2012/03/05

pyrstötähti-amigurumi-tuttinauha


Ehkä vähän mahtipontista puhua amigurumeista, jos mun kerta piti googlesta tarkistaa miten tuo edes kirjoitetaan...En siis ole mikään alan ammattilainen! Mutta ajattelisin, että jokaisen itseään kunnoittavan käsityöharrastajan pitää kokeilla tehdä vähintään parit amigurumit, joten tässä on nyt sitten mun kokeiluja. Ja koska pidän yhdistelystä, yhdistän amigurumikokeilut ja tuttinauhat.

Tein vähän samansuuntaisen tuttinauhan vuosi sitten, silloin virkkasin/neuloin kaverin vauvalle auringonkukka -tuttinauhan (ja yllättäen junasukat!). Valitettavasti en löytänyt arkistoistani enää kuvaa tuosta vuodentakaisesta tuttinauhasta, ehkäpä teen senkin tässä joskus uusiksi....Nyt tämän tähdenlennon jälkeen innostaisi tehdä parit tuttinauhat lisää. Mietin, että tekisin vielä vaikkapa apinan, jonka häntä toimisi tuttinauhana (no joo, ei mikään kovin omaperäinen ajatus...) ja sitten ajattelin tehdä (tämä on mun suosikki) tutti-amigurumin, josta menee tuttinauha oikeaan tuttiin. Voi riemua! Ja ehkä tosiaan toistan sen auringonkukka -tuttinauhankin...

Niin että kaikki tuttinauhaa tarvitsevat tuttavien lapset saa ilmoittautua tuttinauhojen ottajiksi :)

Tämä pyrstötähti syntyi (vai syttyi??) Blend Bampoo langasta. Naamaan en ole oikein tyytyväinen, katsotaan jos jaksan sen vielä tehdä uusiksi. Tässäpä vielä virkkausohje, mutta varoitan, etten vastaa mahdollisista amigurumirikkeistä (jos sellaisia on olemassa :) Kuten sanottu, en ole vielä oikein päässyt sukeltamaan noiden maailmaan, joten tähti syntyi vähän mututuntumalla..


Pyrstötähti amigurumin ohje: 

Lanka: Blend Bamboo (26sx32krs = 10cmx10cm)
Koukku: nro 2. Luin, että amigurumit kannattaa virkata aina reippaasti suositeltua pienemmällä nrolla, niin ei jää reikiä.
Koko: tähti sakaran kärjestä toiseen mitattuna noin 5cm ja tuttinauha noin 20 cm.
Muut materiaalit: vaatenipsu/klipsi ja kumirengas (nappitutille)

tähden keskusta:
Virkkaa 4 kjs, sulje rinki 1ps
1 krs: virkkaa 2 ks jokaiseen kiinteään silmukkaan = 8
2 krs: *virkkaa 2 ks ensimmäiseen kiinteään silmukkaan, virkkaa 1 ks" toista koko kierros =12
3 krs: *virkkaa 2ks ensimmäiseen kiinteään silmukkaa, virkkaa 2 ks* toista koko kierros =16
4 krs: *virkkaa 2 ks ensimmäiseen kiinteään silmukkaan, virkkaa 3 ks* toista koko kierros =20 Virkkaa vielä 1 kjs ja aloita sakarat

sakara:
1 krs: virkkaa 4 ks, 1 kjs, käänny.
2 krs: virkkaa 4 ks, 1 kjs käänny
3 krs: virkkaa 2 ks, jätä yksi ks väliin, virkkaa 1 ks, 1 kjs, käänny
4 krs: virkkaa 1 ks, jätä yksi ks väliin, virkkaa 1 ks, 1 kjs, käänny
5 krs: jätä yksi ks väliin, virkkaa 1 ks, 1kjs ja vielä 1 ks samaan silmukkaan kuin edellinenkin. Lähde sitten kulkemaan sakaran "reunaa" pitkin kärjestä alaspäin virkkaamalla reunaan 3 ks ja sakaran "juureen" vielä 1 ks. Aloita seuraava sakara (kohta 1 krs)
Virkkaa samalla tavalla viisi sakaraa. Katkaise lanka, mutta jätä melko pitkä häntä.

