2013/09/08

NEULOOSI [huivi]
(BLOGIYHTEISTYÖ) Lankakauppa Kerästä testineulontaan saatu Isagerin ihanaihana Tvinni -lanka aiheutti mulle ensitapaamisella sydämen tykytyksiä ja sitten yllättäen vähän pään vaivaamista. Kun tiedättekös, kun joskus tykästyy johonkin lankaan silleen ouvauhuhuhaaahihanaa -tavalla, ja sitten tietenkin siitä pitäisi neuloa jotain aivan erityistä. Mä halusin tehdä jotain, mistä välittyisi langan rouheus, aitous, maanläheinen värimaailma ja hillitön metrimäärä (yli 500m). Mutta enpä osannut. Jumitin. Tein, en ollut tyytyväinen tekemääni, purin. No, tulipa testattua sekin, että tämä lanka kestää kuulkaas hyvin neulonta, purkua ja uudelleen neulontaa. Näppärää oli myös se, että langan karheuden vuoksi silmukat ei karkaile pudotessaan, mutta purkaessa lanka kuitenkin juoksi varsin hyvin (heh). Lanka on siis merinovillaa, mutta tuntu on paljon rouheampi kuin mulle aiemmin vastaantulleilla merinovilloilla.

Mutta tosiaan, sitten saapui syksy, ja NEULOOSI! Ja silloinhan pitää ottaa vaan puikot käsiin, ja neuloa. Neuloaneuloaneuloa. Jotain yksinkertaista, ilman sen kummempaa kikkailua ja liikoja miettimättä. Kunhan saa vaan neuloa. Lähtökohtana ja -ajatuksena oli huivin vekittäminen ja ainaoikein neule. Muoto syntyi sitten tehdessä (no okei, taas parin yrityksen jälkeen..). Semmonen siitä nyt tuli, supersimppeli, niin tehdä kuin käyttääkin. Ehkä sellainen onkin just ihan hyvä aloitus syksyn neuletöille.

Ohje on suunniteltu siten, että huivi valmistuu yhdestä 100g Tvinni -vyyhdistä. Valmiin huivin paino on noin 90g, joten lankaa ei pitäisi jäädä kuin nökkönen jämälankapurkin täytteeksi. Huivin lisäykset tapahtuvat viitenä portaana, joissa välikierrosten määrä vaihtelee.

NEULOOSI -huivi

Lanka: Isager Tvinni
Puikot: nro 4,5 neulepuikot (tai pyöröpuikot)
Menekki: noin 90g
Koko: (kevyen pingotuksen jälkeen) noin 180cm pitkä ja noin 60cm leveä (leveimmäistä kohtaa mitattuna)


OHJE:

Luo 20 silmukkaa. Neulo aina oikein 10 kerrosta. Käänny. 

I
*Neulo 2 s oikein, poimi silmukoiden välistä lanka ja neulo se kiertäen oikein. Neulo loput silmukat. Neulo vielä 3 krs oikein.* Jatka toistaen *-*, kunnes puikolla on 30 silmukkaa. 

II
Jatka nyt tiheämmin lisäten: *Neulo 2 s oikein, poimi silmukoiden välistä lanka, ja neulo se kiertäen oikein. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 1 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 65 silmukkaa. 

III
Neulo kuten I-vaiheessa: *Neulo 2 s oikein, poimi silmukoiden välistä lanka ja neulo se kiertäen oikein. Neulo loput silmukat. Neulo vielä 3 krs oikein.* Jatka toistaen *-*, kunnes puikolla on 80 silmukkaa.

IV
*Neulo 2 s oikein, poimi silmukoiden välistä lanka, ja neulo se kiertäen oikein. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 5 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 90 silmukkaa.

V
*Neulo 2 s oikein, poimi silmukoiden välistä lanka, ja neulo se kiertäen oikein. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 1 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 95 silmukkaa.

Nyt huivi on puolessa välissä. Toinen puoli neulotaan kuten yllä, mutta käänteisessä järjestyksessä, ja luonnollisesti vähentäen lisäysten kohdalla. Eli:

V
*Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 1 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 90 silmukkaa.

IV
*Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 5 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 80 silmukkaa.

III
*Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo loput silmukat. Neulo vielä 3 krs oikein.* Jatka toistaen *-*, kunnes puikolla on 65 silmukkaa. 

II
*Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo puikon loput silmukat oikein, neulo vielä 1 kerros oikein. * Toista *-* kunnes puikolla on 30 silmukkaa.

I
*Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen. Neulo loput silmukat. Neulo vielä 3 krs oikein.* Jatka toistaen *-*, kunnes puikolla on 20 silmukkaa.

Neulo 10 kerrosta aina oikein. Päättele silmukat.

Viimeistely:
Mä tykkään pingottaa valmiit neuleet. Tämän huivin kohdalla se pehmentää huivin tuntua ja tuo vähän kokoa ja muotoa lisää. Mun tavoitteena oli lisäksi saada ainaoikein neulospinta vähän paremmin esiin. Huivin pingotus kannattaa kuitenkin tehdä hyvin hyvin kevyesti pingottaen, sillä ainaoikein neuloshan venyy melkein loputtomiin, varsinkin märkänä. Ja mitä enemmän huivia pingottaa pituussuunnassa, sen vähäemmän se joustaa valmiina. Mä pingotinkin enemmän leveyssuuntaisesti kuin pituussuuntaisesti.

