2013/10/30

HEIJASTIN


  
Mä tuossa noita kuvia ottaessani mietin, että onko heijastimet jotenkin vain suomalainen tai pohjoismaalainen juttu? Sillä mä en muista koskaan milloinkaan nähneeni esim. Pinterestissä tai Craftgawkerissa heijastimia, ja tyhjää saa, kun noihin heittää hakusanoiksi vaikka "diy safety reflector". Ja hei, yleensä noilta saiteilta löytää ihan mitä vaan. Onneksi Jokke jälleen kerran osoitti ettei oo turhaan koulujaan käynyt, sillä kuin apteekin hyllyltä tuli vastaus, että (jalankulkijoiden käyttämä) heijastin on kuin onkin suomalainen keksintö. Enpä tiennyt. Wikipedia kertoo vielä, että tämmöisen kävelijöiden heijastimen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti. Hyvä Arvi, hienosti keksitty! 

Ja sitten vielä mietin, että vaikken nyt ookkaan koskaan esim. jenkeissä käynyt, niin sen verran oon telkkaria katsellut, että tiedän että sielläkin on kävelijöitä, autoilijoita sekä pimeää. Mutta onko todella, että siellä ei käytetä heijastimia?

No mutta, nyt on taas tosiaan se aika vuodesta että Eilen teiniin tulee päivittäin ihmisiä heijastimiin liittyvin hakusanoin. Tulipa siitä mieleen, että pitää kyllä taas itekki ripustaa takkiin vaikka pari kappaletta mun lemppariheijastimia, kyyhky heijastinorigameja, jotka tein viime syksynä. Reppuun halusin väkerrellä jotain uutta, ja Terhin sadepilvi innotti vähän samanmoisiin puuhiin. 


[OHJE]

Heijastimen pilvi on siis tehty valkoisesta heijastinkankaasta ja pisarat perinteisestä harmaasta heijastinkankaasta. Omat heijastinkankaani ostin Helsingistä Hobbypointista. Lisäksi tarvitaan vanua täyttämiseen ja siimaa pisaroiden kiinnittämiseen. Ohje on helppoakin helpompi:

1. Piirtele ja leikkaa pilvi (2kpl) sekä pisarat (6kpl) heijastinkankaasta. Pilveen on hyvä jättää saumanvaraa muutama milli. 
2. Aseta pilven oikeat puolet vastakkain ja ompele parin millin päästä reunoista. Jätä alas noin kolmen sentin aukko täyttämistä varten. 


3. Leikkaa saksilla pienen pieniä nipsaisuja tiukimpiin kulmiin ja kaariin, että kangas asettuu käännettynä paremmin. 
4. Käännä pilvi oikeinpäin ja tikkaa reunat taas muutaman millin päästä. Tikkaus ei tietenkään ole pakollinen, mutta se toi vähän paremmin pilveen muotoja. Tikkauksen voisi tietenkin tehdä myös vaikka käsin ja ehkäpä jollain värikkäällä langalla??


5. Täytä pilvi vanulla (ei liian täyteen), käännä täyttöaukon reunat sisäänpäin ja ompele aukko kiinni koneella tai käsin. 
6. Aseta pisarat nurjat puolet vastakkain, ja pistele neulalla + ompelulangalla pisara melkein ympäriinsä reunoista kiinni.
7. Täytä myös pisaraa hieman vanulla ja pistele täyttö aukko kiinni. Tarvittaessa kierrä pisaran reunat vielä uudelleen pistellen.


8. Kiinnitä pisarat pilveen siimalla tai langalla. Kiinnitä tarvittaessa taakse hakaneula.


Valmiin heijastimen kiinnitin laukkuun ja kysyin Jokelta että onko se kuitenkin vähän turhan lapsellinen tuohon. Mutta ei hätää, sillä Jokke vastasi kannustavasti että: "mmm öööh no siis emmäää...ei se varmaan....tai siis *epämääräistä mutinaa* emmä usko että se on...kai". Jep, eli se on just hyvä tuossa!  

