2016/11/14

JUMPPAKASSI + PUSSISAUMA
Sunnuntaisen isänäpäivän lahjonta hoidettiin kokonaan poikasen tekemillä askarteluilla, mutta tulipa mieleen, että mähän en ole esitellyt ollenkaan jumppakassia, jonka ompelin Jokelle synttärilahjaksi syyskuussa! Synttärilahja oli kokonaisuudessaan semmonen, että ostin Jokelle retkikeittimen, sekä siihen käyvän kaasupullon ja kahvipannun, pakkasin itteni ja poikasen junaan ja jätettiin isämies viikonlopuksi vapaalle. Retkivarusteiden "paketiksi" innostuin tekemään jumppakassi -tyylisen, simppelin repun, jollaisesta oli joskus vieno toive esitettykin. 

Kahlasin inspistä hakiessa läpi pinterestit ja googlet, kunnes törmäsin Ucon Acrobatics -nimiseen putiikkiin ja sen tyylikkäisiin jumppa/salikasseihin. Tykästyin kasseihin sen verran, että halusin olkahihnatkin tehdä samalla tyylillä, normaalistihan tämmösissä kasseissa on kaksi nauhaa. Kassin pohjaosiossa on nahkaa, muuten kangas on paksua puuvillaa. 

Sivusaumoihin ompelin pussisauman. Suosittelen sitä lämmöllä sellaisiin kasseihin, joita ei ole tarkoitus vuorittaa. Pussisaumalla saa kestävän ja sisältä siistin lopputuloksen. En ehtinyt ottaa työvaihekuvia, joten väsäsin tämmösen simppelin piirustuksen siitä kuinka homma tapahtuu:

 
Eli:
Ensin ommellaan pussin reunat nurjat puolet vastakkain n. 5mm päästä (tai 3-5mm riippuen kuinka purkautuva kangas on käytössä). Halutessaan saumanvaroja voi vähän kaventaankin ompelun jälkeen. Sitten käännetään kassin oikeat puolet vastakkain. Suosittelen tässä kohtaa silittämään kassin niin, että saumat asettuu nätisti. Sitten ommellaan saumat uudelleen, nyt 8mm-10mm päästä reunasta siten, että ensin tehty sauma jää saumanvaroineen kokonaan piiloon sauman sisään. Sitten kääntö taas oikein päin, ja yläreunan huolittelu. Huom! Koska reunat ommellaan kaksi kertaa, tulee saumanvaroja varata kaksinkertainen määrä, tai käytännössä siis tuo 5mm + 8mm. 

Ja tältä pussisauma näyttää valmiina (tässä siis kassi käännettynä nurjapuoli päällepäin). 

 
Poikanen sai osallistua laukun sisätaskun koristeluun. Tässä lainasin Pinterestistä joskus näkemääni ideaa (en ollut kuitenkaan laittanut linkkiä talteen...): Kontaktimuovilla kankaaseen teksti "isä", sitten poikaselta enimmät vaatteet pois ja Emo-tuotannon kangasvärit eteen, pensseli käteen ja vapaa! Kun työ on kuivahtanut, nypitään kontaktimuovikirjaimet pois. Ja vielä tietty kunnon kiinnitys silittämällä.

Olkoonkin, että valmiin taskun väritys näyttää lähinnä murhapaikalta, taskusta silti tosi symppis. Mutta että ensi kerralla annan silti käyttöön vain kaksi väriä, niin välttää tuon ruskean värin...Semmosta! Hei ja viikonloppuna ois taas Tampereen kässämessujen aika, jiihaa! Nähdäänkö siellä? Mä oon paikalla lauantaina :)

-hanne

7 kommenttia:

 1. Onpa tyylikäs pussi! Just käsityöblogit ryhmässä on suunnitteilla tapaaminen, kun ovat ilmeisesti varanneet meille jonkun tilan messujen puolesta. Ois mukava nähdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just lueskelin ko. keskustelua! Mä oon mukana jos saadaan lauantaillekin jokin aika sovittua :)

   Poista
 2. Hieno! Itsekin juuri pussisaumaa testasin. Nähdään Tampereella :)

  VastaaPoista
 3. Moikka! Pystyisitkö laittamaan tästä jotain yksityiskohtaisempaa ohjetta, kun tähän ehkä miekin pystyisin jos vähän avaisit, että miten tämä on tehty! Esim. onko nauhat kokonaan samaa nauhaa vai miten... Noviisi ei hahmota:D
  Ja kiitos samalla postauksista! Ne on inspiroivia ja innostaa kokeilemaan omia taitoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En tiiä pystynkö kuinka tarkasti avaamaan ilman kuvia :D Mutta ainakin nauhoista voin sanoa, että eivät ole samaa nauhaa, vaan kaksi erillistä. Asetin toisen nauhan etukapppaletta vasten siihen kohtaan mihin tulee nauhakuja, ja tikkasin nauhan pään kiinni toiseen reunaan, ja sitten toisen nauhan asetin takakappaletta vasten ja tikkasin senkin nauhan pään kiinni. Ja siis jos reppua pitää edessään, niin oikealta alhaalta tulevan nauhan pää siis kiinnittyy vasempaan reunaan ja vasemmalta alhaalta tuleva nauhan pää kiinnittyy oikeaan reunaan :) Sitten käänsin nauhakujat ja tikkasin ne, tässä sai olla tarkkana, ettei vahingossa tikkaa nauhaakin kiinni, koska sen täytyy pystyä liukumaan kujassa. Vähän vaikea tätä on selvittää...auttoiko yhtään? Oisko jotain muuta mitä voisin yrittää avata? :)

   Poista
  2. Kiitos paljon avituksesta! Repusta tuli hieno, kun sen nyt vihdoin sain tehtyä ja ohjeet nauhojen kiinnitykseen oli tosi hyvät:-)

   Poista