2012/09/02

vadelmahuivi


Mikähän se on se mekanismi, mikä laukaisee aina syksyn tullen kauhean neulomisvimman? Oikein sellaisen sietämättömän argh-mun-on-pakko-neuloa-ihan-mitä-tahansa -fiiliksen. Onko se joku tietty geeni ehkä? Alkukantainen tarve suojautua tulevia talven viimoja vastaan? Onko joku joskus tutkinyt tätä? 

No, tämän syksyn vimma iski päälle parisen viikkoa sitten. Tuolloin saapui juuri sopivasti Titityyn verkkokaupasta paketti, jossa sain testiin BC Garn Lino pellavankaa ja Lanaknits:n Allhemp6 hamppulankaa. Varsin mukava juttu, koska mä oon lankojen kanssa välillä vähän huono kokeilemaan uusia materiaaleja. Erilaiset villalangat menee toki, ja puuvillatkin, mutta ainakin pellava ja hamppu on mennyt kyllä ihan ohi, bambukin on tullut tutuksi vain noissa rättitouhuissa, ja tekokuituja kohtaan mulla on varmaan vähän asennevammaa.

Lino Pellavalanka on tämmösen villalankaan tottuneen silkkisormiin (pah!) tietenkin karhean tuntuista, mutta neuloessa en sitten kuitenaan osannutkaan moittia langan karheutta ja jäykkyyttä. Neuleestakin tuli aika yllättävänkin laskeutuvaa ja pehmeää. Ja pellavahan on kait niitä materiaaleja, jotka vain pehmenee ja paranee käytössä? Hetken tuumailujen jälkeen päädyin tekemään Linosta pitsineuletuubihuivin. Nyt on jo sen verran viileämpää, että aamuisin haluaisi kaulaan vähän jotain, muttei kuitenkaan vielä ehkä villaa. Olisin halunnut tästä ehkä vielä aavistuksen korkeamman, mutta kyllä se noinkin käyttöön on päässyt. Ja värihän on tietenkin kaikkea muuta kuin vadelma, mutta jostain syystä se tuosta tuli mieleen, ja se siihen nyt sitten nimeksikin jäi.


Huivin pitsineulekuvio syntyi sillä ajatuksella, että halusin tehdä jonkinlaista pitsineuletta, mutta kuitenkin hyvin simppeliä sellaista. Kuviokerran piti olla niin yksinkertainen, että sitä voisi tehdä helposti telkkarin ääressä (tämä oli todella tärkeä kriteeri!). 

Vadelmahuivi [ohje]


Koko (pingotuksen jälkeen): 25cm x 140cm
Puikot: 3 1/2 pyöröpuikot
Lanka: BC Garn Lino, väri 12 (pinkki)
Menekki: 100g eli koko vyyhti

Huivi neulotaan suoraan tuubinmalliin, pyöräpuikoilla. Luo pyöräpuikoille (löyhästi) 200 silmukkaa. Aloita sitten kuvio alla olevan ohjeen mukaan.


KUVIO:
Yksi kuviokerta = 5 silmukkaa (yllä olevassa kuvassa nuoli on yhden kuviokerran päällä). Kuvio syntyy neulomalla vuorotellen kahta kierrosta:

1. krs: *Neulo 2 silmukkaa oikein, ota langankierto puikolle, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen ja nosta neulomatta nostettu silmukka yhteen neulottujen yli, ota langankierto puikolle.* Toista 39 kertaa, eli yhteensä kuvio toistuu 40 kertaa.

2. krs: *Neulo koko kierroksen ajan kaikki oikein. Langankiertoa neuloessa, avaa ensin kierre ja neulo silmukka/lenkki sitten vasta oikein.*

Toista näitä kahta kierrosta vuorotellen kunnes lanka loppuu, tai kunnes huivi on halutun korkuinen. Mun huivissa on yhteensä 56 kierrosta jos laskin oikein. Päättele silmukat (löyhästi). Kun huivi on valmis, kannattaa se ehdottommasti kastella ja pingottaa nuppineuloilla muotoonsa ja antaa kuivua näin kokonaan.


