2014/01/19

MITÄ NÄET TÄSSÄ KASSISSA?
Moniko teistä on esim. pääsykokeessa saanut tuijotella Rorschachin musteläiskätestin kuvia ja kertoa että mitä niissä näkyy? Mä oon ainaskin kertaalleen. Mä näen niissä usein ihmisiä, ja taisi siellä olla joku perhonen ja yksi lepakkokin joukossa. Mitähän se musta kertoo? Tässä kassin kuvassakin näen tanssivia naisia.

Syksyllä koulussa yhdellä visuaalisen suunnittelun tunnilla virittäydyttiin tunnelmaan ja kostuteltiin vesivärejä tekemällä musteläiskiä. Enpä ollut kokeillut tätä sitten yläasteen. Hauskaa puuhaa ja niin helposti kauniita (sekä ajoittain myös aavistuksen huvittavia) töitä. Isäinpäivä oli silloin just tulossa, ja opettaja ehdottikin, että me voitaisiin tehdä isäinpäiväkortit niistä läiskistä. Tuolla postauksen lopussa on yksi mun tekele. Voin kertoa, että se ei päätynyt isäinpäiväkortiksi. 

Mutta sitten joidenkin mutkien kautta tuli mieleen kokeilla tehdä musteläiskiä kankaalle kangasväreillä. Kokeilin ensin tilkkuihin erilaisia muotoja, värimääriä sekä kasteltua ja kuivaa kangasta. Kokeilin myös hieman ohennettua väripastaa. Paras lopputulos tuli loppujen lopuksi kuivalla kankaalla, perus painopastalla ja melko reippaalla värimäärällä.
 

MUSTELÄISKÄ KANGASVÄREILLÄ


Materiaalit
 • Emo -kankaanpainoväriä (vesiohenteinen painopasta)
 • Puuvillakangasta (omastani tein kassin, jota varten olin varannut 46cm x 100cm kokoisen kankaan)
 • Värin kiinnittämiseen silitysrauta
 • Suojapaperia, esim. leivinpaperia


 • Merkitse kankaalla esim. taitoksen avulla keskikohta, niin musteläiskän saa varmasti keskelle kangasta. 
 • Aseta kankaan alle suojapaperi, sillä väri tulee kankaasta läpi. Suosittelen leivinpaperia, sillä siitä näkee läpi miten väri leviää kankaalle.
 • Levitä (vaikka lusikalla) kankaan keskikohdan toiselle puolelle väriä epämääräisesti. Väriä kannattaa laittaa reippaasti ja epätasaisesti; välillä jätin muutaman millin korkuisia pieniä kasoja ja vanoja väriä, välillä vain taputtelin ja pyyhin lusikalla kevyesti väriä pintaan. Väriä tulee joka tapauksessa laittaa melko reippaalla otteella. Itse harjoittelin parille mallitilkulle, että löysin sopivan suhteen. HUOM. Kuvio leviää vielä jonkin verran, kun kangas painetaan kaksin kerroin.
 • Paina sitten kangas varovasti kaksin kerroin. Levitä väriä sormilla painaen ja pyöritellen leivinpaperin päältä. Tässä kohtaa pystyy jonkin verran vielä kontrolloimaan sitä, miten väri leviää (ainakin jos käytössä on läpinäkyvä leivinpaperi). Värikasoja pystyy siis painamalla "ajamaan" eri kohtiin. Käy koko pinta läpi, niin ettei väriä jää enää kasoiksi.
 • Kun väri on väri tuntuu levinneen tasaisesti, avaa kangas varovasti taas suoraksi.


