2011/10/19

DIY: avainnauha helmistä


Miksikä näitä nyt sanotaan? Avainnauha? Avainkoru? Helmiavainnauha? Avainkaulanauha? No, idea käy kuitenkin varmaan selväksi. Mä oon töissä sairaalassa, missä joka toinen ovi on lukossa ja avaimia pitääkin kantaa koko ajan mukana. Mulla oli pitkään ammattiliiton sponsoroima avainnauha, kunnes havahduin sen rumuuteen. Ei-rumia ovat taas puuhelmistä tehdyt avainnauhat, joita nyt on paljon liikenteessä. Tietenkin piti "mulle kans!". Tämän helmimallin näin joskus Suuressa Käsityölehdessä, jonkun kilpailun palkintokorussa.  Korun suunnittelijaa en valitettavasti muista, mutta sittemmin tämä sama malli on tullut vastaan monien soveltamana. Mun mielestä tuo korumalli on sopivan "korumainen", olematta kuitenkaan liian juhlava. Päätin soveltaa sitä omaan avainnauhaani ja ensimmäisen kuluttua jo melkein poikki tein pari lisää. Tämä ei kovin monimutkainen projekti ole, mutta tässä nyt kuitenkin tarkempi ohje.

Avainnauha on siis tehty puuhelmistä, joita käytin kolmea eri kokoa, halkaisijaltaan 6mm, 10mm ja 12mm. Näissä avainnauhoissa käytin vain yhtä tai kahta eri väriä, mutta ensimmäisessä tekemässäni avainnauhassa mulla oli kolme eri väriä (alimmassa kuvassa). Varsinainen nauha on vahanyöriä, siis puuvillanauhaa jossa on jonkinlainen käsittely pinnassa (halkaisija 1mm). Nahkanauhaa/nahkajäljitelmänauhaa en ole kokeillut, kun ajattelin että niistä tulisi liian jäykkä koru. Ehkäpä pitää sitäkin kokeilla joskus, nahkahan voisi olla kestävämpi käytössä. Ja hei, huom. huom. Tällä korumallilla nyöriä menee lähes kaksinkertainen määrä korun pituuteen nähden. Ja nyörejä on siis yhteen kolme. Nämä mun avainnauhat ovat valmiina noin metrin mittaisia, joten nyöriä näihin meni yhteensä noin kuusi metriä, leikattuna siis kolmeksi kahden metrin mittaiseksi pätkäksi.


Kerää kolme nyöriä yhteen ja etsi nyörien puoliväli. Tee siihen tavallinen hevosenhäntäsolmu avainrengasta varten. Solmut kannattaa kiristää mahdollisimman tiukaksi jo tekovaiheessa. Solmut kiristyvät kuitenkin vielä käytössä ja nyörikin vähän venyy, joten solmujen väliin jäävä "helmiväli" saattaa käytössä vielä vähän pidentyä.


Aloita pujottelu jommasta kummasta kolmen nyörin nipusta. Jokaiseen nyöriin pujotetaan siis yksi helmi. Vie pujotetut kolme helmeä nyörien puoleen väliin tehdyn hevosenhäntäsolmun juureen, jätä hieman löysää ja tee toinen hevosenhäntäsolmu helmien perään. Toista ja toista ja toista, helmien värejä ja kokoja vuorotellen. Mun avainnauhoissa on molemmilla puolilla yhteensä 13 kolmen helmen rypästä (eli pikaisen laskutoimituksen jälkeen siis yhteensä 78 helmeä/avainnauha).  


Kun molemmat puolet on pujoteltu, solmi nyörit yhteen. Työkaveri huomautti mulle joskus, että turvallisuussyistä avainnauhassa pitäisi olla sellainen liitos että se avautuu, jos avainnauha jää vahingossa kiinni jonnekin. Mun avainnauhassa on nyt kuitenkin tällainen, ei varmaankaan kaikkia turvallisuussääntöjä noudattava solmu, joka ei kyllä kovin helposti katkea/aukea/jousta. Mutta halutessaan kukin voi tietenkin duunailla nuo yhteen jollain lukkosysteemillä joka aukeaa/hajoaa nykäistäessä. Mä nyt aion kuitenkin elää vähän reunalla, ja käyttää avainnauhaa jossa ei ole kuin tavallinen solmu. Pujota vielä avainrengas avainnauhaan, avaimet perään ja voilá!


