2013/02/11

TOINENKIN SULLE [peruskauluri]


Oiskohan teidän taannoiseen äänestyspäätökseen vaikuttanut, jos olisin kertonut, että Jokelle valmistui samaan aikaan toinenkin kaulurisysteemi? Noo, eipä se olisi tehnyt tuota Noki-kauluria yhtään huonommin Jokelle sopivaksi...mutta mä olisin ehkä saanut pari sääliääntä lisää? (Joohan?) No mutta, tähän kauluriin! Muistattekos, kun loppuvuodesta kysyin vinkkilinkkejä peruskauluriin? Jokke toivoi tuolloin (tuntemattomasta syystä) sellaista lapsuuden kauluria, jossa olisi tommoiset neliöläpät edessä ja takana. Ah, nostalgiaa! Lisäksi kaulurin piti olla kolmivärinen. Selailin teidän vinkkaamia linkkejä läpi (kiitosta vain ystävät!), mutta en löytänyt niin perussimppeliä mallia kuin halusin, joten päädyin kuitenkin sooloilemaan.

Kaulurista tuli vähintäänkin hämärä, mutta sitten kuitenkin ihan kiva. Värimaailma  ja värien sijoitus on Joken sanelemaa. Parhaat sävyt löytyivät vanhasta kunnon Rowanin creative focus worsted -langasta, joskaan tuo takakappaleen oranssi/kupari ei kuulemma ollut ihan täysin halutun sävyinen. Langat löytyivät osin Menitasta, osin Kerästä


Halusin että kauluria voisi pitää kumminpäin vaan, joten tein etu- ja takakappaleen identtisiksi. Toisaalta tuolloin harmillisesti tuo takakappale tulee hieman olkapäiltä yli etupuolelle, kun me yritettiin tavoitella lopputulosta, jossa kaulurin vähän kummalliset värit paljastuisi kokonaisuudessaan vain jos kääntäisi selän. Mutta ehkäpä monikäyttöisyys on kuitenkin oleellisempaa?

Peruskauluri


Lanka: Rowanin Creative focus worsted (tummanharmaa 00402, tummansininen 01660 ja kupari 02190)
Puikot: Nro 5
Menekki: Sinistä ja punertavaa noin 40g kumpaakin ja kauluriosuus noin 70g (painot ovat tosi summittaisia)
Koko: about aikuiselle sopiva, etu/takakappale on 33cm leveä ja noin23 cm korkea (alareunasta olkapäälle), kaulus noin 33cm korkea

Etu- ja takakappale:
Etu- ja takakappale neulotaan samalla tavalla. Luo 58 silmukkaa. Neulo koko ajan aina oikein, nosta ensimmäinen silmukka aina neulomatta. Kun kappale on noin 63 krs tai noin 19 cm korkea, aloitetaan kaula-aukon teko:  Neulo oikein 18 silmukkaa, päättele keskeltä 22 silmukkaa. Neulo loput 18 silmukkaa oikein. Jatka neulomalla ensin toinen olka valmiiksi. Jatka aina oikein neuletta, kavenna aina joka toisella kierroksella pääntien reunasta 1 x 2 silmukkaa ja 3 x 1 silmukkaa. Kun silmukoita on jäljellä 13, neulo vielä kaksi kierrosta ilman kavennuksia ja päättele silmukat. Neulo toinen olka samalla tavalla.

Neulo vielä toinen vastaava kappale.

Kaulus:
Luo taas 58 silmukkaa. (Huom. tässä kaulurissa kaulus on varsin korkea (33cm). Jos haluat matalemman kauluksen, pienennä hieman silmukkamäärää.) Neulo aina oikein noin 134 kierrosta, tai kunnes kappale on niin korkea, että se yltää hyvin kaulan ympärille (mulla noin 43cm). Päättele silmukat.

Viimeistely:
Liitä kaulus putkiloksi pistelemällä tai silmukoimalla aloitus ja lopetus kierros yhteen. Liitä sitten etu- ja takakappale yhteen olkasaumoistaan. Lopuksi liitä kaulus etu- ja takakappaleeseen (kaula-aukkoon). Että kappaleet saa yhdistettyä siististi, kannattaa merkkata nuppineuloilla etu- ja takakappaleiden keskikohdat. Jaa sitten vielä kauluri kaula-aukko neljään osaan ja merkkaa kohdat nuppineuloilla. Aseta sitten kaulus paikalleen siten, että kauluksen neljä nuppineulaa asettuvat etu- ja takaosien olkasaumojen kohdille sekä keskikohtiin. Minä yhdistin kappaleet neulalla ja langalla, virkkuukoukulla olisi varmaan myöskin saanut melko siistin sauman.


