2013/08/21

BETONIA [osa 2.]


Tämä betoninen kello ei oo varsinaisesti betonipäivän tuotoksia. Yritin kyllä kelloa jo silloinkin, mutta en aivan onnistunut. Tai tavallaan en päässyt lähellekkään. Eli uutta yritystä matkaan vaan, Joken pienoisella avustuksella (eli mä valoin betonin, Jokke teki muut hommat). Ja tästä tulikin kiva. Jee! Betonina käytin tällä kertaa melko karkeaa betonia, en siis hienobetonia. Se käyttäytyi vähän tuolla tavalla rouheammin. Ensin harmittelin, että kello meni pilalle tuon epätasaisen pinnan vuoksi...mutta nyt mä ehkä pidän siitä juurikin tuon rikkonaisuuden vuoksi.

Haasteena tämän kellon kanssa oli erityisesti muotin löytäminen. Halusin ehdottomasti, että reunojen pitää olla täysin suorat, ja semmosta muottia olikin kuulkaas vaikea löytää. Ja vaikka olisinkin löytänyt, niin enpäs oo laisinkaan varma, että betonin olisi saanut irti muotista, jossa ei ole yhtään päästöä (eli reunat eivät kallistu lainkaan).


Aikani vinguin mielestäni vain hiljaisesti ja itsekseni tätä isoa ja merkittävää ongelmaa, mutta saattoinpa ehkä ääneenkin muutaman valitussävyisen äännähdyksen päästää, sillä aivan pyytämäni tuo armas mieheni tarttui puuhaan. Muotti syntyi viiluvanerista ja ruuveista. Kuivumisen jälkeen betonin saikin helposti irti ruuvit avaamalla.Harmillisesti en tullut kuvanneeksi muotin muita osia! Mä en ymmärrä miksen, mullahan on aina kamera mukana! No, yritetään sanoin...Muotissa oli siis neljä seinää ja pohja. Koneiston syvennyksen tein maitopurkilla, ja kellon läpi kulkeva reikä syntyi taas sopivan paksuisella pultilla. Nämä koottiin yhteen siten, että pultti kulki ensin maitopurkin pohjan läpi ja sitten muotin pohjana toimivan viilulevyn läpi  (kellotaulua vasten oleva levy). Näiden kahden väliin jäi vajaan parin sentin rako betonia varten. Lisäksi muotin sivureunojen ja maitopurkin reunojen väliin jäi ympäriinsä vajaan kolmen sentin rako betonille.


Koneisto riittävän pitkällä tapilla löytyi lopulta Clas Ohlsonilta. Samoin kellon viisarit. Viisareista napsaisin sentin verran pois että mahtuivat pyörimään, ja maalailin ne spraymaalilla valkoiseksi. Jokke olisi halunnut viisareihin jonkun värin valkoisen sijaan, mutta kun kaapista nyt löytyi vain valkoista maalia, joten sillä mentiin nyt. Ehkä mä vielä syksyn kunniaksi innostun vaihtamaan tähän vaikka keltaiset viisarit.

Huomatkaa, sanat "syksyn" ja "kunniaksi" samassa lauseessa. Mikäköhän muhun on mennyt?

-hanne

67 kommenttia:

  1. Kyllä onkin vaivalla tehty kello! Saa hamuamaan itsenkin kellomaakaroitiin. Viisarithan saisi muutes värillisiksi washi-teipillä, jos sellaisia harrastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kieltämättä tähän upposi työtunteja enemmän kuin ajattelin...Mutta nytpä sitten hyvä! Ja vitsi, joo, aivan! Kiitos washi-vinkistä, se olisi voinut toimia :)

      Poista
  2. Siä se aina keksit! Ihan sikamagee niinku yhdessä räppibiisissä laulavat! :)

    -piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooo emmää tiiä onko tämä erityisen hyvin keksitty, mutta muotti on ainakin erityisen hyvin tehty :) Kiitos :D

      Poista
  3. Ihana kello, betonistahan voi taikoa näköjään mitä vain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin siitä kyllä voi! Se on aivan maan mahtavin materiaali!

      Poista
  4. Siis vau, toihan on todella hieno! Ja melkoisen uniikki, luulen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Betonityöt on siitä hauskoja, että vaikka käyttäisin uusiksi tuota samaa muottia, niin lopputulos olis silti vähän erilainen tämän kanssa :)

      Poista
  5. Aivan mielettömän hieno kello!

