2012/11/25

saunasukat

 
Tässä on kuulkaas nopeasti valmistuvat sukat, syntyy yhdessäkin illassa, jos kädet kestää. Mulla ei oikein kestänyt, joten meni kaksi. Äiti joskus mainitsi, että Seinäjoella Kaarakan taitokeskuksessa oltiin virkattu matonkuteesta hauskoja saunatossuja. Mikä huippu idea! Sittemmin oonkin nähnyt moisia tossuja esim. a bit functional -blogissa ja jopa varvassandaalit(!) HuuHaa PuuHaa -blogissa. Noi sandaalit on niin hauskat että niihin voisi vaikka vähän vinkua ohjetta!

Mä tein nyt sitten sukat, tai siis TosSukat, niinkun Jokke sanoi. Sukkapuikoilla ja kantapään, kiilakavennukset ja kaikki. Mä käytin kuteena puuvillaista ontelokudetta, kun ajattelin että se olisi trikookudetta imukykyisempi, ja kun mulle nämä tuli siis nimenomaan sellaisiksi "tulin just suihkusta ja koska jalkojen kuivaaminen on suihkussa mahdotonta, vetäisen nämä jalkaani" -sukiksi. Mutta eiköhän tuo trikookude olisi toiminut ihan yhtälailla, ja lisäksi se olisi ollut paaljon pehmeämpi materiaali kuin ontelokude. Niin että vinkiksi vaan. Mut mä otan nää omat silleen jalkahieronnan kannalta.

Ohje on alla kahteen kertaan, sillä kokeilin tehdä sukat sekä paksummasta Eko-ontelokuteesta (punaiset sukat) että kapeammasta Lilli-ontelokuteesta (harmaat sukat).


ohje saunasukkiin


Materiaalit: EKO-ontelokude, punainen
Puikot: nro 8 ja nro 9 sukkapuikot
Menekki: noin 550g
Koko: menee mun 39 jalkaan, mutta sukka mahtunee paaljon isompaankin jalkaan

Varsi: Luo 20 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti pienemmille sukkapuikoille. Neulo sitten sukan varsi joustinneuleena 2 oikein, 2 nurin, yhteensä 12 kierrosta, tai kunnes varsi on halutun mittainen. Vaihda työhön isommat puikot. Aloita sitten kantapää. 
Kantatilkku:  Kantatilkku neulotaan 1. ja 4. puikkojen silmukoilla (=10 silmukkaa), 2. ja 3. puikkojen silmukat jätetään odottamaan. Neulo 1. puikon silmukoilla vielä joustinneuletta. Käänny. *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo nurin 1. puikon sekä 4. puikon silmukat. Käänny. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1. ja 4. puikkojen silmukat oikein. Käänny.* Toista *-* vielä 4 kertaa = 10 kerrosta kantatilkkua. 
Kantapohja: Neulo nurjaa, kunnes kantatilkun 10:stä silmukasta on jäljellä 4 silmukka. Neulo 2 nurin yhteen. Käänny. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 2 s oikein, tee ylivetokavennus: nosta 1s neulomatta, neulo 1s oikein ja pudota neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Käänny. Nosta ensimmäinen taas neulomatta, jatka neuloen nurin. Kun jäljellä on 3 silmukkaa neulo 2 nurin yhteen, käänny. Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo 2 s oikein, tee ylivetokavennus, käänny. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on 2 silmukkaa, neulo ne nurin yhteen, käänny. Nosta 1. s neulomatta, neulo 2 s oikein, tee ylivetokavennus. Nyt puikolla pitäisi olla jäljellä 4 silmukkaa. Nosta sitten kantatilkun reunasta molemmilta puolilta 6 silmukkaa (tai enemmän, jos muuten jäisi reikä), ja jaa kantapään 4 silmukkaa  1. ja 4. puikoille. Nyt näillä puikoilla on siis molemmilla 8 silmukkaa.
Kiilakavennukset: Neulo ensimmäisellä kierroksella kaikki silmukat oikein (myös 2. ja 3. puikkojen silmukat), ilman kavennuksia. Neulo kantatilkun sivusta nostetut silmukat kiertäen, ettei niihin jää reikää. Toisella kierroksella tee kavennukset: 1. puikon lopussa neulo 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. Neulo muut silmukat oikein. Neulo sitten taas yksi kierros ilman kavennuksia. Sitten taas 1 kavennuskierros, 1 kierros ilman kavennuksia ja vielä yksi kavennuskierros. Nyt kaikilla puikoilla pitäisi olla 5 silmukkaa. Jatka neuloen sileää niin kauan että varpaat ovat lähes kokonaan peittyneet (mulla taisi olla kantatilkusta laskettuna ehkä 21 kierrosta).
Kärkikavennukset: Kärkikavennukset tehdään joka kierroksella. 1. puikon lopussa neulo 2 viimeistä silmukkaa 2 oikein yhteen. 2. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein, pudota neulomatta nostettu s neulotun yli (=ylivetokavennus). 3. puikon lopussa neulot taas 2 viimeistä 2 oikein yhteen. 4. puikon alussa taas ylivetokavennus. Jatka näin, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 1 silmukka. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.

