2012/09/09

ESD ?


Vieläkin betonitöitä, bear with me! Nää vaan jotenkin tarttuu suhun, tai siis sä niihin. Miten sen nyt sitten ottaa. En todellakaan suosittele kenellekään näiden kokeilemista sitä ensimmäistä kertaa! Mutta nyt nämä betonihommat jää pakostakin hetkeksi tauolle, sillä mulla on nyt niin valtava määrä lankaa hamstrattuna, että meille pärähtää varmaan kohta joku 4D dokkariryhmä kuvaamaan dokumenttia himohamstraamisesta. Kämppä ainakin alkaa näyttää kaikkine lankapussukoineen samalta...4D: Tyttö, joka hukkui lankoihin?

Miksi E, S ja D, niin en tiedä. Nyt näiden tarkoitus on olla vaan, mutta tulipa tuossa hyllyyn asttelun aikana mieleen, että tuollaisesta saisi aika hauskan kirjatuenkin, jos kiiinnittäisi kirjaimen jotenkin näppärästi metallilevyyn. Miten, en tiedä. Voisin antaa tästä Jokelle pähkinän (tai betonin) purtavaksi. 


Materiaalit:
  • Pahvisia kirjaimia. Omani ostin Näpsäkästä. Myös Sinelli myy vastaavia, mutta ne ovat hieman kapeampia ja korkeampia, mä pidin näistä Näpsäkän myymistä enemmän. Nämä ovat noin 15 cm korkeita ja 3 cm paksuja.
  • Hienobetonia (+vettä), tarkempia ohjeita betonihommiin täällä
  • Välineet kirjainten avaamiseen (mattopuukko, sakset)
  • Vaselinia muotin voiteluun
  • Ilmastointiteippiä muotin vahvistamiseen
  • Rautalankaa, pihdit rautalangan muotoiluun
 

Ohje:


Viillä mattopuukolla varovasti kirjaimen takapuolelta tausta irti. Poista kirjaimen sisältä pahvinen tukirakenne ja viimeistele reunat vielä saksilla. Vahvista sitten kirjaimet (erityisesti kulmat) ilmastointiteipillä. Voitele muotit vaselinilla. Mulla karkasi tässä voitelussa vähän mopo käsistä, laitoin niin järkyttävän vaselin kerroksen, että se jätti betoniin uria ja lisäksi tarttui niiiin tiukasti valmiiseen kirjaimeen, että sain pestä jokaisen kirjaimen fairin ja karhunkielen kanssa viiteen kertaan. Ja vieläkin kirjaimiin jäi vähän vaselinia! Se näkyy erityisesti D -kirjaimessa tummentumana. Toivottavasti nuo vaalenee vielä kuivuessaan...

Kun muotit on valmisteltu, taittele rautalankaa kirjainten muotoon. Yleensä en oo harrastanut näitä betonitöiden tukemisia rautalangalla, mutta nyt ajattelin että se olisi tarpeen, nuo ovat sen verran ohkaisia kuitenkin. Kaada betonia muotteihin, avusta tarvittaessa kepillä tms. että betoni asettuu hyvin jokaiseen kulmaan ja kaarteeseen. Kun muotti on melkein täynnä, paina rautalankakirjain kevyesti betoniin muotin keskelle. Lisää vielä vähän betonia, niin että rautalanka jää kunnolla betonin sisään. Kun muotit on täynnä, kopistele kirjaimia huolellisesti ja useaan otteeseen, että kaikki ilmakuplat nousevat pintaan. Anna kirjainten kuivua pari päivää, sitten raottele muotin reunoja ja kopauta varovasti betonikirjain muotista. Mä sain kirjaimet ulos niin, että muotitkin säilyi ehjinä. Anna kuivaa vielä pari päivää. Lopuksi pese siis vielä vaselin pois.

Näistä tuli jännän rouheita, reunat murtui parista kohdin paljastaen tuollaisen vähän epätasaisemman pinnan. Ensin harmittelin sitä, mutta oikeastaan pidänkin noista tuollaisenaan.


Loppuun vielä tunnustusniputus. Olen saanut tunnustuksen Luovia hulluuskohtauksiaAnnukan aurinkoiset, Missä neuloimme kerran ja Riinan korutaivas -blogeilta, kiitos kiitos ystäväiset!

