2011/10/06

virkatut heijastimet


Heijastimet on aika tärkeitä juttuja. Mut on lapsena traumatisoitu useallakin VARO! OLE VALMISTAUTUNUT! YMMÄRRÄ PELÄTÄ! -videolla, joita ainakin meillä näytettiin jo eskarissa. Esimerkiksi "näin pelastaudut tulipalosta" -video järkytti nuoren mieleni syvästi ja pelkäsin pitkään että meidänkin koti palaa. Lähtemättömästi on mieleen jäänyt myös video joka on kuvattu autosta pilkkopimeällä. Videon aikana annettiin tehtäväksi laskea montako jalankulkijaa videolla näkyi, osalla oli heijastin, osalla ei. Mä olin laskenut ehkä 14 jalankulkijaa ja oikeasti niitä olikin ollut pitkälle päälle kaksikymmentä. Aijaijai. 

Pointtina siis; ei saa järkyttää pikkulapsia, mutta heijastin on hyvä olla olemassa. 

Mä oon hommannut heijastinnauhaa aina sieltä mistä sitä on sattunut saamaan, viimeksi Seinäjoen käsityömessuilta, Kauhavan Kangas-Aitan kojusta. Heijastinnauha on ehkä hieman työläs materiaali virkata; se on kankeaa, melko helposti katkeavaa ja ainakin mulla se käy sormiin. Houkuttelevaa, eikö? No on se silti aikas kiva materiaali.

Ai niin. Virkkaus ei sitten oo mun vahvinta alaa, joten jos tuntuu että mun ohjeissa on amatöörivirheitä, niin tuntuu varmaan ihan oikealta :) Mutta about näin mä oon nämä kuitenkin tehnyt, virkkuukouku oli paremman puutteessa kokoa 1,5, kakkonen olis ollut sopivamman kokoinen.


Kukkaheijastin
Varoituksen sana. Tämän tein jo jokin aika sitten, enkä kirjoitellut silloin ohjetta ylös, joten tää ohje on nyt vähän mututuntumalla ja heijastimesta tihrustaen katsottu/laskettu. Tsori!

Kukan aloitusrinki on virkattu tavallisen avainlenkin ympärille. HUOM. Koska 1. kierroksen silmukkamäärä riippuu avainlenkin koosta, ei mun ohjeen silmukkamäärät välttämättä mätsää muissa heijastinkukkasissa :) Mä oon tehnyt kukan halkaisijaltaan noin 2cm kokoisen avainlenkin ympärille.

1. krs: virkkaa ketjusilmukka avainlenkin ympärille, jatka virkaten kiinteitä silmukoita lenkin ympärille (katso kuva), niin paljon kun vaan saat ikinä mahtumaan. Mulla niitä oli vähä vajaa 30. Kannattaa tehdä silmukoita mahdollisimman paljon, muuten avainlenkki jää paistamaan heijastinnauhan välistä. Sulje kierros piilosilmukalla.
2. krs: 1 kjs, *1 ks aina edellisen kierroksen silmukkaan*, toista koko kierros, 1 ps
3. krs: tässä kierroksessa ohjeen silmukkamäärät ei välttämättä sitten mee tasan. Mä tein kuitenkin (muistaakseni :) näin: *5 kjs, jätä 2 edellisen kierroksen silmukkaa väliin, 2 ks edellisen kierroksen silmukoihin* Toista koko kierroksen ajan. Mulle muodostui näin tehden 7 terälehteä, muistaakseni viimeisessä jouduin jättämään 2 silmukan sijaan kolme silmukkaa väliin että sain silmukat tasan. Mutta aina ei mee tasan onnen lahjatkaan.
4. krs: *virkkaa edellisen kierroksen 5 kjs:kan lenkkiin 7 ks, virkkaa 1 ps terälehtien väliin* toista koko kierros
5. krs:  virkkaa terälehden edellisen kierroksen seitsemään silmukoihin seuraavasti: 2 ks   ensimmäisiin silmukoihin, 3 pp, 2 ks. Terälehtien väliin taas 1 ps. Päättele hyvin.

Pöllöheijastin
1. krs: aloitetaan pohjasta. Virkkaa 5 ktj ja liitä ne ringiksi piilosilmukalla 
2. krs: virkkaa 1 kjs, 9 ks rinkiin, sulje rinki piilosilmukalla 
3. krs: 1 kjs, *2 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan, 1 ks* toista vielä x2, 1 ps 
4. krs: 1 kjs, *2 ks, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierros, 1 ps 
5-11. krs: 1 kjs, *1 ks silmukkaan* toista koko kierros, 1 ps
12. krs: 1 kjs, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan ("korvan" levennynkohta), jatka 1 ks yhteen silmukkaan kunnes olet kierroksen vastakkaisella puolella, toisessa "korvassa", virkkaa taas 2 ks yhteen silmukkaan, jatka kierros loppuun toistaen 1 ks, sulje kierros 1 ps
13. krs: 1 kjs, 1 ks, 2 ks yhteen silmukkaan "korvan" kohdalla, jatka *1 ks silmukkaan* toistaen toiseen korvaan saakka, virkkaa 2 ks yhteen silmukkaan, ja jatka kierros loppuun toistaen 1 ks silmukkaan. Sulje kierros piilosilmukalla.

Tässä kohdin tukin pöllön sisään hieman kangasta täytteeksi. Sulje pöllä virkkaamalla aukko kiinni.

Silmät:
1. krs: virkkaa heijastinnauhalla 3 kjs, sulje ringiksi piilosilmukalla. 
2. krs: virkkaa rinkiin 7 ks, sulje piilosilmukalla 
3. krs: vaihda lanka. 1kjs, *1 ks yhteen silmukkaan, 2 ks yhteen silmukkaan* toista koko kierroksen ajan. Sulje piilosilmukalla. 

Kiinnitä silmät neulalla pistellen. Varmaan vois tuohon vielä nokankin virkkailla, mutta mun pöllä jäi nyt nokattomaksi.

-hanne

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti