2012/09/16

keittiöpyyhe


Tässäpä jälleen (mulle) uusien materiaalien kokeilua, jonka Titityyn verkkokauppa tuossa taannoin mahdollisti. Yhdestä pellavavyyhdistä syntyi jo tuubihuivi. Kun mietin, mitä voisi tehdä Lanaknits:n allhemp6 -hamppulankavyyhdistä, tuli mieleen Hupsistarallaa -blogin postaus, jossa esiteltiin uskomattoman hieno keittiöpyyhe. Hamppuahan käytetään paljon esim. tiskiräteissä, joten miksipäs ei sitten pyyhkeissäkin. Mun toteutus oli hieman vaatimattomampi kuin Terhin, mutta ihan kiva väriläiskä tuosta tuli meidän muuten niin värittömään keittiöön.
(No okei, okei! Keittonurkkaukseen.)

Innostuin neuloessani lueskelemaan vähän tietoa hampusta. Wikipedian sedät ja tädit tiesi hampusta aika paljon. Tekstiileissä käytettynä hamppukuitu on kuulemma hyvin samanlaista kuin puuvilla, mutta se on siihen verrattuna lämpimämpi, pehmeämpi ja märkäkestävämpi kuitu, ja lisäksi (tämä oli mielenkiintoinen fakta) vaaleasta hampusta tehty kangas blokkaa jopa 95% auringon haitallisista UV-säteistä, kun puuvilla vastaava luku on 30% (!!) Hamppu ei myöskään veny, nyppyynny tai haalistu, joten sitä käytetäänkin paljon esim. kasseissa. (Lähde). Aikamoista. Pitäisi paneutua enemmänkin näihin luonnonmateriaaleihin.

Neulottessa lanka oli mukavan viileää ja jotenkin...öö...kuivaa. En mä muutenkaan osaa sitä kuvailla. Se liukuu sormissa ja puikoilla helposti, ja oli kaiken kaikkiaan jämäkkyydestä huolimatta paljon pehmeämmän ja sileämmän tuntuista kuin mitä odotin. Imukykyisyys vaikuttaa lyhyellä kokeilulla varsin samanlaiselta kuin bambun imukyky.


Ohje

Koko valmiina: noin 33cm x 44cm
Puikot: nro 3,5 tai 4 käsialasta riippuen
Lanka: Allhemp 6
Menekki: noin 200g (= hieman vajaa vyyhti)


Luo 46 silmukkaa. 
Neulominen aloitetaan nurjalta puolelta, joten neulo ensimmäinen kierros nurin. Jatka sitten neulomista kuvion mukaan kierrokselta 2. Toista kuviota kunnes pyyhe on halutun korkuinen. Mun pyyhkeessä kuvio toistuu 5 kertaa. Neulo sitten vielä yksi kierros oikein. Päättele sitten silmukat.

Pyyhkeen viimeistelemiseksi virkkasin vielä pyyhkeen reunoihin (aina kahden silmukan yli) kierroksen verran kiinteitä silmukoita, että pyyhe säilyttäisi paremmin muotonsa.




Suosittelen heittään valmiin pyyhkeen kertaalleen pesukoneeseen, niin imukyky paranee. Pesun jälkeen kannattaa hieman venytellä pyyhettä haluttuun muotoon, mä ihan jopa pingotin sen kuivumaan muotoonsa, mutta se nyt lipsahti ehkä jo vähän kikkailun puolelle :)


-hanne

53 kommenttia:

  1. On kyllä kaunis! Ja ihanan pirtsakka väri! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, mä kans pidin kovasti tuosta väristä, oikein kunnon pläjäys väriä tuonne valko-harmauteen :)

      Poista
  2. Tosi kaunis ja hyvä idea. Pitsineuleinen keittiöpyyhe olisi kyllä ihana arjen kaunistus.
    Olen yrittänyt neuloa pellavalankaa monesti, mutta reunat vääntelevät aina rumasti.Osaatko sanoa, oliko hamppu lankana helpommin neuloontuva kuin pellava?
    Kiinnostaisi kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!
      Vaikea sanoa. Tällä ko. langalla reunat asettuivat mun mielestä nätisti, mutta mainittakoon, että tämä lanka on selvästi paksumpaa kuin semmonen peruspellavalanka, taitaa olla 2-3 kertaakin paksumpaa. Se jo itsessään tekee neuleesta raskaampaa ja sen myötä laskeutuvampaa.

