2015/10/10

YHTEENVETOA SEINÄJOEN KÄSITYÖMESSUILTA

Nyt olis kuulkaas Seinäjoen käsityömessut taputeltu! Kaksi päivää tuli messuilla vaelleltua, ja vaikka messut on aivan hallitavan kokoiset, yhteen messuhalliin hyvin mahtuvat, niin niinpä kuulkaa loppui taas aika kesken! Toki vauva vei osan ajasta, mutta en mä voi siihenkään vedota, sen verran usein huomasin työntäneeni rattaat vauvoineen äitini huollettavaksi. Oli vaan niin mukava jutella, kierrellä, tutkia ja kuvailla. Tässä vähän kuvin ja sanoin mieleen painuneita messujuttuja.

 Rea Järvenpään neulotut / virkatut Converset, eli Reaverset. Ohjeen voi ostaa täältä. Nää pääsee puikoille vielä syksyn aikana!

Rustoopuorin kojulla pyörittelin kädessä neuleharppua jolla oli tehty mm. tuo yllä näkyvä huivi.

Viljamin puodin ihanuudet sai mut ekan kerran raottamaan kukkaron nyörejä messuilla. Onneks edellisestä Viljamille tehdystä ostoksesta oli sentäs viikko aikaa, niin ei tuu liian tiheesti ostettua samasta paikasta...

Lankavan pisteen sähdehtivät glittermatonkuteet oli mulle uus juttu. Tykkäsin!

Paapon kerittyjä, sympaattisia matonkuteita. Olis tehnyt mieli rullata auki tuota sarjakuvakudetta ja lukea tarkemmin!


Hengästyttävän Indie fabrics keskittymä, eli Käpysen, Ikasyrin, Neenuskan ja Paapiin kangastaivas. Taisi taas kukkaronnyörit heltyä...

Paapiin tarjottimia <3
Oksa stylen kojulla ihastelin Latvialaisia Dundaga -lankoja, jotka hehkuivat todella kaikissa syksyn väreissä!MATERIAALIT / tekijälle

Tänä vuonna mun pieni kässääjän pää sekosi erityisesti kankaista, vaikka kotiutussatsi jäikin onneksi kohtuullisen maltilliseksi. Eniten aikaa taisin käyttää tuolla Indie fabricsin yhteiskojulla. Mutta toki piti hivellä myös esimerkiksi Murun ja Vanja Sean neuloksia. Lankoja ei näiltä messuilta tarttunut lainkaan mukaan, vaikka tarvettakin oli (ihan oikeesti on tarvetta! Uskokaa pois!). Perjantain jälkeen tuntuikin, että messuilla ehkä oli lankojen kokoinen aukko. Tai siis erityisesti kaipasin ihan rehellisiä herkkulankaputiikkeja. Mutta lauantaina kun kiersin uudelleen lankakiikarit silmillä, niin löytyihän niitä lankojakin! Monista kojuista löytyi esim. pieni hyllylinen käsinvärjättyjä lankoja. 

Muita materiaaleja tarjoili mm. vanha tuttu Teippitarha ja tietenkin löytyi myös mosaiikkitarvikkeita sekä paperiaskartelutarvikkeita myyviä kojuja. Sekä mun vanha suosikki Näpsäkkä, josta saa, no, vähä kaikkea. Taito Etelä-Pohjanmaa myi totuttuun tapaan erimoisia tarvikepaketteja esim. lumihiutalekoristeisiin ja pitsihimmeliin.

DOWN to SIZE putiikin tyylikkäät lumpputekstiileistä kudotut ja ommellut kassit sopi kuin nenä päähän messujen kierrätysteemaan.
Emma's & Mama'sin valopallot oli koko messujen ajan ympäröitynä semmosellakin ihmismäärällä että tein nokkelan päätelmän - suosittuja olivat!
Lumotun peilimaan kierrätysmateriaalikorut ja magneetit. Erinerokasta uusiokäyttöä mm. vanhoille lehdille, kristallikruunun koristeille ja kirjankansille. Tarttuipa mullekin magneetti tästä pöydästä matkaan!
Pauliina Rundgren Handicraftsin korut yhdistivät kauniisti puuta ja emalia.
Wärkkärin superhienot, klassiset puulelut teki aika vaikutuksen, nyt kun on tuo eka oma puutyön kurssi koulussa kahlattu läpi.TUOTTEET / ostajalle