Päättele kuteiden päät, mä päättelin kääntämällä ontelokuteen katkaistua päätä hieman itsensä sisään ja pistelin kuteen pään kiinni sukkaan ihan neulan ja langan kanssa muutamalla pistolla pienen matkan verran. Näin saa siistimmän päättelyn kuin perinteisesti pujottelemalla.

*****

Materiaalit: LILLI-ontelokude värit vaaleanharmaa ja vaaleankeltainen (ehkä??)
Puikot: nro 8 ja 9
Menekki: yhteensä noin 260g
Koko: menee mun 39 jalkaan, mutta sukka mahtunee paaljon isompaankin jalkaan

Varsi: Luo 24 silmukkaa harmaalla ja jaa ne tasaisesti pienemmille sukkapuikoille. Aloita sitten sukan varsi joustinneuleena 2 oikein, 2 nurin. Neulo harmaalla 4 krs. Vaihda keltainen kude, neulo 2 krs, sitten harmaalla 2 krs ja vielä keltaisella 2 krs. Jatka sitten harmaalla vartta vielä 8 krs. Yhteensä siis 18 kierrosta, tai kunnes varsi on halutun mittainen. Vaihda työhön isommat puikot. Aloita sitten kantapää. 
Kantatilkku:  Kantatilkku neulotaan 1. ja 4. puikkojen silmukoilla (=12 silmukkaa), 2. ja 3. puikkojen silmukat jätetään odottamaan. Neulo 1. puikon silmukat vielä joustinneuletta. Käänny. *Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo nurin 1. puikon sekä 4. puikon silmukat. Käänny. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1. ja 4. puikkojen silmukat oikein. Käänny.* Toista *-* vielä 4 kertaa = 10 kerrosta kantatilkkua. 
Kantapohja: Neulo nurjaa kunnes kantatilkun 12:stä silmukasta on jäljellä 5 silmukka. Neulo 2 nurin yhteen. Käänny. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 2 s oikein, tee ylivetokavennus: nosta 1s neulomatta, neulo 1s oikein ja pudota neulomatta nostettu neulotun yli. Käänny. Nosta ensimmäinen taas neulomatta, jatka neuloen nurin. Kun jäljellä on 4 silmukkaa neulo 2 nurin yhteen, käänny. Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo 2 oikein, tee ylivetokavennus, käänny. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo nurin kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, neulo 2 nurin yhteen, käänny. Nosta 1. s neulomatta, neulo 2 s oikein, tee ylivetokavennus. Nosta ensimmäinen taas neulomatta, jatka neuloen nurin. Kun jäljellä on 2 silmukkaa ne nurin yhteen, käänny. Nosta ensimmäinen s neulomatta, neulo 2 oikein, tee ylivetokavennus. Nyt puikolla pitäisi olla jäljellä 4 silmukkaa. Nosta sitten kantatilkun reunasta molemmilta puolilta 6 silmukkaa (tai enemmän, jos muuten jäisi reikä), ja jaa kantapään 4 silmukkaa puikoille 1. ja 4. Nyt näillä puikoilla on siis 8 silmukkaa.
Kiilakavennukset: Neulo ensimmäisellä kierroksella kaikki silmukat oikein (myös 2. ja 3. puikkojen silmukat), ilman kavennuksia. Neulo kantatilkun sivusta nostetut silmukat kiertäen, ettei niihin jää reikää. Toisella kierroksella tee kavennukset: 1. puikon lopussa neulo 2 oikein yhteen ja 4. puikon alussa tee ylivetokavennus. Neulo muut silmukat oikein. Neulo sitten kaksi kierrosta ilman kavennuksia. Sitten taas 1 kavennuskierros. Nyt kaikilla puikoilla pitäisi olla 6 silmukkaa. Jatka neuloen sileää niin kauan että varpaat ovat lähes kokonaan peittyneet.
Kärkikavennukset: Kärkikavennukset tehdään joka kierroksella. 1. puikon lopussa neulo 2 viimeistä silmukkaa 2 oikein yhteen. 2. puikon alussa nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 1 s oikein, pudota neulomatta nostettu s neulotun yli (=ylivetokavennus). 3. puikon lopussa neulot taas 2 viimeistä 2 oikein yhteen. 4. puikon alussa taas ylivetokavennus. Jatka näin, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 1 silmukka. Katkaise lanka ja pujota se silmukoiden läpi.