 • Jos valmiiseen kuvioon on jäänyt aukkoja (kuten vasemmalla kuvassa) voi tässä kohtaa niitä vielä paikkailla esim. pensselillä ja kangasvärillä. Jos kuvion pintaan on taas jäänyt liikaa väriä, voit kokeilla pyyhkiä sitä varovasti pois.
 • Anna värin kuivua kokonaan
 • Kiinnitä väri huolellisesti silitysraudalla muutaman minuutin ajan silitellen. Koska väriä on käytetty paljon, jää kuvion kohta kuivuttuaan hieman koppuroiseksi. Kun kuvio on kiinnitetty, kannattaakin kangas vielä huuhtaista, niin kuvion kohta pehmenee. Pelkäsin, että väri leviäisi ja sotkisi kankaan, mutta ei levittynyt yhtikäs yhtään!

Kuvion nurjapuoli


Kuvion oikea (paino) puoli


Silitysvaiheessa huomasin, että loppujen lopuksi kuvion nurja puoli muistuttikin vielä enemmän musteläiskää, sillä väri ei ollut paikoin tullut kokonaan kankaasta läpi. Päädyinkin käyttämään oikeana puolena tuota "nurjaa puolta". Kannattaakin siis tsekata myös miltä nurjapuoli näyttää!

Oman ompelin tosiaan kassiksi. Se voisi sopia aika hyvin nyt keväällä käynnistyvien kankaan painanta ja värjäys -kurssien materiaalikassiksi, vai mitä? Nahkaiset hihnat olisi olleet tähän myös ihan superit, mutta sanokaa että mistä ihmeestä löytäisi sellaista paksua nahkaa, jota on esim. just laukkujen hihnoissa ja soljissa?!

 
Ja hei, tuossa yllä on kuulkaas yksi mun musteläiskökokeiluista silloin koulussa syksyllä. Lätkin värejä ja muotoja siis aivan summittaisesti paperille. Mitä tykkäätte? Mitä näette tässä kuvassa? 

ps. Tuo ei tosiaan päätynyt isäinpäiväkortiksi. 

-hanne

82 kommenttia:

 1. Hieno kassi! Mä näen siinä geishan, kissan ja kyykyssä olevan ukon joka on pilkillä. Tossa alimmaisessa kuvassa näen vain jotain hyvin rivoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kyllä mäkin nuo tuolta ehkä hahmotan, ukkoa tosin pitää hakea vähän enemmän mielikuvituksen kanssa :) Ja juu, en mäkään nyt ehkä perhosia tuossa alimmassa kuvassa näe.... ;)

   Poista
 2. Hieno kassi onkin! Pitäisköhän joskus itsekin kokeilla - mulla on vanhoja värejäkin jo valmiina. Toi on ilmeisesti peittovärillä paineltu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista, oli helppoa ja hauskaa, kokeile ihmeessä! Tämä ei ollut siis peittoväri, vaan perus painopasta, purkin kyljessä lukee vaan että kankaanpainoväri. Muistaakseni peittoväreissä lukee jotain vähän muuta? Ja se taitaa olla vielä paksumpaa ehkä? Tämä on tuollaista emulsiomaista. Mutta en sitten tiedä että onko noilla loppupeleissä eroa tässä painotyössä..

   Poista
 3. :D hauska idea. Paljon kankaanpainantaa tehneenä ohjeeseen olisi lisävinkkinä ehdotus :) . Ylimääräiset värit imeytyy hyvin esimerkiksi puhelinluettelon sivuihin tai sanomalehtipaperiin paperin päältä painelemalla. Toki kunnon kasat kannattaa varovasti ottaa lusikkaa. Mahtava toi kortti kyllä! Ehkä musteläiskissä on syystä jätetty värit pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musteläiskistä löytyy myös kolme värikästä taulua ;)

   Poista
  2. Henni, kiitos vinkistä, pitää laittaa korvan taakse! Puhelinluetteloa tuskin enää löydän mistään, mutta ehkä sanomalehtiä? :D

   Ja Korppiemo, joo mäkin muistelin että muutama värikäskin olisi ollut siinä varsinaisessa testissä :)

   Poista
  3. Meille töihin jotkut kantaa puhelinluetteloita, joten kai niitä jotkut käyttää :D Ei meilläkään kyllä moista ole.

