2015/10/24

VAIPPAKAKKU TÄYTTEINEEN


 
Rakas ystävä sai esikoisensa kaksi viikkoa sitten. Tämä oli ensimmäinen ystävän esikoinen sitten omani, ja oli kyllä erimoinen fiilis miettiä tällä kertaa vauvaviemistä! Nyt tuntui että haluaisin antaa kaikki ne pikkuiset jutut jotka oli meillä tarpeen ensiviikkoina! No, en nyt kuitenkaan kaikkea tähän haalinut, mutta joitakin juttuja. 

Vaippakakun muotoon viemiset pääsi lähinnä siksi, kun yksi juttu mitä ite kaipasin ekojen kuukausien aikana, oli testivaipat! Meillä ainakin homma meni silleen, että ensin toimi joku vaippamerkki hyvin, ja seuraavassa hetkessä ne alkoivat falskata. Vaihdettiin toiseen merkkiin, ja se taas toimi. Hetken. Sitten taas vaihdettiin, joko merkkiä tai kokoa. Niinpä meille oli jäänyt muutamakin pussin loppu, jotka jäi käyttämättä yhtäkkisten vesivahinkojen takia. Silloin jo mietin että pitäis saada joka vaippamerkistä ja joka koosta aina joku kolme näytettä, niin sais kokeilla että toimiiko ne! 

No, koska ystäväkin sai pojan (joilla nää ohivuodot ovat ilmeisesti tyypillisempiä) rakensin vaippakakun näistä meidän jämistä, ja osin olin säästänytkin ystävä mielessäni muutamia vaippoja. Kakun alin kerros on kokonaan 2 kokoa, keskikerros on 1 kokoa ja ylin kerros kolmosta. Kaikissa kerroksissa on kolmea eri merkkiä.

 

Ennenkin oon hehkuttanut täällä Onni ja Ilonan katsekukuvia ja -kankaita*. Meillä ne tosiaan olivat valtaisa hitti ja isoakin isompi apu vauvan viihdytyksessä. Milli nimittäin jaksoi tuijotella näitä vaikka kuinka pitkään ja äiti sai lepoa muuten yhdessä vaiheessa aikas jatkuvasta hytkyttelystä ja kantelusta. Viimeksi kun näistä postasin, olitte sen verran isoin määrin käyneet Onnin ja Ilonan sivuilla, että sain heiltä pätkän kangasta lisää jatko-ompeluksiin. Ja tietty halusin ommella ystäväiseni vaippakakkuun samanmoisen arjen apuri -rapinalelun.

Lisäksi tein parit liivinsuojat (mulla ne kertakäyttöiset liimautuivat inhottavasti kiinni). Näissä materiaalina on PUL -kangasta ja coolmaxia, ja näiden välissä imuna erinäisiä paloja bambufleeseä ja bambufroteeta. Tuttinauha piti tietenkin myös tehdä, sillä vaikkei joka bebe tuttia käyttäisikään, niin meillä ainakin jokainen rattaissa mukana roikkuva lelu on nykyään näillä kahlittu paikoilleen.
Harsoja ei vaan voinut olla liikaa! Niitä vaan kului, vaikka meillä ei ees puklailtu. Siispä semmoisenkin taiteilin vaippakakkuun. Ja myös senkin vuoksi, että harso on mitä näppärin apu vaippakakujen kerrosten yhteen sitouttamisessa. Harsoon painoin yhteen kulmaan muutaman pisaran samoissa sävyissä kuin kakusta löytyvän bodyn kanssa.
Ja nää bodyt! Voi Viljamin Puoti, uusi rakkauteni kangaskauppojen joukossa! Olin aiemmin hamstrannut Hattarakekkerit -kuosia, ajatuksena tehdä Millille bodyn ja yhtäkkiä kekkasin että kankaan lopustahan saa hyvin tehtyä pienemmässä koossa samistelubodyn tälle (tietty) tulevalle Millin bestikselle. Kaavana on hieman muokattu Sausage dog (Ottobre 4/14 ). Melkein on pakko hamstrata tätä kangasta vielä vähän!Ja sitten vielä ohje vaippaakun kokoamiseen, silleen kun mä sen teen
 
Materiaalit
 • Yksi paketti vaippoja, semmonen about 56 kpl paketti riittää. Suosittelen kokoa 2, koska kaikki vauvat eivät koskaan mahdu ykköskokoon.
 • Kuminauhoja tai nauhaa vaipan sitomiseen
 • Pahvia ja kangasta koristeluun
 • Tukeva pahvi kakun alle
 • Sellofaania kakun ympärille
 • Vaippojen lisäksi jotain muuta täytettä, oman maun mukaan 

 
1. Ensiksi käärin jokaisen vaipan rullalle ja laitan vaipan ympärille nauhan tai kuminauhan. Kuminauha on mun mielestä helpompi poistaa myöhemmin. 