      Eli, en osaa sanoa millainen ero pellavalla ja hampulla on, jos langat ovat saman paksuisia...mutta ainakin tämä paksu hamppulanka laskeutui tosiaan kivasti. Hamppu tuntui myös pehmoisemmalta pellavaan verrattuna, joten sitä oli ainakin mun käsiin kivempi neuloa. Kaiken kaikkiaan suosittelen kyllä kovasti kokeilemaan!

      Toivottavasti tästä oli yhtään apua :)

      Poista
  3. Oi, toi on tosi hieno!!! Ja varmasti kuivuu nopeammin kuin se mun paksukainen ;D Täytyykin laittaa harkintaan tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista!
      Tämä kyllä kieltämättä kuivuu kivan vauhdikkaasti, mutta kyllä mun silmään miellyttää se sun paksukainen vielä enemmän :D

      Poista
  4. Tosi kaunis! Taidanpa kokeilla tuolla kuviolla tiskirätin virkkausta, keittiöpyyhkeitä meillä on ihan liikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Mäkin mietin tuota tehdessä, että voishan pitsineuletta yhdistää tiskirättiinkin :) Rätistä ehkä kannattaa sitten vaan tehdä kunnon kokoinen, että sen saa kunnolla kaksinkerroin, muuten solahtaa pyyhkiessä sormet läpi rei'istä :D

      Poista
  5. Niin sievä, että tekisi mieli pistää poskeensa. :)
    uudeksi lukijaksikin liityin kun MoonMamma suositteli blogiasi, eikä näemmä syyttä

    VastaaPoista
  6. Tää on kiva! Menee välittömästi toteutukseen! :)

    VastaaPoista
  7. Enpä oo tajunnut että tuota hamppulankaa saa noin ihanissa väreissäkin! Tosi kiva pyyhe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Inka :) Joo, aika kiva väripaletti löytyy ainakin tuosta allhempistä, näytti olevan sekä maanläheisiä värejä että sitten tommosia kunnon värirykäisyjä. Ja sit tota samaa lankaa saa vielä puolet ohuempanakin :)

      Poista
  8. Kaunis pyyhe ja kiitos kaunis ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti kiitti, tää väri oli kyllä erityisen hyvä heitto, pidän siitä kovasti! :)

      Poista
  9. Hieno! Tarttee itekin pistää kokeiluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos ohje pääsee ihan käyttöön asti :)

      Poista
  10. Aivan mieletön. Pakko itsekkin kokeilla

    VastaaPoista
  11. kehtaisko tollasta ny ees käyttää ko on nii ihana! tosi kauniisti sointuu väri ja malli yhteen :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kehtaa kehtaa, siihenhän pyyhkii kätensä oikein ilolla :)

      Poista
  12. Todella kaunis, harvalla on noin hieno keittiöpyyhe :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, kiitos kovasti :) Vois ehkä laittaa näitä pukin pajaan työnalle, sitten olis vähä useammalla :)

      Poista
  13. Ei pingotus minusta oo yhtään liian hifistelyä, kun kuitenkin pitsineule on kyseessä. Silleen se vasta aukeaa nätisti täyteen oikeuteensa.

    Hauska pyyhe!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, no mutta hyvä sitten :) Jotenkin ajattelin että kun kyseessä on "vain" keittiöpyyhe ja kun se kuitenkin kohta taas kastuu/lentää pesukoneeseen, niin sama se...mutta totta, kyllähän se noin paremmalta näyttää :)

      Poista
  14. Tosi hieno! Tuli kova tarve tehdä tuollainen jossakin iloisessa värisävyssä, tummanharmaana esim.

    Sitten ajattelin, että tämä innostaisi myös pesemään niitä riepuja eikä vain heittämään pois. Sitten tajusin, että oikeastaan ajattelin tiskirättejä enkä keittiöpyyhkeitä. Sitten mietin, voisiko tästä tulla tiskirätti. Voiskohan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mahtava seurata ajatuksen juoksua, noin ne ideat syntyy :)

      Mutta voi ehdottomasti tehdä, mulla oli tätä lankaa kaksi vyyhtiä ja toisesta oon tehnyt juurikin tiskirättejä, postailen niistä piankohtamyöhemmin...mutta oon aikaisemmin tehnyt tiskirättejä bambulangasta ja mun mielestä ne hakkaa kaupan rumat haisurievut satanolla niin tyylikkyydessä, hajuttomuudessa kuin ekologisuudessa!
      Lämmöllä suosittelen! Tiskirätteihin käy oikein hyvin juurikin hamppu, tai toinen hyvä materiaali on bambulanka, esim. blend bamboo.