   Korppiemo: Ai, mä en yhtään muistanut mitään värillisiä musteläiskiä. En myöskään muista onko jossain pääsykokeissa ollut testi. Ehkä yhdessä, johon en edes halunnut päästä ja jouduin pakkohaussa pääsykokeisiin :D Sen ehkä olen halunnut tietoisesti hävittää mielestäni.

   Poista
 4. Lienee parasta, etten kerro, mitä kuvissa näkyy. Tiedä miten tulkitsisit.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :) En itsekkään ehkä ala nyt kovin tarkasti tässä erittelemään mielikuvia..

   Poista
 5. Looks really wonderfull....I just once made one of those tests....they didn´t call me back for the work...so I decided not to "see" more things in those pictures,just feel them ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! Heh, yeah, sometimes those pictures really are better to left without any specific explanation...:)

   Poista
 6. Mä oon suunnitellut tekeväni psykologiystävälleni tuollaiset tyynynliinat. Juu, en kerro, mitä noissa kuvioissa näen...

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niinkun niin supermainio idea! Hyvä sinä! Mäkin tuntisin pari psykologia, ajattelisin että ne voisi arvostaa! Ja juu, saa jättää myös tulkitsematta....En tulkitse sitä tulkitsematta jättämistä mitenkään, tietenkään ;)

   Poista
 7. Näin tuossa kassissa heti jäniksen! :) Tuosta toisesta en sano mitään... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vitsi kun mäkin jossain kohtaa mietin että se vois olla jänis! Ja miksei tuo jälkimmäinenkin voisi olla jonkinsortin...jänis...? :D

   Poista
 8. Ei hitto että repesin tolle kortille :''''DDDDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Oiskohan isä halunnut laittaa tuon seinälle??? :D

   Poista
 9. makee kassi! :) hih, mulla on tällä hetkellä valmistumassa pari kangaskassia, toiseen ajattelin juuri jotain tuon tapaista mustaa painatusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä aivan mietin, että miksei sitä tuu useammin painettua kankaalle jotain, ei se nyt niin työlästä kuitenkaan oo, ja saa oman näköisen! Ja tässä ei tarvita edes sabluunaa!

   Poista
 10. Oon aatellu et tekisin samalla tekniikalla sisustustauluja. Nään yleensä musteläikissä kaikkea hoitajamaista, useimmiten luiden röntgenkuvia. Nykyään kaikki musteläikät näyttävät emättimiltä. Kätilöopinnoilla saattaa olla asiaan jotain vaikutusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jollakin joskus olikin, siis ainakin semmosia paperille tehtyjä tauluja...oisko ollut No home without you -blogin Kaisalla. Vitsi että oli kyllä kauniita!!
   Heh, voi olla kyllä ehkä opinnoilla vaikutusta...vaikka nyt kun sanoit, niin kyllähän noissa voi kaikenlaista nähdä :D

   Poista
 11. Hiennoo ideointtii!! Ja tuo Tanssivat Dildot kortti vaattiikin arvoisesa vastaanottajan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D:D:D Tanssivat Dildot! Mä vielä joskus tekstaan sen tuohon alle!! :D Joo pitäis löytää joku joka sitten laittaa tämän kortin kans seinälle ja pitää sen siinä!