2. Tässä kakussa tein ensin kerrokset erikseen ja sitten kasasin ne päällekäin. Pohjakerros kannattaa koota suoraan pohjapahvin päälle. Kerrokset kokoan asettamalla vaippoja ympyrämuotoon ja venytän kuminauhan näiden ympärille. Tässä tarvitaan yleensä apukäsiä. Kun kuminauha on ympärillä, voi kerrokseen vielä lisätä vaippoja sekä kerroksia sitovia elementtejä, kunnes kerros on halutun kokoinen ja muotoinen. Nämä "sitovat elementit" auttavat siis tukemaan kakun kerroksia toisiinsa. Tässä kakussa harso yltää ensimmäisestä kerroksesta toiseen kerrokseen ja toisesta kerroksesta törröttävät karkkipatukat taas kiinnittää kolmannen kerroksen. Näinkin pieni kiinnitys on jo riittävä tukevoittamaan kakkua ja paremman puutteessa homman hoitaa varmasti pitkittäissuunnassa rullattu vaippakin, kunhan se ulottuu kerroksesta toiseen. 

3. Kun kakku on koottu, piirrän pohjan ääriviivat paperille, liu'utan kakun pois, pienennän pohjalevyn sopivan kokoiseksi ja ujutan takaisin kakun alle.

4. Kakun kerrosten ympärille kietaisen pahvisuikaleet peittämään kuminauhat ja sidon joko joka kerrokseen, tai kuten tässä, vain ylimpään kerrokseen rusetin koristeeksi. 

5. Lopuksi asettelen kakun päälle muut "täytteet", tässä tapauksessa siis tuttinauhan, liivinsuojat ja rapinalelun. Bodyn olin käärinyt ylimpään kerrokseen vaippojen mukaan. Sitten käärin koko komeuden vielä sellofaanin sisään. Tämä on ehkä helpommin sanottu kuin tehty. Helpoiten pääsee, kun tekee sellofaanista valmiiksi oikean kokoisen pussin, jonne kakun voi laskea. 

Siinäpä se! 


Mitä teidän vaippakakun täytteisiin on kuulunut/kuuluisi?
 
-Hanne

13 kommenttia:

 1. Voi juku miten hieno kokonaisuus! Kyllä ystävä varmasti osaa arvostaa näin paljon vaivaa nähtyyn lahjaa. Todella ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattista! Eiköhän hän osannut :) Ja ai että näitä on/oli muuten kiva tehä!

   Poista
 2. Aivan mahtava! Ja se on kyllä niin totta, että nyt oman lapsen saatuaan monia näitä asioita ajattelee erilailla tai ymmärtää enemmän, joten fiilis lahjojen antoon ym. on täysin eri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Vaikka taitaapa se olla sama juttu vähä joka hommassa! Esim. häitä en todellakaan ehkä osannut arvostaa läheskään yhtä paljon ennen kuin ite moiset järkkäsin :)

   Poista
 3. Onpa komea kakku! Ajatuksella tehty ja kaunis!

  VastaaPoista
 4. Sinä ihana ja niin ajatuksella tehty kakku sisältöineen! Kiitos paljon edelleen <3
  Kolmen vaipan valikoima joka koosta on muuten jo nyt osottautunut äärimmäisen käytännölliseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3
   Ja "kiva" kuulla, jos on nyt tullut jo tarpeeseen :D

   Poista
 5. Tuo rapinalelu ja katselukangas on niin mahtavaa! Apinoin ideasi ja ompelin omalle vauvalle samanlaisen. Innostuin ja tein samalla myös naapurin vauveleille :D Täytyy kuvata blogiini huomenna :)

  VastaaPoista
 6. Omasta vaippakakusta löytyi vaippojen keskeltä skumppapullo. Ei ollut huono sekään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apinoinnille peukkua! :D Mäkin oon noita rapinaleluja jo useammat tehnyt, ja ovat kyllä kivoja! Ja hei skumppapullo :D Varmasti aivan erinomainen, sehän sitoo heti kerralla kerrokset toisiinsa kakussa ja on varmaan muutenkin todella käyttökelpoinen ;)

   Poista