2015/03/04

MILLIN PIENI JA TUTTINAUHAT

"Työnimi" -tuttinauha nepparilla

Viimeksi kun postailin tuttinauhoista, sain kommentin anonyymiltä, että kai ymmärrän ettei tuttia tarvitse heti suuhun tukkia. Juuh, ymmärrän :) Mutta melko usein tutti kuitenkin on käytössä ainakin jossain vaiheessa tai joissain tilanteissa, ja no, tuttinauha on vaan mitä mukavin pikku kässäpuuha ja vauvavieminen, ainakin mun mielestä. Niitä onkin tullut tehtyä useita ja senpä myötä tuttinauhoja on tosiaan täällä blogissakin vilahdellut. Oon tehnyt aiemmin mm. muutaman amigurumi-tuttinauhoja ja nyt viimeaikoina on ollut hauska tehdä ystävien lapsille tuttinauhoja, joihin oon kirjaillut muistoksi vauvan odotusajan "työnimen". Semmoinen piti myös meille saada! Meillä työnimeksi tarttui heti pian plussan jälkeen Milli, kun totesin raskauden alussa Jokelle, että nyt se on aivan millin pieni. Milli jatkoi elämää meidän puheissa oikeastaan melkeinpä kastepäivään asti, ja nyt se on muistona tuossa mun suosikkinauhassa.

Mutta tosiaan, muutamia tuttinauhoja on tullut tehtyä ja nyt myös käytettyä. Ajattelin, että kirjoitan vähän yhteenvedon omaisesti mun tuttinauhakokeiluista. Kommentteja ja omia hyväksi kokemia malleja/vinkkejä otetaan vastaan!

Helmituttinauha lenkillä

MATERIAALIT JA TEKNIIKAT

Eniten oon tainnut tehdä tuttinauhoja ompelemalla, mutta virkattujakin nauhoja on tullut paljon tehtyä. Ommellessa materiaaliksi nyt käy tietenkin mikä tahansa kangas tai vaikka valmis nauha, virkatessa oon suosinut bambunlankaa, koska se on antibakteerinen materiaali. Molemmissa tapauksissa materiaalin on ehkä hyvä olla sellainen, että sen voisi tarvittaessa pestä pesukoneessa. 

Yhden nauhan oon tehnyt myös helmiä pujottelemalla. Se on sievä, mutta nyt käytössä ehkä vähän kömpelö, jos sitä täytyy esimerkiksi vetää vauvan alta pois. Lisäksi helmien kanssa saa olla supervarovainen, pelkän langan lisäksi kannattanee pujottaa helmet vielä siimaan, niin langan mahdollinen katkeaminen ei aiheuta vaaratilannetta. Muutoinkin tietenkin tuttinauhojen kanssa on tärkää muistaa että kaikki osat on tiukasti kiinnitetty. Turvallisuutta ei voine liikaa korostaa!

Solmimalla tehtyjä tuttinauhoja

Sitten oon tehnyt vielä tuttinauhoja solmimalla. Nämä syntyvät tietenkin aivan super simppelisti ja tuttinauha on helppo purkaa jos haluaa vaihtelua. Solmujen tiukkuus on tietenkin hyvä välillä tarkistaa, ehkä erityisesti tuon nipsun kiinnityksen irtoaminen voisi aiheuttaa mahdollisen nielemisvaaratilanteen vähän isompien lasten kanssa. Mutta ainakin tuon huivituttinauhan solmut kiinnittyi tosi tiukaksi. Toisen solmitun tuttinauhan tekaisin meille ristiäisiin. Olihan tuo vähän ehkä korni, mutta meillä ei muuten vaaleansinistä nähty, niin olipa nyt ainakin tuttinauhassa! Tuossa ei ollut lainkaan nipsua, vaan ajatuksena oli lähinnä, että nauhan sai itselle roikkumaan ranteeseen tai tutti ylipäänsä löytyi helpommin kun siitä roikkui nauha. Rusetin tein mainiolla Lauramaisen täydellinen rusetti -ohjeella. 

Nuo tuttinauhojen nipsut ja tuttirenkaat oon muuten aina ostanut Nappikauppa Punahilkasta. Pakko kehaista, että valikoima on erinomainen ja toimitus aivan supernopea! Ja tuolta löytää myös hyvän valikoiman erilaisia nauhoja, jos haluaa oikein helposti syntyvän tuttinauhan.

Tuttinauhoja lenkillä

RAKENNE

"Rakenteen" puolesta, mä oon tehnyt oikeastaan kahdenlaisia tuttinauhoja. Eniten on tullut tehtyä semmosia, missä on lenkki tai neppari, joiden avulla tuttinauhan saa kiinni joko suoraan lenkkitutiin, tai johon saa kiinni tuollaisen kumilenksun/tuttirenkaan, ja sen avulla sitten tappitutin. Nämä on näppäriä myös sen takia, että jos sattuukin olemaan sellainen vauva jolle ei tutti maistu, saa nauhaan kiinni jotain muuta. Just tuunasinkin jälkeenpäin Kalpa-vauvan tuttinauhaan nepparit, että siitä sai lelunauhan. Kalpa kun ei ole laisinkaan tutista kiinnostunut!

Välillä oon tehnyt myös pelkästään tappitutteihin käyviä tuttinauhoja, joissa on vaan suoraan kiinni tuo kumilenksu. Onhan tuokin toimiva, mutta se ei oikein käy lenkkituttiin, jos sellaista käyttää. Toisaalta näitä on ollut nopea ja helppo tehdä, jos nyt ei ole sattunut olemaan nepparia ja nepparipihtejä käsillä.