Tee kaksi samanlaista tähteä. Pistele sitten tylppää neulaa käyttäen tähden puoliskot reunoistaan tiiviisti kiinni toisiinsa. Mä päädyin tässä kohdin käyttämään nurjaa puolta päällimmäisenä puolena, sillä en halunnut että virkkauskierrokset erottuu rinkeinä, kuten ne oikealla puolella vähän erottuu (ks. kuva yllä).

Tähden täyttäminen kannattaa aloittaa jo, kun tähti on pistelty hieman yli puoleksi kiinni. Mä käytin pumpulia ja tukin sitä varsin tiiviiksi virkkuukoukulla sullomalla. Jatka puoliskojen kiinnittämistä ja täytä aina välillä vähän sakaroita ja tähteä. Tähteä voi muotoilla halutessaan hieman "meritähtimäiseksi" niin, että toinen puoli on tasainen ja toinen enemmän pullollaan. Päättele langat hyvin.

pyrstö:
virkkaa 4 kjs (vaaleampi sininen), käänny
virkkaa 3 ks ketjusilmukoihin, 1 kjs, käänny
*virkkaa 3 ks, 1 kjs, käänny* virkkaa kapeaa nauhaa toistaen *-*, kunnes nauha on noin 14 cm pitkä. Lisää 1 silmukka virkkaamalla keskimmäiseen kiinteään silmukkaan 2 ks = 4 silmukkaa. Jatka nauhan tekemistä kuten äsken *4 ks, 1 kjs, käänny* noin 3 cm. Lisää sitten taas 1 silmukka virkkaamalla 2 ks jompaan kumpaan keskimmäisistä silmukoista = 5 silmukkaa. Jatka näin nauhan tekoa taas noin 2 cm.  Lisää sitten taas 1 ks keskellä = 6 ja jatka taas 2 cm. Lisää vielä kerran 1 ks keskelle = 7 silmukkaa, virkkaa näillä kaksi kierrosta (reilu sentti). Kierroksen lopussa virkattavan 1 kjs:n tilalla virkkaa 3 kjs. Käänny. Nauhan kokonaispituus on nyt about 22cm.

Aloita sitten pyrsön haara:
1 krs: virkkaa 2 pylvästä kierroksen ensimmäiseen silmukkaan, 1 puoli pylväs seuraavaan, 1 ks, 1 ps (keskimmäinen silmukka), 1 ks, 1 puolipylväs ja 3 pylvästä viimeiseen silmukkaan. Virkkaa 2 kjs, käänny.
2 krs: virkkaa 1 pp ensimmäiseen silmukkaan, 2 ks, kahteen keskimmäiseen silmukkaa piilosilmukat, 3 ks ja tee kierroksen viimeiseen silmukkaan 2 pp. 3 kjs, käänny.
3 krs: 2 pylvästä ensimmäiseen silmukkaan, 1 pp, 3 ks, keskimmäiseen silmukkaan 1 ps, 3 ks, toiseksi viimeiseen silmukkaan pp, viimeiseen silmukkaan 3 pylvästä. Päättele lanka.

Virkkaa vielä koko pyrstön ympärille reunaan kierros kiinteitä silmukoita tummemmalla langalla. Pyrstön haaran kärjistä saa tehtyä tässä kohdin vielä terävämmät virkkaamalla molemmissa kärjissä kärjen "korkeimpaan" silmukkaan 2 ks, 2 kjs, 2 ks.

Kirjaile halutessasi tähdelle naama. Kiinnitä vaatenipsu/-klipsi tuttinauhan toiseen päähän. Pistele sitten tähti kiinni tuttinauhaan hieman klipsin alapuolelle ja kumirinkula pyrstön päähän. Jos tuttinauha pyrkii kiertymään, kannattaa se höyryttää kevyesti suoraksi.


