2013/03/30

PÄÄSIÄISKANANEN


Hellurei, ja rentouttavaa pääsiäistä itse kullekin! Mä ainakin nautin olostani! Kindermunia, höyheniä, lomaa ja kuten Etelä-Pohjanmaalla on Lankalauantaina tapana; trulleja ja pääsiäiskokkoja. Ja mainitsinko jo, että loma?

Äidille tuodun pääsiäismaljakon kaveriksi virkkasin eilen kanan, jonka tärkeänä tehtävänä on pitää lämpimänä pääsiäisaamupalalle keitetyt kananmunat. Ja värjäysinnostuksen pyörteissä (edelleen...) kanaseni sai hieman keltaista väriä ylleen, vaikka oisihan tuo voinut olla kokonaan valkoinenkin. Tämä on nyt toistaiseksi tämmöinen minimalistinen heltaton ja harjaton kana, mutta jos pääsiäisvieraat alkaa kutsua tätä pääsiäisankaksi, pitänee lisätä vielä nekin. Kanaan mahtuu 6-7 munaa. Tässä vielä ohjekin, joskin tämä tulee taas ehkä aavistuksen liian myöhään, hih.

OHJE


Materiaalit:

Kude: Lilli-ontelokude
Menekki: reilu 350g 
Koukku: nro 8 tai 9
Tarvittaessa kangasväriä

Vartalo:
Jätä alkuun pitkähkö pätkä lankaa (viimeistelyä varten) ja virkkaa 32 ketjusilmukkaa. Käänny ja jatka virkaten kiinteitä silmukoita aloittaen koukusta laskettuna toisesta silmukasta. Kerroksen lopussa virkkaa 1 kjs, käänny. Virkkaa taas koko kierros kiinteitä silmukoita (molempien lankojen ali). Virkkaa lopussa jälleen 1 kjs ja käänny. Jatka kuten edellä, virkkaa yhteensä 17 kerrosta, tai kunnes kappale on noin 21 cm korkea (leveys noin 38 cm). Jätä loppuun myös melko pitkä pätkä viimeistelyä varten, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi. 

Nokka:
Virkkaa (keltaisella) 3 kjs. Virkkaa sitten 1 kiinteäsilmukka koukusta laskettuna toiseen silmukkaan,  virkkaa sitten seuraavaan silmukkaan puolipylväs. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi.

Kana taitellaan suorakaiteesta alla olevan ohjeen mukaan:


Taita kappaleen toista reunaa siten, että se yltää suorakaiteen puoleen väliin asti. Virkkaa/pujottele  sitten alareunan reunojen läpi niin, että taitos pysyy paikallaan (kuva 2). Käännä myös toinen reuna puoleen väliin asti ja virkkaa myös tämä alareunoistaan kiinni (kuva 3).

Virkaa/pujottele sitten yläreuna koko matkalta kaksin kerroin reunoistaan kiinni (kuvat 4 ja 5).Viimeistely:
Mä liukuvärjäsin hieman kanaa, samalla kun värjäsin kudetta nokaa ja kiinnitysnauhoja varten. Kiinnitä nokka paikalleen. Leikkaa ja pujota paikalleen kaksi sopivan mittaista pätkää kudetta, niin että kanan selässä olevan aukon saa suljettua.

Nyt mä lähden tästä ulos kokon ääreen karkottamaan noitia, varokaas vaan!

-hanne

10 kommenttia:

 1. Onpa tosi näppärä idea ja hieno tuli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Idea ei varmaan oo ihan originelli, mulla on joku hentoinen mielikuva jostain vastaavasta, vai sekoitankohan mä nyt semmoiseen teepannumyssyyn..? No kuiteski, hyvin toimi käytössäkin :)

   Poista
 2. Aina ihastelen sun kekseliäisyyttä!! Ja tuota käsityötaitoa, itse kun on ihan käsi mitä tulee mihinkään lankoihin liittyvään, paitsi niiden värjäämiseen! :D Ihana idea tämäkin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) vastasin jo tuohon yllemmäskin, etten mee vannomaan että tämä olisi jotenkin vain ikinämilloinkaan mun ainoastaan keksimä idea...:D Ja onhan se nyt hienoa jos värjääminen sujuu, eipä sitä kaikkien onneksi tarvikkaan koukkujen ja puikkojen kanssa heilua :)

   Poista
 3. Hieno! :) Tuli mieleeni, että pienellä muokkauksella, tuosta saisi Angry Birdseista sen keltaisen kolmiolinnun :D Ensin meinaan katselin että onko siellä alettu vihaisia lintuja tekemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, totta totta! Liekkö ne olleet mun alitajunnan perillä mielessä? En ole varsinaisesti vihaisten lintujen fani tai edes ystävä, mutta itseasiassa mulla on ollut vireillä yksi niihin liittyvä työ. Ehkä se jotenkin pääsi vaikuttamaan? :D Ihan ystävällinen tuo kananen kuitenkin oli :)

   Poista
 4. Tosi makoisia liukuvärjäysjuttuja olet tehnyt! Matonkuteita ei liukuvärjättynä taida saadakaan, mutta mistä tietää vaikka teollisuus nyt nappais idean sulta :D Tosi hienoja oli nuo aiemmassakin postauksessa olleet korit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä muista minäkään nähteeni liukuvärjättyjä matonkuteita, mutta ties vaikka niitä jossain kohtaa ilmestyisikin myyntiin..? Vinks vaan valmistajille :D Kiitos kovasti :)

   Poista
 5. Ihana käsityö ja mainio idea, kiitos

  VastaaPoista