2013/03/03

MONKEY ISLAND


Koska pikkuveli sai jo omat Sonic kupinalusensa, niin pitihän tietenkin isoveljellekin olla omansa! Vähä niinkun lapsena, molempia oli tosi tärkeää ärsyttää silleen tasapuolisesti. Tai no, ehkä isoveljeä kuitenkin vähän enemmän, koska onhan se nyt isomman sisaren osa.

Juhan hamahelmi -kupinalusissa seikkailee Monkey Island -pelin hahmoja. Sonicin muisti teistä aikas monikin omasta lapsuudestaan, mutta veikkaanpas että tämä on teille vähän vieraampi? Monkey Island oli (on) omalaatuisella huumorilla maustettu pc-peli, jossa seikkailee merirosvoksi halajava Guybrush Threepwood. Peli on seikkailu-/ongelmanratkaisupainotteinen, joten tässä pelissä ei räiskitty ja räjäytelty vaan...no, tuumailtiin ja keskusteltiin. Jopa miekkataisteluja voitettiin valitsemalla Guybrushille eri kommenttivaihtoehdoista ne nokkelimmat loukkaukset. Ne, joille tämä peli on tuttu, kiittänevätkin yhä peliä englannin kielen taidon hiomisesta. Ja samasta syystä multa tämä jäi silloin aikoinaan ala-asteelaisena kesken. Eip vaan meikäläisen enkunkielen taito ja kärsivällisyys riittänyt! 


Vasemmalla on pelin päähahmo, merirosvoksi halajava Guybrush Threepwood sekä oikealla Mêlée-saaren kuvernööritär Elaine Marley, josta myöhemmin tulee Guybrushin vaimo.

Pelin pahis, Karibianmeren pelottavin ja hirmuisin merirosvo/haamu LeChuck sekä Apinasaarten myyttinen Kolmepäinen apina.


Aavistuksen omaperäinen ja suulas myyntimies Stan S. Stanman sekä Mêlée-saaren miekkamestari Carla.

Tässä pelissä oli Soniciin verrattuna asteen verta enemmän pikseleitä, mikä asetti tietty hieman haastetta, kun jokaisessa kupinalusessa oli helmiä vain 19x19 kappaletta. Hahmot saattoikin toteuttaa vain tuolleen osittain. Toisaalta niistä tuli ihan mielenkiintoisia noin tehtynä. Vaatii ehkä vähän pelin tuntemusta että hahmottaa, mitä alustoissa on.

Tuo Kolmepäinen apina on mulla vielä tekeillä täydessä koossaan, yritän saada sen toimimaan hiirimattona. Onko kukaan koskaan kokeillut tehdä hamahelmistä hiirimattoa? Mahtaiskohan toimia?


Vipana vielä meikän eka versio tuosta Guybrushista. Tämä pitkähiuksinen, parrallinen ja takillinen versio oli mun mielestä hienompi (eli komeampi, heh), joten tein sen. Mutta sitten sain kuulla että tämän näköinen Guybrush seikkailee vasta Monkey Island 2:ssa, kun nämä muut hahmot ovat taas ykkösestä. Ou nou! Eihän se nyt käy lainkaan päinsä! Mutta onneksi hätä ei ole tämän näköinen, sillä tältä hamahelmihamsterilta ei kuulkaas tyttäret hyvät lopu ihan heti hamahelmet kesken, ehei!

p.s. Tervetuloa vaan Juha kupinalusia noutamaan :)

-hanne

30 kommenttia:

 1. Mä oon tätä Monkey Islandia varmaan enemmän pelannut kuin Sonicia. Tai ainakin katsonut vierestä kun veli pelasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai no hyvä! Mä ajattelin että tää on ihan vieras kaikille, mutta eipäs näköjään oo :) Mäkin oon enemmän seurannut vierestä toisten peliä, mutta kokeilin kyllä itekkin...joskin huonolla menestyksellä :P

   Poista
 2. Oioi, Monkey Island oli mun lapsuuden lempipeli, niin mahtava! Nostalgiannälässäni latasin pelin iPadillekin ja pelasin sen viime vuonna uudestaan läpi :) Latasin kakkososankin, mutta sitä en jaksanutkaan enää pelata loppuun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä hyvä :) Vitsi, pitäisköhän munkin...kai ton sais ihan koneellekin sitten? Mua on nimittäin vähän jäänyt kaiveleen etten saanut tätä läpi asti...:)

   Poista
 3. siihen hamahelmihiirimattoon kannattaa joku mattamuovi tahi muovitasku tai joku sen suuntanen liimailla kanteen kiinni. Nuo pienetkin reiät joissain hiirimalleissa tekee rullailusta katkonaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, kiitos! Mä olin ajatellut että yritän ikäänkuin ylisilittää tuon, ettei niitä reikiä jäisi, mutta jääpä niitä varmaan siltikin vähän...pitää kokeilla!

