2011/12/20

viime hetken joulutuliainen: lumihiutale -patalappu


Tässä ohje supernopeasti valmistuvaan ja helppoon jouluviemiseen, jos joku (muukin) miettii vielä kuumeisesti nättiä ja näpsäkkää lahjaa/tuliaista jouluviemiseksi. Tässä ohjeessa  lumihiutale -patalappu on virkattu trikoomatonkuteesta ja se valmistuu puolessa tunnissa(!). Tämän voi tehdä tietenkin myös ontelomatonkuteesta, mutta silloin nuo silmukkamäärät ei varmaankaan ihan mätsää, koska ontelokude, varsinkin se nykyään eniten myyty Lilli-ontelokude, on ohkaisempaa kuin trikookude.

Malli: Tehty mukaillen (hieman eri silmukkamäärin) täältä löytyvää, englanninkielistä ohjetta. Kannattaa katsoa linkki, siellä on hyvät kuvatkin tekovaiheista.
Koukku: nro 8
Lanka: valkaistu trikoomatonkude, menekki noin 100g
Koko: sakaran kärjestä kärkeen mitattuna 25cm

Ohje: Virkkaa 5 ketjusilmukkaa ja yhdistä lenkiksi piilosilmukalla.
1. krs: virkkaa 4 ketjusilmukka, tee 1 kiinteä silmukka lenkkiin. *virkkaa 3 ketjusilmukkaa, tee 1 kiinteä silmukka lenkkiin* toista vielä 4 kertaa = kuusi sakaraa.
2. krs: *virkkaa 2 kiinteää silmukkaa ensimmäiseen "sakaraan", virkkaa 5 ketjusilmukkaa, virkkaa 2 kiinteää silmukkaa sakaraan.* Toista jokaisessa sakarassa.
3. krs: virkkaa 1 piilosilmukka ensimmäisen sakaran edellisen kierroksen 2. kiinteään silmukkaan. Tee sakaran kärki: *Virkkaa 2 kiinteää silmukkaa sakaraan, virkkaa 3 ketjusilmukkaa, virkkaa 1 kiinteäsilmukka sakaraan,  virkkaa 7 ketjusilmukkaa, 1 kiinteäsilmukka sakaraan, 3 ketjusilmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa sakaraan. Virkkaa vielä 2 ketjusilmukkaa sakaroiden välille.* Toista vielä viidessä sakarassa. Päättele kude ja höyrytä valmis pannunalunen kevyesti että sakarat suoristuvat.

Vinkki päättelemiseen: Suosittelen lämmöllä, että pelkän langanpäiden piiloon pujottelun lisäksi ota neula ja valkoista ompelulankaa ja pistele päät kiinni muutamalla pistolla. Trikoomatonkude on sen verran liukasta, että piiloon pujoteltu kuteen pää saattaa käytön (tai varsinkin pesun myötä!) helposti karata esiin. Muutamalla pistolla ommeltuna päättelty pää pysyy kuitenkin paikallaan ja patalapun voikin sitten huoletta pestä pesukoneessakin.


-hanne

20 kommenttia:

 1. Hieno ja käytännöllinen lumihiutale!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Huomattiinpa vaan että valkoinen pannunalusen värinä oli hieman huono, varsinkin kun oli punajuurta tarjolla, mutta mukavasti tuo silti sopi joulupöytään :)

  VastaaPoista
 3. Hei, löysin sattumalta blogiisi ja hetken seikkailtuani löysin nämä ihanat lumihiutaleet. Nyt näitä on meillä joululahjoiksi asti! Kiitos! Muutenkin olen viihtynyt blogissasi hyvinkin, kiitos ihanasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos ohje tuli käyttöön, oon myös ite lahjonut tuolla jo puoli sukua...viittisköhän tänä talvena tehdä tommoset myös toiselle puolelle sukua?? :D

   Poista
 4. Kuinka iso virkkuukoukku tälläsen virkkaamiseen pitäisi olla?

  VastaaPoista
 5. Hei! Tein äskettäin hopeisesta langasta pieniä koristeita kukkaistutukseen. Ihania! Kiitos ohjeesta! Onnistui myös näin aloittelevalta virkkaajalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuullostaa kivalle, tuli varmasti hienoja :) Kiva kuulla että onnistui :)

   Poista
 6. Tosi kiva ohje! Sain ratkaisun pariin lahjaongelmaan, kiitos siitä!. :) Eipä noissa tainnut nokka tuhista varttia kauempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on kyllä supernopeita, mutta sitten ne ei mun mielestä kuitenkaan näytä siltä että ne olis ihan hetkessä huitaistu kasaan :)

   Poista
 7. Hei, onko tokalla kierroksella virhe, kun viiden ketjun jälkeen tulee taas kaksi ketjua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Ei ole (piti kyllä hartaasti tarkistaa :D) eli 2. kierroksella tosiaan muodostetaan nuo isot sakarat, ja ne kiinnittyvät edellisen kierroksen pienempään sakaraan kuten ohjeessa, 2ks edellisen kierroksen pikkusakaraan, sitten 5 kjs ja uudelleen 2ks edellisen kierroksen pikkusakaraan. Sitten hypätään seuraavaan sakaraan ja toistetaan.

   Poista
  2. Kyllä siinä on virhe, ohjeessa on nyt 2ks, 5kjs, 2kjs. Pitäisi varmaan olla 2ks, 5kjs, 2ks. :) Kiitos kuitenkin ohjeesta, tässä kivoja pikamuistamisia kerhotädeille virkkailen.

   Poista
  3. Äh eikun niin onkin! Ymmärsin ekasta viestistä väärin, tai siis tarkistin väärää asiaa, en kirjoitusvirhettä! :D Eli joo, kiinteää silmukkaa, ei ketjusilmukkaa! :) Kiitos!!

   Poista
 8. Moi! Oliko sulla tässä joskus kuva paketoidusta pannunalusesta jossa oli kiva runo/loru? En löydä sitä enää mistään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ei mulla kyllä (muistaakseni, heh) ole sellaista ollut täällä...Olen nähnyt näitä monissa muissakin blogeissa, joten ties vaikka olisit törmännyt jonkun muun blogin postaukseen?

   Poista
 9. Kiitos ohjeesta. Virkkasin näitä Unicefin vapaaehtoisena punaisesta kuteesta Unicefin joulumyyntiin. Virkkasin myös erilaisia kukkakuvioita pannunalusiksi, mutta tämä hiutale oli nopea ja kevyt virkata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että ohje on ollut hyödyllinen ja vielä noin hyvässä käytössä :)

   Poista
 10. Hei, kiitos ihanista ohjeista!! Ihanaa kun jaat nämä!!♥

  VastaaPoista
 11. Moikka! kiitos ihanasta ohjeesta, näitä tein jo pari vuotta sitten tällä ohjeella ja oli tykättyjä! tänä vuonna tein hieman eri tavalla ja mukailin ohjetta.

  Ihanaa joulunodotusta!

  https://www.stoori.fi/sukat-hukassa/diy-virkattu-lumihiutale-pannunalunen-ohje/

  VastaaPoista