      Poista
  15. Mie en oo ikinä osannut/oppinut/opetellut tekemään tommoista pitsineuletta, mutta nyt vois ottaa haasteen vastaan kun on noin ihanan selkeä ohje! Kohta meillä on nurkat täynnä epämääräisen näköisiä lankavirityksiä joiden _pitäis_ näyttää tuolta mutta lopputulos on luultavasti jotain aivan muuta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi kokeilemaan! Netistä löytää paljon ohjeita ja youtubesta videoitakin, joskin niissä pääosin neulotaan jenkkityyliin, joka hieman poikkeaa suomalaisesta tavasta.

      Mutta hei, vinkkinä (tai ehkä jo tiedätkin, mutta kuitenkin...), näitä neulekaavioita luetaan sit aina oikealta vasemmalle ja alhaalta ylöspäin. Eli tavallaan täysin päin vastoin normaaliin lukusuuntaan nähden. Eli ensimmäinen pitsineulerivi alkaa tuosta "2. krs" merkinnän vierestä ja jatkuu siitä vasemmalle päin :)

      Ja vielä toisena vinkkinä, tai tietona, että mä oon tässä työssä neulonut nuo langankierrot nurjalla puolella siten, että oon aina ensin avannut kierteen ja neulonut silmukan (tai siis tässä tapauksessa langan..) sitten vasta nurin, näin tuosta rei'ästä tulee isompi. Vähän sekavasti selitetty, toivottavasti sait kiinni ajatuksesta :) Onnea matkaan :)

      Poista
  16. Miten nätti se onkaan. Puikkoja ei vieläkään tässä taloudessa näy, mutta ihailen muiden kädenjälkiö senkin edestä.

    VastaaPoista
  17. Kaunis kuin mikä, tuossa on ihanasti yhdistyneet kauneus ja käytännöllisyys! Lisäksi hamppu on paaaaljon ympäristöystävällisempää kuin puuvilla, sen viljelyyn tarvitaan paljon vähemmän vettä ja hyönteismyrkkyjä. Jotenkin hampun suosio on ollut vähäisempää, se varmaan tulee muuttumaan tulevaisuusessa. Tällaiset jutut kyllä innostavat kokeilemaan, hienoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tuolla Wikipedian artikkelissa epäiltiinkin, että hamppu olisi tulevaisuudessa vielä paljon käytetympi materiaali, juurikin ekologisuutensa vuoksi, sekä myös tuon UV-säteilyn blokkauksen vuoksi...Otsonikerros kuitenkin koko ajan ohenee ja sen myötä UV säteily lisääntyy. UV-säteiltä suojaaville materiaaleille lienee siis lisääntyvästi tarvetta!

      Poista
  18. Heeetkinen, "Menekki: noin 200g (= hieman vajaa vyyhti)" Eikö tuo lanka tule 100g vuuhdeissä? Nyt en ymmärrä :D Kaunis yksinkertaisuudessaan, menee puikoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellurei!
      Mulla kävi silleen tän kanssa, että hukkasin vyyhdin vyötteen, enkä päässyt enää tarkistamaan painoa. Valmistajan sivuilta en löytänyt mitään tietoa vyyhdin painosta. Punnitsin kuitenkin näppäränä tyttönä pyyhkeen, se painoi hieman alle 200g ja lankaa jäi joku ehkä 30-40g jäljelle. Näin ollen nokkelasti päättelin, että vyyhdissä oli pakko olla ainakin 200g lankaa :)
      Hyvä olisi ehkä tämä tarkistaa vaikka tuolta Titityyn naisilta, mutta enpäs ole saanut aikaiseksi :D

      Poista
  19. Onpas ihana. Mulla olisi tuolla kassissa pari pientä bambulankakerää. Oli ihan pakko ostaa, vain niiden kirkkaiden väriensä vuoksi. Voisikin niistä huitaista tulemaan pyyhkeen. Meillä on keittiössä reelinkivetimet ja niissä roikkuu aina joku kamaluus. Jospa siinä olisikin pian ihanuus. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti toimisi myös bambu, miksipäs ei. Langan paksuus saattaa olla tietty eri, mutta sitte vaan lisää noita kuviokertoja, ni hyvä tulee :)

      Poista
  20. Bambulankaa jo kokeiltu, nyt kokeilen siis hamppua!