-hanne

67 kommenttia:

  1. Ihan saman noilla saiteilla haeskellessani huomasin ja ihmettelin kans et eikö missään muualla maailmassa muka käytetä heijastimia?! Ihan pimeetä (heh)! Noi pisarat varmaan heiluu iloisesti ja kiinnittää vielä helpommin autoilijoiden huomion. Hieno! :D

    Sokru
    sokerimursu.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pimeetä, todellakin, suorastaan himmeetä :D Kiitos, pisrat todella tanssahtelee, vaikka oma askel olis vähän laiskempikin.. :)

      Poista
  2. Hei mä muistan! Yritin vuosi sitten tehdä niitä lintuja, hermot vaan meni :D En osannu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Toivottavasti en aiheuttanut tutoriaalilla traumoja! :D

      Poista
  3. Maanantaina kuljin aivan mustissa, kun vettä satoi ... Ei ainuttakaan heijastinta mukana :(
    Pitäisköhän askarrella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä just se pahin aika, on jo ihan todella pimeää, vettä sataa eikä lumesta vielä tietoakaan...Että heijastinta vaan heilumaan :)

      Poista
  4. Meillä oli puolitoista vuotta sitten Up With People -ryhmästä kolme tyttöä viikon asumassa. Yksi USA:sta, toinen Belgiasta ja kolmas Espanjasta. Kukaan näistä tytöistä ei ollut ikinä nähnyt heijastinta. Vapun aikoihin ei ollut oikein sesonkin ja niinpä tytöille lähti sitten mukaan vaan jotkut mitkä lienee mainosheijastimet mitä sattui kotoa löytymään. Nyt voiskin lähettää joululahjaksi itsetehdyt heijastimet. Muutama kun on tänä syksynä jo tullut tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ohhoh. Jotenkin luulis että edes euroopan sisällä tunnettais heijastimet...edes idean tasolla?? Aika outoa. Mitenkä me saatais käynnistettyä maailmanlaajuinen heijastin kamppanja? :D

      Poista
  5. Älyttömän söpö, iloinen sadepilvi! :) ja ei todellakaan ole liian lapsellinen! ;P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos <3 Jokke ei kans tiedä mistä puhuu! :D

      Poista
  6. Onpa hauska idea! Itsekin olen tuota heijastinasiaa joskus ihmetellyt, mutta kyllä se taitaa olla niin, ettei heijastimia juuri Suomen ulkopuolella tunneta. Italialaiset ystäväni olivat aivan kummissaan nähdessään sellaisen. Hullua, että niin hieno ja henkiä pelastava keksintö ei ole (vielä) breikannut maailmalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista!
      Aika moni kommentoija on kyllä tässä vahvistanut tuota, vaikka tuntuukin jotenkin erihämärälle että todella, muut ei näiden päälle ymmärrä! Jotenkin olisin kuvitellut, että edes eurooppalaiset tuntis heijastimen...edes konseptin tasolla! Meidän pitää käynnistää joku heijastinsanoman maailman laajuinen levityskamppanja! :)

      Poista
  7. Oikeassa olet. Lähinnä turvaliivejä ja heijastinnauhaa. Aina toitotan vaihtareillemme, että heijastin ja D-vitamiinia :)

    -Paula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin outoa! Ehkä nää vielä joskus breikkaa maailmalla, ja sitten me ollaan niin johtavia heijastinten suunnittelijoita :D Aivan mainio ohje vaihtareille! :)

      Poista
  8. Ihan mahtava! Kiitos ohjeesta, pakko koklaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kiitos! :) Meinasin tehä tänne semmosen ladattavan pdf tiedoston, josta sais tulostaa "kaavat" noihin, mutta eipä nuo nyt kovin hankala ollut muutenkaan piirtää :)

      Poista
  9. Aivan törtsyihana!
    Mulla on jossain jemmassa niitä alkuperäsiä lumihiutaleita.
    Löysin niitä vielä joku viis vuotta takaperin hullun kuuklauksen tuloksena
    ja myin niitä omassa puodissani. Menivät kaupaksi, vaikkei ne täälläkään oikein näytä olevan asialle vihkiintyneitä. Muistaakseni tein jonkun sloganinkin tyyliin Stay alive tms. ;)
    Mutta alakoululaiset saavat kyllä lahjaksi sellaset karmeet turvaliivit joita kukaan lapsi ei oikein kehtaa käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä! Mitenköhän sitä ite vois levittää heijastimen sanomaa?? Ja joo, nimen omaan hienojen heijastimien ;)

