2013/04/28

ILMA(PALLO)PALLOTTELUA

Toimintaterapeutti minussa haluaisi vähä luennoida esim. tasapainon ja asennonhallinnan kehityksestä, mutta se olis varmaan aika tylsää luettavaa. Mutta sanonpa kuitenkin, että pallopelit on kyllä yksi parhaista keinoista tukea kokoinaisvaltaisesti lapsen motoriikan kehitystä.

Mutta pallot on kyllä aika vaikeita. Ehkä kun ne on niin pyöreitä. Ja niin nopeita. Mutta ilmapallot, ne on toista maata! Varppina jokainen lasten kanssa töitä tekevä toiminta- ja fysioterapeutti vannoo ilmapallojen nimeen, koska: a) ilmapallo liikkuu palloa hitaammin --> pelailu, ja sen harjoittelu, on huomattavasti helpompaa (ja vähemmän kivuliasta, toim.huom.) b) ilmapallolla voi pallotella myös sisällä  c) melkein kaikki lapset innostuu ilmapalloista.

Mä oon pelannut töissä monet erät ilmapallopesistä, -tennistä, -korista, -lentopalloa, ei-saa-ehtiä-maahan-asti -pallottelua ja kokeillut ilmapallonpompottelun ennätyksiä pompotellen kädellä, varpailla, kyynerpäällä, otsalla, pepulla, polvella ja muistaakseni kerran korvallakin, mutta se oli kyllä aika vaikeeta. Kokeiltaa vaikka.Mutta jos pelaaja onkin kuitenkin vähän taitavempi, voi ilmapallottelua vähän vaikeuttaa, ja tästä päästäänkin vihdoin itse aiheeseen. Jos nääs ilmapalloon lisää tasaisesti painoa, liikkuu pallo vähän nopeammin kuin pelkkä ilmpallo, mutta edelleen kuitenkin hitaammin kuin tavallinen pallo. Ja näin on pelailu asteen verran haastavampaa. Silloin tällöin kaupassa näkyy kangaspussukoita, jotka on tarkoitettu ajamaan tätä samaa asiaa, mutta kollega ehdotti että kokeilisin tehdä itse.

No nyt lipsahti vähän tuonne työelämän puolelle, mutta kyllä nämä toimisi mun mielestä kotonakin? Ilmapallon tuunausta ja jämälankojen hävitystä?

OHJE

Kokeilin tehdä vähän erikokoisia pussukoita, ja pallon kokohan sen loppujen lopuksi määrittää. Jos käytössä on ohuempi lanka tai isompi pallo, kannataa lisätä joko ketjusilmukoiden määrää tai lenkkien määrää.

Lanka: Seitsemän veljestä
Koukku: nro 4
Menekki: 40 g
Ilmapallon halkaisija: 65 cm

Virkkaa 10 kjs ja sulje ringiksi piilosilmukalla. Tee rinkiin kiinteä silmukka, *virkkaa 8 kjs, tee rinkiin ks*. Toista *-* vielä 12 kertaa = 13 ketjusilmukkalenkkiä. Virkkaa 4 piilosilmukkaa ensimmäisen kjs-lenkin sivuun, ja vielä 1 kiinteä silmukka lenkkiin noin puoleen väliin, eli korkeimpaan kohtaan (kierroksen aloituskohta). *Virkkaa 8 kjs, virkkaa 1 ks seuraavan lenkin keskelle.* Toista *-* vielä 11 kertaa.

Kierros suljetaan kuten alla kuvissa: Eli virkkaa 4 kjs (kuva 1), tee kolmoispylväs, eli ota kolme langankiertoa koukulle (kuva 2), Pujota koukku läpi kierroksen aloituskohdasta (kuva 3), ota taas langankierto ja tee pylväs loppuun (= ota lanka koukulle, ja vedä kahden koukulla olevan langan kierron läpi. Toista vielä 3 kertaa). Nyt olet seuraavan kierroksen aloituskohdassa (kuva 4).

