2011/12/13

toiseksi hienoin pipoKun tämä oli vasta suunnitteluasteella, mä sanoin ystäväiselleni että mä alan kohta tekemään maailman hienointa pipoa. Noh, ei tämä nyt maailman hienoin ole, eikä edes Suomen, tai Helsingin. Mutta mun tekemistä pipoista tämä on ainakin ehdottomasti ja täysin varmasti toiseksi hienoin. Tein viime vuonna parit pitsipaskerit, ne oli vähän ehkä hienommat. Eli tästä tuli mun toiseksi hienoin pipo. Aika hyvä sekin, oon mä kuitenkin ehkä jonkun...kuus tai seittemän pipoa tehnyt? No niin, selittelyt sikseen ja asiaan.

Olen törmännyt netissä näihin nappipipoihin ja ne on mun mielestä supersympaattisia. Samoin kuin tupsupipot. Ja palmikkopipot. Eli tavallaan tästä puuttuu enää kirjoneule, joka sekin on sympaattista. Mutta sen jätän nyt lapasiin. Tämän pipon toinen puoli on pelkkää nurjaa, eli tuo palmikko sekä napit löytyvät vaan toiselta puolen päätä.

Ja sitten vihdoin siihen ohjeeseen.

Malli: Palmikkokuviointi on osio Drops Designin palmikkopiposta, muuten pipo on omasta päästä omaan päähän
Lanka: Drops Alaska, väri nro 37.  Pipoon meni tupsuineen kaikkineen about kaksi ja puoli kerää (noin 130g)
Puikot: nro 5 pyöröpuikot (40cm) ja sukkapuikot
Koko: Nainen, ehkä hieman löysähkö koko

Ohje: Luo pyöröpuikoille 94 silmukkaa. Neulo TASONA joustinneuletta 2 oikein 2 nurin neljä kierrosta (tai noin 1,5 cm). Neulo viides kierros joustinneuletta kunnes neulomatta on enää viisi silmukkaa. Tee sitten napinläpi päättelemällä kaksi silmukkaa: Neulo kaksi silmukkaa, nosta ja tiputa ensin neulottu silmukka jälkimmäisen yli, neulo 1 silmukka, nosta taas edellinen silmukka yli äsken neulotun yli. Neulo vielä puikon kaksi viimeistä silmukkaa. Käännä. Neulo ensimmäiset kolme silmukkaa, luo kaksi uutta silmukkaa äsken pääteltyjen tilalle. Neulo kierros loppuun ja jatka taas normaalisti joustinneuletta vielä 5 kierrosta (noin 2 cm). Tee toinen napinläpi samalla tavalla kuin äsken. Mulla pipo on käännetty niin että näkyvissä on vain kaksi napinläpeä ja kiinnitin pipoon siis vain kaksi nappia. Mutta koska mieli voi muuttua, tein pipoon varmuuden vuoksi vielä yhden napinläven, jos vaikka haluankin joskus kääntää pipon reunaa enemmän. Eli halutessaan voipi tehdä vielä kolmannenkin napinläven.

Jatka joustinneuletta kunnes koko kappaleen korkeus on noin 11-12 cm. Tasona neulottu työ yhdistetään ringiksi (vai putkeksi?) alla olevan ohjeen/kuvien mukaan.


Neulo joustinneuletta kunnes puikolla (aloituspäässä) on jäljellä kuusi silmukkaa. Nyt siis pitäisi olla kuvasarjan kuvaa 1. vastaava tilanne. Siirrä jäljellä olevat 6 silmukkaa apupuikolle (kuva 2.), ja aseta apupuikko silmukoineen napinläpireunan päälle siten että apupuikolla oleva "reuna" asettuu napinläpireunan päälle (kuva 3.) Neulo sitten apupuikon kuusi silmukkaa yhtä aikaa napinläpireunan kuuden ensimmäisen silmukan kanssa. Eli neulo ikään kuin kaksi nurin yhteen, mutta niin että toinen silmukka on apupuikolta ja toinen silmukka samasta kohdin pyöröpuikolta (kuva 4 ja 5). Saitteko? JA HUOM. TOISIN KUIN KUVASARJASSA, NEULO SILMUKAT NURIN YHTEEN. Minä huomasin (ja purin) vasta vähän myöhemmin että olin neulonut silmukat epähuomiossa oikein yhteen. En jaksanut enää ottaa uusia kuvia. Tsori. Kun kuusi (tai siis kaksitoista) silmukkaa on neulottu yhteen, pitäisi olla kuvaa 6. vastaava tilanne, eli kappale on nyt rinkulan muotoinen ja silmukoita jäljellä 88. Neulo vielä  yksi silmukka nurin ja laita tähän kohdin kierrosmerkki.

