2012/10/20

hattutemppu!


Kiitos vaan kaikille edellisen postauksen kommenttilaatikkoon ryöppyneestä sympatia-aallosta, me ollaan siis siskot kaikki samassa neulesuossa näiden keskeneräisten töiden kanssa! Tähänkin voitte ehkä yhtyä: Pihalla on kyyylyyymäää. Ja pipot lämmittää.

Teinkin niitä varmuuden vuoksi kolme.


Viininpunainen rullareunainen pipo



Mulla on ollut ennenkin tämän tyyppinen superhelposti neulaistava pipo. En vaan saa muistumaan mieleeni mistä ohje silloin pari vuotta sitten löytyi, taisi ehkä ollu joku käsityölehti? Nyt ohje sitten löytyi vaan omasta päästä, mututuntumalla. Valmis pipo on kiva ja simppeli, niinkuin tekijänsäkin. Ohje alla.

Langat: Rowan Creative Focus Worsted väri Syrah (20s X 24krs =10cm)
Menekki: noin 60g
Puikot: sukkapuikot nro 5 (tai käsialan/langan mukaan)
Koko: Sopii tämmösen tavallisen tytön päähän (päänympärys noin 58cm?)

Ohje:

Luo 77 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle. 

Neulo suljettuna neuleena sileää, eli kaikki silmukat aina oikein. Reuna lähtee rullaantumaan, mutta don't worry, tässä mallissa sen kuuluukin rullaantua. Neulo ja neulo, katso vaikka telkkaria samalla. 

Kun työ on noin 28cm tai noin 82 kierrosta korkea, aloitetaan kavennukset.
*Neulo 5 s oikein, 2 s oikein yhteen* toista koko kierros. Neulo yksi kierros oikein ilman kavennuksia. Neulo *4 s oikein, 2 s oikein yhteen* toista koko kierros. Neulo yksi välikierros ilman kavennuksia. Jatka kavennuksia neljä kierrosta ilman välikierroksia:
Neulo *3 s oikein, 2 s oikein yhteen* toista koko kierros.
Neulo *2 s oikein, 2 s oikein yhteen* toista koko kierros.
Neulo *1 s oikein, 2 s oikein yhteen* toista koko kierros.
Neulo 2 s oikein yhteen koko kierros. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele langat. Käännä pipon nurjapuoli ulospäin. Halutessasi kiinnitä pipoon tupsu. VALMIS!

Edit. Pieni unhoitus korjattu ohjeeseen

Vinksvinks. Tämä pipo on mun tiukahkolla käsialalla tehtynä mun päähän semmoinen hyvin istuva, mutta hieman löysähkö malli. Jos siis käytät yhtään paksumpaa lankaa tai käsiala on löysemmänpuoleinen, kannattaa silmukkamäärää vähentää. Esimerkiksi 70 silmukalla tehden kavennuksissa menee jako oikein.


Sanokaas, tupsulla vai ilman? En osaa päättää! Vai ehkäpä semmoisella superisolla tupsulla??


MUITA IHANIA superhelppo syyspipo



Tein viime talvenakin yhden MUITA IHANIA pipon, joten kai nyt sitten tänäkin tavl...syksynä? Varsinkin, kun ohje oli näin sympaattinen. Luotan vankasti siihen että Tiina ilahduttaa meitä ihanilla pipomalleillaan jatkossakin joka talvi! (ei paineita ;)
Lanka: (aivan ihana) Viking of Norway Alpaca Silk kaksinkertaisena (värit 445 ja 413)
Puikot: nro 5

Ihana piparipipo! Myönnän, että tämä piti ottaa kertaalleen alusta sillä mun kirjoneulekäsiala tuntui olevan vähän ruosteessa kesän jäljiltä ja meinas alkaa piparit vähän kiristelemään...

Kotoliving -pipolakki



Mä vietin viime viikolla ainakin yhden työpäivän verran aikaa lankakauppa Kerän Helsingin pop up -kaupassa ja olisin viettänyt paljon enemmänkin, jos vaan aikataulut olisi antaneet periksi. Perjantain Kerä LOVES Kotoliving päivästä sain mukaan ohjeen ja langat tähän hauskaan syyspipoon. Ja pitihän sekin nyt tietty tehdä!