Yleensä olen vähän huonosti panostanut näihin tunnustuksiin, mieltä lämmittää tietenkin huomioiduksi tuleminen, mutta harvemmin tulee annettua niitä eteenpäin....Nyt kuitenkin panostin! Tai no, valitsin saaduista vain yhden tunnustuksen, mutta kuitenkin :)

Tunnustuksen säännöt:

1. Kiitä linkin kera bloggaajaa, joka tunnustuksen myönsi.
2. Anna tunnustus viidelle (5) suosikkiblogillesi ja kerro siitä heille kommentilla.
3. Kopioi post it - lappu ja liitä se blogiisi.
4. Ole iloinen saamastasi tunnustuksesta, vaikka se onkin kerrottu vain post it - lapulla ja toivo, että omat lempibloggaajasi jakavat sen eteenpäin. 

Itse lisäisin tuohon, että kukin tunnustuksen saajista saapi toimia tunnustuksen jatkamisen suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla. Nyt tuli vaan semmoinen fiilis että haluan tunnustuksen kautta nämä blogit tänään erityisellä lämmöllä mainita. 

Nämä viisi blogia valikoituivat siten, että kukin niistä on jollain erityisella tavalla sykähdyttänyt, ilahduttanut, koskettanut tai inspiroinut mua kuluneen parin viikon aikana :) Tietysti monet muutkin blogit ovat, mutta nämä nyt jotenkin erityisesti. Jokainen näistä on tutustumisen arvoinen!!

Blogissa sisustetaan kahden kissan kera, ja ennen kaikkea kissojen ehdoilla. Ah, niin tuttua meille ja epäilemättä kaikille muillekin kissojen omistajille. Mm. viimeksi toissa päivänä meiltä siivottiin rakkaudella tehty kakkainstallaatio...Blogi hauska ja kirjoitettu niin taitavasti, että mut se ainakin koukutti saman tien.

Harmaa arki ei ole ollenkaan niin harmaata kuin nimi antaisi olettaa. Käsityöt on kauniita ja erityisen taidokkaita, ja postaukset kirjoitettu rennolla, mukaansa tempaavalla otteella. Käsitöiden luomisen  ihanuutta, sekä myös sitä välillä vähän tuskaistakin puolta ;)

Pari ovea -blogiin jäin lukijaksi heti ekalla visiitillä. Katjan ja Tytin blogi on visuaalisesti erittäin kaunis ja pitää sisällään niin sisustusta, käsitöitä että huippuja DIY oivalluksia! Mitä muuta sitä blogi voisi tarvita?

Susannan työhuoneella saa seurata elämää vanhalla, upealla rautatieasemalla sekä rehellisesti kuvattua käsityöyrittäjän arkea. Tämän blogin myötä on kasvanut kovasti arvostus käsityöyrittäjiä kohtaan, se on aikas paljon muutakin kuin hyvän tuotteen keksimistä ja valmistamista. Mielenkiintoinen, rehellinen blogi!

Kupla ei ole ilahduttanut pelkästään kuluneen parin viikon aikana, vaan oikeastaan joka postauksella. Tiina on yksi niitä blogaajia, jonka tapaisin kyllä erityisen miellelläni ihan tässä oikeassakin maailmassa, tällaisen blogin takana ei voi olla kuin erityisen mukava blogaaja :) Kauniin kodin suloisia ja rehellisiä juttuja, ei lainkaan liian vakavalla otteella kirjoitettuna.

-hanne

35 kommenttia:

  1. Ai hitsi, ompas hienoja! Mäkin haluun.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tunnustuksesta! Olemme ihan otettuja :)

    VastaaPoista
  3. Mä olen ihan hepnaadilla lyöty ja kamala otettu. Kiitos! Ja yritän tosi kovasti olla näkemättä noita sun betonikirjaimia... mä en ala tuohon hommaan. En nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun piti ihan googlata että mikä on hepnaadi, sen verta hyvin on näköjään nykysuomi hallus :) Oles hyvä vaan :)

      Poista
  4. Voi että, kannatti todella laittaa tunnustus eteenpäin! Juuri tätä tarkoitan sillä että tunnustusten kautta pääsee jännittävälle blogihyppelylle, löysin taas niin monta ihanaa blogia etten tiedä miten päin olisin. Kiitos kiitos vinkeistä! :) Ja hei, muakin jäi vaivaamaan nyt ihan hulluna se yhteinen tuttu, ääks! =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan itelles tunnustuksesta :) Mä kerron heti jos saan päähäni että kuka se oli...