-hanne

50 kommenttia:

  1. Sä oot nopee!;) Minä tuhraan täällä huivini viime senttien kanssa enkä saanut valmista tänään, vaikka NIIn toivoin. Väri on ihan huippu tuossa sun huivissasi; toimii takuuvarmasti syksyn harmaimpinakin hetkinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nopea, tai sitten pakkomielteinen? :D Väri on kyllä aikamoinen, ensin ajattelin että se on liian räikeä mulle, mutta jotenkin se on kuitenkin varsin piristävä!

      Poista
  2. Voi ei, pakko kai se on neulaista itselleen syksyksi pinkki huivi! Pitäisi ehkä pysyä poissa internetistä, kun hukun kohta inspiraatioon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, tää on vaarallinen paikka tää internet, ainakin jos pitäisi jotain muutakin saada tehtyä..:)

      Poista
  3. Uijui <3 Täytyyki tehä tämmönen!

    http://luoviahulluuskohtauksia.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Nätti ja ilmava, just sopiva alkusyksyyn :) Ja niin nami värikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, hakusessa oli tuollainen "ilmareikäinen" huivi. Ja niitähän tästä löytyy :D

      Poista
  5. Kai se on vaan se, kun syksyllä tulee viileämmät ilmat ja niille neuleille on käyttöä, niin niitä haluaa sit tehdä enemmän :) Mulla ois puikoilla itelle neuletakki ja sitten tuosta ihanasta Sukkia rakkaudella-kirjasta yhdet sukkaset! Vaikka kiva tehdä välillä perussukkia, jotka valmistuvat nopeasti niin välistä kaipaa myös noita monimutkaisia sukkia, että pitää tihrustaa sitä kaavioita koko ajan ja jotenkin se kuin itsestään sitten valmistuukin kerros kerrokselta ja lopputulos on ihana! Useimmiten ;)

    www.nauravanappi.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin kai se sitten on, ihan loogista tietenkin :) Mullakin olisi itseasiassa kutina tehdä juurikin sukat seuraavaksi, mutta mä oon harmikseni hamstrannut semmosen määrän lankoja kaikkiin muihin projekteihin, että pitää pakottautua tekemään niitä eka...Mut eiköhän tässä vimmassa vielä sukatkin synny, ja nyt just tuntuu siltä että ne tulee olemaan juurikin maailman tavallisimmat perussukat! :)

      Poista
  6. Onpa ihana huivi ja niin kauniin sävyinenkin! Mä en osaa neuloa, en sitten ollenkaan, mutta kärsin syksyisin kamalasta virkkuuvimmasta. Sitten on pakko tehdä huivia ja pipoa ja muita pieniä lämmikkeitä, vaikka kaapit jo pursuilevatkin edellisten syksyjen ja talvien tekeleistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Virkkausvimma on epäilemättä neulomispakon lähisukulainen :D Mä itseasiassa meinasin eka lähtee tekeen tätä huivia virkkaamalla, mutta päädyinkin sitten neulomaan :)

      Poista
  7. Oi, tämä on tosi hieno!!! :) Äh, miks mulla on vaan sellaisia takkeja joihin ei pitsijutut oikein sovi! (eli mulla ei ole ns. hienoja takkeja, heh) Mutta pistänpä kuitenkin korvan taakse, josko tällaisen vaikka sittenkin tekisi jossain välissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti :) ounou, vaatiiko pitsijutut hienon takin...nooh...Mä en oo itseasiassa koskaan näitä kauheasti harrastanut, pitsineuletta siis, mutta nyt jostain syystä sain päähäni tehä, ja eihän sitä sitten sieltä päästä enää pois saa, muutakun tekemällä :D

      Poista
  8. Ihana! Erityisesti rakastuin tuohon väriin. Miksi syksyllä pitäisi käyttää vain syksyn värejä? Tosi piristävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu tämä ei ehkä ole syksyn perinteisimpiä värejä :D Mutta kivan kontrastin se antaa!