Jatka virkaten kierroksia eli virkkaa 8 kjs ja 1 ks seuraavan lenkin puoleen väliin ja sulje aina kierros kuten yllä. Tee yhteensä 20 kierrosta.Virkkaa viimeinen kierros: *Virkkaa 1 kjs, tee 1 ks seuraavan lenkin puoleen väliin* toista *-* vielä 12 kertaa. Katkaise lanka ja vedä se viimeisestä silmukasta läpi. Päättele langanpäät.

Pujota sitten ilmapallo verkkopussukan sisään (lopetuspään aukosta) ja puhalla palloon sopivasti ilmaa. Katso että pallo asettuu hyvin verkon keskelle. Solmi ilmapallon suu.

Ja sit ois kuulkaa kohta vappu! Mikä mahtava keksintö, ilmainen vapaapäivä! Eikö oo yhtään hullumpi tuo seuraavalla viikolla tuleva helatorstaikaan, vai mitä!

-hanne

12 kommenttia:

 1. Mieletön pallo! :D Ai siekin olet toimari? Itse kyllä olen pois työelämästä, ehkä lopullisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Jeps, enkä aivan ilmeisesti ole ainut täällä moinen täällä käsityöblogien maailmassa :)

   Poista
 2. Ooo, tämä fysioterapeutti kiittää pussukan ohjeesta! Ilmapallot kuuluvat vakiovarustukseeen, ja kohta kuuluu muuten tuollainen pussukkakin. Ja näin niinkuin offtopicina töihin liittyen - kyllähän sitä joskus miettii onko tää työtä ollenkaan kun saman työpäivän aikana tulee mm. hypittyä trampoliinilla, käytyä uimassa, pelattua, kelailtua päivänpaisteessa ym. ym. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva jos tästä on oikein työhyötyäkin :)
   Ja joo, tämä tai siis nämä ovat kyllä erikoisia ammatteja :) No, mä teen tällä hetkellä arviointityötä ja se on vähän erilaista, mutta kuntoutushommissa päivä koostui palapeleistä, keinumisesta, pallosodista ja kotileikeistä! :D

   Poista
 3. Itsellä tuo vähän alta 2v. on innostunut ilmapalloista. Kestääkö pussissa oleva ilmapallo paremmin leikkejä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, vaikea sanoa...luulisin että se ainakin silleen suojaa, että tuosta verkkopinnasta saa helpommin otteet, eikä tarvi yrittää nipistää pallosta otetta. Ja kyllähän se vähän teräviltä kulmiltakin suojaa, jos ne sattuu tuohon verkon kohdalle...Mutta kyllä ilmapallon tämänkin kanssa saa rikki, kun oikein sinnikkäästi yrittää :)

   Poista
 4. Täällä lasten kanssa työskentelevä tyyppi miettii, että ei vitsit miten söpön näköinen! Tommosia palloja tekis miel laittaakin omaan kotiin vappukoristeeksi, kun nuo normaalit ilmapallot on niin tylsiä. Ihan mahtava idea ja kiitos ohjeesta! Tämän aion kyllä tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kuulla, kiitos :) On tuo munkin mielestä jotenkin ehkä vähän ylellisemmän näkönen kuin pelkkä ilmapallo :) Harmittaa aivan, että meillä nuo kissat rikkoo kyllä kaikki ilmpallot aivan hetkessä, oli siinä verkko tai ei...pitäis ripustaa tuo kattoon että saisi ihailla sitä pidempään :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Meillä on sen verran pallohullut lapset, että pitääpä koittaa tämmöistäkin. Voisin kuvitella suosion (hyödyn ohella) olevan suuri ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pallottelu on kyllä monella tavalla tosiaan hyödyllistä ja ilmapallon kanssa usein myös tavaroiden ehjänä pysymisen osalta turvallisempaa, heh :)

   Poista