Kauluri on mitä helpoin tehdä, rasittavin ja vaikein osuus on aivan ehdottomasti tuon kauluksen liittäminen etu- ja takakappaleeseen (mietin muuten tosi pitkään että miksikä tuota kaulusta voi sanoa. Kirjoitin jo postauksen käyttämällä termiä "kaulaosuus". Jokke sitten ehdotti, että miten olis "kaulus". Hmph.). Helpompi olisi ollut tehdä kauluri tietenkin poimimalla kaula-aukosta silmukat puikoille ja neulomalla oikein nurin niin kauan että riittää. Mutta jotenkin ainaoikein neulos miellytti enemmän silmää, joten tällä mentiin tälläkertaa.

****

Hei torstaina olisi ystävänpäivä! Jenkkiblogit ja -sivustot pursuilee jo sydämiä, nuolia ja rakkautta, mutta suomen blogistaniassa se näkyy vähemmän. Muistatteko te ystäviä ystävänpäivänä muutenkin kuin lämpimillä ajatuksilla?

-hanne

12 kommenttia:

 1. Onpa hei kiva kauluri. Minä en ole netistä onnistunut vielä tarpeeksi mieluista, miehelle sopivaa kaulurin ohjetta löytämään mutta tämä on otettava talteen. Kiitti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Tuli vähän itellekin fiilis, että ehkä kaulurit ei oo ehkä just nyt oikin sitä menevintä kamaa, aika vähän nimittäin ohjeita löytyy! Varsinkin tämmöisiin simppelimpiin...Kotolivingin miehen kauluri oli yksi semmoinen mitä mietin, mutta sekään ei ollut sitten aivan toivotunlainen, joskin kyllä tyylikäs. No mutta loppu hyvin, kaikki hyvin :)

   Poista
 2. Clever idea and it looks great. I think it is comfortable to wear!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! According to the feedback that i've had so far, it is quite comfortable :)

   Poista
 3. Ai että mitä nostalgiaa! Muistuu mieleen se tunne kun pää holahtaa pieneksi käyneestä kaulurin aukosta sisään ja vie alaluomet mennessään, niin ja sähköistää hiukset! Kunhan joutenololtani ehdin, teen kyllä miehelleni moisen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, niinpä! Mutta näiden kans oli se hyvä puoli, ettei pahimmassakaan lumipesussa mennyt lunta selkään paidan alle :D

   Poista
 4. Mutta hei eihän toi haittaa lainkaan et takakappaleen olat tulee vähän etupuolelle, kun päällä oleva takki peittää sen toisen värin sit ihan hyvin. Tuossa kesken jutun lukemista sitä jo ajattelin ja sitten tuo viimeinen kuvahan sen olettamukseni oikeaksi todisti. Itse olisin just tämmöistä tarvinut, kun lasten ja koiran kanssa tuol ulkona olin, meillä kun tuulee aina. Ongelma on vaan se, että mikään lanka ei oikein käy minulle. Syystä, joka joo on vähän hassun kuuloinen, että ne langan pienetkin karvat tuppaa menee silmiin ja piilareiden alle. On meinaa kuulkaas hitsin "vänkä" tunne kun vedät jotain hiusta tai koirankarvaa tms silmastä linssin ja silmämunaskuukkelin välistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aivan totta, eipä tämä päällä ihan kauheasti ilman takkia patsastella :D

   Ja jaiks, menee kylmät väreet tuosta kuvailusta...kun jo näin ilman piilareitakin niiden karvojen kaivelu on aikas inhaa..meillä on nuo kaksi karvaläjää, joista lähtee hulluna semmosta väritöntä (näkymätöntä!!) superohutta höttökarvaa. Semmosen kun silmäänsä saa, ni ei auta ku vaan tökkiä silmään ja toivoa että se karvasattuisi tarttumaan sormeen sen verta että saisi siitä jotenkin kiinni.

   Poista
 5. Sinulle on haaste blogissani :)

  http://silmukansaalistus.blogspot.fi/2013/02/minullako-outoja-tapoja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellurei! No kiitosta, pitää yrittää saada tartuttua tuohon, aikas hauska haaste :)

   Poista
 6. Hei tosi ihanan näkönen kauluri! Meinasin miehelle tollaisen neuloa :) mikä on tuon langan neuletiheys? osaisin sitten vaihtaa langan suht saman paksuiseen. Itse kun en hirveesti osaa ohjeita muokkailla sopivaksi eri langoille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heipsan! Kiva, kiitos :) Tiheys näyttäisi olevan 20s x 24 krs kymmenellä sentillä. Toivottavasti löytyy sopivaa lankaa :)

   Poista