      Poista
  9. Tosi kaunis! Mä oon kans pohdiskellut monesti, että mikähän sen taudin nimi on, joka laittaa aina syksyisin polttamaan kynttilöitä ja heiluttamaan kutimia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Joo, mä jotenkin ajattelisin että se nousee tuolta evoluutiosta, liittynee varmaankin jotenkin eloonjäämiskamppailuun luontoa vastaan tai jotain...Jäisin toki nykyään henkiin ilman vaikka nyt sitten tätä huiviakin, mutta kun on pakko tehdä niin...:) Toisaalta, voisi sitä olla huonompiakin pakkoja ja vimmoja :D

      Poista
    2. No nimenomaan :D kävin just ostamassa uudet pyöröpuikot ja langat että pääsen huivin tekoon. Iltasella 300 km ajomatka kotiin edessä, niin olihan se tekemistä keksittävä kun ei itse tartte onneksi ajaa ;)

      Poista
  10. Ihanan pirtsakan värin olet valinnut :) Täälläkin on puikot ja virkkuukoukut otettuu jälleen käyttöön, näin syksyn kunniaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa minä en edes valinnut tätä, vaan Titityyn ihmiset lähetti vyyhdin kokeiluun ja tämän värin he olivat sieltä valkanneet :) Eka ajttelin että onpas voimakas väri, mutta sitten valmiina se onkin ollut oikein kiva :)

      Poista
  11. Siis aivan mahtava tuubihuivi ja mikä väri! Viime vuonna etsin kuumeisesti juuri tälläistä pitsimäistä, mutta silti helppoa ohjetta ja ei löytynyt. Nyt aloitan heti tällä ohjeella syksyn kutomiskarkelot. :)

    - Eeva

    P.S. Tää blogi on aivan ihana, sulla on loistavia ideoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Hieno jos ohje pääsee heti testiin :) Mukavia kutomiskarkeloja :)

      Poista
  12. Aivan ihana!! Tätä on pakko kokeilla onnistuisko mun käsissä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista! Jos kokeilet, niin kerro sitten kuinka kävi :)

      Poista
  13. Todella nätti huivi helpolla ohjeella. Pakko tehdä!!! Ihana blogi sinulla, seuraan aktiivisesti :)

    VastaaPoista
  14. kyselen, kun en ole pellavasta mitään tehnyt, että tuntuuko karkealta kaulalla. Jos yrittää tehdä ko. neuleen puuvillasta tms. tuleeko siitä liian pehmeä ja menee pieneen kasaan kaulalle? Tuo huivi näyttää kauniilta ja pysyy pystyssä kaulalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Erittäin hyviä kysymyksiä!

      Itse en moiti, että tuo olisi karkea/karhea kaulalla...eihän se tietenkään mitään silkkisen pehmeää alpakkaakaan ole, mutta kuten sanoin, mua ei häiritse. Tämä lienee kutienkin myös yksilökohtainen juttu. Pellava pehmenee käytössä ja pesussa, itse huomaan jo vajaan viikon käytön jälkeen että materiaali on pehmentynyt. Ja valmis neule on kyllä selvästi pehmeämpi, kuin miltä korkkaamaton vyyhti tuntui käteen..

      Materiaalien vaikutusta huiviin on vähän vaikea arvioida...Uskoisin kuitenkin, että villasta tai puuvillasta tehtynä tuubihuivi menee, niin kuin epäilitkin, vähän pienenpään kasaan (eikä varmaankaan pysy samalla tavalla ryhdissä), ja mahdollisesti huivi myöskin rullautuu helpommin kuin pellavainen versio....mutta toisaalta ajattelisin, että nämä ongelmat saisi ratkaistua siten että tekisi huivista vaan leveämmän kuin tuon 25cm? Tietenkin myös langan paksuus vaikuttaa paljon huivin ryhdikkyyteen. Haluaisin itse kokeilla jossain välissä tehdä tämän saman huivin jollain mohair -tyyppisellä langalla. Mohairiahan käytetään paljon pitsineuleisiin, ja varmaankin juuri siksi että mohairin karvat auttavat neuletta säilyttämään muotonsa (pitsikuvioinnin siis) ryhdikkäämpänä kuin sileämmät langat.

      En tiedä oliko tästä nyt kovin apua, toivottavasti edes vähän :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! Huivi on niin kaunis, että nyt oon vaan pakko aloittaa. Teen ruskeasta pellavasta, jota löysin varastosta ja jota on noin 200 gr. Sitten voin ehkä kokeilla kirkkaasta väristä!

      Poista
    3. Ohoh, täytyy sanoa etten oikein kauniinpaa kehua voisi saada kuin sen, että joku pitää jostain työstä niin paljon "että nyt on vaan pakko aloittaa" :) Toivottavasti tulee mieluinen!