      Poista
  10. Ihana sadepilviheijastin. Tààlà Italiassa ei tiedetà mikà on heijastin, vaikka sità mielestàni paljon tarvittaisiinkin. Itse olen muutaman tehnyt, mutta en antanut vielà kenellekààn paikalliselle. Tajuaisivatkohan edes kàyttòtarkoitusta jos vaan kàteen antaisi, epàilen. Hyvà suomi ja suomikeksinnòt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! On kyllä aika hämärää...kuvittelis, että edes euroopan sisällä tunnettais heijastimet! Täähän on mitä näppärin ja helpoin keino varmistaa edes vähän omaa turvallisuutta....Ei maksa paljon ja helppo käyttää! Hyvä me :)

      Poista
  11. Upee! En oo tiennytkään erivärisistä heijastinkankaista, joten kiitos vinkistä. Mutta olin kyllä luullut, että fjällrävenissä tuo ympyrä on heijastin. Täytyy testailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin löysin nää vasta viime vuonna, ja olin aivan intona. Valkoisen lisäksi löytyy myös esim. mustaa ja sitten paria neon väriä, esim. keltaista ja oranssia. Ja ööh...nyt kun sanoit, niin taitaa kuule olla, että toi fjällrävenin ympyrä on kuin onkin heijastin!! En oo tajunnut...hih! No, mutta nyt on heijastin repun takana, ja sivulla ;)

      Poista
  12. Miekin luulin että se ympyrä on heijastin! Ja vau, kiitos tästä. Ompelukone on jo esillä, eikun kangasta leikkaamaan. Kivoja pieniä joululahjaideoita. Saisko tämmöisiä kivoja juttuja vielä lisää ennen joulua?:-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis, itse asiassa se taitaa tosiaan olla heijatin, en ollut koskaan tajunnut ennen kuin te sanoitte...hups. Mutta heijastimia ei voi koskaan olla liikaa!! Mulla on kyllä pari heijastinjuttua mielessä, katotaan jos saisin ne valmiiksi ja blogiin asti vielä ennen joulua :)

      Poista
  13. Ihan mahtava :) Meillä on tuollaiset sadepilvet ikkunoissa askarreltuna, mainio idea tehdä heijastin noin :)
    Kiitos Arville keksinnöstä! :) Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Arville kerran hei! Ja mukavaa viikonloppua sinnekin :)

      Poista
  14. Paitsi hieno myös hyödyllinen. :)

    VastaaPoista
  15. Onpas todella hieno heijastin :)

    VastaaPoista
  16. Vastaukset
    1. Kiitos Rimma! Hei, ja sun pitää sitten siellä sun maailman matkallassa mainostaa joka kolkassa heijastimia ja niiden hienoutta! :D

      Poista
  17. Hieno, tuommoista kyllä kehtaa pitää vaikka päivälläkin koristeena ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kyllä heijastimen on mun mielestä oltava semmonen, että sitä kehtaa käyttää silleen vähän valoisemmallakin... :)

      Poista
  18. Tosiaankin täälä Saksassa ei tunneta heijastimia! Ihmiset tollottaa aina, kun minä heijastinta käytän. Täälä tunnetaan ne aklöttävät keltaset turvaliivit, niinä käyttää nykyään melkein kaikki, ratsastajat, lapset pyörillä, vanhukset sauvakävelyllä,... Ah, nytpä muistan, jossain näin saksalaisen pipo-firman, joka "keksi" pipon, jossa on heijastettava tupsu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin outoa! Tämmönen on paljon kivempi kuin semmonen turvaliivi! No, ne näkyy tosi hyvin, mutta ne pitää aina olla erikseen mukana...Heijastava tupsu! :D Aikamoista!

      Poista
  19. Ihana ♥ heijastin ja jännä toi historia. Enpä oo tullut ajatelleeksi. Tuntuu täysin hullulle, ettei ole käytössä muissa maissa.

    ps. Jos sulla on aikaa, niin ota ihmeessä osaa mun blogisssani juuri alulle laittamaani hyväntekeväisyyshaasteeseen.