    VastaaPoista
  6. no onpa komia. ja just hyvä, ku on niin rouheinen.

    onnittelut opiskelupaikasta!
    hehee, uusia, mielenkiintoisia blogeja odotellessa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hih, kiitos, komea ja rouheinen. Just hyvät sanat! Ja kiitos vielä uudelleen, mä yritän kannustaa erityisesti Jokkea sen uuden blogin perustamiseen...;)

      Poista
  7. Oi ei, aivan upea! Ooohh. Näen jo miten tuollainen sopisi tänne meillekin aivan loistavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :) Meillä se löysi paikan keittiöstä, vaikka mä olin ajatellut laittaa sen makkariin...pitää ehkä tehä toinenkin? :D

      Poista
  8. Aivan mahtavan hieno toteutus ja upea idea, saako tämän napata pinterestiin?
    t: Ritutiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja toki toki saa, mä oon varma että sieltä löytyy monta muutakin betonikelloa, että ei tää ehkä erityisestin uusi idea ole...mutta betonitöissä on se(kin) kiva puoli, että joka jutusta tulee kyllä aina aivan uniikki omalla tavallaan :)

      Poista
  9. Vau!! Mieletön ja juuri sopivan rouhea :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jee, kiitos! "Mieletön" on ehkä aina hieno kehu :)

      Poista
  10. Ooooo, todella oivaltava toteutus teidän tiimiltä, lopputuloksesta näkee, että kyllä kannatti - ihan valtavan hieno kello!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tapauksessa toteutuksesta saapi ehkä kiitellä Jokkea aikas paljon tiimin sijaan, mää vaan vikisin että mitä siihen haluaisin :D Mutta kiitos, mä kyllä tykkään kans, vaikka piti vähän vaivaakin nähdä.

      Poista
  11. Eka kuvan perusteella ajattelin, että tuo on sellainen pienen herätyskellon kokoinen, mutta sitten tuli tuo muotintekokuva - sehän olikin ihan iso kello! Tosi hieno! Ei mitenkään haittaa rouheus, se tuo vain mielenkiintoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa joo, enpä huomannut laittaa mittoja tuohon, mutta kyllä tuo lienee halkaisijaltaan jotain ehkä 12 cm? Kiitos kiitos!

      Poista
  12. Mahti! Oot saanu muhunkin pienen betoni-innostuksen. Vielä en ole hommaan ryhtynyt, mutta houkuttais houkuttais! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehee, tavoite siis saavutettu! Tää on kivaa puuhaa, joskin vaatii vähän kärsivällisyyttä (kuivumisen odottelu...) ja tilaa (sekä tekemiseen että tekeleiden sijoittamiseen...) :)

      Poista
    2. No se mua jarrutteleekin, kun en tiiä minne tyrkkäisin kaikki tekeleeni. Tunnen itseni sen verran hyvin, että sitten niitä betonitekeleitä alkaisi ilmestyä nurkat täyteen :D Joululahjoiksi, ehkä? XD

      Poista
    3. :D Niin kovin tuttu tunne :D Juu, joulu on aina just hyvä syy tukkia kamat omista nurkista muiden nurkkiin ;)

      Poista
  13. Mikä kello! Rouhean nätti ajannäyttäjä :)

    VastaaPoista
  14. Ihana kello! Mulla on kova vimma päästä betonihommiin, ja ollaan jo kässäkerhon kanssa suunniteltu betonisessiota. Täytyykin pistä tämä idis korvan taakse!

    ps. Kiitos clasu-vinkistä. Tuollaista koneistoa olen etsiskellyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää kyllä suosittelen näiden kokeilua innolla (ja mä oon niin kateellinen, että ihmisillä on kässäkerhoja!!)

      Ja toinen vinkki vielä, löysin vastaavanlaisen koneiston myös kello/kultasepän liikkeestä, niistä vois löytää ehkä vieläkin pidemmällä tapilla, jos on tarvis :)

      Poista
  15. Tosi kiva kello =) Värikkäät viisarit kävis kyllä hienosti tuohon rouheaan pintaan. Keltainen ois huippu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän ne kyllä tuohon sopisi! Mä olin siis laittaas ihan vaan mustia viisareita, mutta Jokke vaati jotain muuta väriä (edes tuota valkoista) ja Jokke käski maalata myös koneiston kiristystapit valkoiseksi, emmää ite olisi osannut ajatella, miten ison eron tekee, kun kaikki nuo osat on saman väriset!

      Poista
  16. Kuulehan, tämä on ehdottomasti hienoin ja kaunein betonitekele, jonka olen ikinä nähnyt missään.

    VastaaPoista
  17. Juuri kun tänään päätin, että tarvitsemme ehdottomasti herätyskellon. Oi tämä oli loistava! Vaan mistäpä intoa väkertää, kun on vihdoinkin häiden jälkeen vapaa.aikaa, niin tekee vain mieli olla. Hmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, tämmönen olis hyvä herätyskello kyllä, ei tiekkö ihan kovin helposti tulisi mieleen että heitänpä seinään tuon typerän pirisijän :D Voi mää muistan omien häiden jälkeen, lamaannuin kyllä ihan totaalisesti pariksi kuukaudeksi, mutta sitten se puuhailuraivo taas puski päälle...ja eilen tein syntyi :D (Hei miljoonasti vielä onnea teille <3)

      Poista
  18. Aivan mielettömän upea. Onnistuisikohan kerrostalossa betonihommat? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no ehkä vähän huonosti! :D Tai no, jos käy pihalla sekoittamassa betonin ja sit myös muistaa kipata kaikki huuteluvedet ja jämät pihalle (eikä viemäriin... :D) niin miksei onnistuisi! Ei nyt ehkä helpoiten ikinä, mutta kuitenkin :)

