2012/05/11

muovikassin kaavalla kangasmuovikassi


Hah! Siinäpäs teille otsikko! Ehkä pientä kesämaniaa ilmassa kenties?
Mut kun nyt on ihan just KESÄ! Pihalla on jo tosi VIHREÄÄ!

No joo, asiaan. Minäkin halusin (taas) kokeilla sitä mitkä muutkin, eli tehdä tuollaisella perusmuovikassin kaavalla kauppakassin kankaasta. Tai ainakin melkein kankaasta. Tässä kassissa on siis kankainen vuori, mutta päällimmäiseksi "kankaaksi" jätin sen kaavana käytetyn muovikassin. Muovikassia suojaamaan ompelin kristallimuovia. Halusin että kassi näyttäisi valmiinakin yhä perus muovikassilta, siksi valitsin vuorikankaaksi mahdollisimman samanvärisen kankaan kuin muovipussi. Ja nyt tietenkin tekis sitten mieli tehdä toinenkin tällainen, missä olisi taas mahdollisimman räikeän erilainen vuorikangas :)

Nopean käyttökokeilun jälkeen kassi vaikutti varsin kestävältä ja kätevältä. Ei mee ihan heti tästä kassista puikot ja virkkuukoukut läpi. Kolme materiaalikerrosta tekee siitä kieltämättä kyllä ehkä vähän jäykänkin, joten kannattaa ehdottomasti kaventaa kahvoja jonkin verran. Silleen kahvat sopivat käsiin paremmin. Mielenkiintoista nähdä, riittääkö kristallimuovi suojaamaan muovipussia vai alkaako se murtua ja venyä käytössä...kerron teille sitten kuinka käy. Olis mulla ohjeetkin, mutta ehkä vähän onnettomat...kun ajattelin etten kuvaa nyt sen kummemmin työvaiheita, kun tähän kuitenkin löytyy jo monesta blogista erinomaiset ohjeet, tsekatkaa ehdottomasti vaikka täältä, PamPaun blogista. Mutta sitten olisin ehkä kuitenkin halunnut laittaa ne ohjeet...no, tästä nyt jotain kuitenkin.

ohje


Materiaalit: 
 • kangasta reipas 0,5m
 • kristallimuovia myös se reilu 0,5m
 • muovikassi
 • matskut ompelemista varten 

Eli alkuun kavenna hieman kahvoja. Mä leikkasin jokin verran vielä lisää syvyyttä myös tuohon kassin suuaukkoon (leikkasin kuvan ottamisen jälkeen vielä vähän lisää suuaukosta). Leikkaa sitten muovikassi ihan auki, eli napsaise pohjasta ja kahvojen kärjistä nuo liimaukset poikes sekä leikkaa sivusaumat halki.

(Huom. kuva on otettu ennen kahvojen kaventamista, koska mun piti ensin hoksata et kahvoja kannattaa kaventaa...)

Aseta kangas kaksinkerroin, ja leikkaa muovipussia kaavana käyttäen vuorikappaleet. Leikkaa sitten samoin kaksi kappaletta kristallimuovista. Silitä kangasosuudet hyvin, sillä (tän hoksasin melkein heti ja ihan itse) kassia ei voi sitten enää valmiina silittää. Heh. 


Neulaa sitten kristallimuovi ja muovikassi kiinni toisiina. Laita nuppineulat ihan reunaan niin nuppineulan jäljet jäävät sitten ompeluvaiheessa piiloon. Omepele kristallimuovi ja muovikassi kiinni toisiinsa miten nyt haluat. Mä käytin apuna kassissa jo olevia pitkittäissuuntaisia taitoksia, ja tein vielä kolme taitosta lisää. Yhteensä ompelin siis viisi pitkittäissuuntaista saumaa kassiin. Tuolla ihan alakuvassa näkyy paremmin nuo saumat. Poista nuppineulat.

Nyt loppuu multa hetkeksi kuvaohjeistus, sori sori!! Kannattaa ehdottomasti katsoa tähän vaiheeseen kuvaohjeistus tuolta jo yllä linkatusta blogista. Mä en ainakaan olisi osannut tehdä ilman kuvia...

Mutta siis. Aseta muovipussi ja vuorikangas päällekäin, oikeat puolet vastakkain. Neulaile kangas ja muovi toisiinsa ja ompele kahvojen reunat ja pussin suuaukko. Älä ompele vielä tuota kahvojen yläreunaa!
Sitten osuus mitä missä mun piti vähä raapia päätä, ku mä oon ommellu niin vähän. Käännä toinen kassin "puolikkaista" oikein päin.  Työnnä oikeinpäin oleva puolikas toisen pussinpuolikkaan sisään siten, että kahvat ovat sisäkkäin ja kankaiden oikeat puolet vastakkain (eli muovipussin päällyspuolet, siis kristallimuovipuolet ovat vastakkain). Ompele sitten kahvojen yläreunat yhteen. 
Sitten ommellaan kassin reunat: vedä kassin auki siten että muovipussi puolikkaat asettuvat päällekäin, oikeat puolet vastakkain ja vuoriosiot samoin, oikeat puolet vastakkain. Ompele kerralla koko pitkä sivu. Katso taas ehdottomasti nuo kuvat tuolta linkistä. 