      Poista
  15. Hieno huivi!
    Mun täytyy sanoa et jostain kumman syystä mulle tulee neulomis ja virkkausinto aina keskellä KESÄÄ! Mukava vääntää kesäkuumalla villasukkia 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeesti? Onkohan sussa nyt joku koodi sitten vinossa? :D Tai sitten sä oot vaan paaaaljon kauaskatseisempi kuin me muut neulesiskot :)

      Poista
  16. Hieno tuubi, kiitos ohjeen jakamisesta! Arvelin ensin väriä, mutta päätin räväyttää eikä näytä huonolta ollenkaan;) Pellavaa kannattaa "mujuttaa" kunnolla, käyttää vaikka kuivurissakin ja sen jälkeen vähän kostutella jos kovasti rypistyy. Pehmenee kummasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan mahdollisuudesta kokeiluun, täytyy myöntää, etten ehkä aivan heti olisi tullut valkanneeksi pellavaa...enkä ehkä tätä väriäkään :D Ja noin vaan huomaan pitävänikin kovasti sekä pellavasta, että väristä :) Niin että kannattaisi varmaan joskus vähän poiketa tutuista ja totutuista jutuista :)

      Äitilta sain myös vinkiksi tuon kuivurin, voisinpa tuon siellä käyttääkkin, kunhan saan moisen käsiini :)

      Poista
  17. Tämä seuraavaksi työn alle. Sain just valmiiksi samantyylisen, farkunsinisen tuubihuivin. Kylmiä ilmoja odotellessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, farkunsininen kuullostaa nätille!
      ps. tälle vilukissalle on jo riittävän kylmät ilmat...

      Poista
  18. Kiitos vinkistä. Kaunis on. Menee TO DO- listalle :O)

    VastaaPoista
  19. Mä sain oman versioni valmiiksi jokin aika sitten :) Kiitos ohjeesta, kiva tuli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin tulikin, kävin jo eilen katsomassa! Kiva että ohje tuli käyttöön!

      Poista
  20. Kiitti tuosta ohjeesta. Tarvitsin tuubihuivin mallin kun sain vaaleanviolettia Vuorelma-lankaa ja nyt osaan tuon tehdä, siis tosi helppo ohje vaikka olen vasta kolmetoista!

    VastaaPoista
  21. Hei Hanne! Tänne ohjeeseen eksyin männä viikolla jostain blogista, en harmikseni enää muista mistä, mutta tiesin heti, että tällaisen huivin haluan! Superhelppo "tv-neule" ja keväiset ajatukset, mikäs sen mukavempaa :)
    Kiitos hienosta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Jee, kiva kun eksyit ja kiva jos huivi innosti :) Vois vaikka itekki tässä kevääntullen vääntäistä uudemman, tv:n orja nääs edelleen :D

      Poista
  22. Hei! Mitä helposti saatavaa lankaa suosittelisit tähän huiviin, esim. Novitan valikoimista? Pikkukaupungissa ei noita "erikoisempia" ole liiemmalti saatavissa ja netistä en malttaisi tilata kun sormia syyhyttää päästä heti tämän ohjeen kimppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Sori, unohdin melkein vastata! :)
      Tuota noin, mä en valitettavasti tunne oikein Novitan langoista kuin ihan ne peruslangat...En siis tiedä onko Novitalla ihan tällaista vastaavaa lankaa. Tässä siis käytin lankana karkeahkoa ja noin nallelangan paksuista pellavalankaa. Mutta periaatteessa tähän käy mikä tahansa noin nalle-seiskaveikka paksuinen lanka, mutta huivin rakenne saattaisi kyllä hyötyä vähän villalankaa ryhdikkäämmästä langasta.

      Mutta toisaalta, mun käsittääkseni tätä huivi on kyllä tehty ihan tavallisesta villalangastakin, silloin siitä kannattaa vaan tehdä ehkä aika paljon korkeampi että huivissa on "riittävästi tavaraa". Pehmoinen rakenne nimittäin rullautuu vähän helpommin :) Olikohan tästä yhtään apua? :)

      Poista
    2. Oli apua, kiitos! Opettelin neulomaan kunnolla vasta viime syksynä, joten aika aloittelija vielä näissä hommissa. Mutta vitsit, miten tähän jää koukkuun :) Kiitos siis suurista inspiraatioista muutenkin, kun löysin blogisi to do-listani hurahti ennätyspitkäksi ;)

      Poista