      Poista
  19. Vitsit miten hieno! Ihanan rouhea jälki :)

    VastaaPoista
  20. On kyllä ihan sikamakee kello! Rouheus sopii tuohon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä se kieltämättä sopii, eka vaan järkytyin, kun mielessä oli semmonen vauvanpepunsiloinen betonipinta...mutta näin on parempi :)

      Poista
  21. Tosi nätti kello! Betonista saa näköjään tehtyä vaikka mitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä saa juu, tai no, muotithan ne asian ratkaiseen, eli jos vaan on hyvät muotit (tai hyvä mies tekemään niitä... :) niin monet jutut kyllä onnistuu!

      Poista
  22. Upea!!! Ikinä en ole betonista mitään tehnyt mutta ehkä sekin pitää vielä kokeilla, jos lopputulos voi olla noin tyylikäs!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kyllä mää suosittelen joskus kokeilemaan näitäkin. Mukavaa puuhaa ja vaihtelua vaikkapa neulontaan :)

      Poista
  23. Ei hitsiläinen, miten siisti! Kelpaisi omankin hyllyn päälle tikittämään, kaikki tuommonen skrode vetoaa. :) Betonileikit ollut itselläkin kokeiltavien listalla jo jonkin aikaa, mutta ne jäänee odottelemaan ensi kevättä.
    Hyvää viikonloppua teille sinne päin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiitos nyt :) Betonihommelit on kyllä vähän kesähommia, ainakin mun mielestä. Vähän niinkun neulominen on sitten taas syksyn ja talven puuhia..Mutta nyt sulla on koko talvi aikaa tehä suunnitelmia kesää varten :D
      Mukavaista viikonloppua sinnekin :)

      Poista
  24. Mä en kauheesti pidä betonitöistä, mutta mä pidän tästä. (ja susta.)

    VastaaPoista
  25. Eee voi olla totta! Just samanlaista/kokoista ja samalla idealla tehtyä kelloa olen kehitellyt päässäni, tämmöinen siitä sitten tulisi valmiina :D Se on ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kuule, mä selailin just tossa eilen mun kommentteja, että etkös se ollu sä, joka silloin betonipäivä-postaukseen kommentoi, että sullakin on suunnitelmissa kello. Mietin, että minkähänlaista olit ajatellut...:D Vitsi, pitäisköhän meidän vaan yhdistää nää blogit, kun muistaakseni tää ei ollut eka "hei mäkin olin ajatellut tommosta" -juttu :D
      Kiitos, mutta tee nyt säkin ihmeessa kello mitä meinasit, nää on kuiteski aina vähän erilaisia :)

      Poista
    2. Joo se olis hyvä idea. Se blogi toimis pelkällä telepatialla. Toinen tekee ajattelun ja toinen toteuttaa :D Pitäishän se tehdä, mutta kun on niin monta rautaa tulessa ja sit kun pitää vielä vähän laiskotella ja tehdä raskasta ajattelutyötä-pituuttaan sohvalla (käsi karkkipussissa):D

      Poista
    3. :D :D
      Laiskottelu on elintärkeää, siitä ei pidä ihmisen tinkiä. Tsemppiä siis :D

      Poista
  26. Hei mahtava! Betonityöt on kaikkinensa aika ihania ja betonikelloon en olekaan vielä aiemmin törmännyt. Laitetaanpa idea korvan taakse. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mä en kyllä osaa sanoa että mikä näissä betonihommissa niin viehättää! Tää jokakesäinen betoni-innostus alkaa olla pian yhtä vakava kuin jokasyksyinen neuloosi... :D

      Poista
  27. Tosi hieno ja ihanan rosoinen pinta. Meilläkin joutui mies vähän hommiin betonijuttujen takia. Mutta ymmärtäähän ne miehet, että lopulta pääsee paljon helpommalla, kun tekee naiselle mieliksi :)

    -Paula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänkjuu!
      Totta, nää on näitä (miesten)elämän tosiasioita, jotka kannattais nopeasti oivaltaa ja omaksua... ;)

      Poista
  28. Aivan todella kaunis! Ja justiinsa tuollaisena rouheana. Mulla vaan kasvaa halu kanssa kokeilla.

    VastaaPoista
  29. Täytyi ihan liittyä lukijaksi ja meitähän näyttääkin olevan paljon. En ole ennen vieraillut blogissasi, mutta jatkan tutustumista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos, ja tervetuloa mukaan :) Mä kyllä kaikille meinaajille aina lämpimästi suosittelen betonitöitä!

      Poista
  30. Kyllä on hieno kello! Olen jo pitkään suunnitellut betonitöitä mutta en vain ole saanut aikaiseksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Nämä vähän vaatii säätämistä, siis vähän enemmän kuin vaikka puikkojen ja langan esiin otto...Mutta suosittelen silti :)

      Poista
  31. Wohou! Mieletön idea! Upea kello!

    VastaaPoista