-hanne

16 kommenttia:

 1. Onpa söpö! Mitään käyttöähän mulla ei tällaiselle ole, kun ei ole lapsiakaan mutta ihastuin silti :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos molemmille :)
  Inka, eipä meilläkään ole lapsia, mutta jostain syystä mä päädyn kuitenkin tekemään aina kaikkea pikkuihmisille...Lasten jutuissa on vaan niin mukavan luvallista yltiösöpöillä ja lisäksi tekeleet on yleensä pienempiä = nopeampi tehdä :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana tähdenlento! <3 Jos sun amigurumi-innostus jatkuu ja olet niin tuottelias, että hukut tuttinauhoihin, niin minä olisin kiinnostunut ostamaan tuollaisen siskontytölleni. Apina olisi aika hauska... :) Perinteinen vaihtokauppakin passaa, jos tykkäät korviksista / koruista, joita väsäilen :) Laita mailia: ask.from.rabbit@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oolrait, en lupaa mitään (vielä), mutta laitan korvan taa, kun haluaisin ehkä kuitenkin kokeilla moisen tehdä :) Mä oon todella huono asettamaan hintoja, joten vaihtokaupat kunniaan, jos sinne päästään. Meinasinkin sun bloksuun kommentoida, että ihan todella kauniita koruja!

   Poista
  2. Omien tekeleiden hinnottelu on kyllä vihoviimestä hommaa, eli vaihtokaupat käy paremmin ku hyvin :) Siispä JOS sulla syntyy vielä jonkunlainen amigurumi, joka on vailla kotia, niin täältä löytyy sijoituskoti. Mäkin tilasin eilen lisää korumatskuja, eli muutaman viikon päästä tarjolla on "kevään tuotantoa" :D

   Poista
 4. Tosi söpö, mäki haluun tehä! Mut mistä oot hankkinu ton kumirenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tee ihmeessä :)
   Tuo kumirengas onkin sitten vähän nolo juttu....Mä nimittäin ostin kaupasta tylysti uuden (ruman) tuttinauhan ja klipsaisin sen siitä. Mä TIEDÄN, ihan hirvittävää tuhlausta ja kierrätys/tuunaus vastaista toimintaa. Mutta silti. Mä en oo löytänyt noita mistään, joskus silloin vuosi sitten kolusin netin läpi. Saa vinkata, jos joku tietää mistä noita sais.

   Mutta mulla on suunnitteilla proto, minkä saisi kiinni sekä tappituttiin, että semmoiseen tavalliseen tuttiin. Palajan sen kanssa tänne myöhemmin.

   Poista
  2. Noniin.
   Googlasin netin läpi tosiaan vuosi sitten. Jännästi sitä netti kuitenkin vuodessa laajenee, että olishan sitä voinut nokkelana ihmisenä googlata nytkin taas, ennen ku ryntää kauppaan....Joo, eli nyt löytyi muutamakin paikka:

   http://www.nappikauppapunahilkka.fi/tuoteryhmat/tarvikkeet/ompelutarvikkeet/tuotteet/tuttirengas-kirkas

   http://www.pepinpaja.fi/product/53/tuttirengas-kirkas

   Ehkä perusteellisesti tutkimalla voisi löytää vielä edullisemminkin noita.

   Poista
  3. Hahah, oisin tosiaan iteki Ehkä voinu koittaa googlata, mut eipä vaan käyny mielessä :D Mut kiitos ohjeesta, nyt tarviin enää jostain jonku jolla on tutti-ikänen muksu kenelle voin tehä tollasen :D

   Poista
 5. Tuosta voisi tehdä itselleen kaulakorun!

  VastaaPoista
 6. Moi! Aloin etsimään tuttirenkaita netistä, niin huomasin tämän.. Aivan ihana tuo tuttinauha! Sainkin tuosta uusia ideoita perinteisen ompelun lisäksi :) Iskin muuten googleen : tee itse, tuttirengas, niin opasti sellaiselle sivulle kuin paapo.fi, käyppä kurkkaan, tulee hieman edullisemmaksi, kuin ostaa tuttinauha kaupasta sen takia :D

  VastaaPoista
 7. niin ja http://www.nappikauppapunahilkka.fi/tuoteryhmat/tarvikkeet/ompelutarvikkeet/tuotteet/tuttirengas-turkoosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos :) joo mä itsekkin sitten jälkeenpäin törmäsin juurikin tuohon nappikauppa punahilkan sivuihin ja tilasin renkaita sieltä. Tulee VÄHÄ edullisemmaksi :) Mutta pitääpä käydä kattoos vielä tuo paapokin, kiitos tiedosta!

   Poista
 8. Teetkö tilauksesta tollasrn tuttinauhan? Ota yhteyttä sähköpostiini spkinnunen@gmail.com

  VastaaPoista