2016/10/31

KIKKA KOLMONEN 1: AUKKO SÄÄDETTÄVÄLLE VYÖTÄRÖKUMINAUHALLE

Huh, lokakuu on lusittu! Tämän(kin) postauksen kuvat on odottanut postausta kesästä lähtien, ja mielestäni siis otin nämä kuvat ehkä viikko sitten. No mutta, oon ajatellut (jo siis jonkun kuukauden, heh!) jakaa muutaman kikkakolmosen tai vinkkiviitosen, joita on tullut tässä reilun vuoden mittaisen, aktiivisemman ompelu-urani aikana pähkäiltyä ja kekattua. Tapojahan on joka juttuun monta, nämä on tämmösiä "näin mä tän teen". Tämän postauksen lisäksi ajattelin laittaa vielä ainaskin videon saumurisauman helposta purkamisesta (on tullut harjoiteltua!) ja ehkäpä yhdestä rakenteesta....Katsotaan!

Mutta siis! Ensimmäisenä ois helpon ja siistin aukon ompeleminen säädettävää vyötärökuminauhaa varten. Mä oon ollut varsinkin pienenä herkkä kiristävälle vyötärölle ja mulla alkoikin tosi nopeasti kivistämään ja koskemaan mahaa jos kuminauha yhtään painoi, ja kipu helpotti vasta kun sain kuminauhat vyötäröltä pois. Siispä poikasen housuihin ja leggareihinkin mieluiten laitan säädettävän kuminauhan, sitten ei tarvi arpoa sopivan kuminauhan pituuden kanssa tai purkaa jos myöhemmin toteankin kuminauhan liian löysäksi/kireäksi.

Näin se käy: 

1. 
Mittaa housujen keskitakasauman yläosasta n. kolmisen senttiä alaspäin, ja merkkaa kohta esim. nuppineulalla. Ompele sitten keskitakasauma niin, että ommel päättyy merkattuun kohtaan. Solmi langanpäät hyvin. Nyt sauma näyttää siis tältä:

2. 
Taita sitten reuna kuminauhakujaa varten, ja käännä ompelematta jätetyn pätkän saumanvarat kuten yllä: toinen (alempi) jää siis suoraksi saumanvaran suuntaan, ja päällimmäisen kankaan reuna käännetään sisällepäin, samaan suuntaan. Lisävinkkinä vielä, että saumanvarat kannattaa kääntää siten, että kankaan reunat on kaksoisneulalla (tai peitetikkikoneella) ommellessa on ompelijasta pois päin. Silloin reunat pysyy paremmin päällekkäin, eikä alasyöttäjät työnnä käännettyä reunaa edellään pois (jolloin aukon reunat eivät ole enää päällekäin, eikä aukosta tule niin siisti).3.
Neulaa sitten taite hyvin ja ompele kaksoisneulalla päältä. Ole tarkka ommellessa, että reunat pysyvät päällekäin! Mikäli kuminauhaksi tulee tuollainen napinläpikuminauha kuin mulla ylimmässä kuvassa, valkkaa mahdollisimman ohut nappi, ompele se kiinni kuminauhan toiseen päähän ja pujota kuminauha aukosta kuminauhakujaan. Kuminauha kannattaa pujottaa niinpäin, että nappi ei jää vartalon puolelle.

Samalla tekniikalla voi jättää aukon myös housuihin, joissa on vyötäröllä kaitale tai resori, kuten postauksen ylimmässä kuvassa. Tällöin jätetään ompelematta pieni pätkä siltä saumalta, jolla ommellaan kaitale/resori ympyräksi. Kaitaletta kiinnittäessä pitää tietenkin olla tarkkana että aukko jää sitten housujen sisäpuolelle.

Ainakin meidän käytössä aukot ovat pysyneet siisteinä, eikä kääntöaukon reunat ole kääntyneet esiin, vaikka niitä ei ole huoliteltu. Aukko on pieni ja huomaamaton, mutta sitä kautta saa kuitenkin tarvittaessa kaivettua esiin kuminauhan. 

Tämmöistä! Seuraava kikkakolmonen voisi olla se saumurisauman purkaminen, jahka ehdin sen videoida. Hei ja voi myös toki heittää toiveita, jos jokin ompelujuttu mietityttää. Voi tietty hyvin olla ettei mulla ole ratkaisua, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos vaikka onkin! 

Mukavaa alkanutta viikkoa!

-hanne

6 kommenttia:

 1. Miten ompelet pienen lapsen vaatteen hihat tai lahkeet, jos ei mahdu ompelukoneen/saumurin ympärille? Ymmärsitkö? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys ja ymmärsin! :) Mä ompelen ne ikäänkuin hihan sisäpuolelta. Eli jos vaikka saumuroin resoria kiinni hihansuuhun, niin mulla on hiha oikea puoli päällepäin, sitten pujotan resorin siihen hihan päälle. Sitten ja asetan hihan saumuriin siten, että saumurin paininjalka kulkee hihakankaan päällä hihan sisällä. Saatko kiinni? Silleen näkyvyys saattanee olla aavistuksen huonompi, mutta saumurointi on kyllä paljon helpompaa! :) Ehkä tästäkin voisi tehdä pikkupostauksen!

   Poista
 2. Niinpä - se on yksinkertaista kun sen osaa :) Hyvin havainnollistit!

  VastaaPoista
 3. Aivan mahtava kikka! Näin tulee paljon siistimpi ja huomaamaton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kyllä tykkään tehään tälleen, tulee nätti ja näpsäkkä :D

   Poista