   Poista
 4. Suosittelen lämpimästi pelaamaan noita nyt! Mä kanssa ala-astelaisena pelasin noita, mutta ainoastaan läpi jaksoin pakertaa kolmosen, joka onkin kaikista helpoin jo ihan grafiikkansakin puolesta. Tahdoin naamiaisissa aina olla Guybrush. Viime vuosina on tullut koluttua kaikki, ja voi että nuo naurattaa. Äärettömän laadukasta, ja myös tarpeeksi haastavaa viihdettä!
  Ja pikkasenko innostuin lasinalusista. Mahtavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itseasiassa, melkeinpä tekis mieli tarttua! Nyt vois aueta tuo mulle paremmin kuin silloin pikkusena :) Moniko tunnisti sun naamiaisasun? :D Kiitos!

   Poista
 5. Monkey island on paaljon tutumpi kuin sonic! Samantyylisiä keskustelemalla ratkaistavia pelejä oli day of the tentacle eli dott ja sam&max. Onko kukaan muu kuullutkaan niistä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä hyvä! Täältähän löytyykin sitten kunnon pelaajia :) Tuo day of the tentacle on etäisesti tuttu, mutten usko että oon sitä koskaan pelannut. Mä olin vähän ehkä kärsimätön noiden puzzle pelejen kanssa, jotain kertoneekin se, että mun lempipelejä oli (ala-yläasteen tuntumassa) Duke nukem, Quake, Doom ja Diablo 2...Suoraviivaista räiskintää siis! :D

   Poista
  2. Sam&Max! Ihan paras :)!

   Eevi

   Poista
  3. no pitääpäs sitte pistää korvantaa :)

   Poista
 6. Aivan mielettömän hienot! Monkey Island kuului (ja kuuluu edelleen) lempipeleihini. En ole ikinä oikein innostunut tasohyppely- tai taistelupeleistä, mutta seikkailupelit vetivät puoleensa. Ja tuo on kyllä aivan totta, että saan kiittää englanninkielentaidostani paljolti Monkey Islandia. Jos tämän tyyliset pelit nappaa, myös Grim Fandango on aivan loistava. Huumori menee samaan luokkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks mään! Pitääpäs laittaa tuokin muistiin, vaikka mä oon kyllä jostain syystä ollut enemmän aina simppeleiden räiskintäpelien ystävä...mitähän sekin musta kertoo :D Mutta aina välillä kyllä kaipaa vähän pähkinöitä ja hyvää huumoria!

   Poista
 7. Järetöntä! En tunne peliä, muta älyttömän hienoa pikselöintiä!

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vaikka en tietenkään voi pelintekijöiltä tästä kunniaa viedä :)

   Poista
 8. Hei siis mitä, ikärasismia! Peli on tuttu, mutta ei lapsuudesta (silloin oli vaan Dingo ja _yksi_ serkuista omisti commodore kuusnelosen, ei tullu pelailtua ei).

  Mutta aikuisena on tullu pelailtua, myös Monkey Islandia. Tykkäsin kolmosesta ja nelosesta, koska onhan ne nyt hauskaa ajanvietettä :D

  Aikuispelaamisen puolustuspuheena ja samaistumismielessä, tässä Dara O'Briainin tarinaa aiheesta :
  http://www.youtube.com/watch?v=6rCkGEWLtG8

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi reps! :D :D :D (venaas pitää käydä vaihtaas täs housut ennen kun pystyy jatkamaan) Dara havainnollistaa asiaa erittäin onnistuneesti :D

   Kiellän ehdottomasti kaikki syytökset koskien ikärasismia, mun mielestä ihminen (ja pelaaja) saa olla just sen ikäinen kuin haluaa olla. Eikös? Enemmän mäkin oon oikeastaan pelannut aikuisiällä kuin lapsena, mutta en tosiaan tätä. Pitää varmaan ottaa ihan asiaksi!

   Poista
 9. Aivan liian hienot :D! Mahtavat etten sanois. Tuttu peli ja nörttiys on plussaa!

  VastaaPoista
 10. Paras peli ikinä ja ihan mielettömän, mielettömän mahtavat lasinaluset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vitsi, pitää kyllä ehkä tosiaan ottaa uusi yritys tämän pelin kanssa, sen verta sitä nyt kehutaan.

   Poista
 11. Oooh Monkey Islandia on ihan paras ja noi aluset on äly hienot! Monkey Islandia tuli hakattua joskus muksuna aika paljon ja on nykyäänkin yks lempparipeleistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua kun mä ajattelin että juuri kukaan ei tietäisi tätä. Olipas väärässä! Hienoa! :D

   Poista
 12. Hienot! Ja pelien ehdotonta parhaimmistoa, meillä on vielläkin pleikalla vimppa peli kesken. Varmaan ainut peli mitä ollaan miehen kanssa pelattu aina kahestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määki haluun nää pleikalle, saaks nää ihan vaan vaikka sieltä storesta? Sillon kun meiän xbox oli vielä lyönnissä, me vietettiin tuntikaudet pelaten Haloa yhdessä. Niin romanttista :D

   Poista