2012/05/04

kirkastus


Nyt menee vähän pirkkaniksien puolelle, mutta menkööt! Yläasteen kemiantunneilta ei jääny mulle ihan kauheesti käteen, mutta jotain sentään; opin miten kirkastaa tummunutta hopeaa! Ehkä tavallaan vähän turha taito, sillä meiltähän ei juurikaan pöytähopeita löydy ja tummunut hopea on myös omalla laillaan kaunista, ehkä jopa kauniinpaa kuin kirkas hopea. Mutta silti tätä pitää säännöllisesti johonkin kokeilla. Vaikka äidin jäätelökauhaan. 

Homma perustuu elektroneiden liikkumiseen, tummunut hopea on luovuttanut omiaan pois ja tällä menetelmällä niitä palautellaan takaisin. Suola toimii katalysaattorina ja alumiinifolio luovuttaa elektroneitaan arvokkaammalle metallille. Ehkä saman tuloksen saa hopeankiillotusaineella tai vaikka sillä hammastahnalla, mutta onhan tämä nyt paljon mystisemmän oloista!

Ohje:

Hommaan tarvitsee foliorullan, kuumaa vettä, suolaa ja jonkinmoisen kipon. Ja tietenkin sitä tummunutta hopeaa. Ruttua foliota kipon pohjalle jonkinmoinen mytty. Lisää suolaa, nyt käytin ruokalusikallisen verran, joskus laitan vähän enemmänkin. Kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä ja heitä hopeat perään. Anna lilluskella jonkin aikaa. Tässä tapauksessa annoin kauhan olla vain muutaman minuutin, joissakin ohjeissa puhutaan tunneistakin. Mä oon kokenut kuitenkin jo muutaman minuutinkin tekevän tehtävänsä, perusaika on ehkä jotain 5-15min. Pese hopeat hyvin ja hämmästele kemian ja fysiikan ihmeellistä maailmaa!-hanne

12 kommenttia:

 1. Ei voi olla totta! Juuri tänään mietiskelin, että mikä ohje se oli, joka oli suomalaisessa Sillä siisti ohjelmassa, jossa hopeaa kiillotettiin :)
  Kiitos ohjeesta, nyt ei tarvitse googlettaa :)

  VastaaPoista
 2. kiitos vinkistä! hopeiden kiillotus lykkääntyy aina sen myrkyllisen aineen kamalan hajunkin vuoksi. nythän tästä voi tehdä ohjelmanumeron muksuille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis vielä jos on tosi tummunutta hopeaa, se muutos näkyy selkeästi ihan siinä samalla kun se tapahtuu. Sitä on ihan mielenkiintoista seurata.

   Poista
 3. Eilisen kaappien järjestelyn seurauksena, löysin vanhat kummilusikkani 80-luvun alkuvuosilta. Hopea oli päässyt rouheasti tummumaan ja mielestäni näytti upealta. Mikäli jostain syystä hopeaa tarvitsee päästä kiillottamaan, on tuo niksisi kenties helpoin ja kaunein tapa kiillottaa. Jättää kuitenkin vähän väriä pintaan eikä vedä kisakiiltäväksi.
  Koruja kiillottaessa kannattaa myös kokeilla hopeankiillotusliinaa. Liina on kiillotusaineella kyllästetty, mutta ei haise eikä sottaa niinkuin ne litkut. Ostaa voi ainakin kultasepänliikkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä tekniikka todella jättää sellasen ehkä aika omanlaisen sävyn. Varmaan just jollain liinalla viimeistelemällä sais superhohtavan tuloksen, jos sellainen haluaa.

   Poista
 4. Tota niksiä pitää testata! :) Itse olen josus kiillotellut sillä perus hammastahnalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis ite kans kokeilla sitä hammastahnaakin, niin vois sitten vähän vertailla näitä tekniikoita :)

   Poista
 5. Meidän äiti rupesi inhoamaan ostos-tv:tä siinä vaiheessa, kun esiteltiin aivan maaginen hopeankiillotuslaite: ilmeisesti alumiinistä tehty levy, missä oli tähdenmuotoisia reikiä. Lisäksi tarvittiin vain suolaa ja kuumaa vettä, ja korut puhdistui tosi hienosti.. :D

  Mutta tällä vähän ehkä tylsemmällä foliosysteemillä (ei tähdenmuotoisia reikiä) itselläkin tulee ne muutamat hopealusikat puhdisteltua aina silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä niin muistan ton mainoksen! Se itseasiassa pyöri just silloin kun meidän kemianopettaja näytti tämän tekniikan ja se mainitsi hieman huvittuneena tästä ostosteeveen "maagisesta" levystä...Vitsi mitä vedätystä! :D
   Ainahan sitä voi leikellä siihen folioon ite ne tähdet niin on vimpan päälle sekin sitten tehty! :D

   Poista
 6. Onkohan ostoskanavilla koskaan ollut mystistä punaista kuparinkiillotusainetta myytävänä... Ketsuppi on nimittäin ihan mahtavaa kamaa, olen puhdistanut ja kiillottanut sillä saunan löylykauhan ja -ämpärin ja kukkapurkit jne. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos ei oo vielä ollut moista myynnissä, niin nyt äkkiä vaan firma pystyyn! :D Tuo on ainakin mulle uusi kikka, pitääpä kokeilla!

   Poista