   Poista
 12. Ihana kassi, pitää toteuttaa toi! :) mut apua hei mikä kortti.. XD

  VastaaPoista
 13. Kassissa nään kukka-asetelman. Tuossa alimmassa on kyllä...hmmm, miten sen sanoisi? Iloiset kikkelit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka-asetelma, kyllä, kyllä mäkin sen tuosta voin hahmotella nyt kun sanoit :) Ja iloiset kikkelit, suorastaan ihana nimi :D

   Poista
 14. Kassissa on selkeesti sammakko istumassa ja sillä on tuntosarvet! Kortista taas en saa selkoo, ett mitä siinä olis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei totta! En yhtään ollut osannut ajatella tuota sammakoksi, mutta todella! Juu kortin voi jättää omaan arvoonsa... :)

   Poista
 15. Ooh, ihana kassi :) Kassissa näin ensin jonkinlaisen kuoriaisen tai muun ötökän, mutta ne tanssivat naisetkin löytyy tuosta kuviosta helposti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo vois siinä kyllä joku öttiäinenkin olla! :)

   Poista
 16. Heeh!:D Isänpäiväkortti on kyllä aika.. Miten sen nyt sanoisi... :D Onneks et nyt sitä sit antanutkaan isällesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. teemaan sopiva?? :D Mä kyllä näytin tuon kortin isälle, kysyin että olisko se tykännyt siitä. Taisi vaan puristella päätään...:D

   Poista
 17. Ahhahaha, ihan parasta taas! Iskä ois voinu vähän hämmentyä. Kassin läiskästä tuli eka mieleen isopäinen, vihainen siivekäs olento, mutta sitten kun kerroit tanssivista naisista, niin nehän siinä ny sitte tanssii. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tämä ehkä olis ollut hieman erilainen kortti...oiskohan päässyt seinälle muiden korttien rinnalle?? :D Näissä läiskissä on se paha, että kun joku sanoo jonkun mitä siinä vois olla, niin saman tienhän sen siinä sitten näkee :)

   Poista
 18. Hieno kassi! Ja nahkahihnoista tuli mieleen, että voisko niissä käyttää vanhoja nahkavöitä? Löytää näpsästi kirppiksiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No ku mä oon joskus yrittänyt ettiä kirppiksiltä vöitä, mutta löysin vaan semmosia liian uusia ja mustia... :/ mutta jos sinnikkäästi hakis, niin ehkä joskus tulis vastaan semmosia hienojakin..

   Poista
 19. Toi kortti on kyllä aika hieno, heh. Ja toisaalta hyvin aiheeseen sopivakin, omalla kierolla tavallaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, todellakin aiheeseen sopiva, vaikkei nyt ehkä sitten ihan täysin sovelias...ois ehkä kuitekin pitänyt lähettää tuo, oispa ollut ainakin mieleen jäävä kortti!

   Poista
 20. Kyllähän tuo kortti nimenomaan olisi sopinut isänpäiväkortiksi, asian ymmärtävälle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D totta, totta, kyllä mä uskon että isä ois sitä sitten kuitenkin arvostanut :D

   Poista
 21. Komia kassi tuli! Täällä on myös aherrettu kangasvärien kanssa, saas nähdä tuleeko valmista ;D

  VastaaPoista
 22. Reps! :,D Hieno kortti! Kassissa on musta luola, josta tulee kettu ja säikäyttää kaksi pikkulintua lentoon. Määkin oon viime viikolla törssännyt tekstiilivärien kanssa, tosin tyynyliinoihin. :) Täytyy raportoida tuloksista blogiin ens viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, liikuttavin isäinpäiväkortti ikinä!! Ja nyt kun sanoit, niin kyllä mä tuosta myös sen luolan ja linnun löydän! :) Mä jään odotteleen sun raporttia :) Jotenkin tosi harvoin tulee näiden kanssa puuhailtua, vaikka kankaan painaminen on kuiteskin aika joojees puuhaa!

   Poista
 23. Vastaukset
  1. :D Oisko ollu vähä hieno lisä niiden mun lapsena tekemien ja yhä seinällä olevien "maailman paras isä" korttien rinnalle??

