  -Piia

  VastaaPoista
 21. Älyttömän ihana! En oo oikeen koskaan osannu pitää tuubihuiveja kun ne on aina jotenkin liian pitkiä ja vaan roikkuu oudon kaulakorun lailla kaulassa eikä oo silleen kaulan peittona mukavasti lämmittämässä. Tää näyttäs kuitenkin sopivan napakalta, ehkä pitää kokeilla. Ei vaan kuitenkaan löydy Saksanmaalta näin ihanan väristä lankaa, pitänee ens Suomenreissulla yrittää käydä Kerässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämmmöset yksinkerroin pidettävät tuubihuivit on kyllä veljeäni lainatakseni "näpsäkkä formaatti". Ja tehdessä kantsii tietty vähä mittailla että on silleen omaan kaulaan sopivan napakka :)

   Poista
 22. minultakin Jokelle ääni, jotenkin huivi saa Joken näyttämään entistään miehekkäämmältä :D sellaista huivineuletta voisi näkyä muilla miehillä arkielämässä enemmänkin! voisi sopia myös sullekin muuten! aivan ihana huivi!

  VastaaPoista
 23. Jokelle ääni, mutta ainoastaan jos teet myös ihtellesi samanlaisen ;) Upea molempien päällä!

  VastaaPoista
 24. Jokelle vaan, sopii hänelle hienosti. Sinullekin kyllä, mutta äkkiäkös teet itsellesi uuden :)

  VastaaPoista
 25. Joskus kun on saanut valmiiksi jotain oikein upeaa, niin sitähän tekee mieli katsella ja ihailla koko ajan. Jos annat huivin Jokelle, voit paremmin nähdä sen kuin mikäli se olisi omassa kaulassasi. Eihän itsensä päällä olevia asusteita oikein näe. :)
  Hyvännäköinen huivi, kummalla tahansa.
  Tereisin Marjaana

  VastaaPoista
 26. Hieno! Sori vaan, mutta se sopii Jokelle näiden kuvien perusteella täydellisesti. Onpas muuten miehellä tyylikäs takki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kommentoida tuohon takkijuttuun, Jokke on etsinyt täydellistä takkia kissojen ja koirien kanssa varmaan viimeiset kolme talvea, ja nyt löytyi! Kallis oli, mutta niinpä nuo "täydellisyydet" yleensä tuppaa olemaan :)

   Poista
 27. Ihanaa, että on miehelle jotain tyylikästä ja nättiä neulottua! Eikä aina vaan sellaista "miesankeeta" :) Ääni Jokelle siis.

  VastaaPoista
 28. Sulle sulle sulle!! Jokke voi sitten lunastaa siihen käyttöoikeuden esim. tunnin hartiahieronnalla.

  VastaaPoista
 29. Mun täytyy myös äänestää Jokkea. Älyttömän hienoa, että mies tykkää käyttää tuollaista asustetta (mun mies ei ikipäivänä suostuisi ja voi että se harmittaa mua) joka sopiikin hänelle kyllä tosi hyvin :)

  VastaaPoista
 30. Jokelle menee ääni täältäkin. Sori, mutta jos joku neule sopii jollekin miehelle ja se vieläpä suostuu vapaaehtoisesti sitä käyttämään, niin se on katsottava viestiksi korkeammasta lankataivaasta. :)

  Ja saatpahan ainakin kerrankin oivan syyn shopata lisää ihkulankaa, kun neulot itsellesi uuden kaulurin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taas aivan kumoamattomat perusteet! Enkai minä, maan matonen voisi väittää lankataivaan viestejä vastaan! Ja tietenkin nöyränä otan vastaan myös osani lisälankojen shoppaajana ;)

   Poista
 31. Ihanat kuvat teistä!
  Äänestän kyllä molempia...vai saanko äänestää itteäni? On niin kiva huivi 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottista muru :) Ja tottakai saa äänestää myös itteensä :D

   Poista
 32. Mun mielestä on NIIN epäreilua, että kun lainaan jollekin omia vaatteitani, ne näyttää aina paremmalta sen toisen päällä. Eikö niin?
  Äänestän kumminkin sua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Miksiköhän se on niin....kiitos kuitenkin äänestä :D

   Poista
 33. Olettepa kaunis pari. :) Ja huivi näyttää yhtä hyvältä kummankin päällä, joten äänestän yhteiskäyttöä / molemmille samanlaiset!

  VastaaPoista
 34. Taas VÄLIAIKATIETOINA,
  Jokke johtaa äänin 22-4, yhteiseen käyttöön/kummalle vaan -ääniä on tullut 3 ja lisäksi InkYourSelf Sofia äänesti itseään :D Erittäin hyviä perusteluja kaikilla!

  Aika selvältä näyttää jo tuo tulos, ja taidanpa loppujen lopuksi itekkin äänestää Jokkea :)

  VastaaPoista
 35. Kiitos ohjeesta, ääneni menee kuitenkin Jokelle :)

  VastaaPoista
 36. Hieno huivi ja minulle ainakin kolahti tuo lanka-arvostelusi. En äänestä kummalle huivi menee, jakakaa tai sitten niitä täytyy tosiaan olla kaksi!

  VastaaPoista
 37. Äänestän yhteiskäyttöä, tosin siinä on se vaara että sitten tulee riita :)

  VastaaPoista
 38. Voi ihana Jokke! Huivi näyttää kyllä hyvältä Joken päällä, vaikka toki sinullakin ihanainen. Hää, mut mä äänestän kanssa Jokkea, sori!! <3

  VastaaPoista