Valmiiden tuotteiden kanssa törmään aina messuilla samaan. Vaikka monet myyjät on jo lukuisten messukäyntien myötä tuttuja, niin aina sen hetkinen elämäntilanne ohjaa huomion erilailla. Nyt kun aloitin tossa juuri teknisen työn opinnot koulussa, niin tulipa pysähdeltyä aivan erilailla puutöiden ääreen. Juuh, on ehkä vielä vähä opittavaa mulla!  Ja tajusin myös että mähän jo omistan vuosien takaa Wärkkärin lintuvetolelun. Pitääpä kaivaa se vauvelssonille esiin! Myös muut lelut kiinnosti tietenkin nyt uudella tavalla, ja tarttuipa mukaan esim. Kewpie kylpylelunukke. Tovin ihastelin myös Sirun käsinukkeja.

Taas kuitenkin totesin, että mä oon valmiiden tuotteiden valmistajien näkökulmasta kyllä varsin onneton asiakas! Jaksan kyllä ihastella tuotteita, mutta liian harvoin niitä lähtee mukaan. Tiettyjen juttujen kanssa (esimerkiksi tällä hetkellä vauvan vaatteiden kanssa) ajattelen, että teen kuitenkin itse, niin saan nauttia siitä tekemisestäkin. Ja kun budjetti on kerta rajallinen, niin käytän sen mieluummin materiaaleihin. Mutta aina olisi kuitenkin toisaalta ihana tukea niitä tekijöitäkin. Pitäis ehkä tarkemmin etukäteen päättää, että ostan ainakin korvikset, yhden uuden jutun keittiöön ja jonkun joululahjan, niin saisin paremmin ostettua. Mä oon nimittäin aika huono heräteostaja! 

Pitsinnypläystä mun oli tarkoitus mennä kokeilemaan, mutta eih, en ehtinyt!
Haastatteluista kokonaan ehdin katosmaan vain Molla Millsin haastattelun. Molla Millshän pokasi messuilta Vuoden Käsityöyrittäjä -palkinnon erittäin ansaitusti! Onnea! Niin ja Virkkuri 3 oli messuilla mukana uunituoreena, hyvältä näytti!
Uhosin etukäteen, että työpajojen osalta menen ainakin tekemään jotain ekohuovasta Taito Etelä-Pohjanmaan kojulle...mutta tuotanoin...no, ainakin otin kojusta kuvan! Olis tarvittu se kolmaskin messupäivä!

TYÖPAJAT, TYÖNÄYTÖKSET JA HAASTATTELUT

Tämä osio on se, mistä näköjään tingin ensimmäiseksi kun aika käy kortille, vaikka esim työpajoista voisi saada aivan uudenlaista potkua ja inspistä, ja haastatteluja kuunnellessa pääsisi hetkeksi istahtamaankin. Mutta luullakseni näihinkin osanottajia riitti. Vai mikä kokemus teillä on, oletteko ehtineet messuilla pysähtyä kokeilmaan itse? Parhaiten mun vauhtiin sopi ne kojut, joilla myyjät tekivät sekä myivät että tekivät.
Ja mulle jäi käteen...

No niitä kankaita nyt eniten! Mutta erityisesti todella kiva messukokemus, joka oli aiempiin verrattuna hieman erimoinen vauvan mukanaolon sekä Vuoden käsityöteko -palkinnon myötä. Seinäjoen messut ovat aikas sopivan kokoiset, nähtävää riittää, mutta tila on hallittavan kokoinen. Lauantain aamupäivän ruuhka oli jossain kohtaa kova, mutta hälveni sopivaksi aika pian. Messujen tunnelma näyttäytyi ainakin mulle (syntyjään paikalliselle) kotoisana ja leppoisana.

Vauvan kanssa messuilla pärjäsi muuten tosi kivasti! Seinäjoen messuilla oli erikseen lapsille leikkipaikka, jonne vähän vanhemmat lapset saattoi jättää hoitoon. Mä kävin siellä myös vaihtamassa vaippaa (vaikka hoitotaso siellä olis ollut kyllä bueno! No, mutta onnistuu se lattialla tai pöydälläkin) sekä imettämässä. Äitini ylimääräiset kädet oli kuitenkin hyödyksi, sillä esim. alakerran kahviossa ei ainakaan mun silmiin sattunut syöttötuolia. Seuraava kässämessu vauvan kera on edessä sitten Tampereella Suomen kädentaidot kuukauden päästä, jee!