Käännä sitten koko kassi nurinpäin. Taita reunat sisäänpäin siten että kahvat asettuvat kaksinkerroin. Ompele pohja. Kannattaa tehdä vahva sauma ja hyvät huolittelut. Voi että mä haluaisin saumurin! Käännä kassi oikein päin.


Tikkaa sitten vielä kahvojen reunat ja kassin suuaukko, niin muovi asettuu paremmin paikoilleen. Leikkaile langat poikes ja harmittele hetken kristallimuovin ja muovipussin väliin jääneitä kissankarvoja sun muita roskia. Iloitse sitten valmiista kasista! 


Jokke mietti, että voisin tehdä sillekin vielä jonkun tällaisen, mutta se haluaisi että tekisinkin sen sellaisesta toisenlaisesta muovikassista, missä on vaan reikä kahvana. Siihenkin kangas sisälle ja kristallimuovi...hmm...pitää tuumailla miten se onnistuisi. 

Mutta sanoinko jo, että pihalla on jo melkein kesä!?!

-hanne

25 kommenttia:

 1. Aivan mahtava :D :D Miten mä en ole nähnyt tällaista missään? Ihan törkeen hieno idea ja toteutus! Mistä tota kristallimuovia muuten saa? Nimim. en jaksa googlettaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kiitti :) Näitä kokonaan kankaisia versioita on tullut mulle vastaan eka amerikkalaisissa blogeissa ja nyt myöhemmin suomalaisissa...huippu idea mun mielestä!

   Kävit muuten itseasiassa mun mielessä kun tein tätä, muistelin sitä sun postausta siitä sun valtaisasta muovipussivarastosta :D

   Mä ostin kristallimuovini Helsingistä Hobbypointista, eli ajattelisin että sitä yleensä saa hyvin varustelluista käsityöliikkeistä?? Netistä löytyy sitten enemmänkin putiikkija jotka sitä myy (jos jaksaa sieltä tilata), halvimmassa taisi metrihinta olla 4e että ei edes kovin paha!

   Poista
 2. Tämäpä oli hauska idea, rupesi hymyilyttämään.

  VastaaPoista
 3. Hehee, voisikko tehä mulle tollasen alkon kassista? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. eheh, alkon kassi, mainio idea! Kun mä kerroin äidille tästä ideasta, niin se käski miettiä tarkkaan mitä kauppaa haluan mainostaa. Alko it is! :D

   Poista
  2. Täällä yksi blogiisi ihastunut lukija kiittää ideasta! Ja siitä, että päätit valita juuri "Valtsun" kassin, koska itsehän olen kyseisen kauppaketjun pääkonttorilla hommissa :). Aivan ihana idea, kuten niin monet muutkin täällä blogissasi. Kissahullulle pikkusiskolleni suosittelin tuota pesää, hän kun on myös virkkausintoilija :).

   Poista
  3. ollos hyvä ja kiitos :) Ja hauska satuma! Mietinkin joskus että arvostaisiko valintatalon ihmiset mun kassia :D Mä valitsin valintatalon kassin, koska se oli mun mielestä visuaalisesti hienoin näistä perusruokakauppan kasseista, riittävän selkeä.

   Poista
 4. Hieno kauppakassi. Mä jos ompelisin tuollaisen suurella vaivalla, mies luultavasti ei huomaisi mitään eroa perusmuovikassiin ja laittaisi sen seuraavaksi roskapussiksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, ansaitsisi varmaan sillä lämpimät kiitokset...:)

   Poista
 5. Vitsi, mikä idea! Sulle on tunnustus blogissamme: http://aikakivoja.blogspot.com/2012/05/tunnustuksia.html

  VastaaPoista
 6. Tosi hauska toteutus! Löysin blogiisi blogilistan kautta sattumalta ja olikin onnekas sattuma! Sulla on inspiroiva ja visuaalisesti tosi kaunis blogi :)

  VastaaPoista
 7. Oi tätä on pakko testata! löysin sun blogis vasta tänään ja ihastuin heti :)

  VastaaPoista
 8. Tein oman versioni ja linkittelin! (:

  VastaaPoista
 9. Mahtis idea. Tein oman versioni kauppakassista vasta nyt. Mutta tää oli niin veikeä kestokassi, että laitoin linkin blogistani tänne http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/09/kauppakasseja-ja-arvontaa.html

  VastaaPoista