Päättele kuteiden päät, mä päättelin kääntämällä ontelokuteen katkaistua päätä hieman itsensä sisään ja pistelin kuteen pään kiinni sukkaan ihan neulan ja langan kanssa muutamalla pistolla pienen matkan verran. Näin saa siistimmän päättelyn kuin perinteisesti pujottelemalla.

*****

Mä muuten yhdyn kyllä nyt tähän jokaisen blogaajan valitusvirteen. Voi vitsi että on pimeää! Ei meinaa edes keskipäivällä saada sisällä kuvia ilman ihan hulluja valotusaikoja. Nyt epätoivoissani otin kuvia ulkona, heitin vaan grillipihalle maton. Siinä kun seisoin viiden asteen lämpötilassa pihalla matolla, saunasukat jalassa ja ilman housuja(!!), kävi mielessä että onkohan tässä enää mitään järkeä. Eikä niistä kuvista tullut edes hyviä, vaan jouduin uusimaan session seuraavana päivänä. Nyt sentäs tajusin, että voin pitää housut jalassa ja vain kääriä lahkeet ylös. Huoh. Ja kuvat siis otettiin maalla vanhempieni luona, ei sentäs keskellä helsinkiä. Vaikka varmaan vielä joskus senkin teen.

Huvitti myös, kun isä yritti innostaa mua myöhemmin iltapäivällä auttamaan sitä kerämään kasalle risuja, joita oli jäänyt pellon reunan siistimisestä. Kun en heti innostunut, se ehdotti, että voisin ottaa kameran mukaan ja tehdä keräämisestä jutun blogiin. Hmm. Ilmeisesti nää mun ympärillä olevat ihmiset on tullut siihen tulokseen, että blogilla motivoiden mut saa taipuun vaikka millaiselle mutkalle. Hullun touhua, mutta luulenpa että me ollaan aika monet niillä samoilla mutkilla ;) Ja menin mä auttamaan isää keräämään niitä risuja, joskaan en ottanut kameraa joukkoon. Vaikka olis kyllä pitänyt ottaa, sillä ne isän "risut" oli noin kolmimetrisiä puita. Meillä on käytössä vissiin eri mitta-asteikot. Mun risut on käsivarren mittaisia! Nii!

-hanne

39 kommenttia:

 1. Ilman housuja marraskuussa ulkona :) Pölö! Mut hienot hierontatossukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Noita on sit mukava pitää jalassa kun on ensin vilustuttanut itsensä ;))

   Poista
  2. :D Niinpä, tulee heti sukat hyötykäyttöön ;)

   Poista
 2. aww vähänkö söpöt :-D

  VastaaPoista
 3. Ai vitsi että naureskelin tuolle mielikuvalle ilman housuja kameran edessä pomppimisesta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hieman meinas kyllä muakin huvittaa ko. tilanne. Haluan kuitenkin korostaa, että mulla oli kuitenkin alushousut jalassa. :D :D

   Poista
 4. on muutes mainiot sukat. nämäkinkö minun pitää tehdä / saada. :)

  naureskelin tuolle sun kuvaussessiolle ja isäs risukasoille. näinhän se menee, että muikeille mutkille väännytään, yhden postauksen takia. aika jännää. ü

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kiitti!
   Kuvaussessio oli kyllä vähintäänkin ikimuistoinen ;) On tää blogaaminen kyllä kummaa touhua, vaikka toisaalta, tuo mun miekkonen reissaa about joka toinen viikonloppu toiselle puolelle suomea musahommiin, ja käyttää myös muuten kaiken vapaa-aikansa ja -rahansa näihin puuhiin. Että samaan hölmöilyyn kai nää kaikki rakkaat harrastukset meidät ajaa :)

   Poista
 5. Onpa ihanat sukat! Yhdessä illassa moiset vai?! Ei onnistuis kyllä meikäläiseltä, haha:D

  http://enjoy-the-moments.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No, heh, se tietenkin riippuu myös illan pituudesta ;)

   Poista
 6. Kävisiköhän noiden ohjeiden silmukkamäärät Kelo-langalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Eipä taida käydä, kude on sen verran paksumpaa. Mutta sattuimoisin Tyttö kylmän maan -blogin Sara kirjoitti ihan juuri ohjeen villasukkiin, jotka ovat Kelosta, ppostaus löytyy täältä:
   http://tyttokylmanmaan.blogspot.fi/2012/11/villasukat-kelosta.html

   Poista
  2. Oijoijoi! Kiitos linkistä :) Nyt pääsen neulomaan ihanan lämpimät sukat ihanasta langasta <3