Oli jälleen kiva törmätä muuten myös blogikollegoihin. Vaikken juurikaan ehtinyt (myöskään) blogi loungessa istumaan, niin Kotiruusu-, Ilosofiaa- ja Puikoilta pujonnut -blogien taiturit onnistuin kuitenkin tapaamaan. Niin ja Molla Millsin seuraavia suunnitelmia piti taas käydä vähä utelemassa. 

Ja vielä tuli mieleen... 
 
Kotiruusun ja Ilosofiaa blogaajien kanssa pohdittiin yhdessä mitä messuille kaipaisimme, ja ainakin yhdestä jutusta olimme samaa mieltä: Olisimme tiputtaneet näytteilleasettajien joukosta pois ne muutamat ei käsitöihin liittyvät, tehdasvalmisteisia tuotteita myyvät kojut, ja tilalle olisimme ottaneet esimerkiksi Maker's Marketin lahjakasta joukkoa. Siis taitavia lisää tekijöitä, jotka tekevät raikkaita, moderneja uutuuksia sen verran pienimuitoisesti, että messupöytien vuokrat ovat aivan liian kovia. 

Meidän ehdotus kaikille messujen järjestäjille olisikin yksi sponsoroitu pöytä! Siis esimerkiksi semmoinen konsepti, missä ennen messuja voisi tietyt kriteerit täyttävät hakijat hakea ilmaispöytäpaikkaa ja hakijoiden joukosta tuomaristo valkkaisi esim. kolme suosikkiaan. Sitten suuri yleisö voisi vaikka nettiäänestyksellä äänestää kolmikosta omaa suosikkiaan, ja tämä voittaja pääsisi messuille ilmaiseksi myymään tuotteitaan. Eilen tein tarjoaisi ainakin mainospaikkaa tällaiselle kilpailulle! Netin syövereistä löytyy nimittäin lisää valtavia määriä taitavia tekijöitä, joita mielelläni marsittaisin näytille myös ihan livemessuillekin!

-hanne

p.s. 
Jos ei tullut postauksesta ilmi, niin suosittelen kyllä kaikille kässääjille piipahtamaan edes joillakin kässämessuilla, niistä saa kivasti intoa ja uutta inspistä! Tampereen messujen lisäksi tässä lähiaikoina olisi tiedossa esim. Lahdessa Kätevä & tekevä -messut. Mä en pääse sinne paikalle, mutta laittakaas te muut korvan taa!

19 kommenttia:

 1. Oli kyllä mukava nähdä ja ehkä Tampereella tosiaan ehtii jopa istahtaa alas :) Toivottavasti myös tapaan Iosofiaan siellä, nyt en bongannut vaikka kuinka yritin kulkea tutka päällä :D

  Itse kokeilin tuota nypläystä ja oli kyllä aika jännää touhua! Ei onnistuisi neljän lapsen kanssa :D Oli kyllä mukava nähdä esittelijät työn touhussa :)

  Kaikenkaikkiaan mukavat messut ja riittäisi katseltavaa koko päiväksi (sen muutaman tunnin sijaan, mitä oltiin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä kiva nähdä, tai siis kiva kun tulit nyppämään hihasta! Ja joo, tampereella uusiksi, vähän heiteltiinkin just Ilosofian kans ilmaan että joku tapaamisajankohta pitäis sopia :)

   Harmi kun en ehtinyt sitä nypläystä, piti tosiaan kokeilla! Mulla on kuvataiteilija kaveri, joka on tehnyt teoksia joissa on pitsinyplättyjä peniksiä, että ilmeisen moneen taipuisi tuokin tekniikka :D