   Poista
 24. Tykkään! Tukevaa nahkaa saa ainakin Brisalta, tai luulisin nahan olevan mukavan paksua, ei puukontuppia yleensä mistään lerpusta tavarasta väännetä. Halvempi vaihtoehto tietysti on etsiä vöitä kirppareilta, jos löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kiitos vinkistä! Pitääpä tutkailla asiaa! Vöitä oon joskus yrittänyt haeskella, mutta vastaan on tullut vaan semmosia liian uusia ja kiiltäviä...:/

   Poista
 25. Repesin tuolle kortin kuvalle totaalisesti, meinasi happi loppua flunssaisena nauraessa. XD
  Kassin kuvasta tuli jostain syystä mieleen Brandon Lee Crow'ssa, pitäisi vissiin katsoa se pitkästä aikaa että onko mitään yhteyttä siihen oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onneksi säilyit kuitenkin hengissä :D Ja hauskaahan on se, että en olisi ikipäivänä onnistunut tuota tekeen jos olisin yrittänyt tehdä tuollaiset...öh, kuviot ;)
   Ah, Crow, samaa synkkyyttä kyllä löytyy!

   Poista
 26. Mä näin tossa kassissa sammakon. Mä oon kai jotenkin poikkeava, kun toi kortti ei herättänyt mussa mitään kaksimielisiä mielleyhtymiä, mun mielestä siinä oli ihan selvästi vaahteransiemenien lenninlaitteita! :D Mä oon ollut musteläiskätesteissä parikin kertaa opintojen pääsykokeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku muukin sanoi tuolla näkevänsä sammakon, ja toki mäkin nyt sitten näen :) Ja hyvä että teitä mieleltään puhtoisia vielä löytyy :)
   Ois kyllä kiva joskus kuulla joltain aiheeseen perehtyneeltä, että mitä ne oikeasti saa irti sillä testillä??

   Poista
  2. Mä oon joskus jonkun "asiantuntijan" kanssa aiheesta keskustellutkin (en kyllä yhtään muista kuka kyseinen henkilö oli, olisko kuitenkin ollut ihan psykologi) ja hän sanoi, että näissä musteläiskätesteissä pitää nähdä jotain hyvin erikoista ja kummallista, että siitä olisi haittaa esim. opiskelupaikan saamisessa. Kaikki "tavalliset" vastaukset siis kelpaa. :)

   Poista
 27. Mulla ei oo varmaan lainkaan mielikuvistusta, mutta näen lähes poikkeuksetta noissa musteläiskissä lantion luut, tuossa kortissa en kyllä näe, mutta läheltä liippaa :)
  Nahkaa tuollaisiin hantaakeihin saa aika helposti vanhoista ja uusista vöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei mäkin kyllä näen musteläiskissä usein just lantion luut! Ja siinä varsinaisen musteläiskätestin kuvissa tais olla yksi joka oli ihan täysin lantio!
   Ja joo, jotain tuonne lantion seutuville sijoittuvaa mullekin tulee mieleen tuon kortin läikistä...hmmm... :)
   Pitää nyt vielä sitten uusiksi paneutua noihin vöihin, kun joskus oikein kirppareita kolusin, mutta löysin vaan semmosia liian kiitoisia ja uusia vöitä...Kiitos siis!

   Poista
 28. Ihana kassi! Ja voi apua tuo kortti. :D Vähän härskejä on siitä syntyvät mielikuvat. Mutta musteläiskien tekemistä kankaalle pitäisi kyllä kokeilla... noita on tullut tehtyä vaan paperille joskus aikanaan koulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tämä oli kyllä hauska kankaanpainojuttu, ei tarvinnut ees sabluunaa, että erittäin helppokin :) Mä haluaisin vielä joskus kokeilla useammalla värilläkin, vois tulla aika kiva :)

   Poista
 29. Hieno kassi, kyllä musteläiskät ovat aina yhtä puhuttelevia. Olen joskus tilannut valmiita sankoja Englannista täältä: http://www.bag-clasps.co.uk/ Olivat ihan siistejä ja toimitus nopeaa. Erityisen halpoja eivät olleet mutta sitten toisaalta tekee kassin viimeistellyn näköiseksi. Omat ovat tosin vielä paketissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiitos vinkistä, pitääpä käydä tutkimassa valikoima! :)