Neulo sitten yhden kierroksen ajan kaikki silmukat nurin. Neulo toisella kierroksella kaikki silmukat nurin kunnes (ennen kierrosmerkkiä) jäljellä on 15 silmukkaa. Aloita näillä viidellätoista silmukalla alla olevan ohjeen mukaan palmikkokuviointi. Tekemistä helpottaa, kun laittaa kierrosmerkin myös palmikkokuvion alkupäähän.                (alla olevat kuvat ja merkkien selitykset Drops Design)


Palmikkokuvion toteutin Drops Designin palmikkopipon kaaviota mukaillen. Neulo siis palmikkokuviota aina kierroksen viimeisillä silmukoilla, muut silmukat neulotaan aina nurin. Toista 12 kierroksen mittaista, yllä olevaa kuviointia about kolme ja puoli kertaa (kunnes palmikon pituus noin 19-20 cm, koko pipon mitta about 31 cm).  Tietenkin pipoa voi jatkaa vielä pidemmäksi, ken tahtoo. Minä aloitin tässä kohdin kavennukset.

Kavennukset: 
Aloita kavennukset kierroksen alusta neulomalla kaikki silmukat viimeistä viittätoista (=palmikkokuviota) lukuunottamatta kaksi nurin yhteen. Neulo palmikkokuviota normaalisti ohjeen mukaan. Vaihda työhön sukkapuikot. Neulo seuraavalla kierroksella silmukat tavallisesti nurin plus jatka edelleen palmikkokuviota ohjeen mukaan. Neulo vielä toinen kavennuskierros neuloen kaksi nurin yhteen, ja kavenna nyt myös palmikkokuvioinnin kohdalla siten että nurjien silmukoiden kohdalla neulo 2 nurin yhteen, ja oikein neulottujen silmuikoiden kohdalla 2 oikein yhteen. Nyt pitäisi jäljellä olla noin 22 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi. Päättele hyvin.

 
Tupsu:
Tupsun tekemiseen löytyy hyvä kuvitettu ohje Ullaneule sivustoilta, täältä. Mulle tuottaa päänvaivaa aina tuon pahviympyrän koon arviointi. Näin ollen, yllä kuva hieman suuntaa antamaan. En kiertänyt tuota ihan niin täyteen lankaa kuin tuolla Ullaneulesivun ohjeessa, reikää jäi vielä jonkin verran pilkottamaan ja siitä huolimatta tupsusta tuli tosi jämäkkä, tai siis lankaisa, you know. Valmiin tupsun halkaisija on noin 7,5 cm.

Viimeistelyt: 
Kiinnitä tupsu pipoon hyvin tupsun päättelylangoilla. Neulo napit paikoilleen.


Ja siinäpä se. Pahoittelen mahdollisia kirjoitusvirheitä ja huonosti muotoiltuja lauseita, nimim. Enää puolitoista viikkoa jouluLOMAAN!

-hanne

6 kommenttia:

 1. Ihana pipo ja mahtavat ohjeet! Iso kiitos :)

  Harmi vaan, että talvi on jo menossa pois, mutta laitan tämän talteen ja neulon ensi talvea varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mä oon pitänyt tuota koko talven, ihan toimiva pipo se ollut. Ehkä hieman löystynyt vaan käytöstä, pitäisi vissiin pestä välillä...Ehkä sitte ensi talveksi :)

   Eikä oo muuten ollenkaan harmi että talvi on jo loppumassa... ;)

   Poista
 2. AIVAN ihana pipo!! Niin kaunis värikin ja toi tupsu ... pitänee kokeilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos kovasti :) Pipo on ollut kovassa käytössä :)

   Poista