2015/07/22

ENSINUKKE KAAVOINEEN




Näyttääkö ehkä tutulta tuo punavalkoinen nukke? Onko tullut ehkä jokunen vuosi(kymmen) sitten imeskeltyä samanmoisen nuken jalkoja tai rapsuteltua irti sen silmiä? Tuo taitaa olla niitä leluja, joita on löytynyt -80 luvulla monestakin perheestä, myös meiltä. Äiti sen kaiveli esiin muiden vanhojen vauvalelujen joukossa. Kangas on saumoista repeillyt ja letit on ikäänkuin olisi pitempikin festariviikonloppu takana (tai kolmen vauvan/lapsen riepottelu?), mutta koska se kiinnosti yhä tuota seuraavan sukupolven pötköttelijää, niin ei muuta ku kaavojen piirtoon!

Kaavat voi ladata klikkaamalla kuvia. Tulostaessa tarkista että tarkistusruutu on 1cm x 1cm.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/1248772/Ensinukke%20kaavat%201.pdf

https://dl.dropboxusercontent.com/u/1248772/ensinukke%20kaavat%202.pdf


MATERIAALIT

- Joustavaa kangasta vartalo- ja pääkappaleisiin. Mulla on vartalossa mustavalkoraidallista joustavaa velouria, hiuksina joustocollegea nurjapuoli oikeana puolena sekä kasvoissa nuden väristä trikoota.
- Tukikangas (joustava) kasvojen kirjailun taakse.
- Noin 2 cm paksua vaahtomuovia
- Kirjailulangat
- Palmikoihin villalankaa



VALMISTUS

- Jäljennä kankaille 2kpl vartalokappaleita, molemmat hiuskappaleet (takaraivo ja etuhiukset) sekä kasvokappale. 
- Leikkaa kappaleet, muista jättää hieman saumanvaroja! Ite jätin muualle kolme-neljä milliä, mutta kaulan kohtaan kannattaa jättää selvästi enemmän, sentin verran about sekä päähän että vartaloon!
- Ompele vartalokappaleet yhteen ja leikkaa pienet hakit kainaloihin, haaroihin sekä jalkateriin ja käsiin, niin työn saa käännettyä nätimmin. 

- Silitä tukikangas kasvojen taakse ja tee kirjailut
- Neulaa ja ompele etuhiukset kasvoihin. Mulle oli helpoin aloittaa ompelu keskeltä otsalta ja ommella ensin toinen sivu ja sitten taas keskeltä aloittaen toinen sivu. 
- Palmikoi letit ja ompele lettien toisiin päihin tiheää siksakkia.

- Kiinnitä palmikot sopiviin kohtiin muutamalla pistolla. Aseta pääkappaleet oikeat puolet vastakkain, ja ompele kappaleet yhteen. 
- Käännä kaikki kappaleet oikein päin.


- Jäljennä koko nukke vaahtomuoville kaavan mukaan ja leikkaa irti.
- Pyöristä vielä hieman nuken reunoja leikkaamalla reunoista pieni suikale irti. Näin nukke asettuu nätimmin kankaiden sisälle.
- "Pue" nukelle vartalo-osio sekä pää. Pistele käsin kaula kiinni vartalo-osioon esim. piilotikki -pistoin. Itse ompelin siis koko sauman käsin, periaatteessa ompelukoneella voisi ommalla toisen puolen valmiiksi, mutta silloin nuken "pukeminen" vaatisi vähän enemmän kikkailua.

VALMIS!





Näin jälkeenpäin kekkasin, että nukke olisi vielä kiinnostavampi, jos sen sisällä olisi vähä rapinaa! Jos siis teen vielä toisen, leikkelen ja ompelen ehdottomasti hieman kinkunpaistopussia nuken sisään!

