2015/09/01

TEKSTIILIÄ JA TEKNIIKKAA


Arvatkaas mikä tää on! 

No en mä jaksa oottaa, kerron jo. Se on valaisin, jonka omin pikku kätösin viime syksynä sahasin, hioin, porasin, kaiversin, taivutin, kolvasin/juotin, naulasin, liimasin ja vahasin kasaan teknisen työn didaktiikan kurssilla. Ohjeena oli tehdä valaisin annetuista materiaaleista. Tämän kummallisen puuboksin ajatus on toimia myös minikokoisena valopöytänä. 

Ei siitä tullut häävi, eikä se ole kauheasti käyttöönkään päässyt. Siinä on myös mukana semmoisiakin aivopieruja, että en ehkä takaa kovin pitkää käyttöikää. Mutta ite tein! Jotkut puuntyöstöjutut oli tuttuja, mutta esim. kolvaus ja yleensäkin ledivalon elektroniikkahässäkkän (huomatkaa ammattimainen sanasto!) teko oli aivan uutta. En ollut myöskään työstänyt koskaan aiemmin metallia tai pleksiä. 

Tämän kurssin otin viime syksyn ohjelmistooni siksi, että sen käyminen oli vaatimuksena teknisen työn sivuaineeksi hakemiseen. Loppukeväästä sitten täyttelin hakukaavakkeen tähän vain joka toinen vuosi starttaavaan aineeseen. Ja sillä seurauksella, että minä pääsin kuin pääsinkin sisään!!! Aion lukea teknisen pitkänä, minkä myötä joskus valmistuessani musta tulee sekä tekstiilityön että teknisen työn aineopettaja! Hih hei! 

Hieman jänskättää aloittaa jo nyt koulua, kun tuo oma mönkijä on vasta reipas 7kk. Mutta koulua on onneksi vain pari kertaa viikossa ja muutama tunti kerrallaan, ja pystytään järkkäilemään siten, että Jokke ottaa läpsystä vaihdon vauvan hoidon kanssa näille päiville. Mutta silti! Lisäksi jännittää se, että tekninen työ on kutakuinkin ainut opetettava aine, missä oppilas voi sahata itseltään käden irti. Tai minä. Siis sahata itseltäni, en toivottavasti oppilaalta. Mutta heti tän kässäopekoulun alusta asti tekninen työ on ollut ainut aine, mikä mua on kiehtonut sivuaineeksi ja se kiinnostaakin sitten todella kovasti! 

Niin että ehkäpä jatkossa saan esitellä muutaman muunkin puisen/metallisen/muovisen/elektonisen jutun! Pitäkää mulle ja meille peukkuja!

-hanne

18 kommenttia:

  1. Hei mahtavaa! Minäkin kävin pari puutyöt kurssia amk muotoilun ohjelmassa, ja ne oli kyllä kivoja. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä teet lisää 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on sama koulutus kun Jokella! Eikös teille kuulunut siihen vielä kaiken maailman jalometallikurssiakin yms mielenkiintoista? Mutta joo, mäkin odotan innolla mitä tuun tekemään :D

      Poista
  2. Kylläpä kuulostaa kiinnostavalta! Mukavia opintoja siis! :)

    VastaaPoista
  3. Onnea opintoihin, vaikka taidat selvitä tyylitajulla ja taidoillakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos, ottaisin molempia mieluusti lisääkin... :)

      Poista
  4. Hei hyvä valinta tuo, että voit opettaa niin tekstiiliä kuin teknistä. Kummankin kässän taitoa opelta tulevaisuudessa tarvitaankin kun uutta opsia lukee.Kehut blogistasi! Tätä on niin mukava seurata ja olet kyllä idearikas!Omaankin ts-luokkaan olen saanut monta ideaa töistäsi. T, tekstiilimaikka vuosimallia 1995 : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, näin se taitaa olla! Kunhan on vaan niin iso koulu, että tunnit eivät satu päällekäin. Mutta kyllä tämä kombo tosi loogiselta tuntuu!
      Ja kiitos valtavasti, ihana kuulla :)

      Poista
  5. Aikaisemmin painotettiin kovasti opinnoissa, että sivuaineeksi kannattaa lukea jokin teoria-aine, niin riittää opetustunteja paremmin, kun ts ja tn ovat yleensä samaan aikaan lukujärjestyksessä. Mutta niin ne ajat vaan muuttuu, ja käsityön luonne sen mukana, että nyt onkin hyödyllistä osata molempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta kyllä tuo, tai siis varsinkin jos on pienemmässä koulussa tunnit saattavat juurikin olla päällekkäin, käsittääkseni edelleen. Saapi nähdä! Toivotaan parasta ja pelätään pahinta :D

      Poista
  6. Onnittelut! Oikeilla välineillä, sinunkin asiantuntevissa käsissä saat oppilaat innostumaan "puukässästä". Itse innostuin vasta vanhemmalla iällä teknisistä töistä (siis siitäkin). Kuuluisivatkohan betonivalut kumpaan ryhmään kouluaineissa? Onnea opintoihin ja hyvää syksyä - Ritu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotaan niin :) Mä veikkaisin että betoni menee kovana aineena tekniseen, mutta en usko että sitä ainakaan peruskouluissa käsitellään...vaikka mikäpä sitä estäisi? :)

      Poista
  7. Onnea ja tsemppiä sinulle! Kuulostaa mielenkiintoiselta opiskella tekninen puolikin.

    VastaaPoista
  8. Tsemppiä koulutielle! Hieno taito osata myös teknistä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näin mäkin ajattelisin, ei siitä ainakaan haittaakaan ole :)

      Poista