Ohje: Kotoliving -lehden 7.11 ilmestyvässä, ensimmäisessä numerossa!
Lanka: Novitan 7-veljestä nostalgia sekä Novitan Rose yhtä aikaa neulottuna. Tupsu Isoveliä
Puikot: nro 5

Ja samalla tässä voinen hehkuttaa, että nyt kuulkaas tyttöset pukkaa pian lehteä meikäläisen makuun! Onko teille tullut jo jossain vastaan juttua tästä?

Mä oon laiska ja nirso lehtien lukija, ainot lehdet joita olen viime vuosina tilannut (ja saanut luettua) on ollut käsityölehtiä, ja niidenkin osalta koen, etten ole aina välttämättä ihan just se paras kohderyhmä...Mä oon kaivannut lehteä, jossa olisi tavallisia käsityölehtiä laajemmin asiaa myös esim. sisustuksen ja teeseitse -juttujen osalta, muotikaan ei haittaisi (mun pitäisi käydä joku opintokurssi muodista...huoh). Haluaisin laajasti ohjeita, ideoita, ahaa -elämyksiä, vinkkejä ja linkkejä. Ja ennen kaikkea lehden pitäisi olla tiukasti ajan hermoilla. Tuntuu että usein ainakin aikakausilehtien tuunausvinkit ovat niitä, mitkä pyörivät Pinterestissä jo kaksi vuotta sitten. Huippuideoita, mutta jos ne on tullut jo muualla vastaan, niin ei niistä sitten enää meikäläinen oikein hyödy. Löysin kyllä ilokseni (vasta) tuossa taannoin 101 ideaa -lehden, joka täyttäisi mun vaatimukset, mutta noin kaksi viikkoa löytämisen jälkeen kuulin että lehti lopetetaan. Se siitä sitten.

Noh, mutta hätä ei ole tämän näköinen, sillä marraskuussa pukkaa uunista ulos ihan uusiuutukainen teeseitse -henkinen Kotoliving -lehti, jonka pienestä, lupaavan kuuloisesta työryhmästä löytyy myös lankakauppa Kerän ihanat omistajat Jonna ja Elina! Hyvä tytöt! Lehti on omakustanteinen kartonkikansinen MOOK, eli lehden ja kirjan välimuoto, ja se tulee sisältämään ohjeiden ja inspiraation lisäksi myös esim. valmiita, irti leikattavia koristeita ja kuvia. Kuullostaa varsin mielenkiintoiselle! Lisää aiheesta ainakin täällä.


Tästä mulla on kyllä odotukset korkealla. Vähän niinku Tiinan ensi syksyn pipostakin ;)

-hanne

44 kommenttia:

  1. Oo ton punasen pipon tupsun kanssa sillee fiilispohjalla, et voit välillä laittaa sen ja välillä pois! Tupsuun hakanneula ;) Mut muuten, ilman, tupsut voi lisää tulevaisuudessa ku kyllästyttää. ok, nehän voi leikata pois, mut siin on aina vääränkohan leikkaamisen vaara :D Ihan vahingossakin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei erittäin hyvä idea! Taidanpa tehdä juurinkin noin, kiitos vinkistä!

      Poista
  2. NÄttejä pipoja, punanen on paras! Ja mä tykkäisin mieluiten ilman tupsua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Tuo punaisen pipon edeltäjä oli aikoinaan ihan mun suosikkipipo, istui niin hyvin päässä! Ja siinä siis ei ollut tupsua. Edellinen kommentoija ehdotti tommosta fiilarin mukaan kiinnitettävää tupsua, silläpä selviäisi tämä ongelma :)

      Poista
  3. Eka pipo on just sellainen kuin tahtoisin! Paljonko siihen meni lankaa? Myös toka pipo on itselläni tekolistalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekan edeltäjäpipo on kyllä ollut tosiaan kieltämättä aikoinaan pitkään mun ihan lempparipipo, pidän tommoisista "rututtavista" piposta. Ja hei, olinpas unohtanut laittaa menekin, lisäsin sen tuonne. Tarkalleen pipo painoi 58g.