    VastaaPoista
  21. Aloin tekeen tätä ja oon jo 7 kertaa aloittanut uudestaan koska ennemmin tai myöhemmin mokaan lähinnä koska oon tottunut että ruudukoissa on paksummat viivat 5 tai kymmenen ruudun, ei neljän ruudun välein :D :D :D Mut joo, puusilmä mikä puusilmä, nyt oon sentään päässyt jo niin pitkälle ettei hämyyn enää mene kun kuvio näkyy jo niin selkeästi. Joululahjaksi on varmaan menossa tämä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, joo, vitsi pitäis varmaan lisätä tuohon ohjeeseen että HUOM, pahoittelen harhaan johtavaa ruudukkoa...Mää googlasin ton pohjan vaan näppärästi netistä ja aloin tekemään kaaviota siihen, ja vasta puolessa välissä aloin kattoon että hetkinen miks täs on vaan neljä/kahdeksan ruutua. Enkä sitte tietty jaksanu enää aloittaa alusta, koska vähäkö olis ollu kova homma :D

      Millä noita kaavioita yleensä tehdään? Onko olemassa vaikkapa joku hieno nettisaitti minne voi ite klikkailla omat kaaviot??? Kun tänne blogiin ei viittisi skannata noita mun ruutupaperisöherryksiä..Heh :)

      Mut hei, hieno että ohje pääsee käyttöön, pienehköistä haasteista huolimatta ;)

      Poista
    2. En oo löytäny netistä ruudukkoa mihin vois suoraan tehdä kuvioita, ite oon vääntäny excelillä, helvetillinen duuni kylläkin :/

      Poista
    3. Joo, no mä tein photoshopilla, ei mikään helppo ollu silläkään tehdä...Itse asiassa voisi ollakin helpompi tehä just exelillä.

      Mutta siinäpä olis pieni bisnesidea, jos osais koodata! Joku sivusto, jossa vois avata haluamansa kokoisen taulukon, lisätä siihen valmiista valikosta erilaisia symboleja ja kopioida/monistaa oman valinnan mukaan osioita kaaviosta. Ja luonnollisesti käytettyjen symboleiden merkitykset ilmestyisi kaavion alle selkeästi alekkain luettavaksi. Ja sit ihan lopuksi vois kopioida koko homman ja liittää kuvana vaikkapa nyt sitten omaan blogiin :)

      Ja oikein huippua olis, että tuonne sivustolle voisi kirjautua silleen että siellä olisi oma tili, jonne vois tallentaa omia kaavioita ja täydennellä niitä vähitellen työn edetessä... Ja valmiit voisi halutessaan laittaa kaikkien käytettäväksi samaan sivustoon tai vaikka linkittää ravelry:n. Sivuston kehittäjä vois sitte myydä tietty mainoksia kauheet määrät niin sais vähän vaivan palkkaa.

      Ai että, löytyskö jostain nörttiä tähän hommaan??? :D

      Poista
    4. Toi olis kyllä aivan parhautta :DDD Luulen että jotain maksullisia ohjelmia tohon hommaan on kyllä pakko olla olemassa.

      Poista
  22. Ihana keittiöpyyhe! Omat odottaa päättelemistä (koska inhoan sitä hommaa). Ehkäpä pitäisi kaivaa seuraavaksi ne työt esille ja tehdä loppuun! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Mä kehittelen välillä mitä monimutkaisempia temppuja että välttäisin päättelemisen, on se vaan varsin vastenmielistä puuhaa! tsemppiä päättelyyn!

      Poista
  23. Mulla on työn alla tuo samainen hamppulanka enkä oo kyllä lämmenny sille yhtään. Se on niin kovaa ja karheeta. Miten se näyttääkin kuvissasi niin puuvillaisen pehmeältä?? Pehmeneekö se pesun myötä vai pysyykö aina noin kovana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se kovaa, mutta mä jotenkin silti tykkäsin jo tekovaiheessa siitä sen viileesta tunnusta käsissä, se oli mukavaa vaihtelua villaan...Mutta siis juu, käytössä pehmenee varsin nopeasti. Se on meillä tommosena keittiön käsien kuivauspyyhkeenä ja on kyllä siinä käytössä nopeesti vetristynyt :)

      Poista