Eli: Kastele huivi kokonaan, puristele kuivaksi ja pingota kevyesti esim. patjan päälle. Anna kuivua kokonaan. Päättele langat.


 
Vekitys/laskostus:
Huivin voin laskostaa monellakin eri tavalla (tai olla tietenkin vaikka laskostamatta kokonaan). Omaan huiviini tein kolme laskosta: Huivin keskelle tein yhden isomman laskoksen, lisäksi taitoin huivin molemmat päät kolminkerroin. Kiinnitä vekit nuppineuloin.


Pistele kaikki laskokset kiinni huivin reunasta kevyesti (kuva yllä). Älä siis kiristä! Mä pistelin (kevyesti) lisäksi vielä jokaisen laskoksen taitosreunan läpi puolen sentin päästä reunasta (kuva alla) noin reilun viiden sentin matkalta. Keskellä olevan isomman laskoksen pistelin lisäksi vielä pienen matkan verran (vajaa 3 cm) laskoksen taitosreunasta kiinni kaikkien kerrosten läpi.  

Lopuksi laskokset kannattaa vielä höyryttää varovasti kokonaisuudessaan (siis koko matkalta). 


Hei kannattaa muuten muutoinkin tutustua tähän Tanskalaiseen, pieneen äiti-tytär yritykseen, Isageriin; sekä heidän lankoihinsa että neulemalleihin (vaikka Ravelryssa tai selailemalla ehkä yhtä kauneimmista neulekirjoista ikinä). Keräläiset kävivät tuossa taannoin vierailulla Isagerin tilalla ja reissun myötä on Tampereen Kädentaidot -messuilla tiedossa laajemminkin Isagerin lankojen lanseerausta Kerän putiikissa. Hipehei!

Ja siitäpä tuli mieleen että jeejeejee, kohta on taas todella syksyn kässämessujen aika! Onko teillä suunnitelmissa messuvierailuja? Missäs on parhaat messut?

-hanne

22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen "juju" nuo laskokset huivissa! Selailin myös Isagerin kirjaa, totta, kauniita töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on ehkä aika simppeli ratkaisu, mutta toi ainakin tässä huivissa vähän jotain lisää...Harmittaa muuten, ettei tuota Isagerin kirjaa oo ainakaan vielä suomennettu...monet on pärjänneet sen kanssa kun osaavat vähän ruotsia, mutta mun tapauksessa sekin osaaminen on niin vähäistä että...

   Poista
 2. Voi hitsit, miten ihana rouhea huivi. :)

  VastaaPoista
 3. Kaunis huivi! :)
  Ihanan simppeli! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sopii tällaiselle simppelille käyttäjälle ;)

   Poista
 4. Vekkuli vekitys. :) Juuri jotain tuollaista tuo lanka ja siitä tullut neule tuntuivat kaipaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä en oo vieläkään varma saavutinko riittävästi tämän langan syvintä olemusta, mutta ainakin yritin! Ja taidanpa yrittää vielä uudelleenkin joskus ;)

   Poista
 5. Kaunis huivi!! Mistä sellaisen neuloositartunnan saisi..? ;D Olis mahtavaa sairastua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Heh, mä oon miettinyt että mikä sen oikein aiheuttaa, geenit? Lämpötilan muutokset? Tekemisen puute? Ja on mullakin ollut syksyjä, ettei se sitten ookkaan iskenyt. Outoa. Se on kuitenkin kyllä mukavin tauti ikinä ;)

   Poista
 6. No vekki, yksinkertaisen näpsäkkä hoksaus! Neuloosi iski täälläkin, tosin eteneminen on hidasta kun niskat ei tykkää. Ja ulkona pitää olla maksimitunnit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos, melkoisen...no, simppeliratkaisuilla mennään tämän huivin kanssa, mutta simppeliyttäkin tarvitaan aina välillä :)
   Mullakin vähän niskat ja sormet kiukuttelee, ovat kesän jäljiltä vielä tottumattomat, parat. Kyllä se tästä!

   Poista
 7. on kyllä yksinkertainen ja kaunis huivi. hieno idea tuo laskostus. tosi kivan näkönen kaulassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mää sovitin tuota tänään miehellekin kaulaan, ja vitsi että se sopi kyllä sillekin kivasti. Pitää ehkä kuvata se tänne blogiinkin vielä :)

   Poista
 8. Mukavan rouhea huivi. Ne on kyl ihania nuo langat ja valmistajan ohjeet kanssa =)

  VastaaPoista
 9. Vaude, tykkään! :) Olen kans tuota Tvinniä jokaisella Kerän visiitillä hypistellyt ja se on mielessä kutkutellut, mutta on vielä toistaiseksi jäänyt hyllyyn kun en ole keksinyt, mitä siitä kyhäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitos :) Tämä oli kyllä yksi niitä lankoja, joiden pariin vielä pitää palata :)

   Poista