-hanne

16 kommenttia:

 1. Tykkään! Todella nätti. Pitänee itsekin kokeilla. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä ohjeesta, vaikuttaa todella kauniilta ja innosti kokeilemaan itsekin. Mistä yleensä ostat helmet? Tuntuu että niitä on myymälöissä aika nihkeästi, ja yllättävän vähän on netissäkään neutraaleja värisävyjä helmissä... :)

  VastaaPoista
 3. kiitti :)
  Helsingistä parhaiten helmiä löytyy varmaankin Sinellin korupuolelta, mutta näiden mun nauhojen helmen on ostettu Hobby Pointista, helsingissä sekin. Netissä muistaakseni sellainen kuin helmitaivas on ollut ihan ok, mutta nyt en saanut sen sivuja auki...
  Mutta joo, valikoima on kieltämättä vähän suppea, tai sitten yltiöräikeä...Kerro jos löydän jonkun hyvän paikan :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos oikein paljon vastauksesta! Pitää katsastaa nuo paikat, kun itsekin sieltä päin olen... :)

  VastaaPoista
 5. Ihan vaan karuna kertomuksena, että tosiaan se "heikko kohta" kannattaa aina avainnauhassa olla: kerran oppilaat rynnivät luokkaan ollessani juuri avaamassa ovea ja nauha olikin lujaa tekoa. Avainrengas vääntyi (!) auki ja niska hiertyi melko huolella...

  Mutta kiitos ohjeista ja muutoinkin ihanasta blogista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou. Pitää vissiin järsiä joku noista nauhoista silleen melkeen poikki varmuuden vuoksi.. :D Onneksi ei käynyt pahemmin. Niin ja kiitos :)

   Poista
 6. Tampereelta löytyi Sinooperista kaikki tarvittava tähän koruun, monissa eri väreissä :)
  Kiitos ohjeesta, tässä hyvä lahjaidea, itselleni ajattelin tehdä helmet ilman avainlenkkia, toimii varmasti niinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä :) Mulleki tuli sitte jälkeenpäin mieleen että olis voinu jättää avainlenkin pois, tai siis tuon hevosenhäntäsolmun, niin tota olis voinu käyttää korunakin...noh, mä nyt en oo niin koruihmisiä..:)

   Poista
 7. Justiinsa äsken sain tämmöisen valmiiksi, oli ihan tosi näppärä tehdä ja ihana tulos tuli! :) Kiitos hyvästä ohjeesta, kuvat ja kaikki :)
  Kävin tänään Sinooperissa ja sieltä löytyi vaikka mimmoisia värejä ja kokoja, meinasi iskeä epätoivo valinnan hetkellä...
  Teen näitä kasan joululahjoiksi. On iltahommaa ja saa antaa itsetehtyä, kaikki voittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, hienoutta, jos tuli hyödyksi! Näistä kyllä saapi varmasti oikein mukavia joululahjoja!

   Poista
 8. meidän koulun kaikilla opettajilla on samanlaiset! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai jaa, heh sun pitää kysyä että mistä ne on saanut idean :) Mutta onhan noita vastaavanlaisia liikkeellä toki muuallakin :)

   Poista
 9. Aivan ihana avainnauha, tyttäreni teki joululahjaksi, tykkään kovasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka kiva kuulla :) Jee! Mäkin tykkään näistä, ovat yhä päivittäin töissä käytössä :)

   Poista
 10. Olipas nätti! :) täytyy kokeilla itsekin!
  hoitsuna oon kans saanut kuulla että avainnauhojen pitäisi aueta riuhtaisemalla; niihin on kuulemma niin helppo kuristaa toinen, hyi olkoon.. ei tullut mieleenkään tommoinen ennekuin joku sen ääneen sanoi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Juu tuo kuristumisasia on vähän ongelmallinen, ja tämä mun malli ei kyllä tosiaan ole aivan "kuristusturvallinen" (totta, karsea ajatus! Ja voihan avainnauha jäädä vaikka hissin oven väliin tms...) Jälkeenpäin olen miettinyt malleja, joissa nauhat kiinnittyisivät esim. niskassa pieneen avainrenkaaseen tai heikompaan narulenkkiin, joka sitten antaisi tarvittaessa periksi...pitää jatkaa ideointia! Vaikka omaanihan oon kyllä käyttänyt jo monta vuotta kuristumatta...mutta koskaan ei tiedä :)

   Poista