      Poista
  4. Hullun kivoja pipoja! Mäkin inspiroiduin nyt opettelemaan neulomista virkkaamisen kylkiäisiksi. Sukat on ensimmäinen tekele ja se edistyy melko epäonnisesti - ehkäpä pitää kokeilla jotain näistä pipoista seuraavaksi jospa siitä tulisi hieman positiivisempi kokemus ;) Ja Kotoliving lehteä odotan superinnolla myöskin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiittikiitti :) Ja hienoa, tsemiä opetteluun, kyllä se siitä lähtee luistaan jos virkkauskin luistaa :) Sukat onkin ehkä aika kunnianhimoinen homma ekana projektina.

      Poista
  5. miten ohjeet soveltuu ,jos neuloo 7_veljeksestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ihan päätäni en laita pantiksi, mutta äkkispäältä lankojen juoksevuutta ja silmukkamääriä vertailtuani sanoisin että seiskaveikka voisi soveltua tähän hyvinkin.

      Tekisin itse seiskaveikan kanssa ehkä 77 silmukkamäärällä ja nro 4 puikoilla. Pipon leveys on tolleen kaksinkerroin painettuna ja ihan vaan pöydän päällä mitattuna noin 23 cm, eli kannattaa vähän siihen mittaan vertailla kun on saanut työhön korkeutta muutaman sentin.

      Poista
    2. Hei katoin noita vielä, ehkä kannattais sittenkin tehä vaikka tolla 70 silmukalla..Nimittäin tuo kotoliving -pipo on tehty 80 silmukalla ja joustinneuleen vuoksi se menee aika vähän kasaan...Joten itse kokeilisin 70 silmukalla ja varmaankin nelosen puikoilla.

      Poista
    3. Kokeilen tehdä tuota ekaa rullareunaista pipoa 7 veljeksellä. Puikot on jotain 3-4 väliltä, en muista enää ku on jo vuosi ku oon ne ostanut. Laitoin 95 silmukkaa ja tuo leveys on kaksinkerroin painetuna n. 20-21cm. Ihan vain muille vinkkinä ;-)

      Poista
    4. Hei kiitos isosti vinkistä! Menipäs mun arvelut ihan nenilleen, eli hyvä tietää :D

      Poista
  6. Tykkäsin kans hirveästi Muita ihania -piposta, josta tein oman versioni. Tuo kuvio on vain niin suloinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mähän olen itseasiassa tuon sunkin pipon tsekkaillut ja ihaillut :) Olit tehnyt siihen mukavat omat muokkauset!

      Poista
  7. Mä olen täällä miettinyt noita pipoasioita ja ollut aika tuskassa, kun mulla ei ole mikään pipopää. Piparipipo on jonossa, mutta nyt kyllä ihastuin tuohon Kotoliving-pipoon. Se näyttää sulla somalta! Pitäisi vain miettiä, että entäs sitten, kun vaihdetaan sun nätti naamasi tähän omaan... Vieläköhän tuo sitten olisi hyvä? Saatan silti kokeilla, kiitos. Ohjetta ei ole, mutta eiköhän tuommoinen menisi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, kiitos kiitos :D

      Mulle on aina mun mielestä istunut päähän parhaiten vähän löysät pipot joissa on hieman "ylimääräistä", esim niin kuin tuo eka punainen pipo. Mutta jostain syystä hiusten kasvettua on tommoset tiukemmin istuvatkin pipot alkaneet sopia päähän paremmin..

      Ja kukaan ei varmastikkaan pahastu, jos kerron tässä että Kotoliving pipo tehdään siis noilla kahdella langalla yhtä aikaa neuloen, silmukoita pipossa on 80 ja kavennuksiin asti mennään tuolla perinteisellä 2 oikein 2 nurin. Kavennukset aloitettiin hiljakseen kun pipo oli noin 16cm korkea.