"Kalpa" -vauvan työnimituttinauhan muutin nepparilliseksi lelunauhaksi

Tuttinauhoja jotka käyvät vaan tappituttiin
KOKO

Nauhan pituutta tulee aina vähän arvottua. Nauhan olis hyvä olla mun mielestä niin pitkä, että voi vähän valita kiinnityskohtaa, mutta kuitenkin niin lyhyt, ettei nauhan kanssa tule kuristumisvaaraa, tai ettei tuttia tarvi aina kaivella jostain vauvan alta. Sopiva pituus on mun makuun jotain 20-25cm väliltä. 

Tuttinauhan varsinaisen koon kanssa voi toimia maalaisjärjellä; aivan ohut naru voi ehkä vaatia enemmän etsiskelyä, kun taas kauhean massiivinen nauha on tietenkin hankala sijoittaa vauvan vaatteisiin kiinni. Esim. tuo ylempänä näkyvä apina amigurumituttinauha on mun mielestä jo vähän siinä rajoilla, että onko se käytössä vielä näppärä. Mutta nämä lienee myös makuasioita.

*****

Mitkä on teidän tuttinauhaniksit ja lempi materiaali/tekniikat/mallit? Linkkejäkin otetaan innolla vastaan :)

-hanne

20 kommenttia:

 1. Ihania!! Ja mikä keksintö tehdä nepparikiinnitys, ihan uus ajatus mulle :D oon tehnyt ihan ompelemalla ketjuja, joihin tein toiseen päähän kuminauhalenkin, jonka saa rengastuttiin kiinni. Käyttökokemusta ei vielä ole, kun vauva viihtyy mahassa hiukan liiankin hyvin.. Mutta jospa kohta puoliin! Täytyypäs testata siis vielä nepparillista versiota, kuulostaa toimivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta, onnea! Eiköhän se sieltä vielä ulos tule, ellei ole jo tullutkin! :)

   Poista
 2. Aivan ihania. Persoonallinen tuttiketju vauvalle, Apina oli minun mielestä söpöin =)

  VastaaPoista
 3. Hienoja! Erityisesti pidin lelunauha ideasta, koska siihen voi ideoida purulelun. Se on tarpeellinen kun hampaita puhkeaa. Itse tuli käytettyä kaupan tuttinauhoja, mutta kankaiset, jossa neppari kiinnitys, on helppoa pitää puhtaana, kun ne voi irrottaa ja pestä.

  Sen verran tuteista, että olen niiden kannalla. Oma lapseni 10v sitten tarvitsi sellaista ja ei ole vaikuttanut hampaisiin ollenkaan tai muuhunkaan elämään.. Niille jotka ovat vastaan: olkaa sellaisia kuin olette ja antakaa muiden olla sellaisia kun ovat :) Nämä äitiyden asiat, kun on sellaisia tunne asioita, että monilla saiteilla niistä kiistellään kovastikin. T. Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itekkin oon kyllä nyt nopsastikin kokenut noi nepparilliset näppäriksi, ovat niin muunneltavissa! Ja samoilla linjoilla tuteista ja muistakin kikoista, jos niistä saa apua just omaan vauva-arkeensa, niin käyttöön vaan! ei oo muilla siihen nokan koputtamista :)

   Poista
 4. Ihania ideoita, kauniita käsitöitä! :) Löysin tänään lukemaan blogiasi ja varmasti seurailen jatkossakin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vielä nauhan tuunauksesta!! Pääsi vihdoin kunnolla käyttöön. Hahaa, Kalpa-nimi kuulostaa nykyään niin kaukaiselta ja hassulta 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän mun herättää kalpa-nimi uudelleen henkiin?? :D

   Poista
 6. Haistata paskat anonyymeille "näin kasvatat lapsen oikein" -kommenteille! Vain sää tiiät mikä on sun lapselle parasta, jos haluut syöttää tuttia niin se on ok. Kiukku nousee pintaan ku kuulee "kaikkitietävien ja parhaiden äitien" neuvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kieltämättä vähän samaa mieltä! Se on jotenkin surullista että kovin helposti käydään arvostelemaan näissä muutenkin herkissä jutuissa, sen sijaan että oltais tueksi toinen toiselle :/ Mutta eipä sitä voi kun vaan sit ite olla tarkkana miten asiansa ilmaisee.

   Poista
 7. "tappituttinauha" käy myös lenksututtiin, kun livauttaa kiinnitysnäpsyn renkulasta läpi, niin että tutin kahva jää sinne nauhan mutkaan :)

  VastaaPoista
 8. Tuo apina/hiiri tuttinaru ihan super-söpö! Oliskohan mahdollista saada siihen ohjetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips ja kiitos :) Ohje löytyy täältä :) http://www.eilentein.com/2012/06/apina.html

   Poista
 9. Sen verran kommentoin, että tuon tuttirenkaan saa kyllä venytettyä kahvallisen tutin kahvan yli, eli niin että kiinnittyy sitten kuten "tappituttiin"..esikoisen kanssa en tätä tajunnut, vaan aina pujotin itse tuttinauhan silikonilenksusta niin että kahva jäi sinne väliin, mutta kakkosen kanssa sitten jo venytin vaan tutturenkaan kahvan yli ja yksikään ei koskaan katkennut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän viive vastaus, mutta aivan!! Eipä oo tullut mieleen kokeilla! Kyllähän se renksu venyy, että mikseipä siis menisi ihan hyvin sen kahvan yli! Kiitos vinkinstä :)

   Poista