   Poista
 2. voi miten kivan näköiset messut! asun jyväskylässä ja mun mielestä ne käsityömessut mitä täällä on olleet, ei oo ollut kovin kivat. täytyypä kattoa oisko tänne tulossa lähiaikoina, jos antais niille vielä mahdollisuuden :)
  en ookaan tainnut paljon kommentoida sun blogiin, vaikka kovasti ihailen sun tekemiä juttuja. ja myös arvostan sitä kuinka paljon teet itse, vaikka juurikin niitä vauvanvaatteita! se tuntuu olevan jotenkin niin kovin harvinaista nykyään.
  tein muuten just tänään äsken ekaa kertaa betonijuttuja! sun blogista taisin eniten vinkkejä lukea, joten kiitos niistä :) jännittää mitä niistä mun ruukuista ja tuikuista tulee, ne jäi iskän huomiin ja huomenna menen niitä katsomaan :D tein muuten betonikirjaimiakin, jonka idean bongasin täältä myös ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä oon ollut myös aina vähä pettynyt Helsingin messuihin, mutta kyllähän sitä messutkin koko ajan muuttuu ja kehittyy, että pitäisi kait niillekin antaa uusia mahdollisuuksia...toisaalta syksyyn ei kovin monia messuja mahdu, ja jos nyt ottaa jo ohjelmistoon tampereen ja seinäjoen niin loppuu pian aika ja ennen kaikkea rahat kesken :D
   Ja kiva kun kommentoit, kiitos kauheasti kauniista sanoista :) Toivottavasti betonijutuista tuli mieluisia? Ne on aina välillä vähän onnenkauppaa, mutta onnistuessaa yleensä toosi hienoja ja koukuttavia :)

   Poista
 3. Sponsoroitu pöytä on huippuidea! Muutenkin näyttää siltä, että on ollut kiinnostavat messut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikös olisikin hyvä idea! Pitää ehkä markkinoida tätä eteenpäin :)

   Poista
 4. kävin messuilla itsekin, mutta bloggareita en tavannut, missä lie kaikki viipottelivat menemään :D. Lankoja olisin kyllä kaivannut enemmän myytiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, vitsi jäi harmittamaan ettei kaikeassa hässäkässä tullut etukäteen sovittua ja ilmoitettua jotain aikaa tapaamiselle, siis lukijoiden ja muiden blogaajien kesken! Oli jotenkin vaikea hahmottaa etukäteen millainen toi blogilounge on ja miten se voisi toimia, ja nyt kun sen näki, niin sehän olisi ollut mitä mukavin tapaamispaikka! No, ensi vuonna jos moinen järkkääntyy, niin ollaan fiksumpana liikenteessä :)

   Poista
 5. Olipa kiva lukea messuista! Itse kun en päässyt. Mutta melkein kuin olisi tehnyt juuri pienen messupyrähdyksen :) Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä mietin että hups kun tuli lätkittyä paljon kuvia, mutta ehkä niistä sitten kuitenkin välittyy kivasti tuo tunnelma :)

   Poista
 6. Nyt on aika pahoja linkkejä lompakolle koko postaus täynnä.

  VastaaPoista
 7. Onpa ollu t hienot messut. Toinen toistaan upeimpia pöytiä. Ihanasti uusia ideoita. Tamperetta kohti menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi mukavat kaksi päivää ja veikkaanpa että niin tulee olemaan myös tampereella :)

   Poista
 8. Tykkäsin että oli kivat messut. Kierrätys -teema näkyi mukavasti, erityisesti mun mieleen jäi ne traktorin sisuskumista tehdyt kassit ja korut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja joo totta, teema näkyi kyllä aivan mukavasti, ilman että sitä oli kuitenkaan tungettu aivan joka paikkaan :)

   Poista
 9. Kyllä, kyllä, kyllä! Hieno ajatus sponsoroidusta pöydästä! En malta olla kysymättä lettitunikasi/mekkosi kaavaa. Oletkos itse tehnyt? Näyttää hienolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tein keväällä toisen tunikan aikalailla samalla kaavalla: http://www.eilentein.com/2015/05/vinoraitaa-ja-kaavojen-piirtelya.html ja idean tuohon kopsasin alunperin Lauriidalta, täältä http://lauriida.blogspot.fi/2015/04/kevatvasymys.html, joka puolestaan oli ottanut inspistä ilmeisesti Verson puodilta :D Ja nytpä huomasin että Papu:n syksyn mallistossa oli yksi naisten tunika myös hyvin samalla mallilla :D

   Poista
 10. Kylläpä odotan jo kovasti Tampereen messuja! Ihania kuvia sulla näiltä messuilta! Mikä tuo alimmassa kuvassa oleva nukke on? Mulla oli kovasti saman näköinen lapsena...

  VastaaPoista