    VastaaPoista
  20. Islannissa käytetään jonkun verran heijastimia, mutta kanadalainen ystävä ei ymmärtänyt ollenkaan mikä se kapistus oikein oli, joku koristeko vaan... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, niin hassua! Kanadassakin on kuitenkin varmaan aika pimeitä aikoja...Ehkä ne joskus vielä tajuaa ja sitten me ollaan niin aikaa edellä! :D

      Poista
  21. Mulla sattui joskus Kreikassa matkustaessani olemaan heijastin mukana ja heiluttelin sitä illan pimeydessä tienpientareella kävellessäni. Seurauksena vastaan tulleen auton äkkijarrutus ja perässä tulleen rysähdys jarruttaneen takapuskuriin. Oli kuulemma niin epäilyttävä ja pelottava kapistus liikkeellä. Onneksi eivät kuitenkaan syytettä laittaneet niskaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! Aivan mahtavaa, tai no, ehkä enemmänkin traagista, mutta kuitenkin! :D Aiheutit siis heijastimella onnettomuuden! Eli tavallaan se toimi siis ihan päin vastoin... :D No mutta, ainakin konkretisoitui se, kuinka hyvin jalankulkija näkyy JOS sillä on heijastin...

      Poista
  22. Ihmisiä aina jostain syystä huvittaa, kun meidän pikku mäyräkoiralla on oma pieni heijastinliivi. Kerrankin yksi taksi pysähtyi oikein katsomaan koiraa heijastinliivissä. Mun mielestä useampikin koiranomistaja voisi turvata myös lemmikkinsä hengen, jos se vaikka pääsee lenkillä karkuteille. Itse käytän toki myös heijastinliiviä pimeänä vuodenaikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kuullostaa kyllä jotenkin sympaattiselta :) Ja totta, tuollainen liivi olis tosi hyvä olla aina koiralla yllä, juurikin karkaamisten varalta. Pannanhan ne voi just saada siinä tilanteessa keploteltua irti, mutta ei kyllä liiviä!

      Poista
  23. Suomalaiset saa taas olla ylpeitä ku ollaan näin hyvä keksintö keksitty :) Ihana heijastin tuli siulle! Vois itekki kokeilla askarrella tuosta heijastinkankaasta jotakin, kun kaupasta ei oikeen meinaa löytyä miun tyylisiä heijastimia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ja kiitos! Mäkin oon tehnyt jo useamman vuoden aina itse heijastimeni, juurikin siksi kun ei kaupoista löydy oikein semmosia kun haluaisin. Google löytää jo paljon kivoja DIY heijastin ohjeita :)

      Poista
  24. Good idea! I like it. Thanks.

    VastaaPoista
  25. Tosi kiva idea, pitää kokeilla! Ite oon löytäny tänä syksynä heijastinlangan, ootkos kokeillu virkata heijastinta? Tämmönen mulla tuli: http://tiukupuublogi.blogspot.fi/2013/11/virkattu-heijastin.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista! Joo, jossain vaiheessa olin aivan intona heijastinten virkkaamiseen, silloin syntyi mm. tämä: http://www.eilentein.com/2011/12/taas-virkattu-heijastin.html ja tämä: http://www.eilentein.com/2011/10/virkatut-heijastimet.html mutta nyt oon enemmän temppuillu tuon heijastin kankaan kanssa. Myös tuota ohuempaa oon joskus käyttänyt mutta ehkä vaan yhden heijastiminen verran...Pitäis taas kaivaa tuota laatikon pohjalta :) Kiitos inspiksestä! :D

      Poista
  26. Vähänkö mahtava blogi! Googletin "tee se itse isänpäivälahja" ja päädyin tänne. Kertaheitolla seuraajaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou vau, kiitos kauheasti <3 Ja kiitos muistutuksesta...pitäisi todella joku isäinpäivälahja tehdä!! :D Tervetuloa mukaan, toivottavasti viihdyt :)

      Poista
  27. Tää on ihan huikee! Ja ei ollenkaa lapsellinen:)

    VastaaPoista