   Poista
 30. Hieno kassi. Musteläiskiä on tullut katseltua. Nyt nään kaksi länkkäriä katselemassa neljää laiturilla istuvaa ja kalastavaa kissaa. Kortti aihio on loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Ja sulla on kyllä vilkas mielikuvitus, nyt täytyy myöntää että länkkäreitä ja kissoja täytyy kyllä vähän enemmän tiirailla tuosta!! :D

   Poista
  2. Yleensä kyllä olen nähnyt vain niitä tavallisia lonkkaluita ym. Mutta nyt näen edelleenkin ne selvästi länkkärit ja kissat, ehkä mielikuvitukseni on lennossa.

   Poista
 31. Mainio idea! Tuo kortti aiheutti pienoisen naurunpurskahduksen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, oli mullakin hieman naurussa pitelemistä kun tunnilla taittelin tuon auki...tämmöstä tällä kertaa!! :D Kiitos!

   Poista
 32. sulla on mielettömän hieno heijastin!! vai mitä nuo linnut on? Mistä tuollaisen saa? ookko ite tehny?

  -Norrena-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä kyllä tykkään noista kovasti itekkin ja juu ovat siis heijastimia. Ja itse tein, ei oo erityisen haastava jos vaan saa käsiinsä jostain valkoista heijastinkangasta :) Ohje plus postaus noista löytyy täältä: http://www.eilentein.com/2012/09/heijastin-origami.html

   Poista
  2. kiitos vinkistä! :)

   Poista
 33. Nahkaa kannattaa mennä ostamaan suoraan suutarilta. Valikoimaa on ja kerralla saa hankittua enemmänkin, jos on tarve. Eikä ne nyt ihan hirveästi niistä pyydä, tosin riippuu tietty suutarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, totta, eipä oo tullut mieleenkään! Pitääpä etsiskellä jostain suutari siis. Kiitos vielä!

   Poista
 34. Huh. Löysin sun blogis just nyt. Ja sain hyvät naurut aamuun.. tuosta kortista... onneks ei ollut aamukahvit enää kupissa, olis lentänyt tietsikan päälle! Niin mainiota, että seurantaan menee tää blogi. Näyttäis löytyvän kaikkee mielenkiintoista. (siis en pelkästään tuon "musteläikän" takia rupee seuraan.. :DD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih :D No mutta, hienoa että löysit tänne! Ja aina parempi jos muukin kiinnostaa kuin vaan musteläiskä, vaikka onhan se toki mielenkiintoinen ;) Tervetuloa siis! :)

   Poista
 35. Mun piti tähän jo aikasemmin kommentoida mut vissiin unohdin.. Mut kassisa mää nään pöllön, jolla on sarvet pääsä. On muuten tosi hieno kassi!! :D
  Ja toi kortti.. noh.. ilokikkelit selkeesti siinä tanssahtelee.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei totta!! Nyt mäkin näen ton pöllön! Ja yllättäen, näen myös ilokikkelit :D

   Poista
 36. Ihan mahtava idea! Pakko on kokeilla! Kortti on hmmm....ainakin miehiseen isänpäivään hyvin sopiva! :D

  VastaaPoista
 37. Mä olen vain tällainen mielikuvitukseton jölli ja näen siinä saksanpähkinän...

  VastaaPoista
 38. Ai kikkeleitäkö siinä piti nähdä! No näköjään, onhan siinä. Mä kun tuijottelin ensin sitä pinkkiä siitä keskeltä ja ihonvärisenä nuo kikkelit menivät sitten reisiksi.

  Emmä sit tiiä onko tää sen parempi mielikuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, siinä saa nähdä mitä näkee :) Ihan toimiva mielikuva myös tuo :D

   Poista