      Poista
  8. Ihania pipoja ja odotan myös uutuuslehteä innolla! Saako tuota "mainoslehtistä" ohjeineen mistään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä laitoin noille kerän tyttösille kyssärin että onko tuo ohje ehkäpä vaikka lehden ekassa numerossa tai muualla saatavilla. Laitan vaikka tähän tiedoksi kun saan vastauksen.

      Poista
    2. Heippa!
      Kerän Jonna kertoi, että tuo pipon ohje löytyy sitten tuosta 7.11 ilmestyvästä ensimmäisestä Kotoliving lehdestä! :)

      Poista
  9. Oi vitsi, toi eka myssy menee heti jonoon! Ihanaihana ja tykkään ehdottomasti ilman tupsua-versiosta :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mä äkkiä ajattelin että tupsullinen olis kivempi, mutta toisaalta mulla olis nyt kaks muutakin tupsupipoa, että aloinkin pohtimaan jos tää toimis paremmin ilman...Nää on isoja päätöksiä! :D

      Poista
  10. Ai että sulla on muuten paksu kiva tukka! Ja edellisee postauksee liittyen voin lohduttaa että ei se keskeneräsyys haittaa, kuuluu asiaan ja elämään :) nimim. keskeneräset torkkupeitot x2, keskeneräset villasukat, keskeneräset tossut... :D

    Ja joko ilman tupsua tai sitte isolla tupsulla, mut omaan silmään näyttää hyvältä tupsuttomanakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kiitti, onhan toi paksu, mutta myös erittäin liukas ja littana, joten paksuus häviää silleen näppärästi olemattomiin hiusten ollessa auki :)

      Ja hyvä kuulla taas, mut on jo hyvin lohdutettu pois keskeneräisten töiden ahdistuksesta :D

      Poista
  11. oi ompa ihania pipoja! tykkään enemmin, jos tolla punaisella pipolla olisi tupsu mukana :) täytyy ehdottomasti koittaa kutomista juuri tuota pipon mallia!
    mulla olisi hassu kysymys :D teit siis sukkapuikoilla? onko pyöröpuikolla väliä vai vaikuttaako se jotenkin neulomiseen? minkä takia sukkapuikot olisivat parempia neulomiseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista!
      Eikä ole laisinkaan hassu kysymys. Tein sukkapuikoilla vain ja ainoastaan siksi, että semmoiset sattui olemaan siinä käsillä. Enkä taida myöskään omistaan tuosta koosta riittävän lyhkäisiä pyöröpuikkoja...Eli pyöröpuikot käy oikeinkin hyvin tähän ohjeeseen, joskin kavennusten aikana joutuu kyllä vaihtamaan sukkapuikkoihin :)

      Poista
  12. No hei <3 vaan sulle! :)

    Ihania pipoja kaikki!

    VastaaPoista
  13. Ooh, onpas kiva toi ylimmäinen pipo, pitääpä laittaa ohje talteen - kiitos siitä! :) Se on myös aivan iiihanan värinen, tupsulla tai ilman. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin pidän kauheasti tuosta väristä, ehkä kaunein viininpunainen mitä oon nähnyt!

      Poista
  14. Oon juuri löytänyt tämän blogin ja pakko sanoa, että aivan ihana!:) Ainut huono puoli on, että "täytyy tehdä" -lista on kasvanut hurjaksi.. Onko tuo kissojen pesä ollut kuinka jämäkkä? Olisko aivan hullua yrittää tollaista puolta isompaa, koirani nimittäin kaipaisi jotain suljetumpaa nukkumapaikkaa kuin pelkkä peti. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hih, no kiitosta vaan <3
      Kissojen pesä olisi varmaan ollut ihan ok jämäkkä, MUTTA nuo kaksi hyppii sitä ihan jatkuvasti lyttyyn (siis jos toinen on siellä sisällä, niin toinen hyppää pesän päälle) ja sen jälkeen noi käy molemmat nukkumaan siihen lytytyn pesän päälle. Tämän leikin ja jatkuvan lytyssäolon myötä pesä pysyy koko ajan huonommin ja huonommin pystyssä...Oon miettinyt joskos tukisin tuon suuaukon, jos se toimisi sitten paremmin. Mutta luulen kyllä, että jos pesä on kovin paljon isompi, se tarvisi jotain lisätukea pystyssä pysyäkseen.