   Poista
 7. Hauska idea, vähän niinku pyyhesukat :D

  VastaaPoista
 8. Onpas kivat! Haaveena on pitkään olleet ontelokudekorit, mutta tästä saakin hyvin muutakin käyttöä kuteelle, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Vaikka oikein lämpimästi suosittelen myös korien tekemistä :)

   Poista
 9. Mahtavat idea, vaikka mökkitossuiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mulla näiden käyttö on näemmä laajentunut sauna- ja suihkusukista näköjään myös kotisukiksi, ehkä vielä ensi kesänä siis mökkisukiksi :D Ainakin ovat kestävää materiaalia ;)

   Poista
 10. Mimmoiset nuo on jalassa? Siis miltä ne tuntuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä noilla varsinkin alkuun saa jalkapohjahierontaa, jos niitä pitää paljan varpain. Silmukat siis tuntuu jossain määrin jos jalanpohjissa seisoessa, vähän niinkuin semmoisella kunnon räsymatolla. Lillikude on vielä onteloa kovempaa. Mä en koe tätä kuitenkaan epämiellyttäväksi, mutta ei nämä myöskään ole mitkään pumpulisen pehmeät villasukat :) Sukat jalassa en osaa moittia yhtään. Uskoisin tosiaan, että trikookuteesta tehtynä saisi paljon pehmeämmät sukat.

   Poista
 11. Aivan ihanat, varsinkin noi paksulla langalla! Pitääpä kattoo, jos tänäjouluna sais aikaseks tommoset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thänks mään :) Mä oon välillä miettinyt että pitäisin meillä jonkun pienen kässäillan nurmoporukalla, vitsi jos sais aikaiseksi vaikka vielä ennen joulua :)

   Poista
 12. Vitsit kun siulta pukkaa taas jälleen loistavaa ideaa! Viitsisitkö vielä keksiä jostain semmosen aikageneraattorin, että ennättäisi kaikki huippuudet toteuttaa! ;)

  -Piia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos, vitsi ku oliskin jotain sellaista suunniteilla...:D Mä lupaan tehdä siitä postauksen jos joku sellaisen kehittää! :D

   Poista
 13. No vihdoinkin.. oon koko syksyn miettiny mitä isovanhemmille värkkäisin jouluksi ja tässä ratkaisu. :)
  Saavat ne sitten napata kesällä mökille mukaan. :D
  Toivottavasti ohje on suoraan sovellettavissa melko ohueen trikookuteeseen. Alkaa oleen sen verran tiukka aikataulu, etten malttaisi laskea silmukoita ja varsinkaan purkaa. =)
  Siskolle kudoin paidan ja vasta kasattuna huomasin, että hiat on kilometrin verran liian pitkät. Oli sen verran hyvin päätelty ja kasattu työ, että yhden hian purkamiseen on mennyt nyt kolme iltaa. Ei siis huvita yhtään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, hyvä jos on tuli tarpeeseen :) Uskoisin näiden soveltuvan erittäin hyvin myös mökille, ainakin ite aion kokeilla ensi kesänä :)
   Jos pystyt, niin käy ottaas näppituntumaa tuohon ohuempaan lilli-ontelokuteeseen. Se on varsin ohutta..jos se tuntuu samanpaksuiselta kuin sun kude niin eiköhän nuo silmukkamäärät sitten soveltuisi aika hyvin :)

   Poista
 14. Sulle olis mun blogissa haaste, jos vaan jaksat tarttua siihen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mää yleensä keräilen näitä jonkin aikaa ja saatanpas sitten kerralla tarttua useampaan :)

   Poista
 15. iiihanat! Harmi kun ossaa yhtään tehdä, mutta tuollaiset kelpaisivat enemmän kuin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Ota ens vuoden tavoitteeksi saunasukkien neulominen ;)

   Poista
 16. Punaiset sukat, Oih.. Ne nyt vaan on niin paljon lämpöisemmät kuin minkään muun väriset :) Jospa kerrankin vääntäis ihan itselleen sukat, aina tulee vaan muille tehtyä. Ihana blogi sulla, ja kadehdittavan tasainen käsiala vaikka oot paksusta kuteesta neulonut! :)

  Sokru
  sokerimursu.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, oot kyllä aivan oikeassa, enpä oo koskaan ajatellut värin yhteyttä lämpöön sukissa :D Kiitos kovasti :)

   Poista
 17. Onko noita saunasukkia missään myynnissä ?

  VastaaPoista
 18. I love them!!! do you by chance have the translation in english or other european languages? thanks

  VastaaPoista
 19. Love it! do you have the translation in english?

  VastaaPoista