-hanne

32 kommenttia:

  1. Ihana! Siskollani on ollut tuollainen punavalkoraidallinen. Itselläni on ollut sellainen vihreä joustofroteinen isokorvainen olento. Saman muotoinen aikalailla kuin tuo tyttö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuullostaa hauskalle tuo "isokorvainen olento" :D Voiskin ite tuumata miten vois muokata tuota kaavaa vaikka samaan vaahtomuovipohjaan! :)

      Poista
  2. Tuo nukke on aivan upea! Piti heti tallentaa pinterestiin, tätä tulen ehdottomasti käyttämään heti kun löytyy joku jolle tehdä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kiva! :) Mullakin oli ennen vauvaa jo ylhäällä erinäisiä "tän teen sit" juttuja, kun ne vaan oli niin sympaattisia :D

      Poista
  3. Ihana! Tällainen täytyy ehdottomasti vielä värkätä tytölle :)

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. No tämä on tosiaan vissiin yhdenlainen klassikko tämäkin :D

      Poista
  5. Ihana ihana. Siis just tuo punavalkoinen oli mun lapsilla 80-luvulla. Tuhannet kiitokset kaavoista ja ohjeesta. Pitääpi laittaa talteen, jospa teksin sitten jos musta joskus tulee mummi ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva jos tulee joskus käyttöön, tai siis toivottavasti tuleekin :D ;)

      Poista
  6. Tytölläni oli juuri tuollainen puna-valkoinen. Pakko päästä ompelemaan pikku Prinsessallekin tuollainen.
    Kiitos paljon ohjeesta ja kaavoista. Olet taitava.

    VastaaPoista
  7. Nostalginen nukke <3 Tuo sinun ompelema on tosi kaunis

    Blogistamme löytyy sulle haaste :) http://villajavilla.blogspot.fi/2015/07/blogisitarina-blogimme-tarina.html

    VastaaPoista
  8. Kenenkäs valmistama tuo alkuperäinen Maija on? (Näytti olevan lappu vielä paikallaan)
    Muistan, että samaa sarjaa oli olemassa ainakin Meripoika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vitsi kun yritin tutkia, mutta nuken lapusta ei valmistaja enää kunnolla hahmottunut ja se mitä hahmottui, ei tuottanut googlella minkäänlaista tulosta. Ois hauska tietää valmistaako joku jossain vielä näitä! :) Lapun merkinnöistä veikkaisin ehkä jotain saksaa tms alkuperämaaksi (siis muistaakseni, siitä on nyt kuukaudenpäivät kun yritin tutkia ja nukke on äitilläni).

      Poista
  9. Hellyttävä nukke! Kiitoksia kaavoista, toivottavasti jollekin vauvalle pääsen ompelemaan tällaisen!

    VastaaPoista
  10. Mitenkäs meidän Maikun OonaMoona on sinne päässyt :) Kasarimuksun lempparinukke on meilläkin - missä lie nyt, aivan kuin tallessa olisi tytön jemmassa :)
    Hienon toisinnon teit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaahas, siis tutun näköinen toveri tämä ilmeisesti :D Kiitos :)

      Poista
  11. Ihana nukke ja tuosta rapisevasta sisuksesta tuli mieleen, että voisihan tälle kaverille kiinnittää vartaloon myös nauhoja ja muuta mielenkiintoista tutkittavaa.😊 Upea blogi, olen aivan ihastunut uutena lukijana. Ja täytyy ehkä kaivaa ompelukonekin esiin pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No aivan totta kyllä! Nytkin nuo hiukset ja kaulassa oleva rusetti on niitä yleisimpiä jyrsinnän kohteita :) Ja kiitos kovasti, lämpimästi tervetuloa mukaan!

      Poista
  12. Tämä on niin aurinkoinen ja hyväntuulinen ompelus, että ihan aikuistakin täällä alkaa hymyilyttämään, ihana kertakaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat kyllä monella tapaa viehättäviä mollia, totta :)

      Poista
  13. Hei,
    hurjan ihania juttuja olet tehnyt vauvalle! Olisiko sinulta mahdollista tilata tällaista nukkea ja sellaista Onni&Ilona amppari rapina lelua? Olen aika tumpelo tekemään itse, enkä tällä hetkellä omista ompelukonetta. Ajattelin aloittaa duunailun pienen viltin neulomisella, mutta olisi ihanaa, jos omallakin toukokuussa syntyvällä murusella olisi näin suloiset ensilelut!
    Terv. jep.laurila@gmail.com

    VastaaPoista