      Poista
  15. Tosi kivoja pipoja! Noista on pakko poimia ainakin tuo muita ihania -pipo seuraavaksi puikoille. Huomaa että on syksy kun minäkin neulon kaikki illat niin paljon kuin ehtii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu se on näitä varmoja syksyn merkkejä, ihan jatkuva neuloosi päällä koko ajan :D

      Poista
  16. Niin lämpösen näkösiä pipoja...tarttis itekkin laittaa puikoille mutkun aina saan päähänpistoja tehä jotain ihan muuta...

    VastaaPoista
  17. Taidan tuollaisen vikanlaisen neuloa itelleni. Onko sulla muuten ohjeita vauvojen pipoja varten? Haluaisin tehdä poikaystävän kakson veljenpojille ja niiden 2 vuotiaalle isoveljelle nallepipot, jostain vähän paksummasta langasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellurei! Eipä taida valitettavasti olla, eipä oo tainnut tulla käytettyä kuin tuota perus kypärämyssymallia, joka löytyy esim. täällä:

      http://www.novita.fi/cms.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=545

      Nallepipo kuullostaisi hauskalle :)

      Poista
  18. Heippa, kiitos rullareunaisen pipan ohjeesta! Oma toteutus löytyy täältä: http://puikkonokka.vuodatus.net/lue/2013/03/kevattalven-pikkuneuleita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi oi! Kiva, kiitos linkityksestä ja ohjeen kokeilusta :)

      Poista
  19. Hei! Kiitos huipusta ohjeesta! Juuri tällaisia pipoja tykkään käyttää! Olen ihan aloittelija näissä neulontahommissa (viimeksi pitänyt puikkoja kädessä 15 vuotta sitten...), ja sen verran tartteisin apua, että mikä tuo pipon kavennuksen idea on noin niinkun ylipäätään. Eli siis onko silmukkamäärillä väliä, vai onko olemassa jotain yleistä sääntöä? Omassa työssäni on tällä hetkellä 30s/puikko, joten mietin vaan, että miten nuo kavennukset toteutan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :) Ja kiitos, kiva kuulla! Ja aina hienoa jos jollekin palaa puikot käteen :)
      Pipon kavennuksiin ei ehkä voi sanoa aivan tarkkaa nyrkkisääntöä, ja kavennuksia on monen näköisiä...tässä mun omassa lopputulos on vähän tuollainen myssymäinen, mutta on myös esim. kavennuksia jotka kaventaa pipon ihan tasaisesti päätä myöden, ilman tuollaisia "ruttuja". Mutta ehkä semmonen nyrkkisääntö pipon kavennuksissa kuitenkin on, että sekä kavennusten välissä olevat silmukat että kavennuskierrosten välissä olevat kierrokset vähenee koko ajan.

      Mulla on tuossa tosi tiiviit kavennukset, eli puikolla kavennusten välissä on vain vähän silmukoita ja ennen kaikkea välikierroksia on vain yksi tai ei ollenkaan. Koska sulla on ohuempi lanka, kannattaa kaventaa selvästi hitaammin, muuten pipo menee ihan suppuun päästä. Sulla vois olla hyvä suhde silleen, että pyrit kaventaan joka kavennuskierroksella 3 tai 4s per puikko. Kavennuskierroksia vois olla välissä esim 6-5-4-3-2-1-0-0 tms. tai jos tuntuu että noin kaventuu liian hitaasti, niin esim. 4-4-4-3-2-1-0-0. Vaihtoehtoisesti voit kaventaa usemman silmukan per puikko ja sitten tehdä vain enemmän välikierroksia.

      Netistä varmaan löytyy tietysti myös paljon ohjeita joista saat suoraan vinkkiä ja vähän erilaisia vaihtoehtoja sen mukaan minkänäköiset kavennukset haluat :) Esim. drops design on superhyvä sivusto, jossa on paljon ilmaisia ohjeita.

      Poista
  20. Kiitoksia paljon! Tuo selvensi jo ajatusta ihan huimasti! :)

    VastaaPoista