2014/04/05

SE LÄMMITTÄÄ PÄÄTÄ


Mä sain taas tuta oman älykkyyteni kun aloin kirjoittamaan tätä postausta. Kirjoitin nääs, että tein tällaisen kevyemmän kevätpipon, jonka tarkoitus on vaan vähän lämmittää päätä. Juuh, keksin siis aivan uuden käyttötavan pipolle - pään lämmittäminen.

Se mitä yritin sanoa, on että mulla on sellainen pää (ja korvat!!!), että se (ne) tarvittee päällensä jotain vielä pitkälle alkukesäänkin. Ei tietty mitään superkuumaa tai lämmintä, mutta jotain. Ja tällainen ohuesta langasta tehty kevyt pipo pienine tuuletusaukkoineen ajaa erinomaisesti asian ainakin toistaiseksi. Ehkä joku puuvillalanka+pantasysteemi voisi olla sitten vähän myöhemmin kepoisampi, mutta koska tätä ihanaista Väinämöistä oli vielä jäljellä lempparihuivista, niin eihän sitä nyt passanut jättää käyttämättä.

KROOKUS -KEVÄTPIPO [ohje]


Lanka: Louhettaren luolan Väinämöinen, väri Farkku
Puikot: nro 3 sukkapuikot tai pyöröpuikot
Menekki: noin 45g
Koko: löysähkö malli, korkeus noin 25cm


Reunus:
Luo puikoille 119 silmukkaa. Suosittelen hieman joustavaa luomistapaa, esim. saksalaiseen tyyliin (German Twist Cast on -tapa, ohjevideo esim. täällä). Jaa silmukat tasaisesti puikoille. *Neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin*. Toista *-* vielä 8 kertaa tai kunnes reunus on halutun korkuinen. Mun pipossa tein reunusta 16 krs ja reunus on noin 3 cm korkea.

Pitsineule:
Tästä eteenpäin neulotaan sileää, eli kaikki silmukat oikein. Neulo 1 krs kaikki silmukat oikein. Sitten aloitetaan pitsineulekuvio. Se sijoittuu viimeisen puikon alkupuolelle. Neulo aina oikein, kunnes kierroksella on neulomatta 27 silmukkaa (tämä sijoitaa pitsikuvion sitten myöhemmin kavennuksissa kavennusten väliin). Aloita pitsineule alla olevan kuvion mukaisesti. Omassa pipossani toistin mallikuviota kuusi kertaa ennen kavennuksia.        *kaavio tehty Knitting Pattern -sivuston avulla 


Kavennukset:
Aloita kavennukset samalla kierroksella, kun aloitat pitsineuleen mallikerran seitsemännen kerran alusta.
Neulo heti kierroksen alussa *2 s oikein yhteen, neulo 15 s*. Toista *-* vielä 6 kertaa, eli koko kierroksen ajan. Neulo 1 krs oikein (tehden kuitenkin samalla pisineuletta kaavion mukaan). *Neulo 2 s oikein yhteen, neulo 14 s*. Toista *-* koko kierros. Neulo 1 krs ilman kavennuksia. *Neulo 2 s oikein yhteen, neulo 13 s*. Toista *-* koko kierros. Neulo 1 krs ilman kavennuksia. Jatka näin neuloen siis kavennukset joka toinen kierros. Jokaisella kavennuskierroksella kavennusten välissä on yksi silmukka vähemmän.

HUOM.
Kun kavennukset siirtyvät pitsineulekuvion päälle, jatka vielä pitsineuletta toistamalla kuvion rivejä 1 ja 2. Kun kavennusten välissä on enää 4 s, lopeta sekä pitsineule että välikierrokset. Neulo siis kaikki silmukat oikein ja tee kavennukset joka kierroksella. 

Kun silmukoita on jäljellä noin about 10, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. 

Viimeistely:
Päättele langat ja höyrytä pitsikuvio huolellisesti, että kuvio aukeaa paremmin.


Untolla on kyllä nyt kiinnostuskiikarit hukassa.
 
No, mä tästä jatkan pään lämmittämistä viinilasillisella lauantain ja äitin vierailun kunniaksi. Nähään!

-hanne

30 kommenttia:

 1. Vitsit, mä tykkään tästä! Jotenkin niin rennon ja mukavan näköinen. Tekisi mieli laittaa puikoille heti, kun sitä Väiskiä löytyy täältäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, kiva kuulla :) Se kieltämättä on aika mukava ja rento :)

   Poista
 2. Hihii, ihana Unto! Ja hieno pipo kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo ajattelin ottaa kerrankin Unton mukaan kuviin kun yleensä niissä on Elma, mutta Untoa ei kyllä kovinkaan innostanut tämä mun ajatus :D Kiitos!

   Poista
 3. Oijoi mikä myssy! Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 4. Suloinen pään lämmittäjä :-) Tekis mieli kokeilla, onhan noita lankoja, vaikkei juuri tuota Väinöä olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syntyy tämä muistakin tuommoisista fingerin -paksuisista (siis ohuista) langoista :)

   Poista
 5. On hieno päänlämmitin kyllä! Tykkään! :) Hienosti myös ideoit luomuksellesi käythötarkoituksen, notta ihan lämmittää päätä! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos :) Mä oon tämmönen aika innovatiivinen....hah! :D

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Hanne ja Unto kiittävät :) Teillä taitaa olla samanlanen komistus?

   Poista
 7. Hmm, Väiski-pipo oliskin kiva! Ehkä täytyy mennä lankalaatikolle, taas. :)

  VastaaPoista
 8. Toi väri...on niin kiva. Mullakin kätköissä lankaa,tgaidan neuloa päänlämmittimen. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 9. Hieno! Kiinnostais toi ohjevideo mutta ei aukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hmm..mulla kyllä linkki toimii ongelmitta...Mutta jos ei tosiaan aukee, niin ei muutasku youtube auki ja sinne hakusanoiksi Twisted German Cast On :)

   Poista
 10. I LOVE this. Could you please translate the grid into english? Kx

  VastaaPoista
 11. On se kiva. :) Myös reunus näyttää vallan mainiolta.

  VastaaPoista
 12. Hmmmm, pitäisköhän taas aloittaa jotain, vaikka vanhatkaan ei valmistu.. :D

  VastaaPoista
 13. Oon tänään töissä oikolukenut muiden tekstejä ja alko hymyilyttämään ohjettasi lukiessa, kun kiinnitin huomiota vaan häröihin. :)
  Tai pari kohtaa tuntuu kaipaavan jotain:
  "*Neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin*. Toista *-* vielä kertaa tai kunnes reunus on halutun korkuinen." Pitäiskö siellä olla toistojen määrä?
  "Se sijoittuu viimeisen puikon alkuun puolelle." Alkuun puolelle? :D

  Mutta kaunis pipo tietenkin! Harmi, kun mulla on tällanen vauva pää, johon ei sovi mikään päähine. Lenkilläkin käytän neljävuotiaan tyttären pipoa jos oikein on kylmä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hupsan! :D Korjattu on, sitä kun muokkaa ja säätää tekstiä parina eri päivänä, niin lopputulos on juurikin tuo ;) kiitos korjauksista :)
   Vauvan pää! :D Mutta eihän siinä, menee näppärästi tosiaan sitten samat pipot ku lapsilla :)

   Poista