      Poista
  5. Ihan loistava idea tuo betoni ja kirjaimet!! Taidanpa kokeilla, varmaan ensi kesänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiittikiitti, jos mulla olis loputtoman iso kämppä, tekisin kaikki aakkoset :D

      Poista
  6. Mielettömän siistejä! Ja kiitos hyvästä ohjeesta kuvien kera. Meilläkin tarvittais kirjatukia.

    VastaaPoista
  7. Vau! Kiitokset tunnustuksesta :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos kovasti tunnustuksesta! En tiedä onko tämä nyt jonkun post it -etiketin vastaista antaa vastatunnustus, mutta olenpa sen verran anarkisti, että näin teen! Koska ihan vilpittömästi olet mun topviitosessani kyllä. Vaikkakin pientä ahdistusta pukkaa, kun ei taaskaan saa mitään tehtyä, loistavia ideoita kertyy vaan koko ajan. Tuosta vadelmahuivista kyllä innostuin niin paljon, että pukinkonttiin voisi pari pyöräyttää.

    Mutta niin, tuolta löytyy: http://kisustusta.wordpress.com/2012/09/10/tunnustus/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot oikein blogimaailman huligaani!
      Kiitos suuresti, olen lämmöllä vastatunnustettu! :)

      Poista
  9. Hitsi, kiitos tuosta suitsutuksesta! Tätä minä arvostan ihan erityisen paljon! <3

    Tämä tunnustus kävikin jo miun kauttani vähän aikaa sitten, joten en nyt pane tuplasti jakoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      juu, ei tarvi tuplakierrättää, ajattelinkin että tämä on vähintään kertaalleen sielläkin käväissyt :)

      Poista
  10. Aivan järjettömän kiva oivallus! :) Lueskelin äsken betoniruukusta - sekin oli hieno. Tehtiin tänä kesänä betonista sohvapöytä ja kieltämättä jäi kaivelemaan tuo aine. Hieman meinaan inspiroitua täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitti, mä itseasiassa törmäsin sun sivuun Kahden Suoran kautta ja kävin ihastelemassa juurikin tuota teidän sohvapöytää :) Betoni miellyttää kyllä mun silmää kovasti, ei ehkä näppärin mahdollinen materiaali, mutta varsin kaunis ja mielenkiintoinen!

      Poista
  11. Mietin sitä, että miten en ole aiemmin eksynyt tänne "syvemmin".. tässähän meni nyt hetki jos toinen heh.

    VastaaPoista
  12. Voihan rouhean herkät betonikirjaimet.
    Kiitos vinkistä, aion toteuttaa kuhan resurssit antavat periksi.

    VastaaPoista
  13. http://www.oddee.com/item_98317.aspx Äsken tuli vastaan tämmönen ja heti tuli mieleen nämä sun betonijutskat! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Voi eikä, mahtavia!! Joskaan en tiedä, kuinka miellyttävä olisi vaikkapa löhötä tuolla betonisella sohvatuolilla... Ja mä luulin, että mulla on mopo karannut käsistä näiden betonitöiden kanssa....:D

      Poista
  14. Kivoja kirjaimia! SED tarkoittaa 'janoa' espanjaksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks, ja kiitti tiedosta, jano käy hyvin, toivottavasti noista ei sen epäilyttävämpää sanaa saa aikaiseksi...:D

      Poista
  15. hei henna, mä "puutun" tohon lankakasojen alle jäämiseen...täällä toinen joka uhkaa hautautua lankapussien alle ;) sain blogisi nimen leenalta :)

    maarit.huhtamaki@netikka.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, tämä taitaa todella olla oikein epidempia käsityöihmisten keskuudessa! :D Ja kiva kun tulit vierailulle, äiti taitaakin olla tämän blogin innokkain mainostaja :)

      Poista